The Life and Times of Scrooge McDuck

Αν και η αγάπη μου για τα super hero comics είναι μεγάλη, δεν θα μπορέσω να παραλείψω ποτέ την προσφορά του Walt Disney στην 9η τέχνη. Όλοι μας ξεκινήσαμε να διαβάζουμε κόμικς, όταν έπεσε στα χέρια μας ένα πολύχρωμο Μίκυ Μάους (για τους παλιότερους) ή ένα Κόμιξ (για τους πιο καινούργιους). Συνήθως τα καλοκαίρια που δεν είχαμε σχολείο κάθε εβδομάδα αγοράζαμε και από ένα Μίκυ. Εκεί γνωρίσαμε την οικογένεια των Ντακ, που έμεναν στην Λιμνούπολη και μπλέκονταν σε ένα σωρό περιπέτειες. Scrooge, Donald, Huey, Dewey, Louie ήταν οι αγαπημένοι μου. Πάντα τους προτιμούσα σε σχέση με τον Μίκυ, να πω την αλήθεια.

Οι περισσότεροι που έχουν διαβάσει Disney και ξέρουν έστω τους βασικούς πρωταγωνιστές, δεν γνωρίζουν ότι οι χαρακτήρες είναι πολύ περισσότεροι και το παρελθόν του καθενός γεμίζει πολλές σελίδες περιοδικών. Όλη η οικεγένεια των Duck είναι βγαλμένη από το μυαλό του Carl Barks ο οποίος ζωγράφιζε τα “παπιά” από το 1936 μέχρι το 1974. Είναι αυτός που “γέννησε” τον Scrooge McDuck. Την σκυτάλη όμως μετά τον Barks πήρε ένας “μαθητής” και θαυμαστής του, ο Don Rosa. Μπορεί ο Barks να εμπνεύστηκε τον Scrooge, ο Rosa τον έψαξε ακόμα περισσότερο και εμβάθυνε στον πολύπλοκο χαρακτήρα και παρελθόν του. Με περισσότερη λεπτομέρεια στο σχέδιό του ο Rosa έγραφε και σχεδίαζε περιπέτειες των Ducks από το 1987 μέχρι το 2006.

Η καλύτερη όμως δουλειά του είναι ένα comic book, 212 σελίδων το “The Life and Times of Scrooge McDuck” ή “Ο Βιός και Πολιτεία του Σκρούτζ Μακ Ντακ”. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του αναφέρεται στον τριγγούνη πολυτρισεκατομυριούχο Scrooge McDuck. Το σενάριο ακολουθά τον Scrooge από το 1877 έως το 1947, περιέχοντας αναφορές που είχε κάνει ο Barks σε παλιότερες ιστορίες του, αλλά και πρόσθετο υλικό του Rosa που καλύπτει πολλά κενά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησε σε τεύχη από το περιοδικό Uncle Scrooge το 1994, ενώ στην Ελλάδα οι ιστορίες δημοσιεύτηκαν από το περιοδικό Κόμιξ #100-#111, από τον Οκτώβριο του 1996 έως τον Σεπτέβριο του 1997.

Με λίγα λόγια είναι η αληθινή ιστορία του μεγιστάνα της Λιμνούπολης. Από τις πιο αγαπητές φιγούρες του Disney, ο Scrooge σε αντίθεση με τους περισσότερους ήρωες κόμικ, από την πρώτη του εμφάνιση είναι σε προχωρημένη ηλικία, που σημαίνει ότι οι αναγνώστες δεν ήξεραν πολλά πράγματα από το παρελθόν του.  Μας συστήθηκε σαν τσιγγούνης, πλούσιος, τυχοδιώκτης, αλλά πως απέκτησε όλη αυτή τηννπεριουσία; Μετά τον Barks κανείς δεν τόλμησε να αναλύσει το παρελθόν του Scrooge. Έρχεται ο Rosa όμως και χρησιμοποιώντας το χιούμορ και το ταλέντο του στο σχέδιο, και μας δίνει μέσα από 12 κεφάλαια μια μοναδική βιογρφία. Είχε πει ότι όταν έγραφε την πρώτη ιστορία, δεν ήξερε αν θα είχε και συνέχειες. Μπορεί να υπήρχε μέσα στο κεφάλι του η ολοκληρωμένη ιδέα, αλλά δεν θα την προχωρούσε αν δεν τον πίεζαν οι εκδότες, οι οποίοι θέλανε μια ολοκληρωμένη σειρά.

Έτσι, έκατσε και έκανε “επανάληψη” τις κυριότερες αναφορές του Barks, συμβουλεύτηκε βιβλία, ταξιδιωτικούς οδηγούς, χάρτες και άρχισε να κρατά σημειώσεις. Το έργο δεν ήταν καθόλου εύκολο, γι’ αυτό του πήρε 2 χρόνια για να το ολοκληρώσει. Όταν όμως τελείωσε ήταν, χωρίς υπερβολές, ένα αριστούργημα που του χάρισε ένα Will Eisner Award το 1997, μια μεγάλη τιμή για έναν comic artist. Επίσης όταν κυκλοφόρησε και σαν ενιαίο comic book (trade paperback collection) ψηφίστηκε σαν Favorite Reprint Graphic Novel/Album of 1997. Η ολοκληρωμένη έκδοσή του έχει και ολοσέλιδο πρόλογο του Rosa πριν από κάθε κεφάλαιο.

Τα κεφάλαια της ιστορίας είναι τα εξής:

0 – Of Ducks, Dimes and Destinies (Μιας δεκάρας νιάτα). Εδώ μαθαίνουμε πως ο 10χρονος Scrooge το 1877 κέρδισε την πρώτη του δεκάρα, γυαλίζοντας παπούτσια στην Σκωτία. Επίσης η Magica De Spell γυρνά πίσω στοχρόνο για να του κλέψει την τυχερή του δεκάρα πριν ακόμη αυτός την κερδίσει.

1 – The Last of the Clan McDuck (Ο τελευταίος της γενιάς των Μακ Ντακ). Η ιστορία διαδραματίζεται από το 1877-188 όπου ο Scrooge ξανακερδίζει την δεκάρα του και μεταναστεύει στην Νέα Υόρκη.

2 – The Master of the Mississippi (Ο άρχοντας του Μισσισσιπή). 1880-1882 ο Scrooge δουλεύει στο ποταμόπλοιο του θείου του, Angus “Pothole” McDuck και μάχεται με την συμμορία των Beagle Boys (Μουργόλυκοι) για ένα χαμένο θησαυρό στον βυθό του Μισσισσιπή.

3 – The Buckaroo of the Badlands (Ο κατακτητής της Άγριας Δύσης). 1882–1883 o Scrooge αντιμετωπίζει τον Jesse James και τους James Boys, γίνεται cowboy, γνωρίζει τον μελλοντικό πρόεδρο Theodore Roosevelt και τον πείθει να γίνει πολιτικός.

3Β – The Cowboy Captain of the Cutty Sark (Ένας καουμπόυ στο “Κάττυ Σαρκ”). 1883, όπου κάνει εμπόριο βοοειδών στην Ινδονησία, πολεμά κλέφτες και με την βοήθεια του φίλου του Ratchet Gearloose, ξεπερνά την έκρηξη του ηφαιστείου Krakatoa και γλυτώνει το ποταμόπλοιό του Cutty Sark.

4 – Raider of the Copper Hill (Ο πόλεμος του χαλκού). 1883–1885, παίρνει το πρώτο του μάθημα επιχειρήσεων από τον Howard Rockerduck (πατέρας του Ρόμπαξ) όταν προσπαθεί να αποκτήσει το ορυχείο χαλκού Anaconda Copper Mine of Butte.

5 – The New Laird of Castle McDuck (Ο νέος αφέντης του πύργου των Μακ Ντακ). Το 1885 γυρνά στην Σκωτία για να διεκδηκήσει τον Πύργο των McDuck από τους Whiskervilles.

6 – The Terror of the Transvaal (Ο τρόμος του Τράνσβααλ). 1886–1889 ταξιδεύει στο Capetown της Νότιας Αφρικής, όπου ο Πυρετός του Χρυσού έχει ξεκινήσει. Δύσκολη δουλειά γιατί εκτός από τους εγκληματίες θα αντιμετωπίσει και τον Flintheart Glomgold (Χρυσοκούκης).

6B – The Vigilante of Pizen Bluff (Πιστολίδι στο Πίζεν Μπλαφ). 1890 ο Scrooge γυρνά στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συνεργαστεί με τους Phineas Taylor Barnum, Angus McDuck, Geronimo, Buffalo Bill Cody, Annie Oakley, εναντίων τις συμμορίας των Dalton.

7 – Dreamtime Duck of the Never-Never (Το μεγάλο ταξίδι στους Αντίποδες). 1893–1896 ο Scrooge βρίσκεται στην Αυστραλία, όπου γνωρίζει έναν σαμάνο ο οποίος τον βοηθάει να βρει τον δρόμο του.

8 – King of the Klondike (Ο βασιλιάς του Κλοντάικ). 1896–1897 όπου φτάνει στον Καναδά για χρυσάφι. Λίγο μετά την άφιξη του μαθαίνεται ότι βρέθηκε χρυσάφι στο Κλόνταϊκ.

8Β – The Prisoner of White Agony Creek (Η αιχμάλωτη του χείμαρρου της αγωνίας). 1897 ο Scrooge παίρνει μαζί του την κρυφή του αγαπημένη, Goldie O’Gilt για να σκάψουν για χρυσάφι.

8C – Hearts of the Yukon (Καρδιές στο Γιούκον). 1898 κατηγορείται άδικα για κάτι που δεν έκανε και ανακαλύπτει ότι η Goldie O’Gilt ήταν αυτή που τον παγίδευσε.

9 – The Billionaire of Dismal Downs (Ένας κροίσος στα ζοφερά βάθη). 1898–1902 Αφού γίνεται εκατομμυριούχος ο Scrooge πηγαίνει στην Σκωτία, αλλά ανακαλύπτει ότι δεν ανήκει εκεί, έτσι παίρνει τις αδελφές του πίσω στην Αμερική μαζί του.

10 – The Invader of Fort Duckburg (Εισβολή στη Λιμνούπολη). 1902, φτάνει στην Λιμνούπολη, όπου γνωρίζει τα 3 ιδρυτικά μέλη των The Junior Woodchucks (Μικροί Εξερευνητές), ξανά αντιμετωπίζει τους Beagle Boys (Μουργόλυκους), συναντιέται ξανά με τον Theodore Roosevelt και πρώτη εμφάνιση των οξύθυμων γονιών του Donald Duck.

10Β – The Sharpie of the Culebra Cut (Ο ατσίδας του Παναμά). 1906 ο Scrooge και οι αδελφές του Matilda McDuck και Hortense McDuck (μητέρα του Donald), ψάχνουν για χρυσάφι στον Παναμά και οι έρευνές τους συμπίπτουν με την κατασκευή της Διώρυγας.

11 – The Empire-Builder from Calisota (Ο μεγιστάνας της Καλισότα). 1909–1930 ο Scrooge γυρνάει όλο την υδρόγειο και κανονίζει εμπορικές συναλλαγές και σιγά σιγά γίνεται το πλουσιότερο παπί του κόσμου. Γυρνώντας στην Λιμνούπολη γνωρίζει τον 10χρονο ανηψιό του Donald μαζί με την δίδυμη αδελφή του Della (μητέρα των Χιούι, Λιούι, Ντιούι). Την ίδια μέρα χάνει επαφή με τους συγγενείς του και αφοσιώνεται στο να γίνει ακόμα πιο πλούσιος.

12 – The Richest Duck in the World (Το πιο πλούσιο παπί του κόσμου). 1947 και στο τελευταίο αυτό κεφάλαιο, ο Scrooge, μετά από 17 χρόνια, την ημέρα των Χριστουγέννων, καλεί τον Donald, με τα ανηψάκια του Huey, Dewey, και Louie για δείπνο. Έγκλειστος στην τεράστια επαυλή του, είναι κουρασμένος και χαμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν όμως οι Beagle Boys (Μουργόλυκοι) προσπαθούν να παραβιάσουν το τεράστιο θησαυροφυλάκιο του, τα ανήψια του, τον παροτρύνουν να τους αντιμετωπίσει, βρίσκοντας τον παλιό καλό του εαυτό και ξεκινώντας καινούργιες περιπέτειες.

Ένα διάσημο παπί που έχει περάσει τόσα πολλά, συνεχίζει να μας διασκεδάζει ακόμα. Είναι περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ιστορίες που διαβάσαμε στα Μίκυ Μάους για τον Scrooge McDuck ξεκινούν με το τέλος αυτής της ενυπωσιακής βιογραφίας. Ένα comic book που διαβάζεται από όλες τις ηλικίες και είναι must για κάθε φίλο της οικογένειας των Duck.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*