Zetman

Επιστρέφουμε και πάλι στον κόσμο των Manga αυτή τη φορά με έναν πιό “φουτουριστικό” τίτλο. Το Zetman ανήκει και αυτό στην κατηγορία Seinen Manga (βλ. Berserk) και πριν μπερδέψω μερικούς περισσότερο,  τα Seinen (νεαρός άντρας) mangas είναι μια κατηγορία που απευθύνεται κυρίως σε άνδρες ηλικίας 18-30 ετών. Ως βασικό αντικείμενο έχουν περισσότερο την εξέλιξη χαρακτήρων παρά την δράση και περιέχουν σεξουαλικά υπονοούμενα καθώς και βία.

Λέγοντας αυτά και ελπίζοντας οτι σας έλυσα κάποιες απορίες (οι ερωτήσεις σας είναι πάντα ευπρόσδεκτες) ας προχωρήσουμε στο review αυτού του πραγματικά όμορφου manga.

Ο καλλιτέχνης που κρύβεται πίσω απ το Zetman ονομάζεται Masakazu Katsura και το εν λόγω manga κυκλοφόρησε σαν αυτοτελή σειρά στο Weekly Shonen Jump μεταξύ 1989 και 1994. Το 2002 ξεκίνησε μια πιο “ώριμη” και ολοκληρωμένη σειρά manga(έγινε ενα reboot για να καταλαβαινόμαστε) που εκδιδόταν απ το Weekly Young Jump και  αυτή τη σειρά θα αναλύσουμε ευθείς αμέσως.

Zetman and Alphasz

Όλα ξεκινάνε με τους δύο βασικούς χαρακτήρες Ζet και Alphasz σε ένα face-off (αριστερά βρίσκονται οι 2 πρώτες σελίδες)  και έπειτα η ιστορία θα μας μεταφέρει 13 χρόνια πίσω και θα μας δείξει όλα τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό το συμβάν. Ναι ξέρω τι θα πείτε αλλά είμαι κολλημένος με αυτά τα opening σε κάθε είδους σενάριο.

Ο σκελετός της ιστορίας φαίνεται απλός. Μια μεγάλη εταιρία που κατασκευάζει μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας(από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι όπλα)στην Ιαπωνία(που αλλού) δημιούργησε για την ψυχαγωγία μιας μερίδας πλουσίων ατόμων μια underground(κυριολεκτικά) αρένα οπού πλάσματα που έχει η ίδια εταιρία δημιουργήσει (Στο τμήμα βιολογικών όπλων προφανώς) μάχονται μέχρι θανάτου.

Μέχρι που τα τέρατα που τα είχαν ονομάσει Players όντας νοήμον πλάσματα επαναστάτησαν και δραπέτευσαν οριζόμενα εκδίκηση προς το ανθρώπινο είδος. Η εταιρία προσπαθώντας να διορθώσει το λάθος της δημιούργησε ένα όπλο που θα μπορούσε να εντοπίσει και να εξολοθρεύσει τους Players τον Zet. Ο επιστήμονας όμως που τον δημιούργησε,νιώθοντας αγάπη προς αυτόν (ήταν ενα βρέφος στο κάτω-κάτω) πήρε το νεογέννητο υπερόπλο και εξαφανίστηκε. Τα χρόνια πέρασαν και ο Zet ονόματι Jin τώρα πια είναι ενα παιδί 13 χρονών μεγαλωμένο σαν κανονικός άνθρωπος απ τον παππού του(τον επιστήμονα που τον δημιούργησε) μη γνωρίζοντας τι πραγματικά είναι και ζώντας ως άστεγοι σε μια καλύβα….. Παύση….. Ανάσες….

Απ την άλλη μεριά έχουμε τον Kouga Amagi το νεαρό αστέρι της οικογένειας  Amagi η οποία όπως μαντέψατε έχει την διοίκηση της εταιρίας που δημιούργησε τους Players. Ο συγκεκριμένος νέος είναι η εξέλιξη του Bruce Wayne αν ΔΕΝ πέθαιναν οι γονείς του. Ολίγων κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που είναι άριστος σε όλα και πωρωμένος με comic,υπερήρωες και πιο συγκεκριμένα τον Alphasz ενα τύπο σαν μίξη superman με robocop που : “Αγωνίζεται για την Δικαιοσύνη!”(Τατά-τατά!) και “Για να σώσει τον κόσμο!” (Ταρα-ραρά-τατά!!)!! Τι κάνει λοιπόν όταν μεγαλώνοντας μαθαίνει για τα τέρατα που δημιούργησε η εταιρία του πατέρα του?? Έχει τα λεφτά και γίνεται Batman! Εεεεεε Alphasz ήθελα να πώ… Κρυφά απ το μπαμπά και την μαμά φυσικά.

Ο Jin απ την άλλη μεριά χάνει τον παππού του απο ένα player ανακαλύπτοντας ότι μπορεί να μεταμορφωθεί σε Zet (βλέπε εικόνες) με τρομερές αλλά άγνωστες δυνάμεις.

Μέχρι εδώ και ήδη το κούρασα… Είπα ξεκινώντας ότι ο σκελετός της ιστορίας φαίνεται απλώς αλλά όπως βλέπετε αρχίζει και γίνεται πιο πολυσύνθετος όσο προχωράει. Αξίζει εδώ να πω ότι το  Zetman εξελίσσεται κάπως αργά στην αρχή αλλά ανταποδίδει με ένα πολύ καλό σεναριακό υπόβαθρο που σε καθηλώνει. Οι χαρακτήρες είναι πολύ όμορφα δομημένοι και με αρκετές ιδιομορφίες στην ψυχοσύνθεσή τους που τους κάνει σχεδόν όλους ξεχωριστούς. Ακόμα και ο πιό ασήμαντος έχει ενα ρόλο και αποδίδει μια δικιά του προσωπικότητα. Όσο για το σχέδιο… Αααχ…

Το σχέδιο

Στην αρχή του άρθρου δεν υπογράμμισα τυχαία οτι θα εξετάσουμε ένα πολύ όμορφο manga,ούτε αναφερόμουν μόνο στην πλοκή. Το Zetman έχει πραγματικά πολύ όμορφο σχέδιο. Αυτό πιστεύω ότι είναι και το ατού του. Καθαρό,γεμάτο λεπτομέρεια, πολύ προσεγμένο.Ότι και να πώ θα είναι λίγο για το πόσο καλοφτιαγμένο είναι.Από της εκφράσεις των χαρακτήρων στους διαλόγους, μέχρι τις στιγμές μάχης όλα μοιάζουν σαν κάποιος να ταΐζει τα μάτια σου σιρόπι(?!), αν αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό όπως μου ήρθε. Και πάλι θα αναφέρω οτι δεν είμαι κανένας κριτικός σχεδίου,εκφράζω απλά τις εντυπώσεις μου… Παραθέτω εικόνες για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα και θα χαρώ να τα σχολιάσω… Είμαι περίεργος για το πόσοι πραγματικά θα βρουν κάτι αρνητικό.

Anime Adaptation

Όπως όλα τα manga έτσι και το Zetman είχε την τιμή να μεταφερθεί στην τηλεόραση.

Στις 4 Απριλίου του 2012 λοιπόν προβλήθηκε απ την Tokyo TV το πρώτο επεισόδιο του Zetman, μιας σειράς που προορίστηκε για 13 επεισόδια, ένα κάθε εβδομάδα. Τώρα αν αυτή η κίνηση ήταν καλή θα σας γελάσω. Ήταν σαν να προσπάθησαν να συμπιέσουν(πώς να το παρομοιάσω??) όλα τα comic Batman (σε storyline) μέσα σε 13 25′ επεισόδια… Μόνο στη σκέψη αποτυγχάνει… Πρέπει όμως να είμαι αντικειμενικός. Όσο και αν “τσεκουρέψανε” το σενάριο,το animation από οπτικοακουστικής μεριάς είναι χάρμα οφθαλμών.Καταφέρανε τουλάχιστον να κρατήσουν το πόσο όμορφο φαντάζει οπτικά και να το μεταφέρουν αναλλοίωτο. Τώρα,αν έχετε σκοπό να ασχοληθείτε με το manga αποφύγετε το. Eκτός του ότι περιέχει ΠΟΛΛΑ spoiler, η ιστορία είναι αρκετά διαστρεβλωμένη καθώς και απουσιάζουν πολλές hardcore σκηνές τόσο σεξουαλικού όσο και βίαιου περιεχομένου. Πιστεύω οτι θα σας χαλάσει το συναίσθημα. Αν απ την άλλη δεν σκοπεύετε να “μελετήσετε” νιώστε ελεύθερα να δείτε ένα πολύ όμορφο και αρκετά καινούριο anime με μια πολύ έξυπνη ανατροπή στο τέλος…

Αποδίδοντας Δικαιοσύνη

Το Zetman είναι ένα manga που αξίζει να ασχοληθείς. Είναι έξυπνα και όμορφα δομημένο. Μπορεί να αργεί να εξελιχθεί αλλά όταν το κάνει θριαμβεύει κρατώντας τον αναγνώστη διψασμένο για περισσότερο. Λόγω του κοινού στο οποίο απευθύνετε προσφέρει και αυτό το Seinen manga,όπως και τα υπόλοιπα, πολλά ηθικά διλήμματα που περιφέρονται γύρω απ τη δικαιοσύνη κατά κύριο λόγο. Η απόδοση της για τον καθένα απ τους δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι κάτι που έχει διαφορετικές ρίζες όσον αφορά τα κριτήρια. Τι είναι δικαιοσύνη στο κάτω-κάτω της γραφής?? Το ποιος απ τους δύο είναι σωστός και ποιος λάθος είναι στην κρίση σας. Το σίγουρο είναι oτι το Zetman θα σκαλίσει και θα παίξει πολύ με τον ψυχικό σας κόσμο.

To Manga συνεχίζει ακόμα εκδίδοντας γύρω στα 3 τεύχη το μήνα και φυσικά μπορείτε να το διαβάσετε online.

Θα επιστρέψω σύντομα με καινούρια διαμάντια στον χώρο των Comics/Mangas, την επόμενη φορά υπόσχομαι να γράψω κάτι απο δυτική μεριά.Μέχρι τότε κουράγιο και να θυμάστε και οι Υπερήρωες περνάνε κρίση (τώρα μόλις σκέφτηκα τον Peter Parker)! Cheers!!

Yatamura About Yatamura

Η πρώτη μου επαφή με τα κόμικς ήταν όταν ξεκίνησα να αγοράζω το Μπλεκ την περίοδο που πήγαινα δημοτικό.Στα χρόνια που ακολούθησαν προστέθηκαν πολλά σε αυτό το νέο "πάθος",spiderman,superman και διάφορα animation.Κάτα την περίοδο της εφηβείας μου ξεκίνησα να συλλέγω τεύχη Spawn που αποτέλεσε έναν τίτλο σταθμό στο ταξίδι μου στην ένατη τέχνη.Ο μεγάλος μου έρωτας όμως ήρθε απ'την ανατολή σε μορφή αρχικά anime και έπειτα manga...εκεί τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στον χώρο τον κόμικς.Ένιωσα σαν την Αλίκη να κατρακυλά σε έναν αλλόκοτα όμορφο κόσμο.Είμαι εδώ λοιπόν να τα μοιραστώ όλα μαζί σας,να προτείνω και να συζητήσουμε για κόμικς,anime,manga,ταινίες και video games.

Speak Your Mind

*