The Big Book Of…

Τα graphic novels, The Big Book Of… είναι μια σειρά βιβλίων που κυκλοφόρησαν από την DC Comics imprint Paradox Press από το 1994 μέχρι το 2000. Έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 17 τίτλοι και έχουν κερδίσει το Eisner Award, που στα comic θεωρείται μεγάλη τιμή. Η συγγραφή τους έγινε από τους  Doug Moench (Αμερικάνος συγγραφέας comic, ιδιαίτερα γνωστός για την δουλειά του στον Batman και δημιουργός των Black Mask, Moon Knight, Deathlok και Bane), John Wagner (Άγγλος συγγραφέας, ιδιαίτερα στα Αγγλικά comic όπως το περιοδικό 2000AD και συνδημιουργός του Judge Dredd, όπως και πολλών άλλων) και Jonathan Vankin (Αμερικάνος δημοσιογράφος και συγγραφέας με πολλούς τίτλους στην Vertigo και Dc comics). Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η τριάδα αυτή δεν είναι τυχαία και ότι η προσφορά τους είναι πολύ σημαντική στα The Big Book Of.

Εκτός όμως από τους συγγραφείς, ένας μεγάλος αριθμός ικονογράφων, γελοιογράφων και σκιτσογράφων βοήθησε για να πάρει ζωή το μεγάλο αυτό project. Πάνω από 30 artists όπως οι Frank Quitely, Rick Geary, Joe Orlando, George Evans, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και πραγματικά το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό. Το κάθε ένα από τα 17 graphic novel, ασχολείται με ένα συγκεκριμένο θέμα, που με διάφορα άρθρα και φυσικά πολλά comic strip το αναλύει σε μεγάλο βαθμό. Όλες οι ιστορίες είναι πραγματικά γεγονότα και πηγάζουν από μαρτυρίες, παλιά άρθρα εφημερίδων, ειδήσεις, εντάξει, έχει και κάποιες φήμες που μπορεί να μην ισχύουν, όλα όμως μέσα από την ιστορία του ανθρώπινου γένους. Η μελέτη που έχει γίνει είναι πραγματικά πολύ μεγάλη γιατί εκτός από γεγονότα και πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε καν, μαθαίνουμε και trivia γνώσεις σε πράγματα που νομίζαμε ότι ξέραμε.

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά σε καθένα από τους τίτλους.

The Big Book Of Urban Legends

Κέρδισε το βραβείο  Eisner Award for Best Anthology το 1995 και αποτελείται από διακόσιες περίπου ιστορίες, όλες βγαλμένες από την λαογραφία της ιστορίας του ανθρώπου.

The Big Book Of Weirdos

Απεικονίζει τις βιογραφίες 67 προσωπικοτήτων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ποιό είναι το κοινό τους; Είναι όλοι εκκεντρικοί, περίεργοι και αρκετά τρελάρες! Μέσα σε αυτούς βρίσκουμε τους Καλιγούλα, ο Τόμας Έντισον, Henry Ford, Χάρι Χουντίνι και τον Μαρκήσιο ντε Σαντ.

The Big Book Of Death

Σε αυτό τον τίτλο μαθαίνουμε όσα δεν ξέραμε σχετικά με τους διάφορες μεθόδους εκτέλεσης από την κρεμάλα, την ηλεκτρική καρέκλα και ότι άλλο περίεργο έχει σκεφτεί ο άνθρωπος μεσα στους αιώνες. Από εκεί προχωράει στις περίεργες αυτοκτονίες, παράξενους θανάτους, μεθόδους ταφής και ότι άλλο έχει σχέση με τον θάνατο (μπρρρ!). Ο αναγνώστης μαθαίνει την προέλευση της γκιλοτίνας, για τα κρυοστατικά διατηρημένα όργανα, ακόμα και το πώς ένα κομμάτι τυρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φονικό όπλο!

The Big Book Of Conspiracies

Κέρδισε το βραβείο Eisner Award for Best Anthology το 1996. Επικεντρώνεται σε συνωμοσίες και και συγκαλύψεις, συμπεριλαμβανομένου του σκανδάλου Watergate, το Silkwood, το σκάνδαλο Ιράν-Contra, και οι δολοφονίες του John F. Kennedy, Malcolm X , Ρόμπερτ Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το βιβλίο αυτό διερευνά όλα αυτά τα καθεστώτα και περισσότερο, χρησιμοποιώντας πραγματικά ή φανταστικά “γεγονότα” εξηγεί πώς σκοτεινές δυνάμεις, σαν την CIA, οι Ελευθεροτέκτονες, η Τριμερής Επιτροπή, ακόμη και οι εξωγήινοι, μπορεί να συνωμοτούν για να διαμορφώσουν τον κόσμο μας.

The Big Book Of Freaks

Το βιβλίο περιλαμβάνει ιστορίες για κάθε είδους περίεργα και ενδιαφέροντα άτομα, από τα freaks των τσίρκων και παραμορφωμένους ανθρώπους, μέχρι θρυλικά πλάσματα (συμπεριλαμβανομένων και γιγάντων).

The Big Book Of Little Criminals

Εδώ μαθαίνουμε λεπτομέρειες για κάποιους από τους διαβόητους μικροεγκληματίες του κόσμου, όπως ο Shanghai Kelly, ο οποίος απήγαγε άντρες και τους ανάγκαζε να εργάζονται στα πλοία. Επίσης ιστορίες Αμερικανών Γερουσιαστών που έβαζαν να δέρνουν συνάδελφους τους, παραχαράκτες, πλαστογραφίες του Ημερολογίου του Χίτλερ, και η ιστορία ενός απατεώνα που σχεδόν κατάφερε να αγοράσετε την Πορτογαλία!

The Big Book Of Hoaxes

Διαβάζουμε για τις μεγαλύτερες φάρσες και απάτες της ιστορίας, όπως την διάσημη Mary Toft “Bunny Mommy”, η οποία έπεισε το δικαστήριο της Αγγλίας ότι είχε γεννήσει τουλάχιστον δεκαέξι κουνέλια!

The Big Book Of Thugs

Εδώ έχουμε εγκληματίες που δεν χρησιμοποίησαν δόλο ή πονηράδα για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, αλλά καθαρή δύναμη.

The Big Book Of Losers

Αποδεικνύεται ότι οι δυστυχίες ή και ατυχίες των άλλων μπορεί πραγματικά να είναι αστείες (όπως ο Elisha Gray, ο οποίος εφηύρε μια τηλεφωνική συσκευή πριν από Alexander Graham Bell, αλλά δεν έγινε ποτέ γνωστός). Με λίγα λόγια διάσημοι losers της ιστορίας. Ας πρόσεχαν!

The Big Book Of The Unexplained

Ιστορίες από απίθανα και περίεργα ζώα, χαμένες ηπείρους, και παράξενα φαινόμενα, όπως η κατάρα της μούμιας, αν υπάρχουν σήμερα δεινόσαυροι, το τέρας του Λοχ Νες, ο Bigfoot, απαγωγές από εξωγήινους, και πολλά άλλα ανεξήγητα.

The Big Book Of Martyrs

Το βιβλίο αυτό εξετάζει τις ζωές και τους θανάτους των χριστιανών μαρτύρων, μεταξύ των οποίων του Αγίου Βαλεντίνου, της Ιωάννα της Λωραίνης, της Αγίας Ούρσουλας και του Αγίου Γεωργίου. Ακόμα ασχολείται με τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βασανιστήρια για την πίστη τους στην πιο πρόσφατη ιστορία, αποδεικνύοντας ότι ο θρησκευτικός φανατισμός δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν.

The Big Book Of Scandal!

Εδώ μπάινουμε στον κόσμο των σκανδάλων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και άλλαξαν τον τρόπο που βλέπαμε κάποιους διάσημους. Τσάρλι Τσάπλιν, Ρίτσαρντ Νίξον, Oliver North και O.J. Simpson είναι μερικοί που απασχόλησαν τον διεθνή τύπο.

The Big Book Of Bad

Το 13ο βιβλίο της σειράς εξετάζει τους διαβολικούς ή κακούς ανθρώπους που με τις πράξεις τους αποτέλεσαν αίτιες θανάτων, σκανδάλων και άλλων συνεπειών. Ο Ναζί Heinrich Himmler, οι διεφθαρμένοι αυτοκράτορες της αρχαίας Ρώμης, διάφοροι serial killers, αλλά και φανυαστικοί κακοί από τον κόσμο της λογοτεχνίας όπως ο Professor Moriarty, η Lady Macbeth ακόμα και ο Δράκουλας.

The Big Book Of The Weird Wild West

Το βιβλίο αυτό προσφέρει πάνω από εξήντα ιστορίες με ασυνήθιστα, παράξενα και εντελώς ανατριχιαστικά πράγματα που συνέβησαν στην αμερικανική σύνορα. Ιστορίες από Γουέστερν χαρακτήρες όπως ο George Maledon, ομοφυλοφιλία μεταξύ macho καουμπόηδων και διάφορα φαντάσματα που στοίχειωσαν την αμερικανική Δύση.

The Big Book Of Vice

Εξετάζει το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τον καπνό, το σεξ και τα τυχερά παιχνίδια. Τα θέματα κυμαίνονται από την ιστορία του καπνού, τη σεξουαλική δουλεία μέχρι τα φλιπεράκια.

The Big Book Of Grimm

Εδώ έχουμε ότι έχει σχέση με τα παραμύθια των Grimm, του Άντερσεν και πολλών άλλων αλλά από μια διαφορετική ματιά. Όλες οι παλιές λαϊκές ιστορίες που στηρίζονται τα παραμύθια αυτά, είχαν τις ρίζες τους στην κακοποίηση των παιδιών, την αιμομιξία, τον κανιβαλισμό και άλλες τρομαχτικές ιστορίες.

The Big Book Of The ’70s

Τέλος έδω εξετάζει την τρελή δεκαετία των 70’ς, με την ντίσκο, τις περίεργες συνήθειες και μανίες, την κοινωνική παράνοια, καθώς και τον πόλεμο του Βιετνάμ και κάποιες κλασικές ταινίες.

Στην Ελλάδα είχαν κυκλοφορήσει οι τίτλοι αυτοί, στις αρχές του 2000, από την Modern Times. Μπορείτε να βρείτε ακόμα σε κάποια βιβλιοπωλεία comics τις ελληνικές εκδόσεις τους. Παντώς είναι πολύ ενδιαφέρον τα θέματα που αναλύουν και ο τρόπος που μας τα παρουσιάζουν. Είναι πρωτότυπα και ο καθένας μπορεί να βρει έστω και ένα τίτλο που θα του αρέσει.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*