Once Upon a Time… Man

Οι πιο παλιοί σίγουρα θα θυμούνται μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, που παιζόταν την δεκαετία του 80 από το κανάλι της ΕΡΤ. Στο πρόγραμμα γραφόταν ως: “Μια φορά και ένα καιρό ήταν ο άνθρωπος” και ήταν η πιο διασκεδαστική και συγχρόνως εκπαιδευτική σειρά κινουμένων σχεδίων που θα μπορούσε να δει ένα παιδί. Σίγουρα οι επιλογές μας τότε δεν ήταν ούτε στο ελάχιστο από αυτές που έχουν τα παιδιά σήμερα. Ούτε internet, ούτε άπειρα τηλεοπτικά κανάλια για να μην μπορείς να διαλέξεις τι να πρωτοδείς. Θυμάμαι πάντως ότι το συγκεκριμένο ήταν από τα λίγα “παιδικά” που οι γονείς μας δεν είχαν πρόβλημα να δούμε. λόγω κυρίως του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα.

Το Once Upon a Time… Man είναι μια γαλλική σειρά κινουμένων σχεδίων (Il était une fois l’homme) του 1978 σε σκηνοθεσία του Albert Barillé. Η σειρά εξηγεί την παγκόσμια ιστορία με έναν τρόπο ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. Όλη δράση καθώς προχωράμε μέσα στους αιώνες της ιστορίας μας, επικεντρώνεται γύρω από μία ομάδα. Οι ίδιοι γνωστοί χαρακτήρες εμφανίζονται σε όλα τα επεισόδια και ασχολούνται με τα προβλήματα της αντίστοιχης εποχής τους.

Όπως είδατε και στο αρχικό βιντεάκι το opening title sequence της σειράς, ακούγεται το Toccata and Fugue in D minor του Johann Sebastian Bach, ένα επιβλητικό, δραματικό, κομμάτι κλασικής μουσικής, που σε μόλις 2 λεπτά διάρκειάς του, παρακολουθούμε το πέρασμα ενός ανθρώπου από την αρχή της δημιουργίας του έως την φανταστική καταστροφή της Γης σε κάποιο μακρινό μέλλον.

Η σειρά αποτελείται από 26 επεισόδια με διάρκεια 25 περίπου λεπτών το καθένα. Οι χαρακτήρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στα ιστορικά γεγονότα, είναι οι ίδιοι σε εμφάνιση με τις κατάλληλες παραλαγές για να ταιριάζουν στην χρονική περίοδο που αναφέρονται και είναι οι ακόλουθοι.

Maestro. Ο σοφός γέρος. Συνήθως εμφανίζεται ως επικεφαλής της φυλής, ως θρησκευτικός ιερέας, ως σύμβουλος του βασιλιά, είτε ως εφευρέτης. Έχει λευκά μαλλιά που είναι τόσο πολύμακριά ώστε καλύπτουν πλήρως το σώμα του, και μόνο τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τα χέρια και τα πόδια είναι πάντα ορατά. Άλλο χαρακτηριστικό του είναι οι δύο τρίχες στην κορυφή του κεφαλιού του, που μοιάζουν με κεραίες. Ο Maestro κρατά συχνά αντικείμενα στη γενειάδα του και πολλές φορές τα παρουσιάζει εξυπηρετώντας κάποια κατάσταση. Στους νεαρούς χαρακτήρες της σειράς εμφανίζεται και σαν μέντορας τους.

Peter/Pierre Carel. ‘Αλλος ένας από τους πρωταγωνιστές της σειράς, ο Πέτρος όμως τον είχαμε μάθει στην ελληνική μεταγλώτιση, έχει καστανά μαλλιά και παρουσιάζεται ως ένας συνηθισμένος, συμπαθητικός άνθρωπος. Είναι πάντα παντρεμένος με την Pierrette και είναι καλός φίλος του JumboΣε μερικά από τα επεισόδια που διαδραματίζονται στη μεσαιωνική εποχή, ο Peter έχει ξανθά μαλλιά και ονομάζεται Bert, αλλά έχοντας πάντα την ίδια προσωπικότητα.

Jumbo/Le Gros Ένας άντρας με κόκκινα σγουρά μαλλιάψηλός, μυώδης αλλά κάπως αδέξιος, προτιμά να λύσει τα προβλήματα με τις γροθιές του, έχοντας πάντα τον καλύτερό του φίλο, Peter, να τον συμβουλεύει και να τον ηρεμεί.

Pierrette. Είναι μια ξανθιά όμορφη γυναίκα, συνήθως είναι ζευγάρι με τον Peter.

The Pest/Le Teigneux. Ένας μυώδες και ισχυρός νταής, είναι ένας από τους δύο “κακούς” χαρακτήρες της σειράς. Είναι ο κύριος αντίπαλος του Peter και του Jumbo και είτε εργάζεται εναντίον τους ή λογομαχεί μαζί τους. Πάντα βάζει σε μπελάδες την παρέα και συνήθως προσωποποιεί κάποια εχθρική ιστορική μορφή της κάθε εποχής.

The Dwarf/Le Nabot. Ο εγκέφαλος πίσω από τoν Pest είναι ένας νάνος με κόκκινα μαλλιά που σχηματίζουν τρια κέρατα προς τα πίσω. Είναι διαβολικός, ύπουλος και είναι ο μόνος που υποστηρίζει τον Pest σε ότι κάνει. Είναι ο δεύτερος “κακος” χαρακτήρας της σειράς και σαν τον Pest στο πρόσωπο του βλέπουμε την μοχθηρία και την φιλονικία των ανθρώπων στο πέρασμα των αιώνων.

The Clock. Είναι ένα ορθογώνιο κουτί με μάτια και χέρια, συνήθως κόκκινου χρώματος, συχνά δείχνει την χρονολογία των γεγονώτων που συμβαίινουν στην οθόνη. Δεν παρεμβαίνει στα γεγονότα, έχει δευτερεύοντα ρόλο, αλλά σχεδόν πάντα έχει κάποια συναισθηματική αντίδραση σαν έκπληξη ή θλίψη για ότι συμβαίνει. Πολλές φορές διορθώνει τον Maestro όταν έχει ιδέες πολύ προχωρημένες για την ιστορική περίοδο που δείχνει.

Τα 26 επεισόδια που προβλήθκαν είναι:

And Earth was created… (σχετικά με την εξέλιξη της ζωής πριν από τον άνθρωπο στη λίθινη εποχή)
Neanderthal Man (την ώρα της Παλαιολιθικής πολιτισμού στην εποχή των παγετώνων)
Cro-Magnon Man (εποχή του Κρο-Μανιόν ανθρώπου)
The Fertile Valleys (η άνοδος της γεωργίας στην αρχαία Μεσοποταμία, στην Αίγυπτο, στη Βαβυλώνα, και στο Ισραήλ)
The First Empires (Από τις αυτοκρατορίες της Βαβυλώνας, της Ασσυρίας, Περσίας, και άλλοι από περίπου 2000 π.Χ. έως 323 π.Χ.)
The Age of Pericles (Αρχαία Ελλάδα)
The Pax Romana (η εποχή του Ιούλιου Καίσαρα. Η γέννηση και η ζωή του Ιησού Χριστού)
The Conquest of Islam (η αυτοκρατορία των Βυζαντινών, η βασιλεία του Ιουστινιανού Α, και η εξάπλωση του Ισλάμ μεταξύ 7ου και 8ου αιώνα)
The Carolingians
The Age of Vikings (Βίκινγκς)
The Cathedral Builders (Από το Μεσαίωνα στην εποχή των Σταυροφοριών)
The Travels of Marco Polo (ταξίδια του Μάρκο Πόλο)
The Hundred Years’ War (Εκατονταετής Πόλεμος)
The Quattrocento (Αναγέννηση, Λεονάρντο Ντα Βίντσι και Μιχαήλ Άγγελος)
The Golden Age of Spain
Elizabethan England (κυρίως στα ταξίδια του Sir Francis Drake)
The Golden Age of the Low Countries
The Great Reign of Louis XIV
Peter the Great and his Times
The Age of Reason
America (Νέος Κόσμος μεταξύ 1492 και του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου)
The French Revolution (Γαλλική Επανάσταση)
The Awakening of the People (Από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα και η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου)
The Belle Époque (η τελευταία δεκαετία του δέκατου ένατου αιώνα, η ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας και εικοστςό αιώνας έως τον Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
The Crazy Years (ανάπτυξη της αεροπορίας, Μεγάλη Ύφεση, και Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος)
Once Upon a Time… the Earth (and tomorrow?) (Στο μεταπολεμικό κόσμο, μέχρι την παραγωγή της σειράς το 1978, το φανταστικό μέλλον έως το 2150)

Η τηεοπτική σειρά έχει προβληθεί σε πάρα πολλές χώρες και έχει κυκλοφορήσει και σε μορφή 26 τευχών comic. Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρίανα δούμε στην τηλεόραση και άλλες 2 σειρές κινουμένων σχεδίων του ίδιου franchise, το Once upon a time… Space, παραγωγής 1982 που ασχολούταν με τις περιπέτειες των γνωστών χαρακτήρων στο διάστημα σε ένα μέλλον που η ανθρωπότητα προσπαθεί να επιβιώσει μετά την καταστροφή της Γης και το Once upon a time… Life παραγωγής 1987, όπου μπαίνουμε μέσα στο ανθρώπινο σώμα και μαθάινουμε τις λειτουργίες του. Συνολικά έχουν προβληθεί και τα Once upon a time… The Americas (1991),  Once upon a time… The Discoverers (1994), Once upon a time… The Explorers (1996), Once upon a time… Planet Earth (2008).

Το επίσημο site είναι http://www.hellomaestro.fr/home.html όπου μπορεί κανείς να μάθει περισσότερες πληροφορίες και να δει επεισόδια online. Είναι ένα franchise που στους παλαιότερους ήταν ότι καλύτερο σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούσε να παρακολουθήσει όλη η οικογένεια. Δυστυχώς σήμερα δεν μπορούμε να δούμε ανάλογες παραγωγές τόσο προσιτές και κατανοητές για τα μικρά παιδιά.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*