Super-hero Headquarters

Αν και δεν είναι ακριβώς σπίτια, με την έννοια που θεωρούμε εμείς ένα σπίτι, τα κρησφύγετα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των σούπερ ηρώων. Εφοδιασμένα με σπέσιαλ οχήματα, εξειδικευμένο εξοπλισμό, έξτρα εφόδια και πολλών ειδών περίεργα όπλα, εξυπηρετούν μια βάση – έδρα για τον υπερήρωα. Από εκεί θα ετοιμαστεί καλύτερα για να πολεμήσει το έγκλημα, θα προπονηθεί για να βελτιώσει τις ικανότητες του και θα ξεκουραστεί μετά από μια δύσκολη μάχη. Παρακάτω θα δούμε τα Top 5 Headquarters των ηρώων, που έχουμε συναντήσει στα comics.

5. The S.H.I.E.L.D. Helicarrier

Αρχικά σχεδιασμένο από τον Jack Κirby έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο Strange Tales #135 το 1965. Αρχιτέκτονές του ήταν ο Tony Stark με τις Stark Industries και ο Reed Richards των Fantastic Four. Ήταν ένα τεράστιο ιπτάμενο αεροπλανοφόρο και λιετουργούσε σαν έδρα του Nick Fury και των πρακτόρων του S.H.I.E.L.D. Παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει σχεδιασμό πολλές φορές, το μοναδικό στοιχείο που μένει απαράλλαχτο είναι οι τεράστιοι έλικες που το κρατούν στον αέρα. Σύμφωνα με τους νόμους της μηχανικής κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο σε τόσο μεγάλη κλίμακα, αλλά δυνατό στις σελίδες των comics της Marvel. Εντυπωσιακή και η εμφάνιση του στις live action ταινίες Avengers και Captain America.

4. The Baxter Building

Με την πρώτη του εμφάνιση στο Fantastic Four #3 το 1962, το κτήριο Baxter έγινε το πρώτο επίσημο headquarter σούπερ ηρώων στο Marvel Universe. Δημιουργήθηκε από τον Jack Kirby και τον Stan Lee. Είναι ένας ουρανοξύστης 35 ορόφων, όπου οι 5 πάνω είναι η βάση των Fantastic Four. Αν και οι περισσότεροι υπερήρωες θέλοντας να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα έχουν την βάση τους μακριά από τις μεγαλουπόλεις, οι Fantastic Four έχουν την δική τους στην καρδιά του Manhattan. Μέσα έχουν τα οχήματα, τα εργαστήρια και τους χώρους διαμονής τους.

 

 

3. The JLA Satellite

Φεύγοντας πό μια σπηλιά που είχαν παλιότερα την έδρα τους, η Justice League μεταφέρθηκε σε έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από την Γη, στο Justice League #78 το 1970. Φανερά επηρεασμένος από την ταινία 2001: A Space Odyssey, ο διαστημικός αυτός σταθμός θα ήταν η μόνιμη έδρα της ομάδας μέχρι και σήμερα. Παρά την ονομασία Justice League of America, η ομάδα θα χρησιμοποιούσε τον σταθμό για την προστασία όλου του πλανήτη ακόμα και του γαλαξία μας. Στη διάρκεια των γεγονότων του Crisis on Infinite Earths, ο δορυφόρος θα καταστραφεί. Στο Justice League of America (vol.2) #7 το 2007, με την σύσταση της νέας ομάδας, ο σταθμός θα ξαναφτιαχτεί για να στεγάσει ξανά τους ήρωες του Dc Universe. O καινούργιος δορυφόρος θα ονομαστεί Watchtower, θα σχεδιαστεί από την Wonder Woman και τον John Stewart με έξοδα του Batman.

2. The Fortress of Solitude

Το Φρούριο της Μοναξιάς, όπως θα μεταφραζόταν κυριολεκτικά το Fortress of Solitude είναι η βάση του Superman και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Action Comics #241 το 1958 και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του. Τοποθετείται στον Βόρειο Πόλο μακριά από κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Κανένας άνθωπος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει και την ακριβή του τοποθεσία δεν ξέρουν ούτε και οι πιο στενοί του φίλοι, όπως η Lois Lane ή ο Batman. Είναι χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά ενός χιονισμένου βουνού. Η μοναδική έισοδός του είναι μια τεράστια χρυσή πόρτα που για να ανοίξει χρειάζεται ένα μεγάλο κλειδί που μόνο ένας Κρυπτοριανός, σαν τον Superman ή την Supergirl, μπορεί να το σηκώσει. Μέσα έχει δύο τεράστια αγάλματα του Jor-El και της Lara, των γονιών του Superman να κρατούν μια σφαίρα που απεικονίζει τον πλανήτη Krypton. Έχει ένα ζωολογικό κήπο με εξωγήινα όντα, μια αχανή βιβλιοθήκη, computers, εξωγήινες τεχνολογίες, ρομπότ και άλλα πολλά. Στα comic όλα αυτά τα υπερβολικά φαίνονται λογικά, αλλά στις live action ταινίες δεν θα είχαν την ίδια απήχηση, οπότε το Fortress of Solitude είχε μια πιο μινιμαλιστική εμφάνιση, εσωτερικά και εξωτερικά, με βάση την τεχνολογία των κρυστάλλων του πλανήτη Krypton.

1. The Batcave

Δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο στην πρώτη θέση από την Batcave του Σκοτεινού Ιππότη. Είναι το τέλειο παράδειγμα της έννοιας μυστικό κρησφύγετο. Με ντεμπούτο στο  Detective Comics #83 το 1944, αρχικά σαν ένα υπόγειο γκαράζ για το Batmobile, στην συνέχεια εξοπλίστηκε με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έγινε η απόλυτη βάση. Σαν σπηλιά έχει διατηρήσει το gothic σκοτεινό στοιχείο που χαρακτηρίζει τον ήρωα και έρχεται σε αντίθεση με τα σούπερ κομπιούτερ και τα υπερσύγχρονα εργαστήρια. Έχει άμεση μυστική πρόσβαση από το Wayne Manor και βρίσκεται στα δαιδαλώδη τούνελ, ακριβώς από κάτω του. Με το πέρασμα των χρόνων ο σχεδιασμός του διέφερε από comic σε comic. Η Batcave είναι εξοπλισμένη με το πιο εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας στον κόσμο, ώστε να αποφεύγεται κάθε είδους εισβολή. Τα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν αισθητήρες κίνησης, σιωπηλό συναγερμό, μηχανικές πόρτες από χάλυβα και μόλυβδο που θα μπορούσαν να κλειδώσουν ένα άτομο μέσα ή έξω, και μια δικλείδα ασφαλείας, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να σταματήσει τα μέλη της Justice League σε περίπτωση που στραφούν εναντίον του Batman.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*