Neon Genesis Evangelion anime

Είναι ίσως ένα απ τα πιο πολυσυζητημένα Anime series που κυκλοφόρησαν παγκοσμίως και δεν θα μπορούσε να μην έχει την τιμητική του εδώ στο αγαπημένο μας C is for Comics. Από πολλούς θεωρείται ένα απ’τα καλύτερα Anime στον χώρο και έχει δημιουργήσει μια μεγάλη μερίδα “φανατικών” οπαδών.

Το Neon Genesis Evangelion ή Eva, όπως συνηθίζεται για συντομία,είναι δημιούργημα του σκηνοθέτη Hideaki Anno και του σχεδιαστή Yoshiyuki Sadamoto (ο οποίος ανακάλυψα οτι έχει σχεδιάσει και το εξώφυλλο του Pilgrim του Eric Clapton). Το “ανάποδο” που έχει αυτό το Anime είναι οτι δεν μεταφέρθηκε από manga/comic σε animation όπως συνηθίζεται, αλλά προοριζόταν εξ ολοκλήρου για anime series. Λόγω όμως καθυστερήσεων με την παραγωγή κυκλοφόρησε το manga πρώτο τον Δεκέμβριο του 1994, 10 μήνες πριν την πρεμιέρα της σειράς απ την Tv Tokyo τον Οκτώβρη του 1995.Το manga χρησιμοποιήθηκε σαν booster/trailer για την αναμενόμενη σειρά μια και δεν συνεχίστηκε για αρκετό καιρό και κατάφερε να πλησιάζει προς το τέλος του τον Ιούλιο του 2012(!!) ενώ η Anime σειρά ολοκληρώθηκε (εν μέρη) τον Μάρτιο του 1996 έχοντας προβάλει 26 επεισόδια.

Δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Συζητήθηκε πολύ το Eva αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Κάποιοι ξεκίνησαν να το παρακολουθούν λόγο της αγάπης τους για τα animation με γιγάντια ρομπότ και γρήγορη δράση και βρέθηκαν μπροστά σε κάτι πιο βαθύ. Είναι κάτι παραπάνω απο ένα animation με τεράστια ρομπότ που θα σώσουν τον κόσμο απ την εξωγήινη απειλή. Καμουφλαρισμένο ίσως ως “παιδικό”, καθώς ξετυλίγεται θα βουτήξει βαθιά στον ανθρώπινο ψυχικό κόσμο με ερωτήσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη και φύση κάνοντας διάφορες θρησκευτικές νύξεις και παραλληλισμούς. Το όνομα θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα hint… Νέον Γένεσης Ευαγγέλιον(??). Υπάρχουν πολλές διαφωνίες ως προς την βαθύτερη ανάλυση του εν λόγο anime όσον αφορά τους παραλληλισμούς του με την θρησκεία αντλώντας κυρίως θέματα απο τον Χριστιανισμό, Ισλαμισμό και Γνωστικισμό. Ας περάσουμε όμως να δούμε την ιστορία.

Robot, μάχες και ψυχολογικό MindF**k.

Το 2000 ένα συμβάν που θα ονομαστεί “Second Impact” (Δεύτερη Σύγκρουση) καταστρέφει ένα μεγάλο κομμάτι της Ανταρκτικής πράγμα που οδηγεί στο θάνατο της μισής ανθρωπότητας. Αυτή η “Σύγκρουση” όσον αφορά τον κόσμο πιστεύεται ότι προκλήθηκε από μια σύγκρουση ενός μεγάλου μετεωρίτη με την Γη με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστια tsunami σε όλο τον κόσμο και να μετατοπιστεί ο άξονας της Γης οδηγώντας σε αλλαγή του κλίματος και αργότερα σε Γεωπολιτικές διαφορές καθώς και οικονομική κατάρρευση και πυρηνικό πόλεμο. Το ανθρώπινο είδος καταφέρνει να επιβιώσει…

Στα επόμενα 10 χρόνια η ερευνητική οργάνωση Gehirn μαζί με την μυστηριώδη οργάνωση Seele καταφέρνουν να κάνουν τεράστια τεχνολογικά άλματα και μέσα σε όλα να δημιουργήσουν γιγάντια ανθρωποειδή ρομπότ γνωστά ως Evangelions καθώς και το Tokyo-3, μια στρατιωτικής φύσης πόλη στο εναπομείναντα έδαφος της Ιαπωνίας. Όλα αυτά προετοιμαζόμενοι για την άφιξη κάποιον πλασμάτων ονόματι Angels.

Το Anime ξεκινάει 15 χρόνια μετά ακολουθώντας την άφιξη του 14χρονου πρωταγωνιστή Shinji Ikari στην Tokyo-3 έπειτα από πρόσκληση του πατέρα του ο οποίος είναι διευθυντής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Nerv(πρώην Gehirn). Ο Shinji έχοντας να δει τον πατέρα του πολλά χρόνια,αφού φαίνεται οτι τον είχε εγκαταλείψει όταν ήταν πολύ μικρός, πιστεύει ότι η πρόσκληση είναι ένα αναμενόμενο οικογενειακό reunion. Φτάνοντας λοιπόν στην Tokyo-3 βλέπει ότι η πόλη βρίσκεται υπό την επίθεση ενός Angel και ο Shinji καλείται απ τον πατέρα του να πιλοτάρει την Eva Unit-1 και να προστατέψει την Tokyo-3. Μην έχοντας άλλη επιλογή θα δεχτεί… και έτσι ξεκινάνε όλα.

Στην πορεία θα ανακαλύψουμε ότι τα Evas δεν μπορεί να τα πιλοτάρει ο οποιοσδήποτε, παρα μόνο παιδιά στην ηλικία τον 14-15 ετών και πάλι δεν γίνονται όλα αποδεκτά απ τις μονάδες, μιας και πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συγχρονισμός μεταξύ μονάδας και πιλότου, ανακαλύπτοντας σιγά-σιγά ότι οι μονάδες Eva δεν είναι εξολοκλήρου ρομπότ… Υπάρχουν τρεις “συμβατοί” πιλότοι προς στιγμήν με νεότερο μέλος τον Shinji. Οι άλλοι δύο είναι η Rei Ayanami (Eva prototype unit-0) ένα κορίτσι μυστήριο που είναι μονίμως μόνο του, και η γερμανικής καταγωγής Asuka Langley (Eva Unit-2) που είναι η ζωηρή, εκνευριστική και τσαμπουκαλεμένη της ομάδας αλλά με ένα εξίσου μυστηριώδες παρελθόν.

Αυτά τα παιδιά όλα τους γεμάτα με ψυχολογικά τραύματα και ασταθή ψυχολογία καλούνται να προστατέψουν την Tokyo-3 και στην πορεία όλο τον κόσμο απ την επίθεση 12 Angel. Το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια τους και όπως καταλαβαίνεται είναι αβέβαιο.

The End of Evagelion.

Το Neon Genesis Evangelion ολοκληρώθηκε σε 26 επεισόδια αλλά τα δύο τελευταία ήταν σαν μια βουτιά στον ψυχολογικό κόσμο του κάθε χαρακτήρα παρά σαν κλείσιμο σειράς. Αυτό δημιούργησε τεράστια αναστάτωση στους fan μια και δεν άρεσε σε κανένα και οδήγησε σε πολλά γράμματα παραπόνων να σταλθούν στο σπίτι του Hideaki Anno μαζί και με τρεις απειλές για την ζωή του (!!) αν δεν άλλαζε το κλείσιμο του N.G.E.

Έτσι λοιπόν το 1997 βγαίνει το The End of Evangelion,μια animation ταινία που αντικαθιστά τα 2 τελευταία επεισόδια της σειράς και ηρεμεί τα πνεύματα με ένα εναλλακτικό τέλος που άρεσε σε όλους.

The Fate of Destruction is also the Joy of Rebirth.

To N.G.E είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ καλό Anime και για αυτούς που αρέσκονται στις μάχες με ρομπότ αλλά και γι’ αυτούς που θέλουν κάτι διαφορετικό και σοβαρό. Σίγουρα θα σας μπερδέψει και σε κάποια σημεία θα γίνει βαρύ και ασήκωτο μια και βουτάει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αφήσει ικανοποιημένους.

Έχουν επίσης κυκλοφορήσει διάφορες ταινίες και Ova (original video animation) μέχρι σήμερα όπως τα Death and Rebirth και Evangelion 1.0 τα οποία είναι αρκετά αξιόλογα και με καλύτερο animation αλλά αν είναι να ξεκινήσετε από κάπου δείτε πρώτα τα 26 βασικά επεισόδια.

Από εμένα γεια χαρά!

‘Till Next Time…

Yatamura About Yatamura

Η πρώτη μου επαφή με τα κόμικς ήταν όταν ξεκίνησα να αγοράζω το Μπλεκ την περίοδο που πήγαινα δημοτικό.Στα χρόνια που ακολούθησαν προστέθηκαν πολλά σε αυτό το νέο "πάθος",spiderman,superman και διάφορα animation.Κάτα την περίοδο της εφηβείας μου ξεκίνησα να συλλέγω τεύχη Spawn που αποτέλεσε έναν τίτλο σταθμό στο ταξίδι μου στην ένατη τέχνη.Ο μεγάλος μου έρωτας όμως ήρθε απ'την ανατολή σε μορφή αρχικά anime και έπειτα manga...εκεί τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στον χώρο τον κόμικς.Ένιωσα σαν την Αλίκη να κατρακυλά σε έναν αλλόκοτα όμορφο κόσμο.Είμαι εδώ λοιπόν να τα μοιραστώ όλα μαζί σας,να προτείνω και να συζητήσουμε για κόμικς,anime,manga,ταινίες και video games.

Speak Your Mind

*