Iron Fist

Στην δεκαετία του 70 εκτός από την ντίσκο, μεσουρανούσαν στον κινηματογράφο και οι martial art movies. Υπήρχε μια τάση, που η ανατολίτικη αυτή τέχνη των πολεμικών τεχνών, είχε εντυπωσιάσει πολύ το κοινό της Ευρώπης αλλά πιο πολύ της Αμερικής. Ταινίες κυκλοφορούσαν με το κιλό. Ο μεγάλος Bruce Lee είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός στην Δύση με τις ταινίες του και οι “μιμητές” του πλήθαιναν συνεχώς. Το karate και το kung fu ήταν κάτι καινούργιο και το κοινό το ζητούσε.

Έτσι και τα comics δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν από την μόδα που κυριαρχούσε τότε. Ο Shang-Chi, Master of Kung Fu ήταν ένας από τους πρώτους martial art comic super hero και εμφανίστηκε το 1973. Αν και δεν κατείχε σούπερ δυνάμεις, ήταν άριστος μαχητής και master of kung fu όπως λέει και ο τίτλος του. Εμείς τον γνωρίσαμε από την ελληνική έκδοση του Spiderman που κυκλοφορούσε την δεκαετία του 80. Η επιτυχία του Shang-Chi, οδήγησε τους Roy Thomas και Gil Kane να εμπνευστούν ένα νέο super martial art ήρωα, τον Iron Fist (Daniel “Danny” Rand-K’ai).

O Thomas και ο Kane φανερά επηρεασμένοι από τις ταινίες kung fu, εντυπωσιάστηκαν από την τελετουργική και μυστικιστική πλευρά των πολεμικών τεχνών και “έφτιαξαν” τον ήρωα. Όπως λέει και ο Thomas, όταν ο Kane σχεδίασε τον χαρακτήρα, ακόμα δεν είχαν αποφασίσει το όνομα του. Αφού το πιασάρικο master of kung fu χρησιμοποιούταν ήδη, τον ονόμασαν Iron Fist. Είχαν και τις ανφιβολίες τους γιατί υπήρχε ήδη ο Iron Man και δεν ήξεραν αν η Marvel θα επέτρεπε δύο ήρωες με Iron στο ονομά τους. Ευτυχώς όμως ο υπεύθυνος εκδότης τότε Lee (Stan και όχι Bruce, αν και θα είχε πλάκα) τους το επέτρεψε και ο Iron Fist έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο Marvel Premiere #15 τον Μάιο του 1974.

Εκεί, ο νεαρός Wendell Rand σε μια αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε την χαμένη πόλη K’un-L’un. Εκεί αφού εσώσε την ζωή του ηγεμόνα Lord Tuan, υιοθετήθηκε από αυτόν και έμεινε για αρκετά χρόνια. Όμως όταν μεγάλωσε, γύρισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έγινε πολύ πλούσιος και επιτυχημένος επιχειηματίας. Παντρεύτηκε την Heather Duncan και έκανε και ένα γιό, τον Daniel. Όταν ο Daniel έγινε 9 χρονών, ο Wendell οργάνωσε μια αποστολή για να ξαναβρεί την πόλη K’un-L’un. Πήρε μαζί του, την γυναίκα του, τον υιό του και τον συναίτερο του Harold Meachum. Σε μια χιονοθύελλα στο βουνό, ο νεαρός Daniel γλυστράει και παρασύρει τον πατέρα του και μητέρα του. Δεμένοι όπως είναι και οι τρεις κρέμονται στο κενό, με το βάρος τους να κινδυνεύει να τους παρασύρει. Ο Meachum όμως, ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Heather, πείθει τον Wendell να κόψει το σκοινί του και να πέσει στο κενό, σώζωντας έτσι την οικογένεια του. Στην συνέχεια ο Meachum προσφέρεται να σώσει την Heather αλλά αυτή αρνείται.

Στο τέλος χαμένοι στο χιόνι δέχονται επίθεση από λύκους. Η Heather πέφτει πάνω τους για να ξεφύγει Daniel, ο οποίος σώζεται από μια ομάδα τοξοτών από την K’un-L’un. Αυτοί οδηγούν τον απελπισμένο Daniel στον κουκουλοφόρο ηγεμόνα Yü-Ti. Όταν ο Daniel ζητά να πάρει εκδίκηση για το θάνατο των δικών του, τον αναθέτει υπό την προστασία και καθοδήγηση του Lei Kung the Thunderer, που του μαθαίνει τα μυστικά των πολεμικών τεχνών.

Αποδικνύεται ότι είναι ο καλύτερος και πιο χαρισματικός μαθητής του. Σκληρή προπόνηση και διαλογισμός είναι στο καθημερινό μενού. Όταν γίνεται 19 χρονών του δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει την Power of Iron Fist, πολεμώντας και νικώντας τον δράκο Shou-Lao the Undying. Έτσι αποκτά το τατουάζ του δράκου στο στήθος του και γίνεται ένας από τους Iron Fist, μιας ομάδας μαχητών που υπάρχει για χιλιάδες χρόνια. Αργότερα γυρνάει στην Νέα Υόρκη όπου αναλαμβάνει τις εταιρίες του πατέρα του (άλλος ένας πλούσιος κληρονόμος) και αρχίζει την καριέρα του σαν σούπερ ήρωας μαζί με την βοήθεια των Colleen Wing και Misty Knight.

Όταν η Misty Knight διειδύει στην οργάνωση του αρχιεγκληματία John Bushmaster, ο Iron Fist θα συνεργαστεί με τον φίλο της Misty, τον Power Man ή αλλίως Luke Cage. Αφού νικήσουν τον John Bushmaster και διαλύσουν την οργάνωσή του, θα ιδρύσουν τους Heroes for Hire μια ομάδα, που αργότερα μέλη τους θα γίνουν κατά διαστήματα πολλοί ήρωες της Marvel. Κάποια στιγμή ο Daniel Radd θα φορέσει την στολή του Daredevil και θα τον υποδυθεί, για να πείσει τα MME και το κοινό ότι ο Matt Murdock δεν είναι ο τυφλός σουπερ-ήρωας.

Βυθίζοντας τις γροθιές του στην λιωμένη καρδιά του Shou-Lao the Undying, η αθάνατη υπεράνθρωπη ενέργεια του δράκου, πέρασε στον Iron Fist. Αυτό σε συνδυασμό με την εκπαίδευση του Lei Kung, έδωσαν την δυνατότητα στον Daniel Radd να “καλεί” και να εστιάζει στο Chi ή αλλιώς στην εσωτερική του ενέργεια. Αυτό βελτιώνει τις φυσικές του δυνατότητες, δίνοντάς του δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευκινησία και αντανακλαστικά σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Είναι ικανός να συγκεντρώσει στο χέρι του μεγάλες ποσότητες ενέργειας κάνοντάς το να έχει μια υπερφυσική λάμψη. Αυτή η Σιδερένια Γροθιά μπορεί να χτυπήσει επιφέροντας καταστροφικά αποτελέσματα, ενώ το χέρι του γίνεται αδιαπέραστο από τον πόνο. Επίσης μπορεί να συγκεντρώσει την ενέργεια chi, μέσα του, θεραπεύοντας τον εαυτό του ή και προς τα έξω θεραπεύοντας άλλους.

Έχει πολλές εμφανίσεις σε animations και video games ενώ το 2002 είχαν γίνει συζητήσεις για μια ταινία Iron Fist με πρωταγωνιστή τον Ray Park (Darth Maul, Toad κ.α). Φοβερή επιλογή για τον ρόλο, αλλά η παραγωγή τελικά δεν έγινε. Το 2009 η Marvel ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει σενάρια για ταινίες, για κάποιους λιγότερους γνωστούς ήρωες όπως οι Iron Fist, Black Panther, Doctor Strang, Nighthawk και Vision. Το σίγουρο είναι ότι η Marvel και Disney θα προβληθούν miniseries για την τηλεόραση από το Netflix για τον Iron Fist, τον Daredevil και τον Luke Cage.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*