League of Extraordinary Gentlemen

To 1997 ο Alan Moore έχοντας στο νου του μια “Justice League” στην Βικτωριανή Αγγλία, άρχισε να γράφει ιστορίες περιέργων χαρακτήρων, που φτιάχνουν μια ομάδα και μπλέκουν σε διάφορες περιπέτειες. Τους ονόμασε “The League of the Extraordinary Gentlefolk” αλλά αποφάσισε να αλλάξει το τελευταίο σε “Gentlemen” γιατί ταίριαζε περισσότερο με την Βικτωριανή εποχή που διαδραματίζονταν η ιστορία. Μαζί με τον Kevin ONeill στο σχέδιο, αποφάσισαν η ομάδα να αποτελείται από χαρακτήρες βιβλίων λογοτεχνίας ή επιστημονικής φαντασίας. Με έναν περίεργο τρόπο είναι μαζί σε μια εποχή που βόλευε τον Moore να εμφανίζει σε cameo πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες της Βικτωριανής λογοτεχνίας.

Το The League of Extraordinary Gentlemen volume 1 κυκλοφόρησε το 1999 σε 6 τεύχη από την America’s Best Comics.

Είναι 1989 και η Wilhelmina Harker/Murray (Bram Stoker, Dracula) προσλαμβάνεται από τον Campion Bond(Ian Fleming, Bond) για να οργανώσει την League. Ο Bond στέλνει την Murray στην Αίγυπτο μαζί με έναν άγνωστο σε αυτήν καπετάνιο που αργότερα αποκαλύπτεται ότι είναι ο Captain Nemo (Jules Verne, 20.000 leagues under the Sea). Στο Κάϊρο βρίσκουν τον Allan Quatermain (H. Rider Haggard, King Solomons Mines), που είναι σε μπελάδες με τους Άραβες. Ο Nemo όμως με τον Ναυτίλο, το υποβρύχιό του τους σώζει και όλοι μαζί κατευθύνονται στο Παρίσι για να βρουν το επόμενο μέλος της League. Εκεί ο C. Auguste Dupin (Edgar Allan Poe, Murders in the Rue Morge), τους βοηθά να πιάσουν ένα ανθρωπόμορφο τέρας τον Mr Hyde, που είναι στην πραγματικότητα είναι ο Dr. Jekyll (Robert Louis Stevenson, Strange Caseof Dr Jekyll and Mr Hyde).

Στη συνέχεια επιστρέφουν στην Αγγλία για να βρουν τον Hawley Griffin (H. G. Wells, The Invisible Man). Η πρώτη αποστολή της ομάδας είναι να ερευνήσουν την κλοπή του Cavorite (H. G. Wells, The First Men in the Moon), ενός σπάνιου και επικίνδυνου στοιχείου που η Βρετανική Αυτοκρατορία το χρειάζεται για να στείλει πυραύλους στο φεγγάρι. Ανακαλύπτουν ότι πίσω από την κλοπή είναι ο Fu Manchu (Sax Rohmer, Fu Manchu), ένας σατανικός επιστήμονας που σχεδιάζει μια ιπτάμενη μηχανή για να κατακτήσει την Αγγλία.

Η ομάδα κατορθώνει και παίρνει πίσω το Cavorite και το επιστρέφει στο κέντρο της Βρετανικής αντικατασκοπείας στον αρχηγό Μ. Ο Griffin όντας αόρατος παρακολουθεί τον Bond και βρίσκει ότι ο Μ στην πραγματικότητα είναι ο Professor Moriarty (Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes) που εκτός από το οργανωμένο έγκλημα ελέγχει και την αντικατασκοπεία στην Αγγλία. Τελικά η League, μετά από μια μάχη του χαλάει τα σχέδια, αλλά αυτός κατορθώνει και ξεφεύγει. Ο Mycroft Holmes (Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes) γίνεται ο νέος αρχηγός της ομάδας τους συγχαίρει και τους ζητά να μείνουν στο Λονδίνο.

Η συνέχεια The League of Extraordinary Gentlemen volume 2 κυκλοφόρησε το 2002 σε 6 τεύχη από την Americas Best Comics και έχει εκτενή αναφορά στοWar of the Worlds του H. G. Wells. Η ιστορία ξεκινά στον πλανήτη Άρη όπου ο John Carter (Edgar Rice Burroughs, John Carter of Mars) και ο Lt Gullivar Jones (Edwin Lester Linden, Gulliver of Mars), πολεμούν τους κατακτητές εξωγήινους σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους επαναστάτες Αρειανούς. Κατορθώνουν να διώξουν τους κατακτητές οι οποίοι όμως φτάνουν με κακές διαθέσεις στην Γη. Με την φονικής τους Heat-Ray αρχίζουν τις καταστροφές και η League καλείται να τους σταματήσει. Δεν ξέρουν όμως ότι ο Griffin τους προδίδει, χτυπώντας την Murray, κλέβοντας στρατιωτικά σχέδια και παραδίδοντας τα στους Αρειανούς.

Στο μεταξύ ο Captain Nemo με τον Ναυτίλο πολεμούν τους εξωγήινους και καταστρέφουν αρκετούς από αυτούς, σώζοντας έτσι αθώους πολίτες. Ο Quatermain ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Murray, βρίσκουν τον Teddy Prendrick (H. G. Wells, The Island of Dr. Moreau), έναν μισότρελο που τους δίνει πληροφορίες σχετικά με τους Αρειανούς. O Hyde ανακαλύπτει την προδοσία του Griffin και τον τιμωρεί, χτυπώντας τον άσχημα και αφήνοντάς τον αβοήθητο. Ο Quatermain με την Murray μετά τις πληροφορίες που είχαν, βρίσκουν στο δάσος σε μια κρυψώνα τον Dr Moreau (H. G. Wells, The Island of Dr. Moreau) και του ζητούν βοήθεια. Ο Captain Nemo θυμώνει με τον Hyde που σκότωσε τον Griffin αλλά όλα αλλάζουν όταν βλέπουν ότι οι εξωγήινοι είναι έτοιμοι να καταστρέψουν το Λονδίνο.

Τελευταία στιγμή ο Quatermain δίνει στο στρατό το Η-142 ένα βιολογικό όπλο που το είχε δώσει ο Dr Moreau το οποίο μπορεί να καταστρέψει όλους τους Αρειανούς αλλά και αρκετούς αθώους. Ο Hyde θυσιάζεται για να δώσει την ευκαιρία στον στρατό να πυροδοτήσει το όπλο και η απειλή εξαφανίζεται. Ο Captain Nemo φεύγει δυσαρεστημένος γιατί δεν συμφώνησε με την χρήση ενός βιολογικού όπλου και το θάνατο τόσων αθώων πολιτών. Το βιβλίο τελειώνει με τον Quatermain μόνο του, μετά τον χωρισμό του με την Murray.

Το The League of Extraordinary Gentlemen: Black Dossier κυκλοφορεί το 2007 από την Wildstorm/DC Comics, όχι σαν volume 3 αλλά σαν ξεχωριστό graphic novel. Η σκέψη του Moore είναι το Black Dossier να κυκλοφορεί σαν οδηγός για το “League..” με γράμματα, μικρές ιστορίες, χάρτες, αποκόμματα περιοδικών, μέχρι και ένα χαμένο φάκελο του Σαίξπηρ. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και 3D γυαλιά για να διαβαστεί ένα συγκεκριμένο κομμάτι του κόμικ. Στο Black Dossier, ο Moore έβαλε τους Mina Murray και Alan Quatermain, 60 χρόνια μπροστά στο μέλλον γιατί πίστεψε ότι η Βικτωριανή εποχή χρησιμοποιήθηκε αρκετά στα 2 προηγούμενα volumes. Επίσης άλλαξε πολλά στους νέους χαρακτήρες έτσι ώστε να μην καταλαβαίνει κανείς αμέσως για ποιούς πρόκειται. Το 1958 μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μεγάλου Αδελφού (George Orwell 1984), οι Murray και Quatermain πίνοντας από την πηγή της νεότητας γίνονται αθάνατοι και ψάχνουν να βρουν το Black Dossier που περιέχει την μυστική ιστορία της διαλυμένης League of Extraordinary Gentlemen. Όμως 3 μυστικοί πράκτορες, οι Jimmy (Ian Fleming, Bond), Emma Night (Avengers TV series) και Hugo Drummond (Herman Cyril Mc Neile) έχουν βαλθεί να τους σταματήσουν.

Το 2009, 2011 και το 2012 κυκλοφορεί σε τρία 72σέλιδα κόμικ το The League of Extraordinary Gentlemen volume 3: Century από την Top Shelf Productions και Knockabout Comics. Το πρώτο μέρος διαδραματίζεται στο 1910, 12 χρόνια μετά την εισβολή των Αρειανών στη Γη. Η Janni Dakkar φεύγει από τον ετοιμοθάνατο πατέρα της Captain Nemo και φτάνει στο Λονδίνο μαζί με τον Jack MacHeath γνωστό ως Jack the Ripper. Ενώ οι φόνοι ξαναρχίζουν ο ντεντέκτιβ Thomas Carnaki (William Hope Hodgson, Carnacki the GhostFinder), μέλος της League, έχει οράματα με μια αίρεση μάγων που σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα Moonchild που θα φέρει το τέλος του κόσμου. Η Mina Murray πιστεύει ότι η στέψη του King George V έχει σχέση έτσι ο αρχηγός της αντικατασκοπείας, Mycroft Holmes αναθέτει στην League να δώσει λύσεις. Συμβουλεύονται τον Andrew Norton(Iain Sinclair, Slow Chocolate Autopsy), έναν ταξιδιώτη του χρόνου που μιλά με γρίφους ο οποίος τους υπόσχεται να τους συναντήσει το 1969.

60 χρόνια μετά ξεκινά το δεύτερο μέρος, όπου η League ερευνά τον φόνο του Basil FotheringtonThomas (Geoffrey Willians) από την αίρεση του Oliver Haddo (W. Somerset Maugham). Στο ψυχεδελικό Λονδίνο του ’69 οι Mina και Alan έρχονται αντιμέτωποι με την αθανασία τους και τις διάφορες αιρέσεις που θέλουν να δημιουργήσουν τον Αντίχριστο.

Αυτό επιτυγχάνεται στο τρίτο μέρος το 2009 όπου το Moonchild έχει γεννηθεί και θέλει να φέρει την καταστροφή στον κόσμο. Η League ενώνεται για να το εμποδίσει.

Η σειρά αυτή έχει κερδίσει πολλά βραβεία όπως το Bram Stoker Award for Best Illustrated Narrative, το Eisner Award for Best Finite Series και άλλα.

Το 2003 έγινε μια απόπειρα να μεταφερθεί το League of Extraordinary Gentlemen στο κινηματογράφο, με πρωταγωνιστή τον Sean Connery ως Alan Quatermain, αλλά δεν είχε επιτυχία. Ήταν η δεύτερη φορά μετά το From Hell του 2001 που βιβλίο του Alan Moore γινόταν ταινία. Ο Moore το θεώρησε τόσο κακό ώστε ζήτησε να βγει το όνομά του από τους δημιουργούς και να μην έχει σχέση σε μελλοντική απόπειρα μεταφοράς βιβλίου του σε ταινία.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*