Sergio Aragones

Ένας από πιο γνωστούς παγκοσμίως Ισπανούς κομίστες είναι ο Sergio Aragones. Γεννημένος στο SantMateuτης Ισπανίας στις 6 Σεπτεμβρίου του 1937, αναγκάστηκε, λόγω του Ισπανικού εμφυλίου να μετακομίσει με την οικογένειά του στη Γαλλία και μετά στο Μεξικό. Από μικρός είχε πάθος με την ζωγραφική και το έδειχνε με το να ζωγραφίζει τους τοίχους του σπιτιού του, κρυφά από τους γονείς του. Στο σχολείο βοήθαγε τους συμμαθητές του ζωγραφίζοντας τις εργασίες τους έναντι μικρής αμοιβής. Αυτό τον έκανε να σχεδιάζει πολύ γρήγορα, αναπτύσσοντας τις ικανότητές του και να καταλάβει ότι είναι πολύ καλός και θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί. Ένας φίλος του, έστειλε ένα σχέδιο του σε ένα περιοδικό για δημοσίευση, χωρίς να το ξέρει ο Sergioκαι έτσι έγινε η πρώτη του επαγγελματική κίνηση.

Συνέχισε να σχεδιάζει gag cartoons λίγων καρέ για περιοδικά όσο σπούδαζε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο του Μεξικού, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε το μάθημα παντομίμας του AlejandroJodorowsky γνωστού Χιλιανού σκηνοθέτη, κομίστα και συγγραφέα. Αργότερα θα πει ότι η παντομίμα τον βοήθησε πάρα πολύ στο να αποδώσει εκφράσεις χαρακτήρων για τα κόμικ του.

Το 1962 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να βρει την τύχη του. Όλοι του έλεγαν  για ένα περιοδικό, το MadMagazine,όπου το περιεχόμενο του ταίριαζε με το στυλ του. Γνωρίζοντας μόνο ένα Κουβανό κομίστα, τον AntonioProhias, γνωστό από το SpyvsSpy στρίπ του για το Mad, ήρθε σε επαφή με τους εκδότες του περιοδικού. Οι AlFeldstein και BillGaines του Mad ενθουσιάστηκαν από τον νεαρό Sergio και του πρότειναν συνεργασία.

Έτσι από το 1963 ξεκίνησε μια καριέρα στο Mad που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Με το 500στο τεύχος του περιοδικού το 2009 ο Sergio είχε σχέδια σε 424 τεύχη κάνοντας τον δεύτερο πιο συχνό σχεδιαστή του Mad μετά τον AlJaffee με 451 τεύχη.

Ο Sergio ξεκίνησε με strips με όνομα AMadLookAt…” και ασχολούταν με διάφορα θέματα που τα σατίριζε με τα σχέδιά του. Στην αρχή επειδή δεν ήξερε καλά αγγλικά, ήταν χωρίς λόγια όπου είχε επιτυχία και έτσι το κράτησε. Επίσης έγινε γνωστός για τα μικρά χιουμοριστικά σκιτσάκια που έκανε στα κενά των σελίδων του περιοδικού έξω από τα καρέ. Τα σχέδια αυτά άρεσαν πάρα πολύ αλλά όλοι πίστευαν ότι θα κρατούσαν για 2-3 τεύχη. Ο Sergio όμως ήταν τόσο παραγωγικός ώστε τα συνέχισε μέχρι και σήμερα. Όπου ήθελαν να γεμίσουν κάποιο κενό στις σελίδες καλούσαν τον Sergio και το πρόβλημα λυνόταν.

Όλοι έλεγαν πόσο γρήγορος και γεμάτος ενέργεια είναι και μια φορά ο Al Jaffee είχε πει ότι ο Aragones ζωγράφισε περισσότερα καρτούν σε χαρτοπετσέτες εστιατορίων, από όσα θα είχε κάνει κάποιος κόμιστας στη καριέρα του. Μέχρι το 2002 υπολογίζεται ότι σχεδίασε πάνω από 12.000 gag cartoons για το Mad Magazine.

Το 1967έγραφε και σχεδίαζε ιστορίες για τη DCComics στα AngelandtheApe, InferiorFive, YoungRomance και σε διάφορες Ανθολογίες Τρόμου. Δημιούργησε το Γουέστερν κόμικ BatLash και το χιουμοριστικό Plop!. Όμως γρήγορα κατάλαβε την βιομηχανοποίηση των μεγάλων εταιριών (DC, Marvel) και χάλασε τα συμβόλαια του γιατί δεν του έδιναν τα δικαιώματα των ιστοριών που έφτιαχνε. Από τότε  δεν έχει κατορθώσει να πουλήσει ιδέες του στις μεγάλες αυτές εταιρίες.

Το 1970 δημιούργησε το GrootheWanderer με τον MarkEvanier αλλά δημοσιεύτηκε το 1982 για πρώτη φορά. Στην αρχή ο Evanier έπαιζε το ρόλο μεταφραστή στις ιστορίες γιατί ο Sergio δεν είχε μάθει καλά αγγλικά, αργότερα όμως έγραφαν και μαζί. Ο Groo ήταν μια χιουμοριστική και σατιρική έκδοση του ConantheBarbarian όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Στην καριέρα του έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε όλη του την καριέρα, όπως το Shazam Award, Harvey Award, National Cartoonist Sociaty Comic Book Award, Humor Comic Book Award, Book Illustration Award, Gag cartoon Award, Reuben Award, Adamson Award, Eisner Award.

Μερικές από τις δουλειές του που αξίζει κανείς να διαβάσει είναι:

DC Super-Stars Presents… (1977, DC Comics)

The Mighty Magnor (1993–1994, Malibu Comics)

Louder Than Words (1997, Dark Horse Comics)

Blair Which? (1999, Dark Horse Comics)

Space Circus (2000, Dark Horse Comics)

Actions Speak (2001, Dark Horse Comics)

Sergio Aragonés Massacres Marvel (1996, Marvel Comics)

Sergio Aragonés Destroys DC (1996, DC Comics)

Sergio Aragonés Stomps Star Wars (2000, Dark Horse Comics)

Solo (2006, DC Comics)

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*