Serenity comics

Το σωτήριο έτος 2002, ο Joss Whedon, ένας Αμερικάνος σκηνοθέτης και συγγραφέας comic, γνωστός τότε από την σειρά Buffy the Vampire Slayer, έκανε την παραγωγή και σκηνοθέτησε την τηλεοπτική σειρά Firefly, ένα sci-fi western που διαδραματιζόταν στο μέλλον. Η σειρά αφορούσε το 9μελές πλήρωμα ενός διαστημικού σκάφους, με το όνομα Serenity, και τις περιπέτειες τους στο διάστημα. Η συνταγή ήταν κλασική, διαφορετικοί χαρακτήρες που η μοίρα τους ενώνει και τους μπλέκει σε διάφορες καταστάσεις. Η σειρά ήταν διαστημική περιπέτεια, με αρκετή δόση χιούμορ, δράματος και είχε αποκτήσει το φανατικό κοινό της. Δυστυχώς έπαιξε για 14 επεισόδια μόνο γιατί το κανάλι Fox αποφάσισε ότι έπρεπε να τελειώσει. Μετά το τέλος της, έγινε cult στους sci-fi κύκλους και οι φαν απαίτησαν να συνεχιστεί. Η επιμονή αυτή κατάφερε τον Whedon να γράψει και να σκηνοθετήσει την ταινία Serenity το 2005, όπου απαντούσε κάποια ερωτήματα που είχε αφήσει η σειρά.

Βέβαια δεν ήταν ότι καλύτερο, αλλά κάπως ικανοποίησε εμάς που θέλαμε και άλλο Firefly. Περιττό να πώ ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν απαιτήσεις και site αφιερωμένα στην επιστροφή της σειράς. Και δεν έχουν άδικο γιατί θεωρείται μια από τις καλύτερες. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να την έχετε δει. Αν όχι, παρατήστε ότι βλέπετε και θα με θυμηθείτε. Για την ιστορία η καριέρα του Whedon σήμερα έχει απογειωθεί μετά το πολύ καλό Avengers και το αναμενόμενο Avengers: Age of Ultron.

Το καλό της υπόθεσης και ο λόγος του post, είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 8 ιστορίες comic στο φανταστικό περιβάλλον του Serenity. Αφορούν τις υποθέσεις του πληρώματος του διαστημοπλοίου μετά τα γεγονότα της σειράς αλλά και ιστορίες του παρελθόντος για να γνωρίσουμε καλύτερα το origin των ηρώων μας. Για όσους δεν γνωρίζουν το πλήρωμα αποτελούνταν από τον Mal (κυβερνήτη του Serenity, βετεράνο πολέμου, λαθρέμπορο), την Zoe (υπαρχηγός του Serenity, συμπολεμίστρια του Mal, σύζυγο του Wash), τον Wash (πιλότο του Serenity, διασκεδαστικός παρά τις δυσκολίες), την Inarra (συνοδός πολυτελείας με μεγάλη αξιοπρέπεια και ευγένεια), τον Jayne (σκληροτράχηλος μισθοφόρος, πρώτα πυροβολάει και μετά ρωτάει), την Kaylee (μηχανικός του σκάφους, συμπαθής και έμπειρη με τα gadjets), τον Dr. Simon (επιβάτης και γιατρός, αδελφός της River), την River (αδελφή του Simon, με μυστικές psychic δυνάμεις μετά από πειράματα της Alliance) και τον Book (πρώην ιεροκύρηκας, ηθικός, φωνή της λογικής αλλά με μυστικό παρελθόν).

Τα comic ήταν αρκετά καλά, με μόνο αρνητικό να είναι ότι αφορούσαν αποκλείστικά τους γνώστες της σειράς και της ταινίας. Οι υπόλοιποι θα διάβαζαν ένα συνηθισμένο sci-fi comic. Προειδοποιώ ότι ακολουθούν αρκετά spoilers.

Το 2005 από την Dark Horse Comics κυκλοφορεί το Serenity: Those Left Behind ένα comic 3 τευχών γραμμένο από τον Brett Matthews και τον Joss Whedon και με artwork από τον Will Conrad. Σύμφωνα με τον Whedon, ήταν να κυκλοφρήσει σαν animation ταινία αλλά δεν το κατάφερε οπότε το έγραψε σαν comic. Η ιστορία διαδραματίζεται μεταξύ της σειράς και της ταινίας, και είχε ως στόχο να γεφυρώσει τις δύο οδηγώντας τα γεγονότα που είδαμε στην ταινία. Εδώ έχουμε την αποχώρηση της Inara από το σκάφος και την πρόθεση του Book να εγκαταλείψει το πλήρωμα. Επίσης παρουσιάζονται διάφοροι χαρακτήρες σημαντικοί στο storyline του Serenity, όπως οι δίδυμοι Mingo και Fanty, ο Lawrence Dobson, ένας πράκτορας της Alliance, που σκοτώθηκε από τον Mal στο πιλοτικό επεισόδιο και διευκαλύνεται η υπόθεση των μυστηριοδών αντρών, Hands of Blue. To comic είχε αρκετή επιτυχία, πούλησε πολύ και έτσι ο Whedon θέλησε να γράψει την συνέχεια του.

Έτσι το 2008 κυκλοφόρησε από την Dark Horse Comics και τους ίδιους συντελεστές με τον προκάτοχό του, το Serenity: Better Days. Και πάλι το comic είναι 3 τευχών και διαδραματίζεται ανάμεσα σειράς και ταινίας. Μόνο που εδώ τα γεγονότα του Better Days είναι πριν από αυτά του Those Left Behind. Το πλήρωμα του Serenity κατορθώνει μετά από δυσκολίες να βγάλει είς πέρας μια δουλειά, που τους φέρνει απροσδόκητο πλούτο με τις ανάλογες περιπετειώδης συνέπειες. Το 2009 το comic ήταν υποψήφιο για το Hugo Award for Best Graphic Story.

Η συνέχεια ήρθε το 2008 με το comic MySpace Dark Horse Presents που περιείχε την 8σέλιδη ιστορία Serenity: The Other Half. Η ιστορία βρίσκει το πλήρωμα του Serenity πάνω σε μια hover-άμαξα, προστατεύοντάς το από τους Reavers, καθώς προσπαθούν να παραδώσουν τους τραυματίες επιβάτες τους στον προορισμό τους, προκειμένου να διεκδικήσουν το δεύτερο μισό της αμοιβής τους. Βοηθώντας τον Simon να κρατήσει ζωντανό έναν επιβάτη, η River ανακαλύπτει ότι ο επιβάτης είναι πράκτορας της Alliance που παρακολουθεί λαθρεμπόρους και οδηγεί στρατιώτες της Alliance για να τους σκοτώσουν. Ο πράκτορας γνωρίζει επίσης ότι η River μπορεί να είναι η psychic που κυνηγά η Alliance.

Το 2010 κυκλοφόρησε το Float Out με σενάριο του ηθοποιού Patton Oswalt, ο οποίος μετά από ένα guest στην σειρά Dollhouse του Whedon, του ζήτησε να βηθήσει στην ιστορία του comic. Ο Whedon συνεργάστηκε μαζί του και το αποτέλεσμα είναι ένα one-shot comic που αφορά τον πιλότο Wash. Μετά το θάνατο του τρεις πρώην συναδέλφοι του, μαζεύουν χρήματα γαι να ένα Firefly-class διαστημόπλοιο, διαφορετικού μοντέλου από το Serenity, το οποίο προτίθενται να ονομάσουν Jetwash προς τιμήν του φίλου τους. Στην τελετή αρχικά δεν βρίσκουν λέξεις για να ονομάσουν το σκάφος και έτσι λένε ιστορίες σχετικές με αυτούς και τον Wash. Καταλήγουν ότι ο Wash πάντα νοιαζόταν για τους φίλους του, οπότε οι τρεις άνδρες αποφάσιζουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το συναίσθημα για να βαφτίσουν το διαστημόλποιο. Ωστόσο, η σύζηγος του Wash, Zoe παίρνει το παραδοσιακό μπουκάλι σαμπάνιας και προσφέρει σε αντικατάσταση ενα φτηνό μπουκάλι Asian liquor, το οποίο λάτρευε να πίνει ο Wash. Η τελευταία σελίδα αποκαλύπτει ότι η Zoe είναι έγκυος με την κόρη του Wash.

Τον Νοέμβριο του 2010 με σενάριο του Joss Whedon και του αδελφού του Zack Whedon κυκλοφορεί το The Shepherd’s Tale. Όπως αναφέρει και ο τίτλος αφορά τον χαρακτήρα του Book και το παρελθόν του. Το comic ξεκινά με την καταγραφή της επίθεσης στην οποία o Book τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια της ταινίας Serenity. Στη συνέχεια επεκτείνεται με διάφορα flashback στα γεγονότα της ζωής του χαρακτήρα, σε όλη τη διαδρομή από την παιδική του ηλικία. Από την ζωή του στο έγκλημα και την στρατολόγηση του στο κίνημα Independence, μέχρι την εισχώρηση του σαν κατάσκοπος στην Alliance και την εκπαίδευση του σαν ιεραπόστολος της εκκλησίας. Δέκα χρόνια αργότερα, ο ίδιος θα αφήσει την εκκλησία, και θα μπει στο πλήρωμα του Serenity. Το comic θα απαντήσει πολλά για την ταυτότητα του Book που πάντα απασχολούσε τους φαν, μέχρι και τον ηθοποιό Ron Glass που έπαιζε τον χαρακτήρα στην σειρά.

Τον ίδιο χρόνο και αρχικά σαν web-comic και αργότερα από την Dark Horse, θα κυκλοφορήσει το Serenity: Downtime σε σενάριο του Zack Whedon. Το comic απεικονίζει το πλήρωμα του Serenity να καταλήγει σε ένα παγωμένο πλανήτη στη μέση μιας θύελλας μετά από μια ληστεία. Η Zoe και ο Wash περνούν χρόνο μαζί, ενώ η Inara και η Kaylee διαμαρτύρονται στον Mal για την έλλιψη φαγητού. Όλοι όμως αγνοούν ότι μια ομάδα από κατοίκους του πλανήτη τους αναζητούν για να τους σκοτώσουν. Μόνο η River θα τους αντιμετωπίσει και θα αποκαλύψει στον Shepherd Book οτι γνωρίζει το μυστικό του.

Το Serenity: It’s Never Easy κυκλοφόρησε το 2012 από την Dark Horse την Free Comic Book Day. Είναι το μισό από ένα διπλό comic, που μαζί με μια ιστορία Star Wars, γραφτήκαν από τον Zack WhedonΗ ιστορία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της Zoe, και περιλαμβάνει μια προσπάθεια από έναν υποψήφιο επιβάτη να πάρει υπό την κατοχή του το διαστημόπλοιο Serenity, όταν αυτό προσγειώνεται σε ένα καταπράσινο πλανήτη.

Τέλος, μέχρι στιγμής βέβαια, έχουμε το Serenity: Leaves on the Wind, από την Dark Horse που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2014. Αποτελείται από 6 τεύχη, 32 σελίδω το καθένα, όλα γραμμένα από τον Zack Whedon και διαδραματίζεται 39 εβδομάδες μετά τα γεγονότα της ταινίας Serenity.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*