Peanuts

Είμαι σίγουρος, πως όταν κυκλοφορήσει κάποια συλλογή για την ιστορία των κόμικ του 20ου αιώνα, μέσα στην οποία θα υπάρχει το ερώτημα ποιό απο αυτά στιγμάτισε περισσότερο την 9 τέχνη, περίοπτη θέση θα κατέχει η παρέα των Peanuts, με πρωταγωνιστή τον δύσμοιρο Charlie Brown και φυσικά τον ανυπότακτο, ανεξάρτητο, φιλελεύθερο, φαντασιόπληκτο και εκκεντρικό σκύλο του Snoopy

O Snoopy, δημιούργημα του Charles Shulz, έκανε την πρώτη του εμφάνιση, σε comic strip στις 4 Οκτωβρίου του 1950 και το πρώιμο όνομά του ήταν “Σνιφυ”. H τεράστια αναγνώριση και τρανή απόδειξη της απήχησης που είχε η σειρά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, έρχεται το 1969, στο πρώτο διαστημικό ταξίδι, όπου οι πρώτοι κοσμοναύτες ονομάζουν τα διαστημικά τους οχήματα Snoopy και Charlie Brown!

Την πρώτη δεκαετία της ύπαρξής του, ο Snoopy παίζει εντελώς περιθωριακό ρόλο στη σειρά και κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’60, από τετράποδο μετατρέπεται σε δίποδο και αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα πρώτα χρόνια, ο Snoopy ζει μες στο σκυλόσπιτό του, εν συνεχεία όμως αποφασίζει να ζήσει… στην οροφή του. Μπορεί να ακούγεται απλούστατο, η κίνηση όμως αυτή ουσιαστικά απογείωσε τη σειρά καθώς έφερε το παιδικό κοινό πιο κοντά. Ο Snoopy αρχίζει πλέον να εμφανίζει την προσωπικότητά του και τις φαντασιώσεις του. Πιλοτάρει, ερευνά, στοχάζεται…

Ο κόσμος των Peanuts, θα αποτελέσει αρχικά έναν κόσμο, ο οποίος ναι μεν αποτελείται μόνο από παιδιά, στην ουσία όμως, θέτει προβληματισμούς που αφορούν τους ενήλικες. Ο Charlie Brown αποτελεί ουσιαστικά προσωποποίηση της μικροαστικής ζωής του Shulz. Δείχνει τον ευαίσθητο χαρακτήρα του και τις πολλές αδυναμίες του να ανταπεξέλθει στα προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς σχεδόν πάντα πέφτει θύμα εκμετάλευσης και ταπείνωσης, κυρίως από τη μικρή κοκκινομάλλα Lucy, με την οποία είναι ερωτευμένος. Ο Charlie Brown δεν ταπεινώνεται λόγω της αφέλειάς του, αλλά λόγω της πεποίθησής του ότι όλος ο κόσμος κατά βάθος είναι καλός και τίμιος, με αποτέλεσμα να δέχεται τις αλλεπάλληλες κατραπακιές από τον κοινωνικό του περίγυρο.

Μοναδικό του πάθος, πέραν της Lucy, είναι το μπέιζμπολ και προσπαθεί μάταια να ηγηθεί της ομάδας του σχολείου. Γεννημένος looser που λένε και οι Aμερικάνοι, προσπαθεί καθημερινά να ξεπεράσει την κατάθλιψή και να αποκτήσει μια ταυτότητα.

Μια από τις πιο συμπαθείς φιγούρες είναι σίγουρα ο Linus van Pelt, αδερφός της Lucy, μια μικρή ιδιοφυΐα, εξαρτημένη από μια κουβέρτα! Στην πραγματικότητα ο Linus είναι ο μόνος που κατανοεί τον Charlie Brown και συμβολίζει ουσιαστικά την ελπίδα που υπάρχει μέσα στο μάταιο τούτο κόσμο. Έχει συνήθως δευτερεύοντες ρόλους με μοναδική εξάιρεση το επεισόδιο στο οποίο οι φίλοι του συνωμοτούν για να τον απαλλάξουν από την κουβέρτα. Ένας αναμφίβολα νευρωτικός χαρακτήρας,που λόγω της πολυπλοκότητάς του έχει τρελές ανασφάλειες.

Ο Schroeder είναι ένας μονοδιάστατος χαρακτήρας, ιδιοφυής μουσικός-πιανίστας ο οποίος βρίσκεται σχεδόν πάντα κλεισμένος στο σπίτι του ερμνηνεύοντας τον αγαπημένο του συνθέτη Μπετόβεν. Έχει στο ντουλάπι του άπειρα αγαλματίδια με το πρόσωπο του συνθέτη τα οποία τοποθετεί δίπλα του καθώς εμπνέεται απο αυτά, ενώ παίζει πιάνο. Ο Schroeder είναι το ερωτικό απωθημένο της Lucy, στην οποία όμως δεν ανταποκρίνεται, με αποτέλεσμα αυτή να του καταστρέφει τα αγαλματίδια.

Το παρεάκι ολοκληρώνουν ο Pig-Pen (χοιροστάσιο), ο οποίος καλύπτει τις ανασφάλειές του μέσα στη βρομιά του, η Frieda με τα κατσαρά μαλλιά της, η Sally Brown που αγαπάει το Linus και το αγοροκόριτσο, η Peppermint Patty.

Το δημιούργημα των Peanuts χαρακτηρίζεται ως μινιμαλιστικό καθώς οι ήρωες έχουν στην ουσία έναν κύκλο για κεφάλι και μια γραμμή για στόμα. Εκφραστικότητα δεν υπάρχει και η δομή των χαρακτήρων παρουσιάζεται κυρίως μέσα από τα λεγόμενά τους. Τα χρώματα έντονα και άκρως”παιδικά”. Στην ουσία παρουσιάζεται ο κόσμος των μεγάλων και η σκληρότητα της κοινωνίας των παιδιών με έναν άκρως απλό και γραφικό τρόπο, το οποίο  αποτέλεσε ίσως το θεμέλιο λίθο για την παγκόσμιας εμβέλειας επιτυχία του.

Πλημμυρισμένο με ήθος συναισθηματική ένταση και έντονο το φιλοσοφικό στοιχείο, ο Charlie Brown και η παρέα του, αποτελούν αναμφίβολα ένα μεγάλο κομμάτι στην τέχνη των κόμιξ καθώς αυτά είναι στοιχεία που απουσιάζουν στην εποχή μας.

“Στο βιβλίο της ζωής οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στην τελευταία σελίδα”. Charlie Brown.

Ghost About Ghost

Nothing special... Just a ghost, trapped in the machine.

Speak Your Mind

*