Sleepy Hollow

Νομίζω πως τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι κολλάνε – εθίζονται στο να παρακολουθούν ξενόφερτες τηλεοπτικές σειρές. Άλλος ξεκίνησε με το 24 και άλλος με το Lost. Άλλος κόλλησε με το Dexter, άλλος με το Game of Thrones και άλλος με το Big Bang Theory.  Περι ορέξεως κολοκυθοπιτα σωστά; Σημασία έχει πως υπάρχουν σειρές για όλα τα γούστα.

Πλέον ο αριθμός των “εθισμένων” είναι τόσο μεγάλος που επιτάσει οι σειρές αυτές να είναι απο μόνες τους μια ”Geek” κατηγορία. Μια κατηγορία αυτόνομη, μέσα απο την οποία η συγγραφική ομάδα του C is for Comics, θα κάνει την προσπάθεια να σας προτείνει παλιές αλλά και νέες σειρές. Κάποιες επειδή μας τράβηξαν το ενδιαφέρον, κάποιες επειδή μας άρεσαν & κάποιες που σίγουρα αξίζει να δει κανείς. Καλή ιδέα να ξεκινήσετε μια σειρά τώρα που είναι καλοκαίρι, αν έχετε χρόνο αλλά δεν μπορείτε να δραπετεύσετε απο το κλεινόν άστυ.

Δεν θα μακρυγορήσω παραπάνω.

Σήμερα θα σας μιλήσω για το Sleepy Hollow. Μια σειρά για την οποία εσείς  μας ζητήσατε να πούμε την γνώμη μας. Μιας λοιπόν και δεν θέλουμε να σας χαλάμε τα χατίρια, ας ξεκινήσω.

Η σειρά βασίζεται πάνω στην ιστορία The Legend of Sleepy Hollow που έγραψε γύρω στο 1820 ο συγγραφέας & διπλωμάτης Washington Irving. Η συγκεκριμένη ιστορία είναι ενα εξαιρετικό παράδειγμα της πρώιμης Αμερικανικής λογοτεχνίας του φανταστικού και καταφέρνει ακόμα και σήμερα να  είναι αρκετά δημοφιλής.

Λογικά την θεματολογία της θα την γνωρίζετε ήδη οι περισσότεροι απο εσάς αν έχετε δει την κινηματογραφική μεταφορά της που έγινε το 1999 με σκηνοθέτη τον Tim Burton και εναν Johnny Depp που κερδίζει με ευκολία τις εντυπώσεις. Ας κάνω όμως ενα μικρό plot resume της original εκδοχής για αποκτήσετε σφαιρικότερη άποψη

Τα πάντα διαδραματίζονται σε ενα μικρό χωριό – κωμόπολη με το όνομα Tarrytown και πιο συγκεκριμένα σε ενα απο τα προάστια του, το Sleepy Hollow. Γνωστό  σε όλους για την spooky ατμόσφαιρα που το χαρακτηρίζει αλλά και για τις διάφορες θεάσεις φαντασμάτων που κατα καιρούς έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους του. Πιο γνωστή και πιο συχνή, αυτή του Headless Horseman aka ακέφαλου καβαλάρη. Ο μύθος του λέει πως ήταν ένας Γερμανός μισθοφόρος υπο την εργοδοσία την Άγγλων που πέθανε σε μια απο τις μάχες για την Αμερική ανεξαρτησία όταν μια οβίδα απο κανόνι τον αποκεφάλισε.

Στην αρχική αυτή εκδοχή ο βασικός ήρωας Ichabon Crane  είναι ένας προληπτικός και φοβιτσιάρης βιβλιοφάγος που κοντράρεται με τον τοπικό ήρωα Brom Bones Van Brun για το ποιός θα κερδίσει το χέρι της Katrina Van Tassel, ενός 18χρονου πιπινίου που τυγχάνει να είναι το μοναδικό παιδί  του Baltus Van Tassel, ενός πολύ πλούσιου αγρότη. Για τα προικιά της, την θέλει και ο Crane. Δεν καταφέρνει όμως να την κάνει δικιά του και με βαριά καρδιά μια ωραία νυχτιά μετά την απόρριψη της, καθώς περπατεί εις το δάσος συναντά τον καβαλάρη… Την επόμενη μέρα απλά αγνοείται η τύχη του. Υπάρχουν πολλές εικασίες ως προς τι απέγινε… τον σκότωσε ο καβαλάρης, τον πήραν τα πνεύματα… στην πραγματικότητα απλά γύρισε στην πατρίδα του το Connecticut χωρίς το άλογο του όταν τον τρόμαξε ο καβαλάρης, ο οποίος ήταν απλά ο Van Brun μεταμφιεσμένος. Ξενέρωτο τέλος μην μου πείς… Αρκετά όμως με την original εκδοχή. Tώρα που ξέρουμε κάποια πράγματα παραπάνω, ας εστιάσουμε στην σειρά.

Το σενάριο της, αν και βασίζεται πάνω στην αρχική ιστορία, έχει τεράστιες διαφορές. Στην ουσία είναι μια πιο μοντέρνα, μια πιο νέα προσέγγιση που διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως το ύφος κα τους βασικούς  ήρωες αλλά προσδίδει μια τελείως διαφορετική πλοκή, προσθέτοντας  πολλούς σεναριακούς νεωτερισμούς, κωμικά στοιχεία, και αρκετό θέαμα. Πως ακριβώς; Μάγισσες, απέθαντοι, δαίμονες, τέρατα & δυνάμεις του καλού που πολεμούν τις δυνάμεις του κακού, κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο, χωρίς όμως να το εκβιάζουν και αυτό εγώ το μεταφράζω ως επιτυχία. Όλες αυτές οι προσθήκες δίνουν μια πολυπλοκότητα στο σενάριο που καταφέρνει να ”απλώσει” την εξέλιξη της δράσης σε όσα ακριβώς επεισόδια ζητάει η αναγκαστική επιχειρηματική της βιοσιμότητα.

Βέβαια κάποιες φορές την τραβάει απο τα μαλλιά. Μπορώ π.χ. να δεχθώ πως πίσω απο τον μύθο του καβαράλη υπάρχει κάτι πιο μυστηριακό που πηγάζει απο την αποκάλυψη του Ιωάννη γιατί το κάνει πιο φαντεζί (δεν κάνω σποιλεριές) αλλά το ότι ο ελευθεροτεκτονισμός είναι υπέρμαχος της πάλης ενάντια στην καταστροφή του κόσμου με ξεπερνάει… έλεος! Δεν είναι υπερβολή όμως καθώς η περιγραφή που δίνουν οι δημιουργοί είναι Supernatural & Police drama. Φαντάσου λοιπόν τι μπορει να χωρέσει μέσα. H σειρά θεωρήθηκε απο το κανάλι που προβάλλεται επιτυχία (Fox) όπως και από τον κόσμο που την έχει υποδεχτεί με υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Η παραγωγή αναναιώθηκε, άρα ο 2ος κύκλος σίγουρα έρχεται απο  το χειμώνα.

Το σενάριο-σκηνοθεσία-παραγωγή έρχεται απο μια πολύ καλή ομάδα. Πρώτος είναι ο Alex Kurtzman γνωστός για δουλειές που έχει κάνει στον κιν/φο ως co-writer στα: The Island, Mission: Impossible III, Transformers, Star Trek: Into Darkness, Amazing Spider Man 2 κ.α. Έχει επίσης & αρκετή εμπειρία στην τηλεόραση: Hercules, Xena, Alias, Fringe, Hawaii 5-0 κ.α .  Δεύτερος είναι ο Reoberto Orci. Αρκετά καλό βιογραφικό και αυτός. Watchmen, Star Trek, Ender’s Game κ.α. Τρίτος ο Phillip Iscove που στο βιογραφικό του έχει και αυτός να επιδείξει τα ίδια με τους προηγούμενους συνάδελφους του και τελευταίος αλλά κύριος σκηνοθέτης, είναι ο Len Wiseman. Αν δεν σας λέει κάτι το όνομα του, σας  παραπέμπω στην τριλογία του Underworld, στο Die Hard 4, στο τελευταίο Total Recall και αν αυτό δεν σας έπεισε για να του πείτε μπράβο, σας λέω πως είναι αυτός που χαίρεται τα κάλλη της Kate Beckinsale. Είναι ο άντρας της.

Σε ότι αφορα την σκηνοθεσία θα έλεγα πως μεγάλο ”ατού” είναι η ατμόσφαιρα που υπάρχει απο τα πρώτα επεισόδια και διευρύνεται σε κάθε καινούργιο. Η αισθητική της εικόνας με τα φλού πλάνα και αυτό το πρασινομαύρο φίλτρο που χρησιμοποιείται κάποιες φορές, αν σβήσεις τα φώτα και το δείς σε HD σε βάζει κατευθείαν στο δάσος του Sleepy Hollow. Τα εφέ προσθέτουν ως προς αυτό το αποτέλεσμα, όπως και τα κοστούμια που δηλώνουν μια φιλότιμη και ειλικρινή προσπάθεια να μην φαίνονται αστεία. Υπάρχουν βέβαια και φορές που οι δημιουργοί το παράκαναν αισθητά αλλά δεν είναι πάρα πολλές. Ύστερα έρχεται αυτή η spooky-mystery αισθητική που αποδίδει την απαιτούμενη παγωμάρα – φόβο στον θεατή. Αυτή την ανατριχίλα που νιώθεις όταν περιμένεις ανα πάσα στιγμή να πεταχτεί κάτι στην οθόνη. Ενας αιωρούμενος τρόμος που όμως δεν εντυπωσιάζει, δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει. Ισως γιατί οι εικόνες  φρίκης που μπορούν να μας σοκάρουν πλέον είναι πάρα πολύ λίγες και δεν το έχουμε καταλάβει… Την συνταγή συμπληρώνουν τα action στοιχεία αφού υπάρχουν  πολλές καλογυρισμένες σκηνές μάχης που το μπαρούτι πάει σύννεφο, και τα κωμικά στοιχεία που έρχονται την κατάλληλη στιγμή και σπάνε την παγωμάρα που προανέφερα.

Σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ και η ερμηνεία του Άγγλου Tom Mison ως Ichabon Crane. Μπορεί το βιογραφικό του να μην είναι ιδιαίτερα επιδείξιμο αλλά νομίζω πως μαζί με την γαμάτη απεικόνιση του καβαλάρη που κουβαλάει πολυβόλα και ενα φλεγόμενο τσεκούρι , ειναι ο καλύτερος λόγος για να δει κανείς αυτή την σειρά. Ο Crane που καταφέρνει να αποτυπώσει στην οθόνη είναι φοβιτσιάρης αλλά παρ’όλα αυτά,  η ανδρεία που επιδεικνύει  είναι μνημειώδης. Οι γνώσεις του, η πολυμάθεια του είναι αξιοσέβαστη αλλά έχει πλήρη άγνοια για την νέα τεχνολογία και όσες αλλαγές έχει επιφέρει αυτή στην καθημερινότητα της εποχής μας. Με άλλα λόγια, έχει αδυναμίες, δεν είναι τέλειος. Καταφέρνει όμως και γίνεται ο εκλεκτός. Αυτός είναι ο ήρωας που θα σώσει τον κόσμο. Σεναριακή συνταγή αλάνθαστη με την οποία ο χαρακτήρας κερδίζει με το σπαθί του την συμπάθεια – ταύτιση του θεατή. Ο Mison προσθέτει και μια εξευγενισμένη Εγγλέξικη φλεγματικότητα, μια εκλογίκευση και μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ που κολλάει γάντι με την σειρά. Και λόγο υποκριτικής ικανότητας αλλά και λόγο του physique του είναι πολύ καλή επιλογή.

Συμπρωταγωνίστρια του είναι η Nicol Beharie στον ρόλο της Abbie Mills. Συμπολεμιστής του Crane και ένας εξίσου σημαντικός ρόλος που ενώνει το τότε με το τώρα και αποτελεί ενα έξυπνο νοηματικό κόμβο με τον οποίο ενώνονται τα διάφορα sub stories. Για αυτό που έχει κληθεί να κάνει είναι αρκετά καλή. Τα καταφέρνει. Έχει επίσης και ενα πολύ ωραίο χαμόγελο. Εγώ αυτό το βάζω στα +. Το cast συμπληρώνουν οι: Orlando Jones ως ο top cop που θα πάρει το μέρος των καλών, η Katia Winter ως η καλή και πανέμορφη μάγισσα & γυναίκα του Crane, η Lyndie Greenwood ως η αδερφή της Abbie και ο κορυφαίος και αγαπημένος μου John Noble στον ρόλο του Henry Parish. Καλές και αποτελεσματικές επιλογές όλοι, αλλά η προσθήκη του Noble στο cast σίγουρα ανεβάζει αισθητά τα respect επίπεδα.

Δεν θα σας κουράσω παραπάνω. Ελπίζω να ανταπεξέλθηκα στις προσδοκίες σας για την κριτική της σειράς. Αν και η ουσία είναι να την κρίνεται μόνοι σας, πολύ απλά βλέποντας την. Ο Geek Factor είναι υψηλός, οπότε δώστε της μια ευκαιρία. Για ότι άλλο χρειαστείτε εμείς εδώ είμαστε. Περιμένω τα σχόλια σας.

P.S. Αν έκανα κάπου spoilεριά συγχωρέστε με. Προσπάθησα πολύ να μην κάνω.

Mr Comic About Mr Comic

Γεννημένος Geek, καλλιτέχνης από την φύση μου. Βρίσκω τον κόσμο που ζούμε αφάνταστα ρηχό. Λάτρης των κόμικς και βιβλιοφάγος. Κόμικς και βιβλία έγιναν οι καλύτεροι μου φίλοι από παιδί. Αν μπορούσα σίγουρα θα ταξίδευα στο χρόνο. Αρκούμαι και στο να ταξιδεύω στον πλανήτη. Σπούδασα κινηματογράφο γιατί αγαπώ τις ιστορίες. Εθίστηκα και από τότε δηλώνω στα κρυφά σκηνοθέτης. Για τα προς το ζην παλεύω κάθε μέρα με τέρατα και δαίμονες, ίσως για αυτό πιστεύω πως μόνο η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όχι τα χρήματα. Ραδιοφωνικός παραγωγός κατά καιρούς. Jedi το πρωί. DJ τα βράδια με φίλους. Αγαπώ την βιβλιοθήκη μου και τις αγκαλιές. Αν είχα μια ευχή, αυτή θα ήταν σίγουρα να έχω υπερδυνάμεις.

Speak Your Mind

*