Suiciders

Μια αρκετά καλή σειρά comic έρχεται από την Vertigo και την υπογράφει ο Lee Bermejo, ένας αυτοδίδακτος comic book artist με προϊστορία εξωφύλλων και interior art σε πολλούς τίτλους της Dc και της Marvel. Είναι από τις λίγες φορές που ο συγγραφέας και ο artist του comic είναι το ίδιο πρόσωπο. Η προηγούμενη δουλειά του Bermejo ήταν το Batman: Noël, μια πολύ καλή μετάφορα του A Christmas Carol του Charles Dickens στην Gotham City. Τώρα δοκιμάζει κάτι εντελώς καινούργιο και διαφορετικό σε μια σειρά που το #1 τεύχος κυκλοφόρησε στις 25 Φεβρουαρίου του 2015.

Ο λόγος για το Suiciders. Ας δούμε τώρα το σκηνικό. Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ένας μεγάλος σεισμός καταστρέφει το Los Angeles και μια καινούργια πόλη, η New Angeles αρχίζει να χτίζεται στα συντρίμμια του. Ένας μεγάλος τοίχος χωρίζει πλέον την πλούσια και φαινομενικά ρηχή πόλη σε πλούσιους και φτωχούς. Η κυβέρνηση κάνει ότι είναι απαραίτητο για να κρατήσει την μάζα ευχαριστημένη. Μετατρέπει την επιβίωση σε διασκέδαση. Το πρόγραμμα που το καταφέρνει αυτό και που την κάνει να ξεχνά ο κόσμος την φτώχια και τον πόνο, είναι μια τηλεοπτική εκπομπή που ονομάζεται Suiciders. Μονομάχοι με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό μάχονται σε μια αρένα γεμάτη με παγίδες μπροστά στα μάτια χιλιάδων τηλεθεατών.

Σε αντίθεση με την αποστροφή μας προς τους αθλητές που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους με αναβολικά την σημερινή εποχή, οι μονομάχοι του Suiciders βελτιώνονται με ναρκωτικά και χημικά προϊόντα. Έτσι ο μεταβολισμός είναι τώρα σαν μια αλκαλική μπαταρία που την έχουμε βουτήξει σε ένα διάλυμα ενεργειακών ποτών! Η αλλαγή αυτή σε συνδυασμό με την Mad Max εμφάνιση με τα περίεργα όπλα, κάνει τους μαχητές όχι μόνο εντυπωσιακούς και τερατώδης αλλά και επικίνδυνους. Και μέσα σε όλο αυτό το σύγχρονο Κολλοσαίο υπάρχει και ένας τύπος που ονομάζεται “The Saint”. Αυτός φαίνεται να παίζει με τους δικούς του κανόνες στo Suiciders, και αυτό σημαίνει ότι τα παιχνίδια μπορεί να τελειώσουν πολύ νωρίτερα από ό,τι περιμένουν όλοι.

Το συγκεκριμένο σενάριο δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ή ξαναδιαβάσει. Οι ταινίες Logan’s Run και το Running Man, που είναι βασισμένες σε βιβλία, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει πολύ τον Lee Bermejo. Η post-apocalyptic εποχή που θα έρθει, μας είναι αρκετά “φιλική” με τα τόσα βιβλία που έχουν βγεί και τα τόσο video games που έχουμε παίξει. Το Suiciders όμως δεν είναι μόνο για σωματαράδες μονομάχους που αγωνίζονται στην αρένα. Περισσότερος χρόνος δαπανάται στην εισαγωγή μας σε αυτόν τον κόσμο, και για να μας δώσει βασικά στοιχεία σχετικά ορισμένων χαρακτήρων. Βέβαια οι μονομαχίες είναι το κερασάκι στην τούρτα και είναι άκρως ρεαλιστικές.

O Lee Bermejo είναι κυρίως γνωστός για το απίστευτα ρεαλιστικό σχέδιο του αλλά με το Suiciders αποδικνύει ότι είναι εξίσου ταλαντούχος στο να γράφει και μια καλή ιστορία. Στο πρώτο αυτό τεύχος αναλύει αρκετές πτυχές διαφόρων χαρακτήρων που κατοικούν στο New Angeles χωρίς να κουράζει με περίσσειες πληροφορίες. Το σχέδιο και το σενάριο ισορροπούν τέλεια συνδυάζοντας την βία των μονομαχιών με την φτώχια και την δυστυχία που επικρατεί στον όχι τόσο μελλοντικό κόσμο.

Εκτός από τον Alex Ross ίσως, δεν υπάρχουν πολλοί ενεργοί comic καλλιτέχνες που να είναι τόσο καλοί όσο ο Bermejo. Σημαντική είναι και η προσφορά του Matt Hollingsworth στα χρώματα, ο οποίος χρησιμοποιεί περισσότερο ήπιους χρωματισμούς για να συμβάλει στην απόδοση του ρεαλιστικού τόνου στο Suiciders, χωρίς να χάνει, χρωματικά πάντα, τις βίαιες στιγμές έντασης.

Το ντεμούτο του Suiciders είναι ένα εξαιρετικό ξεκίνημα μιας σειράς comic που αξίζει να διαβάσετε. Φοβερό σχέδιο, ταιριαστός χρωματισμός και ένα σενάριο που μας δείχνει μια κατεστραμμένη κοινωνία του μέλλοντος, η οποία στηρίζεται σε ψεύτικα πρότυπα. Πόσο κόντα είμαστε σε αυτό το μέλλον;

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*