The Lobo Paramilitary Christmas Special

“Ya’d better watch out — ya’d better not cry! Ya’d better not pout, I’m tellin’ ya why — Santa ‘Bo is comin’ to town!” Ο Άγιος Βασίλης (Santa Claus) έχει απεικονοστεί με διάφορους κλασικούς τρόπους σε όλες τις Χριστουγεννιάτικες ιστορίες που τον έχουμε δει ή διαβάσει. Η πιο εμπορική του μορφή, αυτή με την κόκκινη στολή και την κάτασπρη γεννειάδα, είναι αυτή που μας είναι και περισσότερο γνωστή. Με το εργαστήριο του στον Βόρειο Πόλο και τα εκατοντάδες ξωτικά που δουλεύουν όλο τον χρόνο για να φτιάξουν τα παιχνίδια που θα μοιράσει στα παιδιά. Είναι μια αξιαγάπητη φιγούρα που φέρνει χαρά και ευτυχία σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά όμως μέχρι την εμφάνισή του στο Lobo Paramilitary Christmas Special #1, που γράφτηκε από τον Keith Giffen και ο Alan Grant. Αν είστε fan του Αϊ Βασίλη και των Χριστούγεννων, σας προειδοποιώ: αυτή η ιστορία τα καταστρέφει και τα δύο.

Στο comic αυτό της Dc του 1991, o Lobo, γνωστός και ως “Main Man”, έχει προσληφθεί από το Κουνελάκι του Πάσχα (Easter Bunny) και από διάφορους άλλους χαρακτήρες γιορτών, με σκοπό  να σκοτώσει τον Άγιο Βασίλη, ο οποίος έχει γίνει πολύ ισχυρός χάρη στην κυριαρχία των Χριστουγέννων σε σχέση με άλλες γιορτές. Ο Lobo παίρνει το συμβόλαιο και ξεκινά για τον Βόρειο Πόλο παρέα με τον Dawg τον τετράποδο φίλο του. Στην πορεία εκτελεί κυριολεκτικά όλα τα ξωτικά μέχρι να φτάσει στον τελευταίο boss, τον ίδιο τον Αϊ Βασίλη. Τον προκαλεί σε μια μονομαχία με μαχαίρια και το αποτέλεσμα είναι πολύ άσχημο για τον αγαπητό Santa. Κανείς δεν μπορεί δυστυχώς να τα βάλει με τον “the Naughtiest One”. Στην συνέχεια ο Lobo αναλαμβάνει την διεύθυνση του εργαστηρίου του Αϊ Βασίλη και αρχίζει την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, όπου τα μοιράζει στα ¨κακά¨παιδιά της λίστα του. Μια πράξη η οποία όπως λέει θα του φέρει μελλοντικό ανταγωνισμό.

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την δουλειά του Keith Giffen στα comic του Lobo, θα βρούν το σενάριο του Lobo Paramilitary Christmas Special λιγότερο τρομαχτικό και ιερόσυλο από όλους τους άλλους που δεν έχουν ιδέα τι εστί Lobo. Η υπερβολική βία και ο ιδιαίτερα ασεβής τόνος του comic αποτελούν τη βάση του τι έκανε τον Lobo τόσο παραγωγικό και δημοφιλή χαρακτήρα την δεκαετία του 80 και του 90. Το comic διατηρεί την μαγεία του Lobo, για άλλη μία φορά, με την τοποθέτηση της βίας, του χάος από ένα αντι-ήρωα. Ο Άγιος Βασίλης που απεικονίζεται στην ιστορία, δεν είναι ο συμπαθέστατος, γλυκούλης, γεράκος της Coca-Cola. Στην πραγματικότητα, παρουσιάζεται ως βίαιος δικτάτορας του Βόρειου Πόλου, διοικητής μιας τεράστιας στρατιάς σκλάβων ξωτικών. Το ετήσιο μοίρασμα των δώρων δεν είναι παρά ένα τέχνασμά του για να μήν καταλάβει κανείς τον αληθινό του βίαιο χαρακτήρα. Έτσι το συμβόλαιο της δολοφονίας του είναι αναγκαίο για της ανάγκες, πάντα, της ιστορίας μας.

Το artwork του Simon Bisley συλλαμβάνει την πραγματική φρίκη που θέλει να αποδώσει ο Keith Giffen και ο Alan Grant στο σενάριο τους. Οι τραχιές και σκληρές γραμμές του σχεδίου του συμβάλλουν στην επιθετικότητα και στην βία σε κάθε σελίδα του comic. Έτσι οι φιγούρες δεν είναι όμορφες, πράγμα που μπορεί να ξενίσει μερικούς. Από τον ίδιο τον Lobo, τον Άγιο Βασίλη, τα ξωτικά, ακόμα και στο δολοφονικό ζευγάρι που προλογίζει το comic, όλοι είναι βασανισμένοι και τραγικοί. Με κάποιο τρόπο φαίνονται να εκδηλώνονται εμφανισιακά, τα χειρότερα στοιχεία του εαυτού τους, όπως η κακία, η απόγνωση και η επιθετικότητα. Ο Bisley έχει την τιμητική του, με το πόσους διαφορετικούς τρόπους θανάτων, έχει σκεφτεί, για να μην γίνει καθόλου προβλέψιμος. Αποκεφαλισμοί, μαχαιρώματα, διαμελισμοί, καρφώματα, πυροβολισμοί και η λίστα είναι ατελείωτη. Εκεί έρχεται να βάλει το χεράκι του και ο Lovern Kindzierski στα χρώματα, ο οποίος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, διατηρώντας αρκετά θέματα σε απαλούς τόνους και βαριές σκιές και στις πιο διεφθαρμένες και βίαιες στιγμές του comic, αναδύει έντονα χρώματα με ένα πιο ζωντανό πάνελ.

Το Lobo Paramilitary Christmas Special, εκτός από ένα ευχάριστο comic για τους fan του Lobo, θέλει να δείξει ότι την περίοδο των Χριστούγεννων δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί. Είναι μια αναφορά στην απληστία και στην εμπορευματοποίηση που ακολουθούν οι περισσότεροι την περίοδο των γιορτών. Το ζευγάρι, που ξεκινά στα πρώτα καρέ της ιστορίας, βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση γιατί ο σύζυγος χάνει την δουλειά του πριν τα Χριστούγεννα και έτσι δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν δώρα στα παιδιά τους. Αντί όμως να φοβούνται την απογοήτευση των παιδιών τους, φοβούνται την οργή τους. Αυτό βέβαια έχει τραγικό αποτέλεσμα στην πορεία της ιστορίας. Ο Lobo σαν χαρκτήρας είναι βίαιος και αυτό βγαίνει πολύ φυσικά στα comic που εμφανίζεται. Άλλωστε ο Keith Giffen έχει πεί ότι τον δημιούργησε αρχικά σαν παρωδία βίαιων comic ηρώων σαν τον Wolverine ή τον Punisher.

Στην τελική ένα σπέσιαλ αφιέρωμα των Χριστουγέννων με τον Lobo να πρωταγωνιστεί, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Πολύ συχνά τα επετειακά τεύχη Χριστουγεννιάτικων ιστοριών με σούπερ ήρωες είναι γλυκανάλατα και έχουν πάντα ένα happy end, με τον μασκοφόρο ήρωα να λέει τα κάλαντα μαζί με κάποιο παιδάκι ενώ όλη η πόλη κοιμάται ήσυχη επειδή είναι Χριστούγεννα. Εδώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και γι’ αυτό διάλεξα το συγκεκριμένο comic για εορταστικό review. Μπορεί η υπερβολική βία του Lobo Paramilitary Christmas Special να ενοχλεί μερικούς, αλλά είναι μια ματιά στην κυνικότητα και εμπορικότητα των Χριστουγέννων. Αντικαταστήστε τα εργαζόμενα, καταπιεσμένα ξωτικά, με παιδιά από υποανάπτυκτες χώρες και ξαφνικά το comic είναι λιγόερο για την αμαύρωση της φήμης του Αϊ-Βασίλη και περισσότερο μια αληθινή ματιά μιας καπιταλιστικής κοινωνίας.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*