Yogi Bear

Σήμερα αποφάσισα να γράψω για έναν χαρακτήρα των κόμικς που η μπογιά του εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεθωριάσει μιας και τα studio που τον γέννησαν απο το 2006 και μετά υπολειτουργούν σε σχέση με τις προηγούμενες 4 σχεδόν δεκαετίες που κυριαρχούσαν στην Αμερικανή παραγωγή Animation. Αυτό φυσικά είχε και σαν αποτέλεσμα να σταματήσει να πουλάει και τόσα αντίτυπα μέσα από τις χάρτινες σελίδες. Μιλάω για την εταιρεία με το πολύ γνωστό σε όλους όνομα Hanna – Barbera που δημιουργήθηκε το 1957 από τους τότε διευθυντές animation της Metro Goldwyn Mayer, William Hanna και Joseph Barbera αλλά για αυτό το μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων – κόμικς θα μιλήσω κάποια άλλη φορά στο μέλλον εκτενέστερα.

Σήμερα θα μιλήσω για έναν από τους ζωόμορφους ήρωες  που δημιουργήθηκαν από αυτή την εταιρία με το όνομα Yogi Bear! Και πιο συγκεκριμένα μιλάω για εκείνο τον πορτοκαλί – καφέ αρκούδο με την αστεία φάτσα, το κολάρο, την γραβάτα και το καπέλο με το γυριστό μπορ (φόρο τιμής στον σκηνοθέτη-ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου Μπάστερ Κίτον) που ζούσε τις περιπέτειες του στα  εθνικά τεράστια πάρκα που βρίσκονται στα δάση της Βόρειας Αμερικής και πιο συγκεκριμένα στο φανταστικό πάρκο με το όνομα Jelly stone.

Χαρακτηριστικό αυτού του αρκούδου, ήταν η επινοητικότητα που έδειχνε, για το πως θα δανειστεί τα γεμάτα με φαγητά καλάθια όσων επισκέπτονταν για πικ-νικ αυτό το πάρκο, με συνένοχο, το καλό του φιλαράκι Boo-boo bear που είχε μια έφεση στις γκάφες. Και οι δύο μαζί ήταν ο μεγάλος πονοκέφαλος του ρέιντζερ John Smith που προσπαθούσε χωρίς αποτέλεσμα να τους συλλάβει. Τους βασικούς ήρωες συμπλήρωνε και η αρκουδίτσα Sindy, η εκλεκτή της καρδιάς του Yogi Bear.

Το όνομα του Yogi ήταν και αυτό ένας φόρος τιμής στον τότε μεγάλο αστέρα του μπέιζμπολ Yogi Berra. Αυτό το σενάριο λοιπόν ήταν η χρυσή συνταγή που έφερε ρεκόρ θεαματικότητας για την εποχή.

Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν να μετακομίσει στις σελίδες των κόμικς το 1962 από την εταιρεία Gold Key που έκδιδε σε κόμικς και τις ιστορίες των ηρώων της Warner, της Disney κ.α. Το δίδυμο που ανέλαβε την σχεδίαση και το χρώμα ήταν ο Dick Bickenbach με εμπειρία επάνω στον ήρωα από το τηλεοπτικό show και ο Lee Hooper.

Το 1970 τα δικαιώματα του πέρασαν στην Charlton Comics ενώ το 1977 έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και πέρασαν στην Marvel Comics. Από το 1997 μέχρι και σήμερα τα δικαιώματα του έχουν περάσει στην DC Comics. To 2010 πέρασε και στην μεγάλη οθόνη ενώ παράλληλα τα τελευταία 20 χρόνια έγινε video game και οι δραστηριότητες του περιλαμβάνουν καμπάνιες για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Μεγάλη του διάκριση ήταν όταν το 1977 η NASA βάφτισε με το όνομα του, έναν βράχο στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη !!!!

Μην ξεχάσω να αναφέρω πως η αφεντιά του πέρασε και από την δισκογραφία μιας και το τραγούδι Yogi που τραγουδούσαν οι Ivy Three, μιμούμενοι την φωνή του, κατάφερε το 1960 να φτάσει στο νούμερο 8 του Billboard Hot 100!!!

Πολυτάλαντος και αξιαγάπητος αρκούδος χωρίς αμφιβολία ο Yogi bear αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας ενός ήρωα μιας πιο ρομαντικής πλευράς των κόμικς.

Mr Comic About Mr Comic

Γεννημένος Geek, καλλιτέχνης από την φύση μου. Βρίσκω τον κόσμο που ζούμε αφάνταστα ρηχό. Λάτρης των κόμικς και βιβλιοφάγος. Κόμικς και βιβλία έγιναν οι καλύτεροι μου φίλοι από παιδί. Αν μπορούσα σίγουρα θα ταξίδευα στο χρόνο. Αρκούμαι και στο να ταξιδεύω στον πλανήτη. Σπούδασα κινηματογράφο γιατί αγαπώ τις ιστορίες. Εθίστηκα και από τότε δηλώνω στα κρυφά σκηνοθέτης. Για τα προς το ζην παλεύω κάθε μέρα με τέρατα και δαίμονες, ίσως για αυτό πιστεύω πως μόνο η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όχι τα χρήματα. Ραδιοφωνικός παραγωγός κατά καιρούς. Jedi το πρωί. DJ τα βράδια με φίλους. Αγαπώ την βιβλιοθήκη μου και τις αγκαλιές. Αν είχα μια ευχή, αυτή θα ήταν σίγουρα να έχω υπερδυνάμεις.

Speak Your Mind

*