Smallville

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα, λέει μια λαϊκή ρήση. Νομίζω πως αρμόζει στην σημερινή μου ανάρτηση, μιας και θα προσπαθήσω να σας προτρέψω να δείτε ένα προϊόν που για τον μεγαλύτερο αριθμό των Ελλήνων, δεν ξεπερνάει δυστυχώς τον πήχη της μετριότητας. Θα σας μιλήσω λοιπόν για μια σειρά που πραγματεύεται τις ιστορίες ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της DC comics, αν όχι τον μεγαλύτερο. Aυτός φυσικά δεν είναι άλλος από τον Superman. Για να γίνω πιο εύστοχος και πιο ακριβής θα έλεγα πως είναι βασισμένη στις ιστορίες του. Στην ουσία αποτελεί ένα reimagining πάνω στην εφηβική του ηλικία και πιο συγκεκριμένα στα χρόνια που πέρασε στην πόλη που μεγάλωσε, το Smallville του Kansas. Τα χρόνια της νιότης του δηλαδή (όπως ήταν και ο άθλιος Ελληνικός υπότιτλος). Μέχρι τη στιγμή που θα φορέσει για πρώτη φορά την στολή του δημοσίως και θα αναβάλει επίσημα τον ρόλο του προστάτη του πλανήτη.

Έχετε καταλάβει πως αναφέρομαι στην σειρά Smallville, καθώς στην χώρα μας είναι αρκετά γνωστή αφού παίχθηκαν δυστυχώς, περίπου οι πρώτες 5 σεζόν αν δεν κάνω λάθος από την συχνότητα του Star Channel. Και λέω δυστυχώς, πρώτον γιατί πέρασε στην εκτίμηση των θεατών ως άλλη μια σειρά του σωρού, παρόμοια με αυτές που προβάλει το προαναφερόμενο κανάλι και δεύτερον γιατί οι 5 πρώτες σεζόν είναι εμφανώς υποδεέστερες από τις 5 τελευταίες. Λογικό αν σκεφθεί κανείς πως η σειρά σου πρωτοσυστήνει ένα παιδαρέλι με το όνομα Clark Kent που καταλήγει στην 10η σεζόν, να γίνει ο αρχετυπικός υπερήρωας με το μεγάλο κόκκινο S στο στήθος. Μην είσαι προκατειλημμένος λοιπόν αγαπητέ κομιξάκια. Αν καταφέρεις να δεις τα χτυποκάρδια στο Smallville των πρώτων σεζόν, θα δικαιωθείς από τις επόμενες. Και μην ξεχνάς πως αυτή είναι μια Αμερικανική τηλεοπτική σειρά. Αν δεν σου αρέσουν οι Αμερικανιές ή περιμένεις να δεις κινηματογραφική ποιότητα με φιλμικές αναφορές στον Ιταλικό Νεορεαλισμό, καλύτερα να μην κάνεις ποτέ την αρχή. Αναρωτιέμαι όμως… Αν δεν σου αρέσουν οι Αμερικανιές γιατί διαβάζεις μια ανάρτηση με θέμα εκείνο τον super hero που η στολή του είναι άμεση παραπομπή στην αστερόεσσα; Καλώς ή κακώς πολλά από τα κόμικς που αγαπάμε είναι “Αμερικανιές”.

Η σειρά ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 και τελείωσε στις 13 Μαΐου του 2011. Ξεκίνησε μέσα από την συχνότητα του WB Television Network αλλά μετά την 5η σαιζόν το κανάλι συγχωνεύτηκε με το κανάλι UPN για να δημιουργήσουν το κανάλι CW, το οποίο πρόβαλε τις υπόλοιπες 5 σαιζόν. Παραγωγοί και σεναριογράφοι της σειράς ήταν ο Alfred Gough και ο  Miles Milar, γνωστοί από τις σεναριακές δουλειές που έκαναν στο Spiderman 2, I am Νumber Φour, Lethal Weapon 4 κ.α.

Η πλοκή του σεναρίου κάποιες φορές είναι αργή εώς δυσκίνητη και αυτό φαίνεται έντονα από τις πρώτες  κιόλας σεζόν. Το βασικό story, αιτία, επαναλαμβάνεται αλλά και τα fillers, είναι τόσο απλοϊκά που νομίζεις πως στοχεύουν καθαρά σε παιδικό και εφηβικό κοινό. Όμως στην πορεία όλα αλλάζουν… προς το καλύτερο… κάτι που ούτε εγώ το περίμενα.

Για αυτό  κατέληξα στο συμπέρασμα πως η δουλειά τους γενικότερα, είναι αρκετά αξιόλογη. Και αυτό το έκρινα αφού είδα πλέον όλη τη σειρά και απέκτησα μια ολοκληρωμένη γνώμη. Ο τρόπος που ενέταξαν στην πορεία μέσα στην πλοκή της σειράς, γνωστές ιστορίες από το σύμπαν των ιστοριών του Superman, είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένος και αρκετές φορές πετυχημένος κατά την γνώμη μου. Ο θεατής βλέπει τα βασικότερα story lines της μυθοπλασίας του Superman να έχουν αποδοθεί αξιόλογα. Δεν ήταν στόχος να αποδοθούν πιστά ξαναλέω. Και  αυτό ακόμα, δεν είναι καθόλου εύκολο. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι Smallville εκδοχές, αντί να σε ξενερώνουν σου φαίνονται ενδιαφέρουσες.

Μετά την 5η σαιζόν που η σειρά σταματά να εστιάζει στον Clark και τους φίλους του από το σχολείο και δίνει βαρύτητα στην καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Daily Planet αλλά και στην σταδιακή του μεταμόρφωση σε Superman, η σειρά αλλάζει ριζικά. Αποκτά έναν αισθητά πιο ώριμο, σκοτεινό, σύνθετο χαρακτήρα και παρουσιάζει και άλλους χαρακτήρες της DC comics που σίγουρα προσδίδουν έναν αέρα ανανέωσης. Τα επεισόδια με την Justice League τα έσπασαν απλά…

Για να το πω πιο ρεαλιστικά. Έπεσαν λεφτά στην σειρά και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τα οπτικά ειδικά εφέ που πολλαπλασιάστηκαν, την προσθήκη συμβούλων της DC comics στο σενάριο αλλά και από την σκηνοθεσία, είδαμε κ εξωτερικά πλάνα!!! Δώθηκαν λεφτά και φυσικά κερδήθηκαν λεφτά και μάλιστα πολλά. Η σειρά ήταν μια εμπορική επιτυχία με υψηλά νούμερα τηλεθέασης και κατάφερε να γίνει ένα πετυχημένο προϊόν καθώς από πίσω του υπήρχε ένα πολύ πετυχημένο merchandising που πούλησε για 10 χρόνια και δεν σταματά ακόμα και στις μέρες μας να πουλά τις σεζόν σε dvd. Μην σας κάνει εντύπωση αυτό. Όπως είπα και παραπάνω, στην Ελλάδα η σειρά μπορεί να μην πήγε καλά αλλά σε άλλες χώρες πήγε και με το παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο που η σειρά μετά το τέλος της έχει γίνει ένας εμπορικά επιτυχημένος τίτλος κόμικ.

Βασικός πρωταγωνιστής στον ρόλο του Clark Kent/Superman είναι ο Tom Welling, ο οποίος είχε αρκετούς ενδοιασμούς για να δεχθεί να πάρει το ρόλο. Λογικό αν σκεφθεί κανείς πως ήταν και ο πρώτος του σημαντικός ρόλος (καθ’ ότι μοντέλο και όχι ηθοποιός). Τελικά αφού διάβασε το σενάριο για το πιλοτικό επεισόδιο δέχθηκε. Ευτυχώς για την σειρά γιατί πραγματικά πιστεύω πως ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει για αυτή την Smallville εκδοχή του κρυπτόνιου υπέρ ήρωα. Η persona του ταιριάζει γάντι με το ρόλο και ο ίδιος εκπληρώνει με επιτυχία τις ανάγκες του. Η υποκριτική του δεν είναι ούτε κάτι παραπάνω, ούτε κάτι λιγότερο από αυτό που πρέπει.  Του πάει ο μικρός Clark που πάει σχολείο και ερωτεύεται. Του πάει να είναι το πρόσωπο του ” I’ m not Superman but in the future I’ll be, I’m getting there¨. Με την πάροδο των σαιζόν γίνεται και καλύτερος, αφού όπως είναι λογικό γίνεται και πιο έμπειρος ηθοποιός. Δεν νομίζω βέβαια να μου άρεσε σε ταινία Superman. Ειδικά στο νέο consept που πλασάρει η DC. Έχει την μάπα του πολύ καλού παιδιού και δεν θα κόλλαγε καθόλου.

Τον ρόλο του αιώνιου αντιπάλου Lex Luthor, ανέλαβε ο Michael Rosenbaum. Επιλέχθηκε με την πρώτη του audition μέσα από χιλιάδες υποψήφιους. Σωστή επιλογή κατά την  γνώμη μου αφού o Rosenbaum έχει το απαιτούμενο φιζίκ και καταφέρνει να απεικονίσει έναν σύνθετο και περίπλοκο Luthor, πιο εγκεφαλικό από τον Kevin Spacey και πιο υπαρκτό από τον Gene Hackman, τηρώντας πιστά αυτό που του ζητάει το σενάριο. Έναν έφηβο Lex Luthor που ισορροπεί μεταξύ καλού και κακού. Συμπαθής και αντιπαθής ταυτόχρονα, ξεδιπλώνει σταδιακά την κακή πλευρά του εαυτού του και κυριεύεται από αυτήν.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι γυναίκες από την ζωή του Superman. Την πρώτη του εφηβική αγάπη ή αλλιώς το κορίτσι της διπλανής πόρτας Lana Lang, υποδύεται η Kristin Kreuk. Είναι αρκετά όμορφη και ταιριάζει εμφανισιακά με τον Welling. Σαν ηθοποιός θα έλεγα πως είναι ελαφρώς μονότονη. Αρκετές φορές μου φάνηκε πως ο λόγος που ξεχώριζε στο πλάνο ήταν η εμφάνιση της και όχι η υποκριτική της ικανότητα. Ήταν τέλεια επιλογή στους πρώτους κύκλους (εποχή σχολείου, αγάπες και έρωτες), αλλά όσο ωρίμαζε η σειρά τόσο παράταιρος μου φάνηκε ο ρόλος της. Οκ, εκεί φταίει και το story του ήρωα  βέβαια… η Lana φεύγει, η Lois έρχεται. Τελικό συμπέρασμα: η καλύτερη Lana που έχουμε δει μέχρι σήμερα (άλλωστε έχουμε δει λίγες και αυτές για λίγο).

Ένας ρόλος που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες τις σειράς με επιφύλαξη αλλά κατάφερε να  πάρει άπειρες ατάκες και τηλεοπτικό χρόνο, είναι αυτός της Chloe Salivan. Συμμαθήτρια του Clark, τρελά ερωτευμένη μαζί του χωρίς ανταπόκριση, ξαδέρφη της Lois Lane αλλά και εκδότης της τοπικής σχολικής εφημερίδας ”Daily Torch” κατάφερε να γίνει ένας από τους βασικούς ρόλους και των 10 σεζόν. Δόθηκε στην Allison Mack από τους υπεύθυνους του cast και νομίζω πως ακόμα και σήμερα χαίρονται για αυτή τους την επιλογή. Η ευφυέστατη και γλυκιά δημοσιογράφος που αποτυπώνει στην οθόνη η Mack έγινε αγαπητή από χιλιάδες θαυμαστές της σειράς και έκανε την ίδια, ένα από τα μεγάλα της αστέρια. Παίζει καλά και απεικονίζει με αρκετή επιτυχία την πορεία ζωής της μικρής αυτής δημοσιογράφου. Το μικρό γλυκό, γεμάτο περιέργεια επαρχιωκόριτσο, φτάνει να γίνει θεμέλιος λίθος για την Justice League.

Τον ρόλο της Lois Lane, παίζει η Erica Durance. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην 4 σεζόν και η επιτυχία της παρουσίας της, την καθιέρωσε στην σειρά και όχι άδικα. Ο κόσμος ήθελε να δει την Lois και η Durance δεν του χάλασε το χατίρι. Για εμένα μαζί με την Teri Hatcher του Lois & Clark είναι οι καλύτερες  Lois Lane που έχω δει ποτέ στην οθόνη. Παρ’ όλο που εμφανισιακά δεν ταιριάζει με την κλασική μελαχρινή Lois και δεν φοράει τα κλασικά δημοσιογραφικά ταγεράκια της, καταφέρνει να σε ωθήσει να ταιριάξεις τον ρόλο με την φιγούρα της. Καταφέρνει επίσης να προσθέσει και δικά της στοιχεία, χωρίς το αποτέλεσμα να σε χαλάει. Το αντίθετο θα έλεγα. Κάνει τον ρόλο δικό της και ο θεατής το αναγνωρίζει αυτό. Από την πρώτη εμφάνιση της στην σειρά που γίνεται από σπόντα σχεδόν, μέχρι και την στιγμή που γίνεται και επίσημα η κυρία Kent. Ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σειράς.

Καλές επιλογές έγιναν και για τους γονείς του Κλάρκ. Τον πατέρα του Jonathan Kent, παίζει ο John Schneider γνωστός και ως Bo Duke από την κλασική τηλεοπτική σειρά ”The Dukes of Hazzard”. Παρουσιάζει έναν στοργικό και προστατευτικό πατέρα ικανό να κάνει τα πάντα για να προστατέψει την οικογένεια του. Όπως ακριβώς και στο κόμικ. Του πάει ο ρόλος αρκετά καθώς εύκολα θα τον έκανες Αμερικάνο αγρότη. Ώς πατρική φιγούρα επίσης είναι σωστός, αν και πολλές φορές καταφεύγει σε ένα συγκινησιακό μοτίβο απαράλλαχτο σε αρκετές διαφορετικές  σκηνές. Είπα πως του πάει ο ρόλος, δεν είπα πως είναι τέρας υποκριτικής.

Την Martha Kent παίζει η Annete o’ Tool η οποία έχει παίξει την Lana Lang στο Superman III. Για αυτή την Lana δεν κατάφερα ποτέ να πω κάτι παραπάνω από το ”ωραία γκόμενα”. Σαν μαμά του Superman όμως έχω να πω αρκετά. Είναι αισθητά πιο ώριμη και η υποκριτική της περσόνα έχει αποκτήσει συναισθηματικό βάρος. Πείθει για μαμά, της πάει ο ρόλος. Παραμένει  γοητευτική, είναι κλασάτη και αποτυπώνει με επιτυχία την γυναίκα που μεγάλωσε τον Clark.

Κλείνοντας το θέμα του cast, θα γράψω για δυο ακόμα ρόλους που νομίζω πως πρέπει να αναφέρω. Αυτός του Oliver Queen/Green Arrow  και της Kara/Supergirl. Οι ηθοποιοί που επιλέχθηκαν ήταν ο Justin Hartley και η Laura Vandervoort. O Hartley νομίζω πως ήταν ιδανικός για Oliver Queen. Αποδίδει την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα ενός εκατομμυριούχου playboy. Καυστικός, γοητευτικός, εκκεντρικός. Σαν Green Arrow επίσης είναι καλός αλλά του λείπει η στιβαρότητα και η σοβαρότητα ενός τιμωρού του εγκλήματος. Τα χρόνια που πέρασε σαν ναυαγός στο νησί, εκεί που έμαθε να επιβιώνει και να κυνηγά, έχεις την εντύπωση πως δεν τον άλλαξαν σχεδόν καθόλου. Η εκδοχή του emerald archer της νέας τηλεοπτικής σειράς ”Arrow” είναι σίγουρα καλύτερη. Αν μπορούσες να συνδυάσεις και τις δυο αυτές εκδοχές, θα είχες το ιδανικό αποτέλεσμα κατά την γνώμη μου. Παρ’ όλα αυτά η προσθήκη του Hartley ώθησε τα νούμερα τηλεθέασης της σειράς προς τα πάνω, με αποτέλεσμα από guest star να γίνει βασικός ρόλος. Είχα συνηθίσει τον Superman να είναι φίλος με τον Batman και όχι με τον Green Arrow, αλλά δεν μου πήρε πολύ να το συνηθίσω και να μου αρέσει κιόλας.

Η Vandervoort επιλέχθηκε για την ιδιαίτερη ομορφιά της. Δεν είναι συνηθισμένη και θα μπορούσε να είναι από άλλο πλανήτη. Οκ δεκτό και θετικό. Ως εκεί όμως. Η προσθήκη της ξαδέρφης του Kal El στην σειρά, είναι ένα γεγονός που ιντριγκάρει τον θεατή και προσδίδει ενδιαφέρον. Είναι η Supergirl, πως να το κάνουμε. Η εκδοχή όμως της Vandervoort ήταν απλά λίγη. Δεν κατάφερε παρά να είναι ένας συμπληρωματικός χαρακτήρας για κάποιους κύκλους και να έχει guest star εμφανίσεις σε κάποιους άλλους. Δεν κόλλαγε. Θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη επιλογή.

Στην σειρά εμφανίζεται επίσης και ο Jensen Ackles γνωστός από την σειρά ”Supernatural” ενώ κάνουν μικρές εμφανίσεις σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι ηθοποιοί που έπαιξαν στο παρελθόν σε ταινίες και σειρές με θέμα τον Superman.

Το  Οpenig theme της σειράς είναι το τραγούδι ”Save me” που έγραψε για τις ανάγκες τις σειράς ο Remy Zero ενώ την μουσική για τους τίτλους τέλους έχει γράψει ο συνθέτης Mark Snow, γνωστός για την μουσική που έχει γράψει για την τηλεοπτική σειρά ”The X -Files”.

Το Smallville έσπασε τα ρεκόρ τηλεθέασης του καναλιού WB από το πρώτο ακόμα επεισόδιο, ξεπερνώντας τους 8.5 εκατομμύρια θεατές. Μέσα στα 10 χρόνια που παιζόταν,  κέρδισε  πάνω από 15 τηλεοπτικά βραβεία, όπως Emmy Awards, Teen Choise Awards, Leo Awards κ.α. Το σημαντικότερο όμως είναι πως έχει κερδίσει την εκτίμηση των comic lovers της Αμερικής και όχι μόνο. Μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο έχουμε δει για το σύμπαν της μυθοπλασίας του Superman αλλα σίγουρα είναι μια ενδιαφέρον εκδοχή. Αν σας αρέσουν οι ιστορίες του, δώστε του μια ευκαιρία.

Mr Comic About Mr Comic

Γεννημένος Geek, καλλιτέχνης από την φύση μου. Βρίσκω τον κόσμο που ζούμε αφάνταστα ρηχό. Λάτρης των κόμικς και βιβλιοφάγος. Κόμικς και βιβλία έγιναν οι καλύτεροι μου φίλοι από παιδί. Αν μπορούσα σίγουρα θα ταξίδευα στο χρόνο. Αρκούμαι και στο να ταξιδεύω στον πλανήτη. Σπούδασα κινηματογράφο γιατί αγαπώ τις ιστορίες. Εθίστηκα και από τότε δηλώνω στα κρυφά σκηνοθέτης. Για τα προς το ζην παλεύω κάθε μέρα με τέρατα και δαίμονες, ίσως για αυτό πιστεύω πως μόνο η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όχι τα χρήματα. Ραδιοφωνικός παραγωγός κατά καιρούς. Jedi το πρωί. DJ τα βράδια με φίλους. Αγαπώ την βιβλιοθήκη μου και τις αγκαλιές. Αν είχα μια ευχή, αυτή θα ήταν σίγουρα να έχω υπερδυνάμεις.

Speak Your Mind

*