Ultron

Ένας από τους ισχυρότερους εχθρούς που έχουν αντιμετωπίσει η ομάδα των Avengers είναι αναμφισβήτητα ο Ultron. O super-villain της Marvel είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους της ομάδας των υπερηρώων. Τώρα τελευταία έχει έρθει στην δημοσιότητα με την εμφάνιση του σαν villain στην 2η ταινία των Avengers. Αλλά ποιος είναι πραγματικά ο Ultron και γιατί είναι τόσο δυνατός εχθρός; Όλα αρχίζουν στο Avengers #54, το 1968, όπου ένα ρομπότ που δεν ξέρουμε ακόμα το όνομά του, κάνει την εμφάνισή του στην τελευταία σελίδα του τεύχους. Στο επόμενο #55, αποκαλύπτεται η ταυτότητα του, είναι ο Ultron-5, the living automaton! Ακόμα ομως δεν γνωρίζουμε τίποτα για το origin του. Δημιουργοί του ήταν οι Roy Thomas και John Buscema, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τον Mechano ένα ρομπότ ενός παλιού comic του 1950, του Captain Video.

Ο Ultron, το παράφρων εγκληματικό ρομπότ είναι δημιούργημα του μεγαλοφυή επιστήμονα Dr. Henry Pym, γνωστό και σαν Ant-Man. Πριν από χρόνια, εμπνευσμένoς από τις μελέτες του Professor Gregson Gilbert, ο Pym άρχισε να πειραματίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη. Δημιουργώντας αρχικά ένα ρομπότ που είχε μόνο κορμό και κοντά άκρα, το προίκισε με συνείδηση, χρησιμοποιώντας ένα αντίγραφο των δικών του εγκεφαλικών κυττάρων, ως πρότυπο για τον προγραμματισμό του ρομπότ. Ωστόσο, το ρομπότ κληρονόμησε όχι μόνο μεγάλη διάνοια του Pym, αλλά και την έμφυτη ψυχική αστάθεια του.

Προς έκπληξη του Pym, το ρομπότ ανέπτυξε μια προηγμένη διάνοια μέσα σε λίγα λεπτά από την ενεργοποίησή του, μαζί με μια απρόσμενη ικανότητα συγκίνησης, αλλά και παράλογου μίσος για τον πατέρα” του, αλλά και για την ανθρώπινη φυλή που ο Pym εκπροσωπούσε. Το ρομπότ, που σύντομα αυτοανακηρύχθηκε Ultron, υπνώτισε τον Pym να ξεχάσει την ύπαρξή του και να εγκαταλείψει το εργαστήριο του στο New Jersey, όπου και τον δημιούργησε. Αφού ο Pym έφυγε, ο Ultron χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του εργαστηρίου, ανοικοδόμησε πλήρως τον εαυτό του τέσσερις φορές, κάνοντας βελτιώσεις και τροποποιήσεις κάθε φορά. Έτσι σαν Ultron5, αισθάνθηκε έτοιμος να κάνει πόλεμο εναντίον της ανθρωπότητας, και ιδίως των Avengers, στην οποία ο Pym υπήρξε ιδρυτικό μέλος της.

Σε πρώτη φάση, ο Ultron, ήρθε σε επαφή με τον εχθρό των Avengers, Eric Williams / Grim Reaper και τον εφοδίασε με το υπερ όπλο coma-ray, για να την χρησιμοποιήσει εναντίον των Avengers. Αργότερα, κρύβοντας την ταυτότητά του και την ρομποτική φύση του, προσλαμβάνει τους villains: Klaw, Melter, Radioactive Man και Whirlwind και έφτιαξε την ομάδα των Masters of Evil. Υπνωτίζει τον μπάτλερ Jarvis, για να του προμηθεύσει όλα τα σχέδια του συστήματος ασφαλείας του Avengers Mansion. Στο τέλος βέβαια οι Avengers ανακάλυψαν το ύπουλο σχέδιο του και τον νίκησαν, αν και ο Ultron δραπέτευσε. Αυτή ήταν και η πρώτη του επαφή με την ομάδα. Όλοι βέβαια κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με ένα πανούργο και εφυή αντίπαλο.

Τα σχέδια του όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Pym ως δημιουργού του, ο Ultron προσπάθησε από μόνος του, να δημιουργήσει ένα τεχνητό ον. Απέκτησε τα σχέδια του Android Human Torch, άλλαξε ριζικά την εμφάνιση και τις ικανότητές του και προγραμμάτισε την προσωπικοτητα του με βάση ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα. Το android που έφτιαξε, επιτέθηκε στους Avengers για λογαριασμό Ultron, αλλά έχοντας ανθρώπινη συνείδηση γύρισε στο δημιουργό του, καταστρέφοντας τον Ultron. Αργότερα το android αυτό, θα γίνει μέλος της ομάδας και θα ονομαστεί Vision. Μετά ην καταστροφή του Ultron, ο Pym ανέκτησε τις αναμνήσεις του από τη δημιουργία του Ultron, αλλά αυτό του δημιούργησε πολλές ενοχές κατά τη διάρκεια των ετών, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στα μετέπειτα ψυχολογικά προβλήματα του. Ενώ όμως όλοι έμαθαν ότι ο Pym έφτιαξε τον Ultron, πολλά χρόνια μετά θα παραδεχτεί ότι το μυαλό του ρομπότ βασίστηκε στα δικά του εγκεφαλικά κύτταρα.

Ο Ultron θα ξαναφτιαχτεί αυτή την φορά όμως από Αδαμάντιο, ένα αδιαπέραστο κράμα μετάλλου, από το οποίο είναι φτιαγμένος ο σκελετός του Wolverine και η ασπίδα του Captain America. Θα ονομαστεί Ultron-6 και θα ξαναπροσπαθήσει να πολεμήσει τους Avengers. Κάθε φορά όμως που τον νικούν και τον καταστρέφουν, αυτός ξαναγεννιέται ισχυρότερος. Στα γεγονότα του Secret Wars στην ομάδα των villains ήταν ο Ultron-11. Στην τελευταία του εμφάνιση, o Ultron-18 αντιμετώπισε τον Iron-Man. Τον Ιούνιο του 2007, η Marvel ξεκίνησε τον τίτλο The Mighty Avengers όπου στα έξι πρώτα τεύχη ο Ultron διασυνδέεται με την πανοπλία του Iron Man και ενσωματωνεται στην βιολογία του. Αυτό επιτρέπει στο πρόγραμμα του, να μετατρέψει τον Iron Man σε μια νέα εκδοχή του Ultron, ο οποίος έχει την εμφάνιση της Wasp με μεταλλικό δέρμα.

Κατά τη διάρκεια του Age of Ultron comic, ο Ultron έχει επιστρέψει και κατακτά τον κόσμο, και σιγά σιγά φτιάχνει αντίγραφά του. Ultron Sentinels φρουρούν στους δρόμους ψάχνοντας για τυχόν φυγάδες. Οι σούπερ ήρωες πολεμόντας ανακαλύπτουν ότι ο Ultron είναι πραγματικά στο μέλλον και χρησιμοποιεί τον Vision ως αγωγό για να καταστρέψει την ανθρωπότητα . Έτσι μια ομάδα ηρώων ταξιδεύει στο μέλλον για την καταπολέμηση του Ultron, ενώ ο Wolverine και Invisible Woman πάνε πίσω στο χρόνο για να σκοτώσουν τον Pym πριν αυτός μπορεί να δημιουργήσει Ultron. Αυτό όμως οδηγεί σε μια αλυσίδα γεγονότων με ανατροπές που αλλάζουν όλο σχεδόν το Marvel Universe. Ένα πολύ καλό stroyline που το συνιστώ σε όσους δεν το έχουν διαβάσει.

Οι ικανότητες του Ultron ποικίλλουν με κάθε επανασχεδιασμό, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν την υπεράνθρωπη δύναμη και αντοχή, τη ικανότητα της πτήσης, καθώς και διάφορα επιθετικά όπλα, όπως εκτοξευτήρες ακτίνων, αλλά και την “encephalo-ray”, η οποία νεκρώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα των αντιπάλων του. Επίσης του επιτρέπει να υπνωτίζει και να ελέγχει τα θύματα του. Το περίβλημα της πανοπλίας του συνήθως αποτελείται από Adamantium, καθιστώντας το σχεδόν εντελώς αδιαπέραστο από καθε βλάβη. Ωστόσο, οι εσωτερικοί μηχανισμοί του είναι λιγότερο ανθεκτικοί και καταστρέφεται εύκολα. Ο Ultron μπορεί να ελέγχουν άλλες μηχανές από μακριά, ακόμη και αν ο ίδιος δεν έχει μεταφερει την συνείδησή του σε αυτά. Το πιο πρόσφατο μοντέλο Ultron έχει αναπτυγμένη την τεχνολογία κυψέλης και μυαλού, επιτρέποντάς του να να ελέγχει εκατοντάδες άλλα Ultron ρομπότ την ίδια στιγμή, μετατρέποντας τα σε ένα αποτελεματικό ρομποτικό one-man στρατό. Ο Ultron είναι ένας από τους λίγους εμπειρογνώμονες στην ρομποτική.

Θα εμφανιστεί στην απερχόμενη ταινία Avengers: Age of Ultron με την φωνή του James Spader, με την διαφορά ότι εδώ ο δημιουργός του δεν είναι ο Henry Pym αλλά ο Tony Stark.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*