X-Men

Ήταν Σεπτέμβριος του 1963 όταν το X-Men #1, είδε το φως της δημοσιότητας. Αυτή η κυκλοφορία έμελλε να ξεκινήσει μια απο τις πιο επιτυχημένες κόμικ σειρές όλων των εποχών. Μια σειρά με τεράστια επίδραση & εκτόπισμα στην 9 τέχνη, αλλά και ενα απο τα πιο εμπορικά & γνωστά franchise της βιομηχανίας. Κατάφερε επίσης να κληροδοτήσει αυτό το όνομα με μια βαριά κληρονομιά. Την αγάπη εκατομμυρίων αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, απο την δεκαετία του 60 μέχρι και σήμερα. Η τελευταία άλλωστε κινηματογραφική μεταφορά των X-Men που κυκλοφόρησε πρόσφατα, θεωρείται πρίν ακόμα ολοκληρώσει τον κύκλο προβολών της, μια τεράστια εισπρακτική επιτυχία.

Δημιουργήματα του κορυφαίου ντουέτου της Marvel, Stan Lee και Jack Kirby, οι X-Men αποτελούν και αυτοί κομμάτι των ”προβληματικών ηρώων” – μιας τρομερά επιτυχημένης και ριζοσπαστικής σεναριακής συνταγής που έφεραν στα Αμερικανικά υπερ ηρωικά κόμικς οι προαναφερθέντες δημιουργοί.

Όλα ξεκίνησαν σε μια μικρή πόλη του Westchester County της Νέας Υόρκης, το Salem. Για την ακρίβεια στην έπαυλη της οδού Graymalkin Lane και αριθμού 1407. Σε αυτό το κτίριο ξεκίνησε για πρώτη φορά την λειτουργία της η Σχολή για Προικισμένους Νεαρούς (School for Gifted Youngsters) του Professor Charles Francis Xavier (M.D, Ph.D) αλλιώς γνωστού και ως Professor X. Η έμπνευση για την σύλληψη του χαρακτήρα, για όσους δεν γνωρίζουν, βασίζεται στις ιδέες και τα πιστεύω του Martin Luther King και στο physique του Yul Brynner. Στην πρώτη του απεικόνηση ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι αλλά και τυφλός. Στην πορεία αυτή η διπλή αναπηρία θεωρήθηκε πλεονασμός. Μπορεί βέβαια το σώμα του να ασθενεί, όμως στεγάζει ένα απο τα πιο δυνατά μεταλλαγμένα μυαλά του πλανήτη.

Το όνομα της ομάδας αποτελεί φόρο τιμής στον Professor X, αλλά στην ουσία είναι πρωτίστως αναφορά στον “Παράγοντα X”, το άγνωστο γονίδιο στο οποίο αποδίδεται η γενετική μετάλλαξη των ηρώων. Οι X-MEN είναι μεταλλαγμένοι. Αποτελούν δηλαδή αποτέλεσμα εξελικτικής διαφοροποίησης (Homo superiors), σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους (Homo Sapiens). Γεννήθηκαν με άλλα λόγια με υπέρ δυνάμεις η αφύσικες ικανότητες που συνήθως εκδηλώνονται κατα την περίοδο της εφηβείας. Οι Μεταλλαγμένοι θεωρούνται από την επιστήμονική κοινότητα των Homo Sapiens, ως το επόμενο βήμα της ανθρώπινης εξελικτικής αλυσίδας και επομένως συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη κοινωνία. Οι φόβοι τους και τα επιχειρήματα τους που ζητούν την παρακολούθηση του πληθυσμού των μεταλλαγμένων- ακόμα και την ολική εξέλιψη τους, ενισχύονται και λόγω πολλών μεταλλαγμένων που χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για εγκληματικές ενέργειες (Magneto, Brotherhood of Evil Mutants).

Στην περίπτωση των X-MEN η εξέλιξη επεκτάθηκε και στην εκδοτική τους καριέρα καθώς η σύνθεση της ομάδας δεν σταμάτησε να μεταλλάσεται όλες αυτές τις δεκαετίες. Μπορεί το MEN του τίτλου να παραπέμπει σε κάτι ανδροκρατούμενο, όμως η αρχική σύνθεση της ομάδας περιλάμβανε και μια γυναίκα. Κατα την γνώμη μου δεν γινόταν και αλλιώς. Πάντα χρειάζεται και μια γυναίκα.

Τα πέντε πρώτα μέλη ήταν ο Cyclops – ικανός να κονιορτοποιήσει βουνά με τις οπτικές ενεργειακές ριπές του, ο Angel – ικανός να πετά με τα φτερά που είχε στην πλάτη του, η Marvel Girl (φόρος τιμής στη μαμά εταιρεια) – ικανή να δημιουργήσει δυναμικά πεδία και να τηλεμεταφέρει αντικείμενα. Ο Beast – τέρας στην εμφάνιση αλλά και στην ευφυΐα, προικισμένος με υπεράνθρωπινη ταχύτητα, δύναμη και ακροβατική επιδεξιότητα και ο Iceman που μπορούσε να μετατρέπει στο σώμα του σε πάγο, να καταψύχει αντικείμενα και να εξαπολύει βόμβες πάγου.

Τη σύνθεση της ομάδας, την χαρακτηρίζει το πολιτικό και ηθικοπλαστικό κλίμα της εποχής καθώς όλοι οι χαρακτήρες βασίζονται σε φυλετικά στερεότυπα κοινής καταγωγής (Λευκοί Αγγλοσάξονες). Φυσικά χρόνια μετά το κόμικ θα πάρει σαφέστατη θέση κατά του ρατσισμού και της διαφορετικότητας. Θα ενσωματώσει με επιτυχία στοιχεία πολυπολιτισμικότητας και θα προάγει μια παγκοσμιοποιημένη συνύπαρξη. Απο την δεκαετία του 70, στην σύνθεση της ομάδας άρχισαν να εισχωρούν μέλη απο την Σοβιετική Ένωση, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία,τον Καναδά κ.α. Αυτή η προσθήκη νέων ηρώων σε συνδυσμό με την ευαίσθητη προσέγγιση διαφόρων κοινωνικών θεμάτων, ενίσχυσαν τα μηνύματα υπέρ της διαφορετικότητας και την αίσθηση της ανοχής και της ειρηνικής συμβίωσης. Παράλληλα καταδίκαζαν την αντίληψη περι φυλετικής ανωτερότητας και την όποια αρνητική κατηγοριοποίηση κοινωνικών ομάδων.

Το 1975 λοιπόν, μέσα απο το Giant Size X-MEN#1, ο σεναριογράφος Len Wein και ο σκιτσογράφος Dave Cockrum παρουσίασαν τους all-new and all-different X-MEN. Την ομάδα αυτή αποτελούσαν με την προσθήκη νέων και παλαιότερων μελών οι Wolverine, Banshee, Sunfire, Storm, Cyclops, Nightcrawler, Thunderbird, Colossus, και έκαναν σταδιακά και παροδικά την εμφάνιση τους, οι Havok, Polaris, Beast, Phoenix, Angel.

Στην πορεία του χρόνου, τα ηνία ανέλαβαν ο σεναριογράφος Chris Claremont και ο κορυφαίος κατ’εμέ σχεδιαστής John Byrne. Αυτή η συνεργασία είχε ως αποτέλεσμα ο τίτλος των X-MEN να αποκτήσει στο σύμπαν της μυθοπλασίας του, ενα μεγάλο εύρος απο κορυφαίους Super Vilains όπως οι Mastermind, Hellfire Club, Juggernaut κ.α Φυσικά ο Magneto και η αδερφότητα του δεν σταμάτησε να έχει την πρωτοκαθεδρία.

Λογικό επακόλουθο ήταν οι πωλήσεις της σειράς να εκτοξευθούν στα ύψη και να γνωρίσει μια τεράστια και πλέον παγκόσμια επιτυχία. Απο την δεκατία του 80 μέχρι και στις μέρες μας , η σειρά δεν έχει σταματήσει να μεταλλάσσεται και να παραμένει αγαπητή όσο λίγες.

Ενα τόσο δυνατό εμπορικό trademark δεν θα μπορούσε να μην μεταπηδήσει στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση με την μορφή animation ουκ ολίγες φορές. Για τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές τους, θα σας μιλήσουμε εκτενέστερα στο μέλλον. Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως έχει εμπορικοποιηθεί με όποιο τρόπο μπορεί να φανταστεί κανείς. Απο τσίχλες, ρούχα και παιχνίδια μέχρι video Games και theme parks.

Η προσφορά των Χ-ΜΕΝ στην κουλτούρα της 9 τέχνης είναι τεράστια. Σίγουρα εμπεριέχουν κάποιους απο τους πιο επιτυχημένους και αγαπητούς ήρωες της ιστορίας, χωρίς αμφιβολία. Έχουν ταυτιστεί με τα Αμερικανικά κόμικς και έχουν πουλήσει εκατομμύρια τεύχη σε όλο τον κόσμο.

Η πιο σημαντική συνεισφορά τους όμως πάράλληλα με τα όσα έγραψα περι συνύπαρξης και ανοχής, είναι πως κατάφεραν να μικρύνουν το αίσθημα της περιθωριοποίησης, της μη ένταξης του κάθε έφηβου αναγνώστη και να του προσφέρουν μια έστω και ιδεατή αίσθηση συλλογικότητας. Να μετατρέψουν την διαφορετικότητα σε κάτι ξεχωριστό, σε κάτι που όχι απλά δεν είναι άσχημο αλλά κάτω απο τις κατάλληλες συνθήκες, πολλές φορές είναι καλύτερο απο την δημοτικότητα των cool kids του σχολείου ή της γειτονιάς… Its ok to be different… Its ok to be yourself….

Πως λοιπόν να μην γίνουν τόσο αγαπητοί ;

Και όλα αυτά δοσμένα με εναν πραγματικά εξαιρετικό τρόπο που μόνο ενα κόμικ μπορεί να σου προσφέρει. Υπάρχουν κάποιες ιστορίες τους που είναι σκέτα ”διαμάντια”. Ιστορίες διπλής ανάγνωσης μπορεί να πει κανείς, που αν και δεν είναι ότι πιο βαθύ και λογοτεχνικό έχουμε δει μέσα απο τις χάρτινες σελίδες, σίγουρα αγγίζουν τα όρια της λογοτεχνίας.

Mr Comic About Mr Comic

Γεννημένος Geek, καλλιτέχνης από την φύση μου. Βρίσκω τον κόσμο που ζούμε αφάνταστα ρηχό. Λάτρης των κόμικς και βιβλιοφάγος. Κόμικς και βιβλία έγιναν οι καλύτεροι μου φίλοι από παιδί. Αν μπορούσα σίγουρα θα ταξίδευα στο χρόνο. Αρκούμαι και στο να ταξιδεύω στον πλανήτη. Σπούδασα κινηματογράφο γιατί αγαπώ τις ιστορίες. Εθίστηκα και από τότε δηλώνω στα κρυφά σκηνοθέτης. Για τα προς το ζην παλεύω κάθε μέρα με τέρατα και δαίμονες, ίσως για αυτό πιστεύω πως μόνο η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όχι τα χρήματα. Ραδιοφωνικός παραγωγός κατά καιρούς. Jedi το πρωί. DJ τα βράδια με φίλους. Αγαπώ την βιβλιοθήκη μου και τις αγκαλιές. Αν είχα μια ευχή, αυτή θα ήταν σίγουρα να έχω υπερδυνάμεις.

Speak Your Mind

*