ThunderCats

Την δεκαετία του 80, με δύο μόνο τηλεοπτικά κανάλια στην Ελληνική τηλεόραση, οι στιγμές που οι πιτσιρικάδες έβλεπαν κινούμενα σχέδια ήταν μετρημένες. Κάτι μεσημέρια του Σαββάτου και τις Κυριακής μας κάλυπταν, αλλά υπήρχε μια σειρά που ανυπομονούσαμε και δεν χάναμε επεισόδιο την εποχή που προβαλλόταν. Το κανάλι της Ερτ2 το έβαζε στις 11.00 το βράδυ, αν θυμάμαι καλά, και στο πρόγραμμα έγραφε: “κινούμενα σχέδια για ενηλίκους”. Η μουσική που συνοδεύει το καταπληκτικό intro ήταν ότι καλύτερο έχω ακούσει σε animation, τουλάχιστον εκείνη την εποχή:

Μιλάμε για τους καταπληκτικούς ThundetCats. Η σειρά προβλήθηκε το 1987 στην Ελληνική τηλεόραση, αλλά παιζόταν και σε επαναλήψεις για χρόνια μετά. Όσο όμως και αν εμοιάζε για Ιαπωνικό manga η σειρά ήταν προϊόν της Αμερικάνικης εταιρίας Rankin/Bass Productions, η οποία ήταν υπεύθυνη για τις επίσης animation τηεοπτικές σειρές: SilverHawks, TigerSharks και The Comic Strip. Οι χαρακτήρες είναι δημιουργήματα της φαντασίας του Αμερικάνου εφευρέτη Tobin “Ted” Wolf. Να πω την αλήθεια δεν γνωρίζω αν εκτός από τα ThunderCats έκανε τίποτα άλλο σημαντικό.

Βασικός σεναριογράφος ήταν ο Leonard Starr, ένας Golden Age comic book artist της Marvel και της Dc, εκτός άλλων, που ασχολήθηκε με τα animation την δεκαετία του 80 και έγραψε 23 επεισόδια της σειράς. Για το animation υπεύθυνη ήταν το Japanese studio Pacific Animation Corporation, που αργότερα θα γινόταν Walt Disney Animation Japan. Ίσως και γι’αυτό το κινούμενο σχέδιο θύμιζε λίγο manga. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το 1985 με την Season 1 να έχει 65 επεισόδια. Ακολ0ύθησε το 1986 η ταινία ThunderCats – HO! και οι Seasons 2, 3 και 4 που είχαν 20 επεισόδια ή καθεμία.

Η ιστορία ξεκινά στον πλανήτη Thundera, ο οποίος καταστρέφεται, αναγκάζοντας τους ThunderCats, τους Tunderean ευγενείς δηλαδή, να προσπαθούν να τον εγκαταλείψουν με τα διαστημόπλοια τους. Στον στόλο τους όμως επιτείθονται οι εχθροί τους, Mutants of Plun-Darr. Καταστρέφουν όλα τα διαστημόπλοια αφήνοντας μόνο το βασιλικό σκάφος. Σκοπός τους είναι να κλέψουν το μυθικό Sword of Omens το οποίο φυλασσεται εκεί. Το σπαθί αυτό περιέχει το θρυλικό Eye of Thundera, την πηγή δύναμης των ThunderCats. Προκαλούν ζημιές στο σκάφος και αντί για τον αρχικό προορισμό του αυτό κατευθύνεται στον πλανήτη Third Earth.

Το ταξίδι όμως είναι μακρινό ο αυτόματος πιλότος του σκάφους έχει χαλάσει. Ο γηραιότερος των ThunderCats, Jaga αναλαμβάνει να το πιλοτάρει, αφήνοντας τους υπόλοιπους να μπουν σε ειδικές κάψουλες όπου θα κοιμηθούν για το υπόλοιπο της διαδρομής. Στην διάρκεια του ταξιδιού ο Jaga θα πεθάνει από γηρατειά αλλά πριν γίνει αυτό φροντίζει να φτάσει το σκάφος με ασφάλεια στον πλανήτη Third Earth. Οι ThunderCats που φτάνουν σώοι στον πλανήτη είναι ο νεαρός πρίγκηπας Lion-O, η Cheetara, ο Panthro, ο Tygra, οι WilyKit και WilyKat, και ο Snarf. Στον πλανήτη αυτόν θα εγκατασταθούν, θα συνεργαστούν με τους φιλικούς ντόπιους και θα φτιάξουν την βάση τους την Cat’s Lair. Οι κίνδυνοι είναι όμως περισσότεροι απ’ ότι νόμιζαν. Οι Mutants of Plun-Darr θα τους ανακαλύψουν και θα κάνουν τα πάντα για να τους καταστρέψουν. Αυτή διαμάχη θα ξυπνήσει έναν δαιμονικό μάγο, τον Mumm-Ra, ο οποίος θα στρατολογήσει με το μέρος του τους κακούς Mutants για να αποκτήσει το πανίσχυρο Eye of Thundera και να κυριαρχήσει στην Third Earth.

Ας δούμε έναν έναν τους πρωταγωνιστές της σειράς.

O Lion-O, νεαρός πρίγκηπας της Thundera, ξεκίνησε το ταξίδι του στην Third Earth, 12 χρονών αλλά μια βλάβη στην κάψουλα που κοιμόταν, χάλασε το σύστημα που θα επιβράδυνε την ηλικία του, με αποτέλεσμα όταν φτάνει στον πλανήτη να είναι ενήλικος άντρας. Όμως ηλικιακά το μυαλό και η εκπαίδευση του έμεινε ακόμα στην νεαρή ηλικία, έτσι είναι ανυπάκουος, ζωηρός και ανώριμος. Σιγά σιγά στην σειρά μαθαίνει πολλά για την Thundera και τις παραδόσεις των ThunderCats. Επίσης σε με σειρά επεισοδίων, από τα καλύτερα της σειράς, έρχεται αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους ThunderCats όπου θα πρέπει να τους νικήσει στο Anointment Trial, δοκιμασίες δύναμης, ταχύτητας, πονηριάς και εξυπνάδας για να γίνει στο τέλος ο αρχηγός τους. Είναι κάτοχος του Sword of Omens, που του δίνει την ικανότητα να βλέπει σε μεγάλες αποστάσεις “Sight Beyond Sight” και να πετάει ακτίνες ενέργειας, καθώς και το Claw Shield, ένα γάντι που εκτοξεύει σύρμα με νύχια και πιάνεται από διάφορες επιφάνειες.

Ο Tygra είναι ο αρχιτέκτονας και επιστήμονας των ThunderCats, ο δεύτερος σε ιεραρχία μετά τον Lion-O. Έχει σχεδιάσει όλα τα οχήματα, το Cat’s Lair των ThunderCats, καθώς και το Tower of Omens. Έχει την ικανότητα να δημιουργεί ψευδαισθήσεις στο μυαλό των άλλων και να τους μπερδεύει. Κάτι τέτοιο χρησιμοποίησε ενάντια στον Lion-O στο Anointment Trial. Όπλο του είναι ένα μαστίγιο μπόλας, όπου μπορεί με μια κίνηση να εξαφανιστεί μπροστά στα μάτια των άλλων. Ντροπαλός όταν ήταν παιδί, ο Tygra, είναι ο πιο ευαίσθητος της ομάδας κάνοντας τον να επηρεάζεται εύκολα από εξωτερικά ερεθίσματα. Είναι όμως υπομονετικός, ήρεμος και προτιμά πάντα να αναλύει διεξοδικά ένα πρόβλημα πριν το αντιμετωπίσει.

Ο Panthro είναι, μετά τον Jaga, ο επόμενος ευγενής και άξιος πολεμιστής των ThunderCats. Αν και γνώστης πολεμικών τεχνών και όπλων, ο Panthro έχει πολλές γνώσης μηχανικής. Είναι οδηγός του ThunderΤank, του βασικού οχήματος των ThunderCats. Είναι ο πιο δυνατός και πονηρός πολεμιστής της ομάδας. Μαζί με τον Tygra έφτιαξαν τα οχήματα που χρησιμοποιούν στην Third Earth, τα: ThunderTank, ThunderClaw, ThunderStrike και το HoverCat. Είναι πολύ παθιασμένος με την οικογένεια και την ζωή, όπως είναι παθισμένος με τον πόλεμο. Το πάθος του αυτό, πολλές φορές, τον κάνει να χάνει εύκολα την υπομονή του. Ακολουθεί πιστά τον κώδικα των πολεμιστών της Thundera και η υπερηφάνεια, η τιμή, και η ευγένεια είναι τα χαρακτηριστικά του. Έχει χαρακτηριστικό γέλιο και λέει συχνά αστείες ατάκες. Στην μάχη χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι nunchaku που στις άκρες τους έχουν νύχια γάτας.

Η Cheetara είναι η μοναδική γυναικεία παρουσία της ομάδας. Είναι άριστη μαχήτρια, γενναία και συχνά η φωνή της λογικής των ThunderCats. Έχει τη ικανότητα της 6ης αίσθησης, δηλαδή να καταλαβαίνει όταν κάτι κακό ή διαβολικό είναι κοντά. Επίσης μπορεί συχνά, με ή χωρίς την θέληση της, να βλέπει οράματα από το μέλλον, αφήνοντας την όμως αδύναμη στου εχθρούς. Κύριο όμως χαρακτηριστικό της είναι η πολύ μεγάλη ταχύτητα που μπορεί να κινηθεί. Μπορεί να τρέξει και να μάχεται πολύ γρήγορα χωρίς να την προλαβαίνει κανείς. Αγαπημένο της όπλο είναι ένα ραβδί bo που μπορεί να του αλλάζει το μήκος.

Η WilyKit και ο WilyKat είναι δύο αδέλφια με τον WilyaKat να είναι ο μεγαλύτερος. Είναι και οι δύο τους μεγαλύτεροι σε ηλικία από τον Lion-O, τουλάχιστον πριν φτάσουν στην Third Earth. Εκπαιδεύονται και οι τρεις τους ταυτόχρονα, γιατί έχουν πολλά να μάθουν πριν φτάσουν σε γνώσεις τους άλλους ThunderCats. Είναι επιδέξιοι πολεμιστές και συχνά χρησιμοποιούν κόλπα και παγίδες για να νικήσουν τους εχθρούς τους. Η WilyKit είναι πιο ανέμελη και απρόσεχτη από τον WilyKat που συχνά την γλιτώνει από μπελάδες. Έχουν 2 σανίδες του σέρφ που πετάνε και πολλές φορές τις χρησιμοποιούν για να διανύουν μεγάλες αποστάσεις γρήγορα. Έχουν σακίδια στους ώμους τους με μπάλες, σφεντόνες και άλλα μικροόπλα.

Μαζί τους είναι πάντα και ένα κατοικίδιο της Thundera ο Snarf. Η φυλή των Snarf είναι ένα είδος ανεπτυγμένης γάτας που οι Thundereans την χρησιμοποιούν για διάφορες δουλειές. Ο συγκεκριμένος που έχουν μαζί τους ονομάζεται Osbert, όνομα που μισεί οπότε τον φωνάζουν όλοι Snarf. Ήταν ο προστάτης του Lion-O από μικρό παιδί, πράγμα που συνεχίζει να κάνει ακόμα και  τώρα που φαίνεται ενήλικας.

O Mumm-Ra είναι ο κύριος villain των ThunderCats. Είναι όπως αποκαλείται η ζωντανή πηγή του κακού της Third Earth. Είναι ένας διαβολικός, μάγος, ιερέας, γνώστης κάθε είδους μαύρης μαγείας γνωστή στο Σύπαν, ο οποίος φαίνεται ότι μπορεί και ζει αιώνια κλεισμένος στον τάφο του. Υπηρέτης του Ancient Spirits of Evil, αντλεί την δύναμη του από τις σκοτεινές πηγές του πλανήτη. Ζει μέσα σε μια μαύρη πυραμίδα σαν μια μούμια, όπου όταν λέει τις φράσεις: “Ancient Spirits of Evil, transform this decayed form… to Mumm-Ra, the Ever-Living!”, μεταμορφώνεται σε ένα πανίσχυρο μάγο που μπορεί να πετά ακτίνες και φωτιές για να πολεμήσει τους αντιπάλους του. Μπορεί να πάρει και διάφορες μορφές και να τους ξεγελάσει. Προσπαθεί απεγνωσμένα να πάρει το Sword of Omens από τους ThunderCats και να τους καταστρέψει.

Οι Mutans τα διαβολικά πλάσματα που κυνηγούν τους ThunderCats από τον πλανήτη τους την Thundera, αποτελούνται από τον Slithe της φυλής των LizardMen, τον Jackalman ένα είδος ανθρώπινου τσακαλιού, τον Monkian απο την φυλή των πιθηκανθρώπων, ο Vultureman με την μορφή του γύπα και διάφοροι άλλοι παρόμοιοι μεταλλαγμένοι που κάνουν δύσκολη την ζωή των ηρώων.

Η σειρά είχε μεγάλη επιτυχία και προβαλλόταν σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Αυτό οδήγησε και σε μεγάλο αριθμό merchandise, όπως action figures, board games, racing games, καθώς και ένα computer game της Elite Systems Ltd, το ThunderCats: The Lost Eye of Thundera, του 1987, ένα side scrolling game για τους home computers της εποχής όπου έσκιζε! Πάρα πολύ πουλούσαν και οι action figures της LJN όπου κυκλοφόρησαν την περίοδο 1984-1987 και στην Ελλάδα και θεωρούνται κλασικές. Επίσης το χαρακτηριστικό λογότυπο των ThunderCats ακόμη και σήμερα, μπορούμε να το δούμε σταμπα σε T-shirt.

Η Marvel το 1985 κυκλοφόρησε και μια σειρά comic 24 τευχών βασισμένη στo τηλεοπτικό animation. Αργότερα η Μarvel Uk για τρία χρόνια κυκλοφόρησε 129 τεύχη και από το 2002 τα διακαιώματα πέρασαν στην Wildstorm Productions όπου μέχρι και σήμερα αναλαμβάνει όλα τα ThunderCats comics.

To 2011 έγινε ένα reboot με μια καινούργια animation σειρά που προβλήηκε από το Cartoon Network. Αν και είχε πολλές διαφορές στην ιστορία σε σχέση πάντα με το original, φάνηκε τουλάχιστον στην αρχή, αρκετά υποσχόμενη. Τα χαμηλά όμως ratings ανάγκασαν την παραγωγή να την διακόψει μετά από την 1η season.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*