He-Man and the Masters of the Universe

Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα cartoon της δεκαετίας του 80. Όλοι όσοι είμασταν μικροί τότε, το παρακολουθούσαμε φανατικά και μαζί με τα Thundercats, ήταν πιστεύω, ότι καλύτερο σε κινούμενα σχέδια έπαιζε τότε η Ελληνική τηλεόραση. Ο λόγος φυσικά για το He-Man and the Master of the Universe, μια επική σειρά cartoon που προβαλόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1983 μέχρι το 1985. Όλα ξεκίνησαν όμως πίσω στο 1976, όπου η εταιρία παιχνιδιών Mattel, αρνείται να κάνει παραγωγή για μια σειρά από φιγούρες, βασισμένες σε μια καινούργια ταινία επιστημονικής φαντασίας που θα κυκλοφορούσε. Η ταινία ήταν το Star Wars του George Lucas, που κανένας δεν περίμενε ότι θα γινόταν παγκόσμια επιτυχία. Τα επόμενα χρόνια η Mattel προσπαθούσε ανεπιτυχώς να φτιάξει toylines που να έκαναν την διαφορά.

Το 1980, ο lead designer της εταιρίας, ο Roger Sweet, έφτιαξε 3 τρισδυάστατα, πρότυπα μοντέλα φιγούρων ενός ήρωα με μυώδη σώμα σε μια πολύ μαχητική στάση. Ο πολύ δυναμικός αυτός ήρωας βαφτίστηκε με το όνομα He-Man. Οι υπεύθυνοι δικαιωμάτων του Conan the Barbarian συζητούσαν τότε με την Mattel για να αναλάβει να φτάξει φιγούρες του Conan λόγω της ομώνυμης ταινίας που θα κυκλοφορούσε. Όταν όμως η Mattel έβγαλε τις νέες φιγούρες του He-Man, οι υπεύθυνοι των δικαιωμάτων του Conan, την μύνησαν για την ομοιότητα που είχε με τον ήρωα. Φυσικά η Mattel κέρδισε. Ο Roger Sweet παραδέχεται ότι οι Master of the Universe μπορεί να έχουν δανειστεί κάποια στοιχεία από την μυθολογία του Conan, αλλά η κύρια επιρροή του ήταν, όπως λέει, οι πίνακες του Frank Frazetta. Για να επεκταθεί περαιτέρω στη θεματολογία της καινούργιας σειράς φιγούρων, η Mattel προσέλαβε comics συγγραφείς όπως ο Donald F. Glut και artists όπως ο Earl Norem, οι οποίοι ζωγραφίζανε εξώφυλλα για την Marvel Comics στο Savage Sword of Conan και δημιούργησαν πρόσθετους χαρακτήρες και backstory, αφίσες, ένθετα στις συσκευασίες, artwork στα κουτιά και mini-comics για να διανεμηθoύν με τις φιγούρες.

Η επιτυχία του franchise ήταν τεράστια, αλλά αυτό που την απογείωσε ήταν η τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων. Η προβολή της ξεκίνησε το 1983 και το 1984 παιζόταν σε 120 Αμερικάνικα τηλεοπτικά κανάλια και σε πάνω από 30 χώρες. Ήταν η πρώτη σειρά cartoon βασισμένη σε παιχνίδι. Παρά τις περιορισμένες τεχνικές animation που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της σειράς, το He-Man and the Master of the Universe θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή του, γιατί έσπασε κάποια όρια στην λογοκρισία που επικρατούσε από το 1970, και αφορούσε τηλεοπτικά παιδικά προγράμματα. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, μια σειρά κινουμένων σχεδίων θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μυώδη υπερήρωα, ο οποίος επιτρεπόταν να χτυπήσει τους εχθρούς του. (αν και περισσότερο χρησιμοποιούσε κινήσεις πάλης και δεν τους σκότωνε πραγματικά). Δεν χρησιμοποιούσε το σπαθί του για να τους τρυπήσει και επέλεγε να τους γρονθοκοπά και να τους πετά μακριά.

Το cartoon διαδραματίζεται στο φανταστικό πλανήτη Eternia, έναν πλανήτη γεμάτο μαγεία και φαντασία. Πρωταγωνιστής είναι ο Prince Adam, ο νεαρός γιος του βασιλιά Randor και της βασίλισσας Marlena. Κάθε φορά που ο Adam κρατούσε το μυθικό Sword of Power και φώναζε τα λόγια “By the Power of Grayskull! I HAVE THE POWER” μαγικές δυνάμεις τον μετέτρεπαν στον He-Man, τον ισχυρότερο ήρωα του σύμπαντος. Μαζί του μεταμορφωνόταν και το δειλό του κατοικίδιο τίγρη, ο Cringer στην παντοδύναμη Battle Cat. Σύμμαχοί του η The Sorceress, η Teela, ο Man-At-Arms, ο Orko και πολλοί άλλοι. Όλοι μαζί υπερασπιζονται την Eternia από τις δυνάμεις του κακού Skeletor, του οποίου ο κύριος στόχος είναι να κατακτήσει το Castle Grayskull, από το οποίο ο He-Man αντλεί τις δυνάμεις του.

Οι πρωταγωνιστές της σειράς ήταν πολυάριθμοι και ο καθένας είχε το origin του και τον ρόλο του στην ιστορία. Ακόμα και οι κακοί έιχαν ονόματα και δεν περιορίζονταν μόνο στον Skeletor και στους κομπάρσους. Μερικοί από τους υπερασπιστές της Eternia είναι οι: He-Man, Man-At-Arms, Teela, Stratos, Zodac, Man-E-Faces, Ram Man, Orko, Buzz-Off, Mekaneck, Fisto, Stridor, Sy-Klone, Roboto, Moss Man ενώ από την μεριά των κακών έχουμε τους: Skeletor, Panthor, Beast Man, Mer-Man, Evil-Lyn, Tri-Klops, Trap Jaw, Whiplash, Blast-Attak, Hordak, Dragstor, Grizzlor, Modulok, Snake Face και πολλούς άλλους. Εννοείται ότι όλοι έχουν και την αντίστοιχη φιγούρα τους από την Mattel. Είχαν κυκλοφορήσει και οχήματα, κάστρα και άλλα παρελκόμενα για να μειωθεί και άλλο το χαρτζιλίκι των μικρών. Και στην Ελλάδα είχαν την τιμητική τους κυρίως την δεκαετία του 80, όπου όλοι σχεδόν θα είχαν έστω μια φιγούρα He-Man. Νομίζω οι φιγούρες He-Man είχαν περισσότερο επιτυχία από τις αντίστοιχες των Thundercts, ίσως λόγω του μεγέθου τους. (Οι Thundercats ήταν μεγαλύτερες και έπαιζες λίγο πιο δύσκολα).

Η σειρά αντιμετώπισε κάποια προβλήματα που είχαν να κάνουν με την διαφήμιση παιχνιδιών κατά την διάρκεια παιδικού προγράμματος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κανονισμοί απαγόρευαν διαφημίσεις για He-Man παιχνίδια, μαζί με το cartoon. Το ίδιο πρόβλημα είχε και η σειρά κινουμένων σχεδίων GI Joe, που βασίστηκε και αυτή σε παιχνίδι. Σε μια προσπάθεια να μετριάσουν την αρνητική δημοσιότητα που δημιουργήθηκε, η εταιρία αποφάσισε να συμπεριλάβει ένα ηθικό δίδαγμα της ιστορίας στο τέλος κάθε επεισοδίου. Αυτό το ηθικό δίδαγμα συνήθως συνδεόταν άμεσα με τη δράση ή με το κεντρικό θέμα του επεισοδίου.

Η επιτυχία του cartoon, γέννησε και μια spin-off σειρά, την She-Ra: Princess of Power με τις περιπέτειες της αδελφής του He-Man, της πριγκήπισσας Adora. Με την κυκλοφορία από την Mattel μιας νέας σειράς παιχνιδιών το 1990, ξεκίνησε και μια sequel σειρά cartoon το The New Adventures of He-Man καθώς και η σειρά He-Man and the Masters of the Universe που προβλήθηκε το 2002, με σκοπό να παρουσιάσει τους ήρωες σε ένα καινούργιο κοινό. Το 1987 έγινε και μια απόπειρα με μια live action movie με τον Dolph Lundgren στο ρόλο του He-Man. Δεν είχε πολύ σχέση με το cartoon γιατί έλειπαν πολλοί ήρωες και η δράση είχε μεταφερθεί στην Γη, αντί για τον πλανήτη Eternia, κυρίως λόγο δυσκολίας στα ειδικά εφέ. Ήταν περισσότερο μια κακή ταινία επιστημονικής φαντασίας, παρά μια επική fantasy παραγωγή.

Επίσης το franchise εξαπλώθηκε και στις σελίδες των comics. Μια σειρά comics κυκλοφόρησαν από την DC (1982-1983), από την Marvel (1986-1988), από την Image (2002-2004), Dark Horse (2011) και τέλος η DC ξανά (2012 μέχρι σήμερα).

He-Man

He-Man από τον Μιχάλη Διαλυνά

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*