Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.

Μετά την επιτυχία των ταινιών της Marvel, Iron Man, Thor και Avengers, ο σκηνοθέτης Joss Whedon αποφάσισε ότι μια τηλεοπτική σειρά θα ήταν μια καλή κίνηση για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των fans μέχρι την επόμενη κυκλοφορία. Έτσι μαζί με τους Jed Whedon και Maurissa Tancharoen δημιούργησαν για το κανάλι ABC την σειρά Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. Το έδαφος ήταν πρόσφορο γιατί η μεγάλη δημοτικότητα των ταινιών και το τεράστιο fanbase που περίμενε το αποτέλεσμα, βοηθούσαν να πάρουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν. Οι παραγωγοί ήταν τα ABC Studios, Marvel Television, και Mutant Enemy.

Ήταν όμως το αποτέλεσμα ανάλογο των προσδοκιών μας; Αυτό θα το δούμε παρακάτω. Περίμενα πάντως να τελειώσει ο πρώτος κύκλος επισοδείων για να έχω μια καλύτερη άποψη της σειράς.

Η S.H.I.E.L.D. (Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division), είναι μια φανταστική οργάνωση η οποία ανήκει στο Marvel Universe. Αποτελείται κυρίως, από καλά εκπαιδευμένους πράκτορες που σκοπός τους είναι να διατηρηθεί η ειρήνη σε έναν κόσμο γεμάτο σούπερ ήρωες και υπερφυσικά φαινόμενα. Δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και υπάρχει μέχρι σήμερα. Είναι τεχνολογικά αναπτυγένη με ένα σωρό νέα όπλα, οχήματα και επιστημονικά κέντρα. Σε αυτά τα κέντρα διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναλύουν εξωγήινα και ανεξήγητα αντικείμενα και ανακαλύπτουν νέες τεχνολογίες που βοηθούν την οργάνωση και τον κόσμο.

Στην τηλεοπτική σειρά παρακολουθούμε μια ομάδα πρακτόρων, η οποία δημιουργήθηκε από τον Agent Phil Coulson, έναν πράκτορα του S.H.I.E.L.D. που γνωρίσαμε στις ταινίες. Ο Agent Coulson δεν υπήρχε στα comic και πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία Iron Man. Με μικρές εμφανίσεις στα Iron Man 2 και στο Thor έκανε μια προσπάθεια να μαζέψει τους σούπερ ήρωες και σχημάτισε την ομάδα των Avengers υπό τις οδηγίες του διευθυντή της S.H.I.E.L.D. Nick Fury.

Η σειρά ανήκει στο Marvel Cinematic Universe, δηλαδή διαδραματίζεται μαζί με τις ταινίες της Marvel. Τα γεγονότα των ταινίων δηλαδή, έχουν άμεση σχέση με αυτά της ταινίας. Η σειρά ξεκινά μετά την ταινία των Avengers. Ο Agent Coulson καλείται να σχηματίσει μια μικρή ομάδα πρακτόρων για να ασχοληθούν με διάφορα περίεργα φαινόμενα, αποτέλεσμα της εισβολής των εξωγήινων Chitauri. Ταυτόχρονα ερευνούν μια καινούργια οργάνωση την Project Centipede και τον μυστηριώδη αρχηγό τους τον “The Clairvoyant”. Πολλά συμβαίνουν για να ξεσκεπάσουν την οργάνωση όπως προδοσίες και ανατροπές. Δεν θα αποκαλύψω τι θα γίνει αλλά αξίζει να το δείτε.

Στην διάρκεια του 1ου κύκλου κυκλοφόρησαν το Thor 2: The Dark World και το Captain America: The Winter Soldier. Η σειρά ακολούθησε κάποια γεγονότα των ταινιών και ιδιαίτερα της ταινίας του Captain America που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και του 2ου κύκλου.

Πρωταγωνιστής είναι ο Clark Gregg στο ρόλο του πράκτορα Phil Coulson. Ο Gregg εκτός από ηθοποιός είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Αν και τον γνώρισα μέσα από κωμικούς ρόλους κυρίως, οι μικρές εμφανίσεις του στις ταινίες της Marvel μου έκαναν μεγάλη εντύπωση. Άκρως συμπαθητικός, με εύστοχες ατάκες κλέβει την παράσταση. Και στην τηλεοπτική σειρά συνεχίζει τον ίδιο ρόλο με μεγαλύτερο βάθος βέβαια. Διαφέρει από το κλασικό τύπο του πράκτορα αλά James Bond, γυμνασμένο, γυναικά που τους δέρνει όλους. Με σκούρο κουστούμι, μετρίου αναστήματος και σωματότυπου, αλλά πολύ έξυπνος και πολυμήχανος παίρνει δύσκολες αποφάσεις και είναι γεννημένος αρχηγός. Είναι ο καλύτερος ρόλος στην σειρά με διαφορά.

Στο ρόλο της πράκτορα Melinda May, η Ming-Na Wen. H πράκτορας May είναι ο δεύτερος καλύτερος ρόλος στη σειρά. Μια πράκτορας με μυστηριώδες παρελθόν που δουλεύει σε γραφείο, επανέρχεται στην δράση όταν την καλεί ο παλιός της φίλος Phil Coulson. Μαζί έχουν περάσει πολλά, σε προηγούμενες αποστολές του S.H.I.E.L.D. άρα έχουν μια προϊστορία και μια ιδιαίτεη σχέση μεταξύ τους. Κυρίως ειδικεύεται στην μάχη σώμα με σώμα, με άριστη γνώση πολεμικών τεχνών. Είναι επίσης και πιλότος του αεροπλάνου της ομάδας.

Στην συνέχεια έχουμε τον Brett Dalton στον ρόλο του πράκτορα Grant Ward. Είναι ο κλασικός τύπος πράκτορα που λέγαμε παραπάνω. Σοβαρός και αγέλαστος, δέρνει και πυροβολά κόσμο για να επιτύχει η αποστολή. Ακολουθεί κατά γράμμα τους κανόνες των ανωτέρων του και μπορούμε να πούμε ότι είναι μια καλά εκπαιδευμένη πολεμική μηχανή. Ο ρόλος του είναι λίγο άχαρος και “ξύλινος”, μάλλον γιατί έτσι του έχουν πει να παίζει. Όσο περνάνε τα επεισόδια υπάρχει βελτίωση και μπορώ να πω ότι καταφέρνει να κερδίσει κάποιες εντυπώσεις.

Στο ρόλο της Skye είναι η Chloe Bennet. Η Skye είναι μια νεαρή χάκερ η οποία μπλέκεται με τη ομάδα του Coulson και καταλήγει να γίνει μέλος της. Δυναμική, αναρχική και αστεία είναι το αντίθετο από την σοβαρή στάση της τριάδας των Coulson, May και Ward. Σαν χάκερ λειτουργεί ενάντια του συστήματος και προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται από την κυβέρνηση και τον S.H.I.E.L.D. Ο ρόλος είναι πολλά υποσχόμενος αλλά η Bennet δεν είναι παρά μια πολύ όμορφη κοπελίτσα που δεν πείθει. Μια computer geek, που ασχολείται μόνο με τις συνομωσίες της κυβέρνησης και σκοπός της ζωής της είναι να ξεσκεπάσει μυστήρια, περιμένεις να είναι πιο ακατάστατη και συνηθισμένη, παρά μια όμορφη teen που μόλις φορέσει ένα σέξυ φόρεμα σαγηνεύει τους πάντες.

Την ομάδα συμπληρώνουν οι Iain De Caestecker στο ρόλο του πράκτορα Leo Fitz και η Elizabeth Henstridge στο ρόλο της πράκτορα Jemma Simmons. Όπως όλες οι ομάδες που σέβονται τον εαυτό τους, έτσι και αυτή πρέπει να έχουν τους επιστήμονες τους. Το δίδυμο Fitz και Simmons είναι οι τύποι που συνήθως κάθονται στην βάση και αναλύουν ότι δεδομένα φέρει η υπόλοιπη ομάδα. Δεν είναι καθόλου μάχιμοι, άλλα γνωρίζουν ότι επιστημονικό θεμα έχει πέσει στα χέρια τους. Ασχολούνται με την βελτίωση του εξοπλισμού και την συντήρηση των οργάνων του σκάφους.

Guest εμφανίσεις κάνουν οι Samuel L. Jackson (Nick Fury), Cobie Smulders (Maria Hill), Hayley Atwell (Peggy Carter), Lucy Lawless (“Izzy” Hartley) και ο Stan Lee βεβαίως, βεβαίως!

Η σειρά με το ξεκίνημα της είχε καλές κριτικές που όμως έπεσαν στην συνέχειά της. Δεν ήταν τόσο χαμηλά ώστε να κοπεί, αλλά φάνηκε ότι άλλα περιμέναμε και ακόμα μάλλον δεν τα είδαμε. Όταν έχεις μια Marvel από πίσω σου, περιμένεις ότι θα δεις σούπερ ήρωες να μπαινοβγαίνουν σε κάθε επεισόδιο. Αλλά όχι. O Joss Whedon το είχε ξακαθαρίσει από την αρχή ότι δεν είναι μια super hero σειρά. Η οργάνωση S.H.I.E.L.D. παίζει βασικό ρόλο και όχι οι γνωστοί ήρωες. Αυτό ίσως να χάλασε μερικούς που ήθελαν άλλα. Να πω την αλήθεια θα ήθελα και εγώ να πέρναγε ο Iron Man ή ο Hulk σε κάποια επεισόδια, αλλά καλύτερα έτσι.

Η σειρά δίνει βαρύτητα στην ομάδα, στις σχέσεις τους και στις αποστολές τους. Αυτό που με χαλάει περισσότερο είναι η επιλογή και η ηθοποιία των πρωταγωνιστών της. Εκτός από τον Agent Coulson και της Agent May που αξίζουν περισσότερο από όλους, οι υπόλοιποι πιστεύω ότι υπάρχουν για να συμπληρώσουν την ομάδα. Απλά θέλαμε κάποιον να δέρνει, μια χάκερ και 2 επιστήμονες. Τους βάλαμε και συμπληρώσαμε το cast. Δεν είναι όμως έτσι. Στα πρώτα 3-4 επεισόδια οι ρόλοι τους ήταν μερικές φορές προβλέψιμοι και ανυπόφοροι. Ήξερες τι θα πουν και απορούσες μετην συμπεριφορά τους. Το καλό είναι ότι με τον καιρό η παραγωγή κατάλαβε τα λάθη και βελτίωσε κατά πολύ το αποτέλεσμα. Αν δει κανείς τα πρώτα και τα τελευταία επεισόδια θα δει μεγάλη διαφορά.

Αν παραλείψουμε τα παραπάνω αρνητικά και δώσετε μια 2η ευκαιρία στη σειρά πιστεύω ότι θα σας αρέσει. Αν το βάλουμε δίπλα στο Arrow όμως θα χάσει. Η σειρά με τον τοξοβόλο της DC μπορεί και αυτή να άρχισε με πολλά προβλήματα, στην συνέχεια όμως απογειώθηκε και είναι η καλύτερη super hero σειρά μέχρι τώρα. Αν και το Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. έχει μεγαλύτερο μπάζτετ και υποστήριξη, σε αντίθεση με το Arrow που στο 1ο κύκλο η DC δεν ήθελε καν να εμφανίζεται στους τίτλους, θα προσπαθήσει πολύ για να το φτάσει και να το ξεπεράσει.

Η τελική απόφαση είναι δικιά σας. Σαν comic fan μου αρέσουν και βλέπω και τις δύο. Θα πρότεινα πάντως, οι πιο δύσπιστοι που το παρατήσατε μετά από τα πρώτα επεισόδια να το συνεχίσετε.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*