Krull

Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ένα κύμα επικών ταινιών, όπως τα: Excalibur, The Sword and the Sorcerer και το Conan the Barbarian κυριάρχισαν στις κινηματογραφικες αίθουσες. Αυτά ακολουθήθηκαν από ταινίες που ήταν πιο family-friendly σαν τα: Time Bandits, The Beastmaster και το Clash of the Titans. Η ταινία Krull του 1983, μπορεί για πολλούς να θεωρηθεί ότι ισορροπεί μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών. Μια ταινία, η οποία στον σινεμά και αργότερα στα ράφια των video-club, θεωρούταν από πολλούς η κορυφαία για την εποχή της. Όσοι δεν συμφωνούν, μάλλον δεν διαβάζαν πολύ fantasy βιβλία και δεν έπαιξαν ποτέ role-playing games. Για όλους τους υπόλοιπους που την λάτρεψαν με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.

Η ταινία είναι μια Βρετανο-Αμερικάνικη παραγωγή του 1983, σκηνοθετημένη από τον Peter Yates (Bullit, The Suspect, The Deep), ο οποίος με ένα μεγάλο budget για την εποχή του, 45 εκατομμύριων δολλάριων και ένα cast γεμάτο από μέλη του Royal Shakespeare Company, ανακυκλώνει υλικό από μια λίστα με τις καλύτερες ταινίες δράσης και φτάχνει το Krull. Το σενάριο είναι όσο πιο κλασικό γίνεται. Ο κακός που απαγάγει την όμορφη πριγκίπισσα, για να δώσει κίνητρο στον όμορφο ιππότη να οργανωθεί και να την σώσει. Σαν τον Καρνέϊσον και την Λόλα. Τόσο απλό; Και όμως ναι και γι’ αυτό είναι και επιτυχημένο. Χωρίς πολλές εξηγήσεις και ακατανόητα υποσενάρια. Τότε οι ταινίες είχαν μια ροή που την κατανούσες. Αρχή, μέση και ένα happy end. Ότι ακριβώς δεν γίνεται τώρα με τις ταινίες δράσης.

Πιο αναλυτικά βρισκόμαστε στον πλανήτη Krull. Οι αντιμαχόμενοι βασιλιάδες αποφασίζουν να διακόψουν για πάντα τις εχθροπραξίες τους και να παντρέψουν τα παιδιά τους, και συγκεκριμένα τους Prince Colwyn και την Princess Lyssa. Όμως ένας διαγαλαξιακός τρόμος με την μορφή ένος τέρατος ονόματι, The Beast (όχι και τόσο προτότυπο), εισβάλλει στον Krull με τον στρατό του, τους Slayers (όχι το συγκρότημα). Η γαμήλια τελετή διακόπτεται και η Lyssa αιχμαλωτίζεται από τους φονικούς στρατιώτες. Οι βασιλείς δολοφονούνται, οι στρατοί τους αποδεκατίζονται και ο νεαρός, παρ’ ολίγο γαμπρός, Colwyn, τραυματίζεται βαριά. Ο Ynyr, the Old One βρίσκει τον τραυματισμένο πρίγκιπα και τον θεραπεύει. Τον συμβουλεύει ότι για να σώσει την πριγκίπισσα και να εξωντώσει τον Beast, πρέπει να βρει πρώτα ένα αρχαίο artifact το Glaive, ένα όπλο σαν αστέρι με πέντε κοφτερές λεπίδες στα άκρα του.

Το φρούριο του Beast όμως τηλεμεταφέρεται σε καινούργια τοποθεσία κάθε μέρα που ξημερώνει κάνοντάς το αδύνατο να το βρει κανείς. Ξεκινά το quest και ο Colwyn βρίσκει τον Ergo the Magnificent, έναν συμπαθητικό αρχάριο μάγο αλλά και μια ομάδα λήστων που θα τον βοηθήσουν, έναντι αδράς αμοιβής εννοείται. Στο party θα προστεθεί και ο Rell, ένας κύκλωπας, ο οποίος έχει την ικανότητα να προβλέψει την στιγμή που θα πεθάνει. Θα τους βοηθήσει πρώτα ένας τυφλός μάντης ο Emerald Seer και αργότερα μια μάγισσα η Widow of the Web, να εντοπίσουν την ακριβή θέση του φρουρίου της επόμενης μέρας. Θα προλάβουν τελευταία στιγμή να μπούν στο φρούριο πρίν τηλεμεταφερθεί και να δώσουν την τελική μάχη με το Beast.

To cast είναι αξιοπρεπές με πρωταγωνιστή τον Ken Marshall στο ρόλο του Colwyn. Ίσως να ήταν και ο πιο γνωστός του ρόλος, εκτός αν θυμούνται κάποιοι μια τηλεοπτική σειρά του 1982, το Marco Polo που είχε εκεί τον ομόνυμο ρόλο. O Freddie Jones σαν Ynyr κάνει έναν άλλο Ben Kenobi, γέρο σύμβουλο και η Lysette Anthony σαν Princess Lyssa, δεν κάνει και τίποτα σπουδαίο από το να δείχνει όμορφη και να περιμένει να την σώσει ο ήρωας. Κάτι όμως που αξίζει να δει κάποιος από το cast είναι σε νεαρή ηλικία, τους πολύ γνωστούς Liam Neeson και Robbie Coltrane (Hugrid από τα Harry Potter) στους ρόλους ληστών.

Το σενάριο έχει σπαθιά, τέρατα, μάχες, λέιζερ, γιγάντιες αράχνες, ληστές, ήρωες, κακούς και μπορούσε να είναι άνετα quest σε κάποιο role-playing game. Ήταν τόσο φανερό που κυκλοφορούσαν επίμονες φήμες ότι το Krull συνδεόταν με τo παιχνίδι Dungeons & Dragons. Ο Gary Gygax (συνιδρυτής του D&D), όμως ανάφερε ότι ποτέ δεν υπήρχε κάποια συνεννόηση με τους παραγωγούς της ταινίας, οπότε το διέψευσε.

Κυκλοφόρησε σαν video game για το Atari 2600 αλλά και σαν μίνι σειά comic από την Marvel.

Η ταινία ήταν κορυφαία την εποχή που προβλήθηκε και σαν παιδί θυμάμαι να την βλέπω συνέχεια όποτε την έδειχνε η τηλεόραση. Σήμερα ίσως κάποιοι να την δούν λίγο “κιτς” και ξεπερασμένη. Μπορεί να μην έχουν και άδικο, αν έχουν συνηθίσει από τις σημερινές αμερικανιές blockbuster, που στηρίζονται στα ειδικά εφέ και στο τέλος ξεχνάς τι ταινία έβλεπες. Και το Krull είχε ειδικά εφέ, της εποχής βέβαια, αλλά δεν ήταν computer graphics όπως τα σημερινά. Υπήρχαν σκηνικά και έβλεπες τους ηθοποιούς να περπατούν μέσα σε αυτά και όχι μπροστα από μια green screen. Εμένα πάντως με εντυπωσίασε τότε και την βλέπω με ευχαρίστηση ακόμα και σήμερα. Must see!

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*