Puerto Rico

Ίσα-ίσα που προλαβαίνουμε την αλλαγή του χρόνου ώστε να κάνουμε μια πρόταση που μπορεί να προσθέσει άλλο ένα κουτί κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το σχήμα του τουλάχιστον είναι ιδανικό.

Το Puerto Rico είναι ένα παιχνίδι ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων για 3 έως 5 παίχτες. Ο κατασκευαστής του είναι ο Andreas Seyfarth, κυκλοφόρησε το 2002 στη Γερμανία από την Alea και μεταφράστηκε από τη Rio Grande και την Κάισσα. Το 2002-2003 μάζεψε πολλά βραβεία επιτραπέζιων, μεταξύ των οποίων και το International Games Award. Στο Boardgamesgeek, ανήκει στα παιχνίδια που συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες.

Τι παίζει όταν παίζεις αυτό το παιχνίδι

Ο κάθε παίχτης έχει στη διάθεσή του μια κάρτα που είναι ο “χάρτης” του Puerto Rico και εκεί τοποθετεί οτιδήποτε αποκτήσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο χάρτης είναι χωρισμένος στα δύο. Νότια είναι το νησί, μια καλλιεργήσιμη έκταση χωρισμένη σε οικόπεδα όπου θα μετατραπούν σιγά-σιγά σε φυτείες και ορυχεία. Βόρεια είναι η πόλη στην οποία θα χτιστούν κτίρια που βελτιώνουν την παραγωγή, αυξάνουν τα κέρδη ή προσθέτουν πόντους νίκης.

Εκτός από κτήρια και φυτείες, στην κατοχή του παίχτη περνάνε (α) νομίσματα (Δουβλόνια), (β) πόντοι νίκης (γ) εργατικό δυναμικό, και (δ) αγαθά που βοηθούν στην απόκτηση των (α) και (β). Τα εμπορεύματα που παράγονται στις φυτείες είναι 5: Καλαμπόκι, Λουλάκι (Indigo), Ζάχαρη, Καπνός και Καφές. (Είναι παράξενο που με την δεδομένη αφθονία των 3 τελευταίων, δεν υπάρχει κτήριο Καφετέριας…) Τα κτήρια και οι φυτείες δεν κάνουν τίποτα από μόνες τους. Για να παράγουν εμπορεύματα ή να λειτουργεί η ιδιότητά τους πρέπει πρώτα να επανδρωθούν με αποίκους. Για να δούμε πως όλα αυτά χωράνε σε ένα παιχνίδι.

Για να συνεργαστούν τα παραπάνω το παιχνίδι εισάγει την έννοια των ρόλων. Κάθε παίχτης στη σειρά του διαλέγει έναν ρόλο από τους εξής: Δήμαρχος, Χτίστης, Αγρότης, Εργάτης, Έμπορος, Καπετάνιος και Χρυσοθήρας. Ο κάθε ρόλος δίνει κάτι στο παιχνίδι όπως εργάτες, νέα κτήρια, νέες φυτείες, παραγωγή αγαθών, πώληση αγαθών για δουβλόνια, φόρτωση αγαθών στα πλοία για πόντους. Ο παίχτης κάθε φορά κρίνει τι τον συμφέρει ή τι φέρνει σε δύσκολη θέση τους άλλους κι έτσι επιλέγει το ρόλο. Το όμορφο του παιχνιδιού είναι ότι όλοι συμμετέχουν στην ιδιότητα του ρόλου. Αν κάποιος διαλέξει Δήμαρχο όλοι θα πάρουν εργάτες, όταν επιλεχτεί ο Έμπορος όλοι έχουν δικαίωμα να πουλήσουν. Το πλεονέκτημα όμως αυτού που διαλέγει το ρόλο είναι ότι θα εκτελέσει την ιδιότητα με λίγο καλύτερες συνθήκες, πχ αν επιλέξει το χτίστη θα πληρώσει σε καλύτερη τιμή το κτήριο που εποφθαλμεί.

Οι ρόλοι του παιχνιδιού

Τέλος του παιχνιδιού

Νικητής ανακηρύσσεται αυτός με τους περισσότερους πόντους. Κάθε κτίριο αντιπροσωπεύει έναν αριθμό πόντων ενώ προστίθονται κι αυτοί που μάζεψε κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ένα από τα μεγάλα ατού του Puerto Rico, εκτός από το γεγονός ότι δεν έχει ζάρι, είναι ότι το τέλος του παιχνιδιού σηματοδοτείται από ποικίλες καταστάσεις, όταν τελειώσουν οι εργάτες, οι διαθέσιμοι πόντοι, ή συμπληρωθεί ο χώρος χτισίματος κάποιου παίχτη. Έτσι αναπτύσσονται διαφορετικές στρατηγικές ή combos ανάπτυξης για τον καθένα που προσπαθεί να τελειώσει το παιχνίδι με τους δικούς του όρους.

Αλλά και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού κάποιος μπορεί να στηριχτεί στις πωλήσεις, άλλος στις αποστολές εμπορευμάτων. Κάποιος στη μεγάλη παραγωγή αγαθών, άλλος στη στοχευμένη παραγωγή. Κάποιος μπορεί να βγάζει πολλά χρήματα άλλος να στοχεύει στις αγορές σε μειωμένες τιμές. Αυτό που βοηθάει στην ανάπτυξη στρατηγικής είναι οι επιλογές των κτηρίων. Υπάρχουν κτήρια αφοσιωμένα στην παραγωγή αγαθών και κτήρια που βοηθούν στην επίτευξη των στόχων του παίκτη, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Φυσικά κάποιος που γνωρίζει τις ιδιότητες όλων των κτηρίων έχει κι ένα προβάδισμα σε σχέση με τον αρχάριο αλλά, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, κάποιος που θα παίξει τον πρώτο γύρο έχει ήδη προσαρμοστεί στους μηχανισμούς του παιχνιδιού και από τη δεύτερη παρτίδα είναι 100% ανταγωνιστικός.

Στο Puerto Rico δεν λείπουν τα βρώμικα παιχνίδια. Σε καθέναν από τους ρόλους μάλιστα υπάρχει η πιθανότητα να οδηγήσετε το συμπαίκτη σε δύσκολη θέση αλλά, στη σειρά του, θα έχει κι αυτός την ευκαιρία να ανταποδώσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν παθαίνει κάποιος ιδιαίτερες ζημιές από τους συμπαίκτες του, μπορεί να συνεχίσει το παιχνίδι και να το κερδίσει αν παίξει έξυπνα. Σαν αποτέλεσμα δίνω Ευκαιριακό ποσοστό αλητείας παιχνιδιού 3 στα 10 – μπορεί να κάνετε τη βρωμοδουλειά σας και κανείς να μην το πάρει είδηση.

Η απόπειρα για expansions

Παρά τη μεγάλη απήχηση και δημοτικότητά του, το Puerto Rico δεν τα πήγε πολύ καλά με τα (ενδιαφέροντα) expansions του. Οι ιδέες ήταν σχετικά καλές αλλά η εκτέλεση πτωχή για τα δεδομένα.

Η 1η απόπειρα είχε 14 νέα κτήρια (έναντι των αρχικών 17) κατά την οποία οι παίκτες θα επιλέξουν ποια από αυτά θα συμμετέχουν στο παιχνίδι (οι θέσεις των διαθέσιμων κτηρίων παραμένουν 17). Επίσης πρόσθεσαν κάποια tiles δάσους αντί για φυτείας που θα βελτίωναν τις τιμές των αγορών. Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά στην ουσία σου ζήταγαν 45 με 55 € για ένα τυπωμένο χαρτόνι με κάρτες κτηρίων. Επόμενο ήταν να μην πάει καλά και να κυκλοφορήσει σε μορφή απλού pdf για όποιον μπορεί να το κατεβάσει και να το τυπώσει.

Η 2η απόπειρα.

Η 2η απόπειρα είχε κάτι πιο ουσιώδες. Εισήγαγε την έννοια των ευγενών (έναντι των απλών αποίκων/εργατών) και κάποιων νέων κτηρίων που διαφοροποιούνται αν επανδρωθούν από ευγενή αντί απλού αποίκου. Αυτό το expansion συμπεριλήφθηκε τελικά μαζί με το πρώτο σε μια επετειακή έκδοση της Alea Games. Εν κατακλείδι, οι καλές ιδέες που είχαν δε δικαιολογούσαν ένα ολοκληρωμένο πακέτο στην τιμή που τους βόλευε.

Στη συνέχεια ο Andreas Seyfarth δοκίμασε κάτι διαφορετικό: παρουσίασε ένα παιχνίδι βασισμένο στους μηχανισμούς του Puerto Rico όπου η ανάπτυξη εξελίσεται στην πρωτεύουσά του το San Juan. Η κεντρική ιδέα είναι ουσιαστικά η ίδια (φυτείες, κτήρια, παραγωγή αγαθών) αλλά κάποια χαρακτηριστικά του αρχικού παιχνιδιού δεν υπάρχουν ή έχουν συμπτυχθεί σε άλλες, βασικές διαδικασίες. Η κύρια διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου ταμπλό αντιθέτως τα πάντα γίνονται με κάρτες. Why not?

Το Puerto Rico στο διαδίκτυο κυκλοφορεί σε online έκδοση με 260.000 συμμετοχές και από το 2011 κυκλοφορεί έκδοση για το ipad. Στο Youtube μπορείτε να βρείτε άφθονα βίντεο με πληροφορίες how to play.

Σε κάθε νέα παρτίδα ο παίχτης θα αντιμετωπίσει καινούργιες προκλήσεις. Με τον καιρό το παιχνίδι όχι μόνο δε χάνει την αξία του αλλά επιτρέπει στον έμπειρο παίχτη να δοκιμάσει εναλλακτικές στρατηγικές επιλέγοντας διαφορετικά combos κτηρίων. Επίσης ένα παιχνίδι 3 παιχτών έχει άλλη ταχύτητα κι άλλες εκπλήξεις από ένα με 5 παίχτες. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σαν επιλογή επιτραπέζιου και, κατά την έρευνα αγοράς των εορτών, το συνάντησα σχεδόν σε όλα τα παιχνιδάδικα καθώς και σε μεγάλα συνοικιακά βιβλιοπωλεία. Μην αργήσετε, αποκτήστε το.

The Tiefling About The Tiefling

Συνελήφθην επί 7ετίας κι έκτοτε είμαι έξω με αναστολή.
Σπούδασα μέχρι που βαρέθηκα και ποτέ μα ποτέ δεν κατάφερα να εργαστώ σε κάτι που να μ'αρέσει.
Από μικρός επιθυμούσα να ζω στο μεσαίωνα αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι ανθρωπιστικά είμαστε ακριβώς εκεί.
Ασχολήθηκα με πολλά δελεαστικά χόμπι που δεν ενδιαφέρουν κανένα.
Συνεχίζω να υφίσταμαι με την ελπίδα ότι υπάρχει κάποιο μυστικό που περιμένει να το ανακαλύψω. Μετά μπορώ να το καταστρέψω για να μην το βρει κανείς άλλος.

Αντιπαθώ την έλειψη τακτ, το στραβό παρκάρισμα, την ηλιθιότητα, τα μπέργκερ χωρίς πίκλες, την ασυνέπεια, τις ταινίες που δε μ'ενδιαφέρει να δω, τις γενικεύσεις, αυτούς που λατρεύουν τη σοκολάτα, το Νοέμβρη, την κρύα πίτσα, το σεπούκου, τα ακριβά εισιτήρια, το κέντρο της Αθήνας, το συνάχι, τη γραφειοκρατία, τα σαφρίδια, τις γυναίκες χωρίς φρύδια, το πλαστικό και οτιδήποτε δε χρειάζεται ξηρούς καρπούς αλλά έχει.
Μεταξύ άλλων.
Αν υπάρχει κάτι που συμπαθώ, μου διαφεύγει επί του παρόντος.

Τέλος, οι γάτες είναι κακά ζώα. Έχω μία.

Speak Your Mind

*