Spawn The Dark Ages

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω το Spawn το 1997 το λάτρεψα. Το σχέδιο, τα χρώματα, το καταπληκτικό του σενάριο με κέρδισαν αμέσως. Φυσικά η πρώτη μου επαφή με τον τίτλο έγινε μέσω του δίσκου των Iced Earth “The Dark Saga” με το καταπληκτικό εξώφυλλο που κυκλοφόρησε το 1996.

Αφού είχα “λιώσει” το άλμπουμ και έμαθα ότι μπόρεσα για το Spawn προχώρησα σε μηνιαία συνδρομή. Κάποια στιγμή γύρω στο Μάρτη του 1999 και ενώ έχω κατέβει βόλτα στο κέντρο για να παραλάβω το νέο τεύχος με ρωτάει η ταμίας αν θέλω να κάνω συνδρομή και για την καινούρια σειρά “Spawn The Dark Ages” (παύση επεξεργασίας δεδομένων)… Και Spawn, και Dark Ages?? Μα φυσικά κοπέλα μου, τα προσπερνάνε κάτι τέτοια?! Σε καλό μου βγήκε η επένδυση. Περίπου δηλαδή, γιατί τώρα πια θα δαπανούσα 2 χιλιαρικάκια το μήνα και δεν μου περίσσευαν εκείνη την φοιτητική περίοδο. Αλλά άξιζε φυσικά. Ήταν SPAWN + DARK AGES λέμε! Πάμε να το δούμε μα τον Crom!

Nor Heaven’s, Nor Hell’s… Earth is My Momain!

Όσοι έχετε διαβάσει το original Spawn ξέρετε πάνω κάτω τι παίζει με τους Spawn, κόλαση, παράδεισο κτλ. Όσοι δεν έχετε διαβάσει, χάνετε την σειρά σας και πάτε πίσω στην αφετηρία…

Το Spawn The Dark Ages θα μας μεταφέρει σε μια αόριστη χρονική στιγμή κατα την διάρκεια ή λίγο μετά τις σταυροφορίες, σε μια μεσαιωνική Αγγλία που μαστίζεται απ’την φτώχεια και την αδικία. Η ιστορία μας παρουσιάζει ένα “νεογέννητο” Hellspawn αδύναμο και φυσικά μπερδεμένο αφού δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα απ’το παρελθόν του,ούτε καν το όνομα του. Η ίδια ακριβώς κατάσταση με τον Al Simmons μόνο που ο πρωταγωνιστής μας υπήρξε αιώνες πρίν. Τα πράγματα για τον νέο Spawn δεν καλυτερεύουν φυσικά όταν θυμάται ποιός ήταν και μαθαίνει τι έπαθε από έναν γνωστό μας χαρακτήρα στο σύμπαν του Spawn, τον Cogliostro (ναι-ναι). Το όνομα του ήταν (Lord) Iain Covenant άρχοντας του δάσους του Rhyll και των γύρω περιοχών. Αφήνοντας  πίσω την γυναίκα του χωρίς να γνωρίζει για το μωρό που κουβαλούσε, έφυγε να πολεμήσει στις σταυροφορίες για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων.

Θεοσεβούμενος άνθρωπος και δυνατός πολεμιστής πίστευε ότι έκανε το έργο του Θεού και θα συγχωρούταν απ΄τις αμαρτίες του όταν θα ελευθέρωναν την Ιερουσαλήμ απ’τους αλλόθρησκους βάρβαρους. Δεν κατάφερε όμως ποτέ να φτάσει ως εκεί μια και σκοτώθηκε στην πολιορκία μιας πόλης. Ο Covenant περίμενε αγγελάκια να τον μεταφέρουν στις πύλες του παραδείσου αλλά προς τεράστια έκπληξη του όλα ήταν ανάποδα και να σου μπροστά του ο Malebolgia… Του δόθηκε φυσικά μια ευκαιρία να ξαναζήσει και έτσι υπογράφτηκε ένα καινούριο συμβόλαιο και σφραγίστηκε άλλη μια κατάρα στην ιστορία των Hellspawn. Ο Covenant μην μπορώντας φυσικά να χωνέψει πόσο εξαπατήθηκε απ΄τον Θεό του αλλά και απ΄την Κόλαση ορκίζεται εκδίκηση και στα δύο στρατόπεδα…

Όμορφο και Αβέβαιο…

Η ιστορία του Lord Covenant ολοκληρώθηκε στα 28 τεύχη ξεκινώντας να εκδίδεται μηνιαία από τον Μάρτιο του ’99 και για τα επόμενα δύο χρόνια και τέσσερις μήνες. Αν και το concept ήταν ίδιο με το original εδώ έχουμε πολύ διαφορετικά σκηνικά πράγμα που το κάνει να ξεχωρίζει αρκετά έχοντας ως μόνο συνδετικό του κρίκο τον Cogliostro και ορισμένους δαίμονες. Ο Covenant είναι διαφορετικός χαρακτήρας απ΄τον Al Simmons όπως φυσικά και η εποχή που σημαδεύεται απο μια σκοτεινή, πιο “απολίτιστη” κοινωνία με δεισιδαιμονίες, δρυίδες, μάγισσες και διεφθαρμένους βασιλιάδες.

Το σχέδιο όπως και η ιστορία δεν ανήκουν στον Todd Mcfarlane και την ομάδα του Spawn. To Dark Ages ξεκίνησε με την ιστορία γραμμένη απ’τον Brian Holguin, το σχέδιο και τα μελάνια από Liam McCormack και τα χρώματα από τους Brian Haberlin, Dan Kemp και Josh Myers. Μετά το 12 περίπου τεύχος η ομάδα χρωματισμού άρχισε να αλλάζει και φτάνοντας το 15 τεύχος βρίσκουμε αλλαγές σε όλους τους τομείς. Η ιστορία περνάει στα χέρια του Steve Niles, το σχέδιο στον Nat Jones, τα μελάνια στους Chance Wolf και Kevin Conrad και το χρώμα στον Mark Nicholas. Με αυτή την ομάδα θα φτάσει μέχρι και το τέλος του στο 28 τεύχος και παρ’όλες τις αλλαγές στα “πόστα” των δημιουργών, ήταν μια ωραία σειρά που κράτησε επάξια το όνομα του κορυφαίου τίτλου της Image στους ώμους της.

Το μόνο ίσως ψεγάδι που μπορώ να αναφέρω είναι μια μικρο σύγχυση που προκάλεσε η αλλαγή στο κεντρικό σχέδιο του Spawn που με έκανε να νομίζω οτι ή πειραματίζονταν με το σχέδιο του και δεν είχαν καταλήξει στο τελικό αποτέλεσμα ή είχα να κάνω με άλλον spawn της ίδιας περιόδου… Δικαιολογείται εν μέρη απ’τις όλες ανακατατάξεις που έγιναν στην σχεδιαστική ομάδα αλλά απ’την άλλη μεριά μου φαινόταν ωραίο το να βλέπω μια διαφορετική εκδοχή του ίδιου Spawn μιας και όλες ήταν εξαιρετικές.

Spawn meets Coman (short of)

To Spawn The Dark Ages  δεν θα αφήσει κανένα fan της σειράς απογοητευμένο. Ειδικά αν είστε και εσείς fan του Conan θα βρείτε πολλές ομοιότητες στο ύφος του. Στο ύφος, όχι στο σχέδιο. Το σχέδιο και τα χρώματα είναι στα πρότυπα που μας έχει συνηθίσει η Image στην original σειρά. Με λίγα λόγια τρομερά όμορφα και λεπτομερή και λόγω πολλών διαφορετικών δημιουργών ξεχωριστά σε κάθε 3-4 τεύχη, πράγμα που δεν του χαλάει την αισθητική και το κάνει πιο ενδιαφέρον.

Αυτά τα λίγα απο εμένα, αυτή την φορά μακριά απ’την Ιαπωνία (δεν το καταλάβατε??) και τα manga, έτσι για αλλαγή.

‘Till Next Time!

Yatamura About Yatamura

Η πρώτη μου επαφή με τα κόμικς ήταν όταν ξεκίνησα να αγοράζω το Μπλεκ την περίοδο που πήγαινα δημοτικό.Στα χρόνια που ακολούθησαν προστέθηκαν πολλά σε αυτό το νέο "πάθος",spiderman,superman και διάφορα animation.Κάτα την περίοδο της εφηβείας μου ξεκίνησα να συλλέγω τεύχη Spawn που αποτέλεσε έναν τίτλο σταθμό στο ταξίδι μου στην ένατη τέχνη.Ο μεγάλος μου έρωτας όμως ήρθε απ'την ανατολή σε μορφή αρχικά anime και έπειτα manga...εκεί τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στον χώρο τον κόμικς.Ένιωσα σαν την Αλίκη να κατρακυλά σε έναν αλλόκοτα όμορφο κόσμο.Είμαι εδώ λοιπόν να τα μοιραστώ όλα μαζί σας,να προτείνω και να συζητήσουμε για κόμικς,anime,manga,ταινίες και video games.

Speak Your Mind

*