Nickolson vs Legder

Είναι ένας από τους πιο γνωστούς comic villains όλων των εποχών. Δεν υπάρχει γήινος που γνωρίζει τον Batman και δεν ξέρει τον Joker. Αρχιεγκληματίας της Gotham City ταλαιπωρεί τον Σκοτεινό Ιππότη από τις αρχές της δεκαετίας του 40. Περισσότερα για τον ψυχασθενή, παρανοϊκό κλόουν διαβάστε εδώ. Εκτός από τις εμφανίσεις του στις σελίδες των comic, o Joker έδωσε το παρών και σε cartoons, τηλεοπτικές σειρές αλλά και σε ταινίες. Μετά την κωμική περισσοτέρο σειρά των 60’s Batman, με τον Cesar Romero στο ρόλο του Joker, δύο ακόμα ηθοποιοί ενσάρκωσαν τον villain σε live action ταινίες. Ο λόγος για τους Jack Nickolson και Heath Ledger. Ήταν και οι δυο τους φανταστικοί σαν Joker, αλλά ποιός ήταν ο καλύτερος;

Σίγουρα μια τέτοια σύγκριση δεν είναι εύκολο πράγμα. Οι ταινίες Batman του 1989 και The Dark Knight του 2008, που πρωταγωνίστησαν, ήταν εισπρακτικές επιτυχίες και άρεσαν σε όλο το comic κοινό. Επίσης ήταν και οι δύο τόσο καλοί, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των περισσοτέρων που είδαν τις ταινίες. Άρα θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά κάποια σημεία και να επισημάνουμε τις διαφορές τους. Ο τελικός λόγος είναι σίγουρα δικός σας. Ας πάρουμε τα πράγματα μετην σειρά.

Origin

Όπως όλοι οι κακοί έτσι και ο Joker έχει ένα περίεργο παρελθόν που δικαιολογεί την μεταμόρφωση του σε βασιλιά του εγκλήματος στην Gotham City. Στην ταινία του Tim Burton βλέπουμε ότι εγκληματίας Jack Napier, ο οποίος στο παρελθόν είχε σκοτώσει τους γονείς του Bruce Wayne, προσπαθεί να ανεβεί σιγά σιγά στην ιεραρχία των κακοποιών της Gotham, καταδιώκεται από τον Batman και καταλήγει να πέφτει σε μια δεξαμενή με “υγρά πράσινα χημικά”. Το οξύ τον παραμορφώνει και του χαρίζει ένα μόνιμο χαμόγελο και μια αλλαγή της συμπεριφοράς του στο πιο “παρανοϊκό”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υιοθετήσει την περσόνα του κλόουν και να προσπαθήσει να κυριαρχήσει στην Gotham. Επηρεασμένο από το comic Batman: The Killing Joke, η ταινία μας δίνει ένα origin για τον Joker και από την αρχή γνωρίζουμε ποιός ήταν και για ποιό λόγο έγινε έτσι.

Στο The Dark Knight, ο Christopher Nolan, μας παρουσιάζει τον Joker ξαφνικά και δεν μας δίνει καμιά πληροφορία για το παρελθόν του. Ακόμα και όταν το συλλαμβάνουν οι αστυνομικοί, δεν βρίσκουν δακτυλικά αποτυπώματα και κανένα όνομα ή φάκελο γι’ αυτόν. Ακόμα και ο ίδιος δίνει διαφορετικές εξηγήσεις για το πως απέκτησε τις ουλές που του έδωσαν το χαρακτηριστικό χαμόγελο.  Η έλλειψη στοιχείων, το άγνωστο παρελθόν και τα θαμένα μυστικά, τον κάνουν ακόμα πιο τρομακτικό, αλλά θα ήταν καλύτερα αν είχαμε κάτι παραπάνω γι’ αυτόν.

Εμφάνιση

Η εμφάνιση του Joker στα comic δεν έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια που εμφανίζεται στις περιπέτειες του Batman. Στις ταινίες όμως υπήρχαν αρκετές διαφορές. Ο Joker του Nickolson ήταν λίγο πιο κοντά στα comics με την χαρακτηριστική κλόουν εμφάνιση. Άσπρο μέικ-απ στο πρόσωπο, βαμμένα πράσινα μαλλιά, κόκκινο χαμόγελο και ποικιλία από μωβ και πολύχρωμα κοστούμια. Από την άλλη ο σκοτεινός Joker του Ledger είναι πιο ατημέλητος. Βαμμένος πρόχειρα στο πρόσωπο και στα χείλη, με πράσινα ανακατεμένα μαλλιά και μια μωβ καπαρντίνα είναι περισσότερο ρεαλιστικός και αναδεικνύει περισσότερο την σχιζοφρενή προσωπικότητα του. Ταιριάζει περισσότερο στο σκοτεινό στυλ που είχαν οι ταινίες του Nolan.

Gadgets

Ο Nickolson Joker έκτός από τα κλασικά όπλα, έχει και τα χαρακτηριστικά gadgets του δολοφόνου κλόουν. Λουλούδι που έχει στο πέτο του και πετάει οξύ, ηλεκτροφόρο buzzer χεριού, αέριo smilex που προκαλεί μόνιμο χαμόγελο στα θύματα του και ένα τεράστιο περίστροφο που βγάζει κυριολεκτικά από το παντελόνι του και κατορθώνει να ρίξει το Batwing. O Ledger είναι πιο ρεαλιστικός και κλασικός στο οπλοστάσιο του. Περίστροφα, πυροβόλα, ρουκετοβόλα, πολλών ειδών μαχαίρια και δυναμίτης. “You see, I’m a guy of simple taste. I enjoy dynamite, and gunpowder, and gasoline!”

Acting

Η ηθοποιία στην προκειμένη περίπτωση είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα. Ο καθένας ανάλογα με το γούστο του (και την ηλικία του) μπορεί να το δει διαφορετικά. Ο Nickolson, αν και 52 χρονών τότε, κατόρθωσε και έπαιξε άναν διαχρονικό και αγέραστο ήρωα με πολύ άνεση και επιτυχία. Το πρόβλημα όμως εδώ είναι ότι έπαιξε τον εαυτό του. Από την φύση του o Nickolson έχει αυτό το διαβολικό, διαταραγμένο βλέμμα και εύκολα του ταίαξε ο ρόλος του Joker. Όμως το παίξιμό του έμοιαζε πάνω κάτω με αρκετούς ρόλους του παρελθόντος. Βλέπε Shining, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, The Witches of Eastwick και πολλούς άλλους. Δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί ο τύπος έχει ταλέντο και δεν το αμφισβητεί κανείς.

Ο Ledger όμως δεν ήταν επιπέδου Nickolson. Πέρα από 2-3 ρόλους δεν είχε δείξει ή δεν πρόλαβε να δείξει το ταλέντο του. Έτσι αυτό που έβγαλε με τον Joker ήθελε μεγάλη προσπάθεια και το κατάφερε. Λένε ότι προετοιμάστηκε πολύ, σε βαθμό να μπαίνει σε ψυχιατρεία και να κάθεται μέρες ή να απομονώνεται και να εμφανίζεται μετά τελείως αλλαγμένος. Του βγήκε ο καλύτερος ρόλος του, είτε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που είχε, είτε πολύ καλής υποκριτικής ικανότητας, είτε και σε συνδυασμό όλων. Έκανε υπερπροσπάθεια και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Έβλεπες έναν ψυχοπαθή Joker, χωρίς ηθικά διλήμματα και τύψεις για τις πράξεις του. Μια προπάθεια που σίγουρα δεν ξεπερνιέται εύκολα. Στην τελική ήταν ηθοποιία ή ο Ledger τα έχανε σιγά σιγά και του βγήκε στην ταινία; Δεν νομίζω ότι θα το μάθουμε ποτέ.

Χαρακτήρας

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την συμπεριφορά του Joker στις δύο ταινίες. O Joker του Nickolson ήταν συνεχώς με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο και έιχε έτοιμες αστείες ατάκες, ανάλογα με την περίπτωση. “You ever dance with the devil in the pale moonlight?” “Where does he get those wonderful toys?” “I am the world’s first fully functioning homicidal artist.” “Haven’t you ever heard of the healing power of laughter?” “But, as my plastic surgeon always said: if you gotta go, go with a smile.” Πολυλογάς, φαφλατάς, άσχετα με το αν κινδύνευε ή όχι, με ανέκδοτα και κινήσεις που ταιριάζανε με τον πολύπλερο χαρακτήρα του villain, εύκολα έκλεβε τις σκηνές όταν εμφανιζόταν με τον Batman.

Το ίδιο όμως έκανε και ο Ledger. Προσωπικά πιστεύω ότι μηδένισε τελείως τον Batman και ήταν σαφώς ανώτερος από αυτόν. Και εδώ οι ατάκες του σκοτώναν: “If you’re good at something, never do it for free.” “Let’s put a smile on that face!” “Why so serious?” “How about a magic trick? I’m gonna make this pencil disappear.” Τρομαχτικός, διαταραγμένος, σίγουρα όχι τόσο αστείος ίσως όσο ο Nickolson, σε τρόμαζε περισσότερο με την συμπεριφορά του.

Στην τελική έχουμε έναν Nickolson Joker πιο κοντά στα comic, αστείο και ταυτόχρονα διαβολικό και σαδιστικό, ενώ ο Ledger Joker είναι πιο αναρχικός, τρομαχτικός, απρόβεπτος και σκοτεινός. Οι απόψεις σε όλους τους comic geeks διαφέρουν. Ο καθένας για τους λόγους του έχει δίκιο.

Και ο νικητής είναι ο…………. Mark Hamill. Εντάξει ο κινηματογραφικός Luke Skywalker, έχει δώσει την φωνή του στον Joker σε πάρα πολλά animation series και video games. Ασχέτως ανταγωνισμού όμως, είναι η τέλεια φωνή για τον Joker. Το γέλιο του είναι όπως θα γέλαγε ο πραγματικός Joker αν γινόταν να τον ακούσουμε. Είναι απίστευτος σαν φωνή και θα τον έβαζα νικητή στην αναμέτρηση.

Εσείς όμως τι νομίζετε; Ποιός είναι ο καλύτερος Joker που έχουμε δει;

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*