Mars Attacks trading cards

Την δεκαετία του 60, στα χρόνια του μεσοπολέμου και της ατομικής εποχής, ο Ψυχρός Πόλεμος απασχολούσε τον πλανήτη. Η ανάπτυξη σύγχρονων όπλων είχαν φέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία σε έναν αγώνα δρόμου για την θέση του ισχυρότερου. Παράλληλα με αυτό, η διαστημική εποχή είχε ξεκινήσει. Καθώς η ανθρωπότητα προσπαθούσε να στείλει δορυφόρους, πυραύλους και ανθρώπους στο διάστημα, τα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας είχαν την τιμητική τους. Βιβλία, comics και ταινίες κυκλοφορούσαν συνεχώς καθώς το ταξίδι στο διάστημα και η ζωή σε άλλους πλανήτες αρέσαν σε πολύ κόσμο. Ιδιαίτερα μας απασχολούσε ο κοντινός μας, κόκκινος πλανήτης, ο Άρης. Είχε πιάσει μια μανία τους πάντες και πιστεύαν ότι ζούνε εξωγήινοι εκεί, τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια, που σκοπεύουν να εισβάλουν στην Γη.

Δημοφιλής την εποχή εκείνη ήταν οι λεγόμενες trading cards. Αυτές ήταν συνήθως μικρές κάρτες από χαρτόνι ή χοντρό χαρτί, οι οποίες συνήθως περιέχαν μια εικόνα από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, τόπο ή πράγμα (φανταστικό ή πραγματικό) και μια σύντομη περιγραφή της εικόνας, μαζί με άλλο κείμενο (στατιστικά ή trivia). Μεγάλη πέραση είχαν οι αθλητικές κάρτες baseball, football ή basketball με Αμερικάνους αθλητές κυρίως, που ανάλογα με την κατάσταση τους, αν ήταν άθικτες ή όχι, όσο πέρναγε ο καιρός αποκτούσν και μεγάλη αξία. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα συλλέκτες που δίνουν μεγάλα ποσά για να αποκτήσουν τέτοιες παλιές κάρτες. Στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ μια τέτοια τρέλα, εκτός από τα αυτοκόλλητα χαρτάκια, ποδοσφαίρου κυρίως, που κολλάγαμε σε άλμπουμ και ανταλλάσαμε με φίλους. Δεν μπορεί, όλοι πρέπει να είχαμε τέτοια μικροί!

Οι Mars Attacks trading cards δημιουργήθηκαν το 1962 από την εταιρία Topps. Ο υπεύθυνος ανάπτυξης προϊόντων Len Brown, εμπνευσμένος από το εξώφυλλο του Wally Wood, στο περιοδικό της EC Comics, Weird Science #16, ρίχνει την ιδέα στον εκδότη, καρτουνίστα και συγγραφέα Woody Gelman. Και οι δύο τους φτιάχνουν μια ιστορία, με τον Brown να την γράφει και να σχεδιάζει πρόχειρα σκιτσάκια που την συνοδεύουν. Προτείνουν στον Wood να τελειοποιήσει τα σχέδια και στο τέλος ο Norman Saunders τα χρωματίζει. Οι κάρτες, οι οποίες πωλούνται για πέντε cents, ανά πακέτο των πέντε, πωλούνταν δοκιμαστικά από την Topps με το όνομα Attack from Space. Οι πωλήσεις ήταν πολύ καλές οπότε επεκτάθηκαν σε όλη την χώρα και το όνομα άλλαξε σε Mars Attacks.

Το ολοκληρωμένο σετ των 55 καρτών, διηγούνταν την ιστορία της εισβολής της Γης από μια φυλή σκληρών και αποτρόπαιων Αρειανών, υπό τη διοίκηση μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης που επιθυμεί να αποκρύψει τις πληροφορίες από τη φυλή τους, ότι ο Άρης είναι καταδικασμένος να εκραγεί, οπότε προτείνει τον αποικισμό της Γης. Οι κάρτες απεικονίζουν σκηνές μάχης και περίεργες μεθόδους επίθεσης και βασανιστηρίων των εισβολέων, καθώς τα διάφορα έθνη της Γη δέχετονται επίθεση. Η ιστορία τελειώνει με μια εκστρατευτική δύναμη των στρατιωτών της Γης, που αντεπιτίθενται στον Άρη, αναγκάζοντας τους Αρειανούς να υπερασπιστούν, με την σειρά τους, τον πλανήτη τους. Η Δύναμη κρούσης της Γης τοποθετεί πυρηνικές συσκευές στον Άρη και αναχωρεί λίγο πριν καταστραφεί ολοσχερώς. Έτσι διασφαλίζει την ειρήνη και ασφάλεια της Γης, αντιθέτως με την φυλή των Αρειανών που είναι καταδικασμένη σε εξαφάνιση.

Οι κάρτες μετά την κυκλοφορία τους πυροδότησαν ένα κύμα αντιδράσεων κυρίως για την γραφική βία, το gore και την σεξουαλικότητα. Όντως, πολλοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι κάποιες από τις κάρτες είναι ακραίες, ακόμα και για τα σημερινά πρότυπα. Είχαν, εννοείται, μεγάλη πέραση στα παιδιά με αποτέλεσμα πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί να διαμαρτυρηθούν. Η εταιρία Topps αρχικά ξανασχεδίασε 13 από τις κάρτες για να μειώσει λίγο τα παράπονα, αλλά μετά από έρευνες από εισαγγελέα του Κονέκτικατ, συμφώνησε να σταματήση την παραγωγή.

Το 1984 η Rossem Enterprises ξανακυκλοφόρησε το σετ των 55 καρτών. Αυτό περιείχε και τις 13 “απαγορευμένες” κάρτες με το αρχικό τους σχέδιο. Το 1988, η Topps συνεργάστηκε με την Pocket Comics για να δημιουργήσει ένα comic, 54 τευχών, με σενάριο από την ιστορία της εισβολής. Όμως η διανομή και οι πωλήσεις ήταν πολύ λίγες οπότε η σειρά ακυρώθηκε μετά από τέσσερα τεύχη. Το 1994 η Topps κυκλοφόρησε ένα εκτεταμένο σύνολο 100 καρτών, με τις αρχικές 55 και 45 καινούργιες. Στo artwork των καρτών συνεργάστηκαν 21 comic artists. Σε συνδυασμό με το σετ, η Topps εξέδωσε μια σειρά comic, έξι τευχών, σε σενάριο του Keith Giffen και σχέδιο του Keith Giffen. Η περιορισμένη σειρά ήταν επιτυχής και οδήγησε την Topps να την συνεχίσει.

Πόσο όμως κοστίζουν οι κάρτες Mars Attacks του 1962; Το 2008 η κάρτα #1 πωλήθηκε για 3.600 δολλάρια! Είναι μια από τις πιο σπάνιες του σετ και έχει την μεγαλύτερη αξία. Το 2011 μια άλλη κάρτα #1 πωλήθηκε για 5.654 δολλάρια. Για να καταλάβετε τις τιμές, η PSA (Professional Sports Authenticator), που εκτιμά συλλεκτικά πράγματα αξίας, δινεί τιμές από 10 έως 1000 δολλάρια για απλές κάρτες σε μέτρια κατάσταση. Η #1 κάρτα του 1962 σημέρα κοστίζει πάνω από 5.400 δολλάρια!

Το 1996 ο Tim Burton σκηνοθετεί την ταινία Mars Attacks! Η ταινία είναι μια σάτυρα των B-movie της δεκαετίας του 60, έχει τον προυπολογισμό μια ταινίας blockbuster και ένα cast πολλών γνωστών ηθοποιών. Η ταινία είναι απολαυστική και περιγράφει πολύ γραφικά την εισβολή των πράσινων Αρειανών στην Γη.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Comments

  1. The Tiefling The Tiefling says:

    Πολύ καλό.
    Αξίζει να συμπληρώσω ότι από το 2014, φρέσκο-φρέσκο, κυκλοφορεί και miniatures game (για 2 παίχτες) από τη Mantic:
    http://www.manticgames.com/mantic-shop/mars-attacks/product/mars-attacks-the-miniatures-game.html

Speak Your Mind

*