Spy vs Spy

Ο κομίστας Antonio Prohias, γεννήθηκε το 1921 στην Κούβα και μεγαλώνοντας άρχισε να δουλεύει κάνοντας strips σε διάφορες εφημερίδες. Ήταν πολύ παραγωγικός και αρκετά επιτυχημένος ώστε το 1946 του δόθηκε το Juan Gualberto Gómez award, αναγνωρίζοντας τον, ως τον κύριο σκιτσογράφο της Κούβας. Τότε δούλευε στην El Mundo, μια διάσημη εφημερίδα και ήταν πρόεδρος της ένωσης γελιογράφων της Κούβας. Όταν όμως ο Φιντέλ Κάστρο ανέβηκε στην εξουσία, άρχισε να λογοκρίνει όλα τα έντυπα και έτσι η πολιτική σάτυρα απαγορεύτηκε.

Βλέποντας την καριέρα του στη Κούβα να τελειώνει, κατέφυγε στην Νέα Υόρκη, λίγες μόλις μέρες πριν ο Κάστρο εθνικοποιήσει τον ελεύθερο τύπο. Εκεί τα πράγματα ήταν δύσκολα για τον Prohias γιατί το πρωί δούλευε σε εργοστάσιο και τα βράδια σχεδίαζε σκίτσα για το περιοδικό MAD, κατορθώνοντας μετά από 10 εβδομάδες να πουλήσει δουλειά του. Τα σχέδια που του έδωσαν την δουλειά ήταν το ανερχόμενο Spy vs Spy, που έκανε το ντεμπούτο του στο MAD magazine #60 τον Ιανουάριο του 1961.

Οι χαρακτήρες ήταν δύο κατάσκοποι. Ήταν ολόιδιοι, με την μόνη διαφορά ότι ο ένας φορούσε μαύρα ρούχα και ο άλλος άσπρα. Και όπως ο ίδιος τους προλογίζει: You are about to meet Black Spy and White Spy – the two MADest spies in the whole world. Ήταν μια εικόνα και άποψη που είχε για το καθεστώς του Κάστρο και της CIA, που προσπαθούσε συνεχώς να διώξει τον Κάστρο. Έτσι και οι 2 άσπονδοι κατάσκοποι συνεχώς προσπαθούν να βγάλουν, ο ένας τον άλλον, από την μέση. Χρησιμοποιούν κάθε είδους όπλο ή συσκευή που πάντα έχει ολέθρια αποτελέσματα για κάποιον από τους δύο. Σε κάθε strip έρχονται αντιμέτωποι αλλά πάντα νικάει κάποιος. Ποτέ ο ίδιος συνεχόμενα, οι νίκες και οι ήττες εναλλάσσονται με έξυπνους και πρωτότυπους τρόπους.

Στο MAD magazine #73 το Σεπτέμβριο του 1962, το strip ονομάστηκε Spy vs Spy vs Spy. Ο λόγος ήταν η εμφάνιση ενός τρίτου κατασκόπου, ή καλύτερα μιας κατασκόπου, της λεγόμενης Grey Spy. Η Grey Spy εμφανιζόταν σποραδικά στα strips και πάντα έβγαινε νικήτρια γιατί χρησιμοποιούσε την επιρροή της ή τα θέλγητρά της σε έναν κατάσκοπο, εις βάος του άλλου. Ο Prohias έλεγε ότι συμβόλιζε την ουδετερότητα και πρόσθετε μια ποικιλία στη Spy vs Spy φόρμουλα. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στο MAD magazine #99 το 1965. Κάποιες εμφανίσεις έκαναν και οι αρχηγοί των κρατών των δύο κατασκόπων, οι οποίοι ήταν δύο χοντροί δικτάτορες, άσπρος και μαύρος, με στολές γεμάτες με μετάλλια.

Για το περιοδικό MAD ο Prohias έφτιαξε 241 strips, όλα ασπρόμαυρα. Το τελευταίο του ήταν στο MAD magazine #269, το 1987. Πάντα κάτω από το πρώτο πάνελ του strip, έβαζε την υπογραφή του σε κώδικα Μορς που ήταν “by Prohias”. Σε μια συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι: η πιο γλυκιά μου εκδίκηση ήταν που μετέτρεψα την κατηγορία εις βάρος μου, από τον Κάστρο, ότι είμαι κατάσκοπος, σε δουλειά, βγάζοντας χρήματα. Η μοναδική φορά που λογοκρίθηκε από το MAD ήταν όταν σε μια ιστορία σχεδίασε τους κατασκόπους να πίνουν ακλοόλ και να καπνίζουν, γιατί ο τότε εκδότης του περιοδικού, William Gaines ήταν φανατικός αντικαπνιστής.

Μετά τον Prohias, το Spy vs Spy συνεχίστηκε από τους Duck Edwing στο σενάριο και Bob Clarke στο σχέδιο. Από το MAD magazine #356 τον Απρίλιο του 1997, ανέλαβε 0 Peter Kuper.

Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα comic strips του περιοδικού MAD. Έχουν κυκλοφορήσει τρία video games, επιτραπέζιο παιχνίδι και αρκετές animation series με τους δύο θεότρελους χαρακτήες του Spy vs Spy.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*