Vampirella

Μια από τις πιο sexy ηρωίδες comic είναι αναμφισβήτητα η Vampirella. Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος ή vampir, που να πιστεύει το αντίθετο. Ανέκαθεν η συγκεκριμένη, σούπερ ηρωίδα είχε μια άκρως προκλητική εμφάνιση και τα εξώφυλλα των comic της τραβούσαν αμέσως το βλέμμα. Και δεν ήταν από τα comic, φοβερό προκλητικό σχέδιο αλλά σενάριο για κλάματα. (ζητώ συγγνώμη από αρκετές manga ηρωίδες που πρέπει να καταλάβουν ότι το πλούσιο μπούστο δεν ισοδυναμεί και με ενδιαφέρον ιστορία). Οι ιστορίες της Vampirella ήταν συνδυασμός τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 70, όπου κυκλοφόρησε, οι ταινίες του Δράκουλα με τον εκπληκτικό Christopher Lee, είχαν την τιμητική τους, οπότε μια θηλυκή εκδοχή ενός βρυκόλακα είχε αρκετό ενδιαφέρον.

Δημιουργοί της ήταν ο Forrest J Ackerman και η Trina Robbins. Ο Ackerman ήταν ένας επιτυχημένος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, μεγάλος βιβλίων, memorabilia ταινίων και λίγοι ξέρουν ότι καθιέρωσε τον όρο “sci-fi”. H Robbins ήταν comic artist και συγγραφέας και υπεύθυνη για το πρωτότυπο και sexy look της Vamirella. Πρώτη εμφάνιση της ήταν στο ασπρόμαυρο comic Vampirella #1 το 1969 της Warren Publishing, όπου κυκλοφόρησε μέχρι το #112 το 1983. Η εκδοτική Warren είχε τα διάσημα horror περιοδικά των 70’ς, Creepy και Eerie. Το Vampirella είχε σαν κύρια ιστορία την ομώνυμη ηρωίδα και άλλες 2-3 ιστορίες τρόμου. Ο πρώτος artist της, ήταν ο Tom Sutton, ενώ από το #12 ανέλαβε ο José González o οποίος σχεδίασε τις περισσότερες ιστορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους το ζωγράφισε ο μεγάλος Frank Frazetta. Μετά την Warren Publishing ακολούθησαν οι Harris Publications από το 1991-2007 και η Dynamite Entertainment από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Η Vampirella αρχικά ήταν κάτοικος του πλανήτη Drakulon, έναν κόσμο όπου τα βαμπίρ ήταν η κύρια φυλή που ζούσαν με το αίμα, το οποίο έρεε στα ποτάμια. Στον Drakulon έλαμπαν δύο ήλιοι, που προκαλούσαν ξηρασία σε όλο τον πλανήτη, γεγονός που σφράγισε την μοίρα των κατοίκων του. Η φυλή της Vampirella λεγόταν Vampiri, και ήταν σε θέση να μεταμορφώνονται σε νυχτερίδες κατά βούληση, είχαν υπεράνθρωπη δύναμη, μπορούσαν να πετάξουν, φυτρώνοντας φτερά στο σώμα τους και φυσικά έπιναν μόνο αίμα.

Η ιστορία ξεκινά με τους κατοίκους του Drakulon να αργοπεθαίνουν λόγω της ξηρασίας και έλλειψη αίματος. Όταν έχουν μείνει ελάχιστοι, ένα διαστημόπλοιο από τη Γη συντρίβεται στον πλανήτη. Η Vampirella στέλνεται για να το ερευνήσει, δέχεται επίθεση και αφού εκδικείται, ανακαλύπτει ότι οι αστροναύτες έχουν αίμα στις φλέβες τους. Προκειμένου να σώσει την φυλή της κατορθώνει να πιλοτάρει το σκάφος πίσω στη Γη όπου και αρχίζουν περιπέτειες της. Η Vampirella γίνεται μια «καλή» βαμπίρ, και προσφέρει τις δυνλαμεις της για να απελευθερώσει τον κόσμο μας από το κακό. Οι κακοί της υπόθεσης είναι συνήθως απόγονοι του Dracula, ο οποίος ήρθε και αυτός από τον Drakulon.

Όταν ανέλαβε η Harris Publications στην ιστορία Mystery Walk, άλλαξε το origin της ηρωίδας. Η Vampirella έμαθε ότι ήταν, στην πραγματικότητα, η κόρη της Lilith, η οποία θεωρείται από πολλούς ώς η πρώτη γυναίκα του Αδάμ. Η Lilith δεν θα μείνει με τον Αδάμ και θα διωχτεί από την Εδέμ από τον Θεό. Θα γεννήσει δαίμονες, αλλά αργότερα θα μετανοήσει και θα ξαναγυρίσει στην Εδέμ για να γεννήσει παιδιά να πολεμήσουν το κακό που είχε δημιουργήσει. Πρώτη προσπάθεια της ήταν ο Madek και η Magdalene, ο οποίοι έγιναν διαβολικοί και στην δεύτερη γέννησε την Vampirella. Ο αδελφός της και η αδελφή της έκαναν πλύση εγκεφάλου να πιστέψει ότι ήταν από τον πλανήτη Drakulon.

Στις ιστορίες της θα συναντήσουμε τον Conrad van Helsing, έναν τυφλό, psychic, κυνηγό βαμπίρ. Αρχικά κυνηγούσε τον Dracula αλλά αργότερα στράφηκε ενάντια στην Vampirella καθώς θεώρησε ότι ήταν απόγονη του. Ο γιός του Conrad, Adam van Helsing ήταν ο τελευταίος της γενιάς των vampire hunters. Ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και έγινε ερευνητής παραφυσικών φαινομένων. Ήταν πιο ανοιχτόμυαλος, θεωρούσε ότι η Vampirella δεν ήταν κακιά, συνεργάστηκε αρκευές φορές μαζί της και στο τέλος ερωτευτήκαν. Ένας γιατρός ο Tyler Westron, έσωσε την Vampirella μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα. Λόγω των τραυματισμών που υπέστη, έπρεπε να ακρωτηριάσει τα φτερά της και αργότερα έφτιαξε ένα υποκατάστατο ορού αίματος που κρατά την δίψα της υπό έλεγχο.

Ένας πρώην sorcerer, τώρα ένας μάγος σε σώου, ο Pendragon / Mordecai the Great θεωρείται από την Vampirella ότι κοντινότερο έχει σε συγγενή. Συχνά οι γνώσεις του της μαγείας είναι χρήσιμη σε αυτήν και στις ιστορίες της Warren, ταξιδεύουν συχνά μαζί, αναζητώντας κακούς. Εκτός από τον Dracula, θα αντιμετωπίζει την Blood-Red Queen of Hearts, τον δαίμονα Nuberus, τον Von Kreist ένα lich πρώην Πρώσσο αξιωματικό του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, την δαίμονα Mistress Nyx, τα αδέλφια της Madek και Magdalene και αρκετούς άλλους.

Η Vampirella διαθέτει πολλές από τις τυπικές ιδιότητες των μυθολογικών βαμπίρ. Έχει υπερ-δύναμη, όταν αντιμετωπίζει τους αντιπάλους της και μπορεί να κινηθεί τόσο γρήγορα όπου εμφανίζεται σαν μια θαμπάδα. Οι αισθήσεις της είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των ανθρώπων, επιτρέποντάς της να τους καταλαβαίνει μέσω της μυρωδιάς τους, να ακούει πράγματα ανεπαίσθητα για τον άνθρωπο, και να βλέπει καθαρά στο απόλυτο σκοτάδι. Είναι πολύ αθλητική, διαθέτει μεγάλη αντοχή, αντανακλαστικά, και ευκινησία πέρα από αυτή των ανθρώπων. Το ανοσοποιητικό της σύστημα, της επιτρέπει να επουλώνεται ταχύτατα από τα τραύματά της και να μην επηρεάζεται από τις Γήινες ασθένειες.

Το 1996 κυκλοφόρησε μια ομώνυμη ταινία σε βίντεο μόνο με την Talisa Soto στο ρόλο της Vampirella. Δεν είχε και τόσο επιτυχία και ένα sequel που σχεδιαζόταν δεν έγινε ποτέ. Εκτός από τα comic, θα την συναντήσουμε σε action figures, αλλά και σε φωτογραφίσεις από πολλά μοντέλα για εξώφυλλα, αφίσες, κάρτες και ζωντανές εμφανίσεις σε comic conversions. Για την ιστορία η πρώτη που φόρεσε την στολή της Vampirella ήταν η Barbara Leigh στο εξώφυλλο του Vampirella magazine #67 τον Μάρτιο του 1978.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*