The Manhattan Projects

Υπάρχουν φορές που ψάχνεις να βρεις κάτι καλό να διαβάσεις, κάτι έξω από τα συνηθισμένα comic με σούπερ ήρωες, κάτι που αν δεν στο προτείνουν δεν θα το έπαιρνες ποτέ. Κάτι τέτοιο είναι και το παρακάτω comic. Το αγόρασα με λίγο επιφύλαξη, αν και μου είπαν ότι είναι πολύ καλό, έπρεπε να το διαβάσω για να το διαπιστώσω. Ο λόγος για το “The Manhattan Projects” του Jonathan Hickman.

Η πρώτη εντύπωση που σου κάνει το comic είναι το πολύ καλό artwork του Nick Pitarra. To αναφέρω αυτό, γιατί παίζει πολύ ρόλο σε ένα comic να έχει απλό και κατανοητό σχέδιο, χωρίς φλυαρίες και πολύ “ψαγμένα” σκίτσα. Η ιστορία ξεδιπλώνεται πολύ άνετα στα καρέ και από τις πρώτες σελίδες έχεις μπει στο νόημα. Και το colouring του Cris Peter είναι αυτό που χρειαζόταν για την ιστορία. Με τόνους του μπλε και του κόκκινου να υπερισχύουν στην χρωματική παλέτα, βοηθάει την πλοκή του Hickman να γίνει πιο κινηματογραφική.

Είναι μια εναλλακτική ιστορία, όπου η εξέλιξη της επιστήμης, κατά τη διάρκεια του σχεδίου Μανχάταν, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όπου οι πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι επιστήμονες και το έργο που κάνουν είναι η αιχμή της επιστημονικής φαντασίας. Το σχέδιο Μανχάταν ήταν κυρίως η κατασκευή της ατομικής βόμβας, του τρομερού αυτού όπλου του Robert Oppenheimer, όπου έληξε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο παράλληλο σύμπαν που διαδραματίζεται το comic, οι επιστήμονες κάνουν συνεχώς ανακαλύψεις, με το πρώτο κεφάλαιο να ξεκινά αρκετά απλά ως μια ιστορία των πολλαπλών διαστάσεων, ένα πολυσύμπαν με άπειρους επιστήμονες Oppenheimers, και όσο περνάνε τα κεφάλαια η ανθρωπότητα κάνει την πρώτη επαφή και εφαρμόζει τεχνολογίες από εξωγηήινα είδη. Υπάρχει η τάση του ψυχρού πολέμου, η συνεργασία με Ναζί επιστήμονες και ένας απίστευτα σκοτεινός Einstein.

Μερικοί από τους χαρακτήρες που θα συναντήσουμε στο “The Manhattan Projects” είναι: ο Joseph Oppenheimer, ένας Αμερικανός φυσικός με πολλαπλές προσωπικότητες και διαβολικός δίδυμος αδελφός του Robert Oppenheimer, ο Albrecht Einstein, Γερμανός φυσικός, αλκοολικός και διαβολικός σωσίας του γνωστού φυσκού, ο Harry S. Truman, μασόνος Αμερικανός Πρόεδρος, ο Yuri Gagarin, Ρώσος ήρωας κοσμοναύτης, η Laika, ένα πολύ έξυπνο ρωσικό διαστημικό σκυλί που μπορεί να μιλήσει, ο John F. Kennedy, ένας ναρκομανής, γυναικάς, Αμερικανός Πρόεδρος και πολλές γνωστές προσωπικότητες της εποχής του μεταπολέμου.

Το σενάριο αυτό θα θυμίσει πάρα πολύ την sci-fi τηλεοπτική σειρά Fringe ιδιαίτερα στα μπλε και κόκκινα χρώματα, μπλε για τους καλούς χαρακτήρες και κόκκινα για τους διαβολικούς. Τα περίεργα πειράματα και τα διάφορα gadgets θα φαίνονται σαν να είχαν βγει από την αποθήκη στο τέλος του “Raiders of the Lost Ark”. Το “The Manhattan Projects” δεν είναι ένα comic ιστορίας, αν και είναι το είδος του comic που για την δημιουργία του έγινε αρκετή έρευνα. Είναι ένα comic που ξεκινά την ιστορία με μια νέα πορεία και την ωθεί τρία βήματα πέρα από ό, τι είναι στην πραγματικότητα. Θέτει στον αναγνώστη το ερώτημα “τι θα συνέβαινε αν…;”. Εδώ δεν έχουμε σούπερ ήρωες αλλά επιστήμονες, πολλαπλές διαστάσεις, τεχνητή νοημοσύνη, εξωγήινες μορφές ζωής, μυθολογικά όπλα και ότι πιο περίεργο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Έχουν κυκλοφορήσει 20 τεύχη που μπορεί να τα βρει κανείς σε τέσσερις τόμους.

Vol 1: Science Bad (#1-5)

Vol 2: They Rule (#6-10)

Vol 3: Building (#11-15)

Vol 4: The Four Disciplines (#16-20)

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*