Munchkin

Τα επιτραπέζια παιχνίδια ήταν και θα είναι ένας τρόπος για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου, με την οικογένεια και τους φίλους σου. Ή έτσι λένε οι οδηγίες. Λάθος! Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας τρόπος για να μαλώσεις με τους φίλους σου και να αργήσεις να μιλήσεις με τον αδελφό ή την αδελφή σου. Να πούμε την αλήθεια, ο σκοπός όλων των παιχνιδιών από την αρχή των χρόνων, είναι να νικήσεις τον αντιπαλό σου. Είτε με υψηλότερη βαθμολογία, είτε με χρεοκωπία του αντιπάλου, είτε με καταστροφή του στρατού του, ο σκοπός είναι να υψώσεις τα χέρια σου και τον κοιτάξεις με ένα ειρωνικό χαμόγελο και να τον κοροϊδεύεις, μέχρι βέβαια το επόμενο παιχνίδι.

Μπορεί η παραπάνω περιγραφή να είναι λίγο υπερβολική, αλλά παραδεχτείτε το. Μας αρέσει να νικάμε. Μας αρέσει να ταπεινώνουμε τους αντιπάλους μας και να γελάμε με την αποτυχία τους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει πάντα, και όταν λέω πάντα το εννοώ, στο παιχνίδι που θα περιγράψουμε στην συνέχεια. Είναι ο λόγος που έχουν χαλάσει παρέες και έχουν παρεξηγηθεί χρόνια φίλοι. Είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι καρτών, Munchkin.

Το Munchkin σατυρίζει όλα τα κλισέ και τα παράξενα που συμβαίνουν σε ένα Dungeons & Dragons ή σε ένα role playing παιχνίδι. Fandasy world δηλαδή με πολεμιστές, ορκς, δράκους, τέρατα και θησαυρούς. Το όνομά του το έχει πάρει από τους munchkins, οι rpg (role playing games) παίχτες, οι οποίοι έχουν κλέψει για να φτιάξουν έναν ανίκητο χαρακτήρα, όχι για να παίξουν, αλλά για να νικήσουν με κάθε τρόπο τους αντιπάλους τους. Κυκλοφόρησε από την Steve Jackson Games και τα απίθανα σχέδια που έχουν οι κάρτες, ανήκουν στον φοβερό John Kovalic.

Kick Down The DoorFight The MonsterGrab the TreasureReach Level 10 and Win!

Kill the Monsters. Steal the Treasure. Stab your Buddy.

Παραπάνω φράση είναι γραμμένη στο κουτί του παιχνιδιού και είναι πάνω κάτω, ότι πρέπει να κάνει κάποιος για να νικήσει. Αλλά ας αρχίσουμε από την αρχή. Ανοίγοντας το κουτί βρίσκουμε ένα εξάπλευρο ζάρι, ένα δισέλιδο φυλλάδιο οδηγιών και 168 κάρτες (95 Door + 73 Treasure cards). Μόνο αυτά; Φτάνουν και παραφτάνουν. Το καλό με το Munchkin είναι ότι παίζεται σε ένα τραπέζι, μέσα στο λεωφορείο, στην στάση, στο γραφείο, στην κουζίνα και τοποθετείται μετά κάτω από το κρεββάτι. (ούπς παρασύρθηκα). Βάλτε και 2 έως 6 παίχτες και η μάχη ξεκινάει!

Τοποθετούμε τις κάρτες σε 2 στήλες, Doors και Treasure, ανάποδα και με σειρά που έχει οριστεί από την αρχή, κάθε παίχτης σηκώνει μια Door card. Φανταζόμαστε ότι είμαστε σε ένα dungeon και μπαίνουμε σε πόρτες.

Αν η κάρτα έχει κάποιο Τέρας ο παιχτης θα πρέπει να το πολεμήσει. Οι μάχες γίνονται με τον εξής τρόπο: Το level του παίχτη + ότι bonus αντικείμενο έχει, θα πρέπει να ξεπερνάνε το level του Τέρατος για να το νικήσει. Αν το νικήσει κερδίζει 1 level ή 2 σε κάποια Τέρατα. Αν χάσει όμως παθαίνει το Bad Stuff του Τέρατος ή να προσπαθήσει να κάνει Run Away φέρνοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό στο ζάρι.

Αν η κάρτα έχει κάποια Κατάρα (Curse) τότε παθαίνει αυτό που λέει η κάρτα αμέσως (συνήθως είναι κάτι άσχημο).

Αν δεν βρει κάποιο Τέρας, τότε ο παίχτης, είτε μπορεί να τραβήξει μια Door card (looting the room), χωρίς να την βλέπουν οι αντίπαλοι, είτε να πολεμήσει ένα Τέρας (looking for trouble) που έχει στις κάρτες του.

Νικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος το level 10 ξεκινώντας βέβαια από το level 1. Έτσι απλά; Όχι βέβαια. Όταν ο παίχτης πολέμα ένα Τέρας, οι υπόλοιποι παίχτες μπορούν να προσθέσουν Enhancing cards, κάρτες δηλαδή που δίνουν έξτρα bonus στο Τέρας με σκοπό να ανεβάσει το level του και να νικήσει τον αντίπαλο. Επίσης οποιαδήποτε στιγμή μπορεί κάποιος παίχτης να ρίξει μια Curse card στον αντίπαλο για να πάθει τις δυάρεστες συνέπειες της. Οι παίχτες μπορούν να ζητήσουν την βοήθεια των αντιπάλων, προσθέτοντας τα level τους, για να νικήσουν κάποιο Τέρας, με αντάλαγμα κάποιο Treasure ή ανταλλαγή καρτών με bonus.

Ξεκινώντας από το level 1, οι παίχτες δεν έχουν κάποιο Race (Dwarf, Elf, Halfling, Half-Breed) ή Class (Cleric, Thief, Warrior, Wizard). Στην συνέχεια όμως μπορούν να έχουν race και class με τα ανάλογα πλεονεκτήματα που έχουν. Πχ. ο Warrior νικά το Τέρας ακόμα και σε ισσοπαλία, το Elf κερδίζει level όταν βοηθά κάποιον παίχτη να νικήσει Τέρας, και άλλα ανάλογα. Φροντίστε να κάνετε τον συνδυασμό που σας ταιριάζει για να νικήσετε.

Υπάρχει η δυνατότητα να πουλήσει ο παίχτης τα αντικείμενα που έχει, καθώς κάθε αντικείμενο έχει αξία σε gold. Μπορεί έτσι να ανταλλάξει αντικείμενα αξίας 1000 gold για να κερδίσει 1 level. Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει για να φτάσει στο 10 και να νικήσει. Το νικητήριο level πρέπει να το κερδίσει ο παίχτης από νίκη Τέρατος.

Γενικά το Munchkin δεν είναι να το πάρεις στα σοβαρά. Ακόμα και στις οδηγίες του έχουν φράσεις τύπου: “Any disputes in the rules should be settled by loud arguments, with the owner of the game having the last word”. Επίσης σου επιτρέπει να κλέψεις, αρκεί να μην σε καταλάβουν οι αντίπαλοι, με τα “πισωμαχαιρώματα” έχουν την τιμητική τους. Στις κάρτες εκτός από το απίθανο σχέδιο του John Kovalic, μπορεί να διαβάσει τα τελείως τις σουρεαλιστικά και τρελές περιγραφές των Τεράτων και των αντικειμένων. Όπλα και bonus σαν τα Chainsaw of Bloody Dismemberment, Hammer of Kneecapping, Singing & Dancing Sword για να αντμετωπίσεις Τέρατα όπως τα Unspeakably Awful Indescribable Horror, Squidzilla, Plutonium Dragon, Large Angry Chicken,Gelatinous Octahedron και πολλά άλλα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μαλώσουν οι παίχτες μεταξύ τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υψώσει την φωνή του κάποιος “αδικημένος” όταν βλέπει στο 9o level να του την “πέφτουν” όλοι οι υπόλοιποι και να χάνει για πλάκα την πρωτιά.

Το Munchkin κέρδισε το 2001 Origins Award for Best Traditional Card Game, κάνοντας best selling των Steve Jackson Games σε 15 διαφορετικές γλώσσες και στα ελληνικά. Κυκλοφορούν σχεδόν 30 expansion με έξτρα κάρτες, Races και Classes, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των παιχτών καθώς και το τελικό level σε 20. Το παιχνίδι είναι εθιστικότατο, εύκολο γιατί κάθε παρτίδα διαρκεί περίπου 1 ώρα και ανταγωνιστικότατο.

Εκτός από το κλασικό Munchkin που αφορά το fandasy world των d&d games έχουν κυκλοφορήσει και τα εξής:

Star Munchkin (παρωδία sci-fi ταινιών όπως το Star Terk και Star Wars)

Munchkin Fu (Ασιάτικες πολεμικές τέχνες, καράτε και σαμουραϊ)

Munchkin Bites (Βρυκόλακες και Καρπάθια Όρη)

Super Munchkin (Σούπερ ήρωες)

Munchkin Impossible (Μυστικοί πράκτορες και τρελή σάτυρα στον James Bond)

Munchkin Cthulhu (Ότι έχει σχέση με τον τρόμο των βιβλίων του Λόβκραφτ)

The Good, The Bad, And The Munchkin (περιπέτειες στην Άγρια Δύση)

Munchkin Booty (πειρατές)

Munchkin Zombies (οι παίχτες γίνονται zombie και τα Τέρατα είναι οι άνθρωποι)

Munchkin Conan (παρωδία της μυθολογίας του Conan)

Munchkin Apocalypse (επηρεασμένο από την καταστροφή του κόσμου που θα γινόταν το 2012)

Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει τέλος στον κόσμο του Munchkin. Υπάρχουν παιχνίδια για όλα τα γούστα και το περίεργο είναι ότι οι κάρτες μπορούν να ανακατευτούν και να γίνει το παιχνίδι ακόμα πιο περίεργο και ενδιαφέρον. Συστείνεται ανεπιφύλακτα. Αγοράστε με κλειστά μάτια!

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Comments

 1. The Tiefling The Tiefling says:

  Excellent choice.
  Προσθέτω μόνο ότι όποιος έχει έμπνευση και μεράκι, υπάρχουν κενές κάρτες Munchkin (μέσα στο παιχνίδι) που μπορεί να τις συμπληρώσει για να φτιάξει τα δικά του τέρατα/ θησαυρούς/ δυσάρεστες εκπλήξεις. Απλά είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί το humor του Steve Jackson.

  • The Blank Death
   ,monster

   Looking around you see nothing.
   Looking around he sees you.
   Attacks grant +3 against the Blank Death,if you can see him.

   Bad stuff:He takes 2 items and gives back 2 blank cards.
   Now you can create 2 new items.

   Hint: One item can be The Reversed Colorcoded Binoculars.
   +3 against every monster with color on it’s card.
   Grants the ability to see what is not.

Speak Your Mind

*