The Amazing Spider-Man (TV series)

Επιστροφή στο παρελθόν λοιπόν με άλλη μια τηλεοπτική σειρά που αρκετοί fan των comics αγνοούν την ύπαρξη της. Λογικό είναι γιατί αναφερόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 70 και η τηλεόραση, όσο αναφορά τα προγράμματα που είχαν σχέση με σούπερ ήρωες, δεν υπήρχαν ή ήταν σε πολύ παρθενικό στάδιο. Το κανάλι όμως CBS πρόβαλλε ένα πιλοτικό επεισόδιο τον Σεπτέμβριο του 1977, διάρκειας  δύο ωρών, σε μορφή ταινίας δηλαδή. Σε αυτό ένας φοιτητής πανεπιστημίου, ο Peter Parker, μετά από δάγκωμα μιας ραδιενεργούς αράχνης, αποκτά υπερδυνάμεις και τις χρησιμοποιεί για να σταματήσει εγκληματίες.

Και όμως ήταν η πρώτη φορά που το κοινό έβλεπε σε live-action TV series τον Spider-man. Ήταν κάτι καινούργιο για την τηλεόραση γιατί υπερήρωες υπήρχαν μόνο σε κινούμενα σχέδια. Τα rating έφτασαν στα ύψη και το CBS αποφάσισε να κάνει το The Amazing Spider-Man μίνι σειρά 5 ακόμα επεισοδίων. Την σειρά την έβλεπαν κάθε εβδομάδα 16,6 εκατομμύρια Αμερικάνοι κάνοντας την την πρώτη σε ακροαματικότητα εκείνη την χρονιά για το CBS. Μετά το τέλος της το 1978, το κανάλι δυσκολεύτηκε να αποφασίσει αν θα την συνέχιζε, γιατί η παραγωγή της ήταν ιδιαίτερα ακριβή για εκείνη την εποχή.

Αντιθέτως οι υπεύθυνοι αποφάσισαν μια μέση λύση που θα ικανοποιούσε τους περισσότερους. Η σειρά θα συνεχιζόταν για 2η σαιζόν αλλά δεν θα προβαλλόταν σε εβδομαδιαία βάση. Θα έμπαινε σαν σφήνα στο πρόγραμμα του καναλιού απέναντι σε άλλα προγράμματα για να αυξήσει την ακροαματικότητα. Ο Lionel Siegel, παραγωγός του επιτυχημένου Six Million Dollar Man, ανέλαβε την παραγωγή της σειράς και έκανε διάφορες αλλαγές για να προσεγγίσει ένα πιο ενήλικο κοινό. Αφαίρεσε κάποιους χαρακτήρες, πρόσθεσε ένα love interest για τον Peter Parker, τα σενάρια έγιναν πιο απλοϊκά και έκανε τον Spider-man με λιγότερες υπερδυνάμεις για να γίνει πιο ευάλωτος στους εχθρούς του.

Η σειρά έπαιξε για 7 επεισόδια την σαιζον 1978-79 και μετά σταμάτησε. Ο λόγος ήταν ότι το κοινό που αγαπούσε το comic δεν έβλεπε τους αληθινούς villains του Spider-man, αλλά κάποιους κοινούς εγκληματίες. Η σειρά δεν έκανε τα νούμερα που όλοι περίμεναν και υστερούσε απέναντι στα αντίχτοιχα σήριαλ The Incredible Hulk και Wonder Woman του 1978. O ίδιος ο Stan Lee έλεγε ότι αντιπαθούσε την σειρά και την έβρισκε αρκετά νεανική. Αυτό όμως ερχόταν σε αντίθεση στις φήμες ότι ο ίδιος εκτελούσε χρέη σύμβουλου σεναρίου σε κάθε επεισόδιο.

Έγιναν προσπάθειες για να ξανά ξεκινήσει η σειρά να προβάλλεται από το CBS. Η μια ήταν όταν θα εμφανιζόταν όλο το cast σε επεισόδια της σειράς The Incredible Hulk, και η άλλη θα ήταν σε μορφή ταινίας μαζί με τον Hulk. Τα The Incredible Hulk Returns το 1988 με τον Thor, και το The Trial of the Incredible Hulk το 1989 με τον Daredevil έγιναν, αλλά πέθανε ο Bill Bixby (Bruce Banner) το 1993, οπότε η ταινία μαζί με τον Spider-man δεν έγινε ποτέ.

Πρωταγωνιστής ήταν ο Nicholas Hammond στο ρόλο του Peter Parker/Spider-Man και ήταν ο μοναδικός ρόλος που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Στην σειρά εμφανιζόταν και η Aunt May σε μερικά επεισόδια, αλλά από διαφορετική ηθοποιό κάθε φορά! Ο διευθυντής της Daily Bugle, της εφημερίδας που δούλευε σαν φωτογράφος ο Parker, J. Jonah Jameson είχε ρόλο αλλά πιο υποτονικό και ήρεμο, σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του στα comic.

Το The Amazing Spider-Man σαν σειρά ήταν καλή για την εποχή της. Τα εφέ ήταν λιγοστά με περισσότερο βάρος να δίνεται στην κίνηση του Spider-man όταν σκαρφάλωνε τα κτίρια, όπου την εκτελούσε κάποιος κασκαντέρ δεμένος με σκοινιά. Αν πρόσεχες περισσότερο θα καταλάβαινες ότι τον τραβάνε και ότι δεν σκαρφαλώνει πραγματικά. Και όταν πέταγε τον ιστό έβλεπες ένα κομμάτι άσπρο σπάγγο να πετάγεται από το χέρι του ήρωα. Αστεία μας φαίνονται σήμερα όλα αυτά, αλλά για τότε ήταν κάτι καινούργιο.

Η στολή δεν ήταν κακή, ίσως λίγο έντονα να ήταν τα χρώματα και τα μάτια της μάσκας λίγο μικρότερα από το comic. Ο Spider-man είχε και μια utility belt πάνω από την στολή του με διάφορα κόλπα για να αντιμετωπίζει τους κακούς. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι εμφανίζονται τα spider-tracer tracking devices, οι μικροπομποί δηλαδή που πετάει ο Spidey όταν θέλει να παρακολουθεί κάποιον ύποπτο. Τα χρησιμοποιούσε πολύ στην σειρά και δεν έχουν εμφανιστεί σε καμιά από τις καινούργιες ταινίες του ήρωα.

Σίγουρα δεν γίνεται καμία σύγκριση με τις ταινίες του Sam Raimi που είχαν τεράστια επιτυχία, αλλά πρέπει να πούμε ότι ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε live action τον αγαπημένο σούπερ ήρωα της Μarvel. Στην Ελλάδα δεν γνωρίζω αν κάποιο κανάλι πρόβαλλε στην σειρά, αλλά σίγουρα κυκλοφόρησαν σε βιντεοκασσέτα τα 2 πρώτα επεισόδια.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*