Graveyard Shift

Το Graveyard Shift είναι μια καινούργια σειρά comic από τον Jay Faerber, δημιουργό του Noble Causes, που κυκλοφορεί από την Image comics. Το #1 κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2014 και αφορά τους γνωστούς μας βρυκόλακες ή τα vampires. Ας προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε τα τελέιως “άκυρα” Twilight που δεν είχαν καμία σχέση και αλλοίωσαν την εικόνα που είχαν οι περισσότεροι για τα vampire και ας πλησιάσουμε κυρίως στις ιστορίες του Blade. Σίγουρα με την επιδρομή των zombies στα comic και στην τηλεόραση η vampire fiction δεν ήταν και στα καλύτερα της τα τελευταία χρόνια. Όταν όμως εμφανίζεται κάτι αξιόλογο, αξίζει πιστεύω να το αναφέρουμε.

Στο συγκεκριμένο comic o Jay Faerber συνεργάστηκε με τον Fran Bueno στο σχέδιο για να φτιάξουν μια ιστορία που μπορεί να συνδυάσει την ατμόσφαιρα της ταινίας Fright Night, με την επίλυση εγκλημάτων στο στυλ των CSI ή της σειράς Castle. Θα μου πείτε, γίνεται κάτι τέτοιο να το δούμε στις σελίδες ενός comic; Και όμως, ναι. Τα βασικά συστατικά του Graveyard Shift είναι ο τρόμος, το έγκλημα και λίγο ο ρομαντισμός. Όλα συτά τα τρια συνδυάζονται και μας βάζουν στην ζωή του ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών Liam και της συζύγου του καλλιτέχνη, Hope, η σχέση των οποίων δοκιμάζεται όταν δέχονται επίθεση από μια συμμορία vampire. Ένας καθημερινός έλεγχος ρουτίνας αλλάζει με την εμφάνιση ανεξήγητων πλασμάτων. H Hope πεθαίνει, αλλά εκπλήσει τον Liam όταν επιστρέφει στην ζωή σε κάτι άλλο, διαφορετική από ότι ήταν.

Παρά το μοντένο setting της ιστορίας το Graveyard Shift δεν θυμίζει το The Strain του Guillermo del Toro και του Peter Hogan, αλλά περισσότερο ταινίες τρόμου της δεκαετίας το 80, όπως το Lost Boys ή το Fright Night όπως προανάφερα. Το υπερφυσικό στοιχείο της ιστορίας αποκαλύπτεται γρήγορα και μας βάζει αμέσως στο κλίμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Faeber: Θα μπορούσε να είναι ένα comic για έναν αστυνομικό του οποίου η κοπέλα είναι vampire, ή θα μπορούσε να είναι ένα comic για ένα βαμπίρ του οποίου ο φίλος είναι ένας αστυνομικός. O Liam και η Hope είναι και οι δύο πρωταγωνιστές. Κανένας δεν είναι δευτερεύον σε σχέση με τον άλλον.”

Ο μεγάλος κακός της υπόθεσης είναι ο Cromeyer, αρχηγός της συμμορίας, ενώ το ζευγάρι βρίσκει ένα σύμμαχο στο πρόσωπο της Wanda Dorsey, η οποία είναι εξπέρ σε ότι αφορα τα vampire. Είναι μια psychic που βοηθά την αστυνομία σε μερικές υποθέσεις, χωρίς όμως κανένας να την παίρνει στα σοβαρά. Όταν όμως ο Liam καταλαβαίνει τι συμβαίνει με την Hope, θα ζητήσει την βοήθειά της.

Η αγάπη μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών ανθρώπων και στην συγκεκριμένη περίπτωση με μια vampire, εξετάζεται αρκετά στην ιστορία θέτοντας το μεγάλο ερώτημα. Μπορεί η αγάπη να υπερνικήσει κάθε εμπόδιο; Μπορούν να συνεργαστούν επιτυχώς δύο διαφορετικοί χαρακτήρες γαι να επιλύσουν κάποιο έγκλημα; Το παράξενο αυτό ζευγάρι έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τους αντίπαλους βρυκόλακες και ότι άλλο μπορεί να τους κάνει κακό όπως το φως του ήλιου, οι σταυροί και το αγιασμένο νερό.

Το artwork του Fran Bueno, ο οποίος είχα συνεργαστεί ξανά με τον Faerber, κατορθώνει και συλλαμβάνει τέλεια την υπόθεση, πράγμα που δίνει περισσότερη αξία στο comic. Η συνηθισμένη οικογενειακή ζωή του Liam και της Hope, έρχεται σε άμεση αντίθεση, χρωματικά και σχεδιαστικά, με τις ξαφνικές σκηνές βίας που ξεπηδούν από τις σελίδες.

Παρόλο που δεν δημιουργεί πολύ βάθος στο χαρακτήρα του Liam, δίνει αρκετό βάρος στην δράση της ιστορίας. Με την πλοκή να κρατά το ενδιαφέρον σε κάθε σελίδα, το Graveyard Shift είναι ένα αρκετά καλό comic που μας γυρνά ευχάριστα στις παλιές καλές μέρες των vampire, μια ωραία αλλαγή από την τρέχουσα φάση των zombies που είναι στη μόδα σήμερα.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*