Preacher

Η Vertigo είναι μια εκδοτική εταιρία, παρακλάδι της Dc comics. Αρχικά ιδρύθηκε για να μπορέσει να κυκλοφορεί ιστορίες της Dc που δεν θα πληρούσαν τις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές του Comics Code Authority. Αυτό επέτρεψε τα comic της Vertigo να είναι διαφορετικά και να απευθύνονται κυρίως σε πιο ενήλικο κοινό. Καθώς δεν υπήρχε και ο περιορισμός στην ηλικία, ήταν ελεύθερα να περιέχουν βία, κατάχρηση ουσιών, σεξ, γυμνό, βωμολοχίες και ότι άλλο θα επιτρεπόταν σε ένα ενήλικο φίλμ. Μερικοί από τους τίτλους της Vertigo που έκαναν επιτυχία είναι: The Sandman, 100 Bullets, Fables, Hellblazer, V for Vendetta, Astro City, Y the Last Man, Swamp Thing και πολλά άλλα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά comic που έχει κυκλοφορήσει από την Vertigo ήταν και το Preacher. Δημιουργός του ήταν ο Garth Ennis, Ιρλανδός συγγραφέας με προϊστορία στα Hitman, Hellblazer, Punisher, Judge Dredd κ.α. Όταν έγραφε για το Hellblazer, για την Dc, από το 1991 μέχρι το 1994, γνωρίστηκε καλά με τον Steve Dillon που έκανε τα σχέδια. Η ιδέα για το Preacher τους ξεκίνησε με την εξής απορία: τι θα γινόταν αν ένας Δαίμονας και ένας Άγγελος ζευγάρωναν και το πνεύμα του παιδιού τους έμπαινε σε ένα κοινό θνητό. Αυτό θεμελίωσε ένα σενάριο που ξέφευγε αρκετά από τις κλασικές super heroes ιστορίες της Dc. Ήταν κάτι που μόνο η Vertigo μπορούσε να το υποστηρίξει. Έστι με Ennis στο σενάριο, Dillon στο σχέδιο και με τον Glenn Fabry να σχεδιάζει όλα τα εξώφυλλα, το Preacher κυκλοφορεί το #1, το 1995.

Στο σενάριο λοιπόν, έχουμε τον Jesse Custer, έναν ιεροκήρυκα της μικρής πόλης Annville του Texas. Μέσα του μπαίνει το πνεύμα μιας υπερφυσικής οντότητας, ονόματι Genesis. Το τυχαίο περιστατικό της δαιμονοποίησης του Custer, είχε σαν αποτέλεσμα να διαλυθεί η εκκλησία του και να σκοτωθούν όλοι οι πιστοί. Όπως προανάφερα το πνεύμα Genesis είναι προϊον μιας μη εγκεκριμένης και αφύσικης σύζευξης δαίμονα και αγγέλου, ένας απόγονος χωρίς ελεύθερη βούληση. Δεδομένου ότι αποτελείται τόσο καθαρή καλοσύνη, όσο και από καθαρό κακό, θα μπορούσε να έχει αρκετή δύναμη για να ανταγωνιστεί την δύναμη του ίδιου του Θεού. Με άλλα λόγια, ο Custer μετά το περιστατικό αυτό, χωρίς να το θέλει, έγινε ένα από τα πιο ισχυρά πλάσματα στον κόσμο.

Συνήθως, οι κλισέ ιερείς ή ιεροκύρηκες στις ταινίες, είναι άνθρωποι που έχουν χάσει την πίστη τους και μετά από ένα περίεργο γεγονός έρχονται πιο κοντά στον Θεό και μετά happy end. Στην περίπτωση του Jesse Custer δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Από πριν ήταν πιστός και ενάρετος και πάντα έπραττε δίκαια. Έτσι μετά την δαιμονοποίηση του, οδηγείται από μια εσωτερική αίσθηση του σωστού και του λάθους και αρχίζει ένα ταξίδι γυρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθώντας (κυριολεκτικά) να βρει τον Θεό, ο οποίος πιστεύει ότι εγκατέλειψε τον Παράδεισο όταν γεννήθηκε το πνεύμα του Genesis. Ταυτόχρονα αρχίζει να ανακαλύπτει την αλήθεια σχετικά με τις νέες δυνάμεις του. Έχει την ικανότητα με τα λόγια του, να κάνει τους άλλους να τον υπακούν. Μπορεί να διατάξει κάτι κάποιον και εκείνος να το κάνει αμέσως. Τυφλή υπακοή δηλαδή.

Στα ταξίδια του τον συνοδεύουν μια παλιά του κοπέλα η Tulip O’Hare και ο Cassidy ένας Ιρλανδός αλκοολικός vampire. H Tulip είναι μια δεινή πιστολέρο, με εξαιρετική σκοπευτική ικανότητα. Είναι αρκετά χρόνια μεγαλύτερη του Jesse. Μεγάλωσε με τον πατέρα της, μετά τον θάνατο της μητέρας της, ο οποίος την έβλεπε περισσότερο σαν τον γιό που δεν είχε, οπότε έτσι εξηγείται η ικανότητά της στα όπλα και στην επιβίωση. Μετά το κολέγιο συνάντησε τον Jesse σε ένα μπαρ και οι δυό τους ερωτεύτηκαν πολύ γρήγορα. Ο Jesse όμως αργότερα αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει χωρίς να της πει λέξη. Μετά την εξαφάνισή του, έπεσε σε βαριά κατάθλιψη, αλλά μετά από μια σύντομη και καταστροφική καριέρα ως εκτελέστρια, συνάντησε τον Cassidy και αργότερα τον Jesse.

Ο Cassidy, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Proinsias Cassidy, είναι ένας Ιρλανδός vampire. To 1916 πήρε μέρος στο Easter Rising σαν μέλος των “Εθελοντών της Ιρλανδίας”, μαζί με τον αδελφό του Billy. Μετά τον στρατό ένα Hag, ένα μαγικό πλάσμα με την μορφή ηλικιωμένης γυναίκας τον δάγκωσε και τον άφησε φαινομενικά νεκρό. Αργότερα όμως ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι δεν είναι νεκρός και ότι ο ήλιοε έκαιγε το δέρμα του. Φόρεσε γυαλιά για να κρύψει τα μάτια του και αποφάσισε να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε η οικογένεια του και οι άλλοι στρατιώτες του να πιστέψουν ότι είναι νεκρός. Εκεί άρχισε να μπλέκει με το ποτό και τα ναρκωτικά. Το πρόβλημα του ήταν μεγάλο γιατί έφτανε να εκδίδει τον εαυτό του για να μπορέσει να βρίσκει χρήματα. Όταν συναντά την Tulip την ερωτεύεται και μάλιστα την παρασύρει στα ναρκωτικά. Μαζί με τον Jesse όμως προσπάθησε να τα περιορίσει. Έγιναν πολύ φίλοι αν και πολλές φορές έχουν έρθει σε αντιπαράθεση.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, το περίεργο αυτό τρίο θα αντιμετωπίσει πολλούς εχθρούς, παραφυσικούς και μη συμπεριλαμβανομένων: τον Saint of Killers, έναν αθάνατο και αλάνθαστο στο σημάδι πιστολέρο, τον ίδιο τον Angel of Death, τον Arseface, έναν παραμορφωμένο από απόπειρα αυτοκτονίας ροκ σταρ, τον ReaverCleaver έναν serial killer, την μυστική οργάνωση, The Grailπου ελέγχει τις κυβερνήσεις στον κόσμο και προστατεύει τους απογόνους του Ιησού, αρκετούς έκπτωτους αγγέλους και πολλούς άλλους διεστραμμένους χαρακτήρες.

Οι επιρροές του comic είναι καθαρά οι ταινίες γουέστερν, καθώς εμφανίζονται πολύ συχνά φιγούρες πιστολέρο, ο χαρακτήρας του Saint of Killers μοιάζει καταπληκτικά στον Clint Eastwood από την ταινία Unforgiven και η Αμερικάνικη έρημος και το Άλαμο παίζουν πολύ σαν background της ιστορίας. Δεν είναι τόσο θρησκευτικό όσο θα νόμιζε κανείς. Υπάρχει πολύ βία, ναρκωτικά, σεξ, βρισιές και ότι ακατάλληλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ένα comic με τίτλο Preacher. Τα ερωτήματα και οι απορίες σχετικά με το αν υπάρχει Θεός, αν μας ακούει, γιατί μας εγκατέλειψε, εμφανίζονται πολύ έμμεσα και εξυπηρετούν την πορεία της ιστορίας του Preacher. Άλλωστε και ο Garth Ennis που το έγραψε, έχει δηλώσει ότι είναι άθεος.

Το Preacher κυκλοφόρησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 2000 μετά από 66 τεύχη. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει και 5 specials τα: Saint of killers (#1-4), Cassidy: Blood & Whiskey (#1), The Story of You Know Who (#1), The Good Old Boys (#1) One Man’s War (#1) και Tall in the Saddle (#1). Όλα τα τεύχη #1-66 μπορεί κάποιος να τα βρεί συγκεντρωμένα σε 9 Trade Paperpacks ή σε 6 Hardcover Books.

Από το 1998 ο Garth Ennis έχει κάνει πολλές απόπειρες να μεταφέρει το Preacher στον κινηματογράφο. Μέχρι και τον James Marsden είχαν κλείσει στο ρόλο του Jesse. Πάντα όμως το project κόλλαγε και δεν προχωρούσε. Το 2006 το κανάλι HBO έκανε σχέδια για να γίνει τηλεοπτική σειρά, με κάθε επεισόδιο να αντιστοιχεί σε κάθε τεύχος του comic. Όταν και αυτό δεν λειτούργησε, ήρθε η σειρά του καναλιού AMC το 2013, να αναλαμβάνει την τηλεοπτική μεταφορά του Preacher. Τα πράγματα εξελίσσονται κανονικά όπως φαίνεται, γιατί ανακοινώθηκε ότι ο πιλότος της σειράς θα προβληθεί μέσα στο 2015.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*