News reporters in comics

Στην εποχή μας οι ειδήσεις, στην τηλεόραση ή στις εφημερίδες, είναι μέρος της ζωής μας και μπρούμε να έχουμε πρόσβαση 24 ώρες το 24ώρο. Είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι εκεί έξω που ξεχωρίζουν, οι οποίοι αγωνίζονται για μια καλή είδηση. Εκτός όμως από τον πραγματικό κόσμο, οι θαρραλέοι δημοσιογράφοι και εκδότες εφημερίδων, παίζουν μεγάλο ρόλο και στον χάρτινο κόσμο των comics. Ακολουθεί ένα Top 5 με τους πιο γνωστούς newsmen ή women, που κάνουν το κάτι παραπάνω για να αποκαλύψουν την αλήθεια για όλα όσα γόνονται γύρω μας, επιδιώκουν να εκθέσουν τη διαφθορά, καθώς και εκείνους που αγωνίζονται για την ελευθερία του τύπου.

5. Jane Arden

Ίσως μία από τις μεγαλύτερες πηγές έμπνευσης για άλλους χαρακτήρες δημοσιογράφων ήταν η Jane Arden, η οποία ήταν πρωταγωνίστρια του ομώνυμου comic για πάνω από 40 χρόνια. Ξεκινώντας την καριέρα της το 1927, δημιουργοί της ήταν οι Monte Barrett και Frank Ellis, που συνέχισαν, μαζί με άλλους σεναριογράφους και σκιτσιγράφους, να κρατούν την Arden στα comics μέχρι το 1968. Αυτή και αν είναι καριέρα! Αρκετά πρωτοποριακή και δυναμική για την εποχή της, προσπαθούσε να εκθέσει τους εγκληματίες, να διεισδύει σαν μυστικός στον κόσμο τους, και να τους φέρνει στην δικαιοσύνη, κινήσεις πολύ τολμηρές για ένα θηλυκό χαρακτήρα. Η δυναμική της καριέρα δεν περιοριζόταν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε όλο τον κόσμο, ενώ σε μερικές περιπέτειες της κάλυψε σημαντικά γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανδρεία του χαρακτήρα της και ο τρόπος που διηύθυνε την επιχήρησή της, θα γίνει πρότυπο για μελλοντικές δημοσιογράφους των comic, όπως η Lois Lane. H μεγάλη δημοτικότητα της Jane Arden δεν έμεινε μόνο στα comics αλλά πέρασε και σε ραδιοφωνικά προγράμματα και σε ταινίες.

4. Tintin

Επόμενος στην λίστα μας είναι ο νεαρός δημοσιογράφος Τεντέν. Γεννήθηκε από το πενάκι του Βέλγου Hergé, που από την πρώτη του εμφάνιση το 1929, στο Tintin in the Land of the Soviets, μέχρι το 1976, ασταμάτητα έμπλεκε σε διάφορες περιπέτειες.Η καριέρα του ξεκινά σαν δημοσιογράφος προεκλογικής εκστρατείας, στην συνέχεια ο συντάκτης του τον στέλνει στη Σοβιετική Ένωση, για μια αποστολή, ταξιδεύει στο Βελγικό Κογκό, όπου ασχολείται με φωτορεπορτάζ, στην Κίνα κάνει το πρώτο του πρωτοσέλιδο, “Tintin’s Own Story” και διάφορα άλλα. Μερικές φορές ο Τεντέν είναι αυτός που παίρνει συνέντευξη και πιέζει για λεπτομέρειες και άλλες φορές κάνει τον ντεντέκτιβ και ασχολείται πιο πολύ με την έρευνα. Σαν ένας άλλος Σέρλοκ Χολμς, έχει μεγάλη παρατηρητικότητα, είναι εφυής, αλλά και μάστορας στις μεταμφιέσεις που πολλές φορές ξεγελούν τους εχθρούς του. Το περίεργο με τον νεαρό δημοσιογράφο είναι ότι εκτός από μερικά παραδείγματα, ο Τεντέν δεν φαίνεται ποτέ να έρχεται σε επαφή με κάποιον εκδότη του ή να παραδίδει μια ιστορία στα καρέ των περιπετειών του.

3. Peter Parker

Ο αγαπητός μας Peter, εκτός από Spider-man, είναι και ένας ερασιτέχνης φωτογράφος που έπρεπε με κάποιον, νόμιμο, τρόπο να βγάζει το πρός το ζειν. Αφού μαθαίνει ότι η μεγάλη εφημερίδα Daily Bugle ζητούσε φωτογραφίες του νέου σούπερ ήρωα Spider-man, αναλαμβάνει να τραβήξει αρκετές slfie (πολύ πριν γίνει συνήθεια από όλους) και να τις πουλήσει στην εφημερίδα. Σαν ένας άλλος insider μπήκε στην καθημερινότητα του Spider-man και αποθανάτιζε τα κατορθώματα του. Ο Peter ήταν και ο μόνος στην αρχή που προσπαθούσε να προωθήσει την αλήθεια για τον Spider-man, παρά τις πολυάριθμες αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες από τον εκδότη του J. Jonah Jameson. Ο Peter ήταν πάντα ένας έντιμος και ορθός δημοσιογράφος της Daily Bugle, που πάντα υποστήριζε μια καλύτερη εικόνα του SpiderMan.

2. Vicki Vale

Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν τις τελείες και να καταλάβουν ποιός ακριβώς πραγματικά είναι ο Batman, αλλά η δημοσιογράφος Vicki Vale είναι ένας από αυτούς. Ο χαρακτήρας της έχει μια περίεργη ιστορία με τις εμφανίσεις της στα comics. Χρησιμοποιήθηκε πολύ συχνά στις Golden Age ιστορίες του Σκοτεινού Ιππότη, ήταν απούσα στην Silver Age, κάνοντας μόνο μια χούφτα εμφανίσεις στην Bronze Age, για να επιστρέψει σε πλήρη ισχύ στα τέλη του 1980, λόγω κυρίως του ρόλου της Kim Basinger στην ταινία Batman του 1989. Η Vicki Vale δεν είναι σίγουρα ένας δημοσιογράφος που μπορεί εύκολα να υποτιμήσει κάποιος. Δυναμική, έξυπνη, χώνεται παντού αρκεί να βγάλει την ιστορία. Πρώτη εμφάνιση της ήταν στο Batman #49 το 1948), και δημιουργοί της ήταν οι Bob Kane και Bill Finger. Στα τελευταία comic του New 52 Universe της Dc, ανακαλύπτει το μυστικό του Batman / Bruce Wayne. Έχει ακόμη καταλάβει τις μυστικές ταυτότητες των Nightwing και Batgirl / Barbara Gordon!

1. Lois Lane

Ίσως η νούμερο ένα δημοσιογράφος της λίστας, η Lois Lane είναι ο ορισμός της δημοσιογραφίας. Eίναι γνωστή στους περισσότερους ως το love interest του Superman όλα αυτά τα χρόνια, αλλά παρόλ’ αυτά η Lois έχει χαράξει τη δική της πορεία ως δημοσιογράφος και οφείλουμε να της το παραδεχτούμε. Σαν τον Superman έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Action Comics #1 το 1938 και δημιουργοί ήταν φυσικά οι Jerry Siegel και Joe Shuster. Ξεκινά να δουλεύει στην εφημερίδα Daily Star, αργότερα ονομάστηκε The Daily Planet, σαν δημοσιογράφος. Η Lois ήταν από τους πρώτους που θα προσπαθούσαν να ανακαλύψουν την μυστική ταυτότητα του Superman. (τα γυαλιά πες του να βγάλει!). Αφοσιωμένη στην δουλειά της είναι ταγμένη να μην παρατήσει την ιστορία αν δεν μαθειόλη την αλήθεια. Έχει εκθέσει την διαφθορά πολλές φορές, όχι μόνο στην Metropolis αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Από τα πρώτα τεύχη του Superman, στο δικό της ομώνυμο τίτλο, αλλά και σαν guest σε άλλους υπερ-ήρωες η Lois είναι μια ατρόμητη ρεπόρτερ, μια υπολογίσιμη θηλυκή δύναμη, που και μόνο η εμφάνιση της προκαλεί φόβο στους εγκληματίες.

Εννοείται ότι οι παραπάνω δεν είναι και οι μόνοι γνωστότεροι ρεπόρτερ στον κόσμο των comic. Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε και στον δημοσιογράφο Clark Kent που αν βγάλει τα γυαλιά του είναι φτυστός ο Superman, τον φωτογράφο, παιδί για όλες τις δουλειές Jimmy Olsen, την April O’Neil από τον απίθανο κόσμο των Teenage Mutant Ninja Turtles, την Iris West, δημοσιογράφο και σύντροφο του Barry Allen / Flash και τέλος στους συντάκτες, εκδότες και φωνακλάδες J. Jonah Jameson της Daily Bugle και Perry White της Daily Planet.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*