Glandstone Gander

Σήμερα αποφάσισα να παρουσιάσω το πιο τυχερό παπί που έχει σχεδιαστεί ποτέ. Μιλάω φυσικά για τον Glandstone Gander όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό. Εμείς στην χώρα μας  τον ξέρουμε ως Γκαστόνε Γκάντερ ή απλά Γκαστόνε. Δημιουργός του είναι ο κορυφαίος Carl Barks, από την πένα του οποίου γεννήθηκαν ο Σκρούτζ  Μακ  Ντάκ, ο Κύρος Γρανάζης, η Μάτζικα Ντε Σπέλ κ.α.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Ιανουάριο του 1948 με την ιστορία «Wintertime Wagers», που κυκλοφόρησε με το περιοδικό «Walt Disney’s Comics and Stories» No 88. Η ελληνική έκδοση της ιστορίας δημοσιεύτηκε το 1996 στο περιοδικό “Κόμιξ” No 92.

Αυτή η απίστευτη τύχη δεν τον ακολούθησε από τα πρώτα του βήματα αφού δεν ήταν κομμάτι της βασικής ιδέας του χαρακτήρα του, αλλά του προσδόθηκε αργότερα και αυτό έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία “Lack of the North” που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1949.

Κατά τον κορυφαίο σεναριογράφο της Disney, Don Rosa, είναι γιος του  Γουστάβου Γκάντερ και της Δάφνης Ντάκ – κόρη της γιαγιάς Ντάκ, από την οποία κληρονόμησε την τύχη του. Σύμφωνα όμως με το γενεαλογικό δέντρο του Carl Barks, είναι υιοθετημένος από τον Γουστάβο Γκάντερ και την Ματίλντα Μακ Ντακ (αδερφή του Σκρούτζ Μακ Ντάκ). Μεγάλο σόι έχουν αυτές οι πάπιες ε;

Ο Γκαστόνε είναι ένας βολεμένος πάπιος που καταφέρνει χωρίς κανένα ίχνος δυσκολίας να εκνευρίσει στο μέγιστο βαθμό τον πρώτο του ξάδερφο, Ντόναλντ. Αυτό συμβαίνει πρώτον γιατί οι δυο τους έχουν μια τεράστια κόντρα για το ποιος θα κερδίσει την καρδιά της ωραίας Νταίζη Ντάκ – κάτι που εδραιώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία “Donald’s Love Letters” του 1949 – και δεύτερον γιατί είναι και οι δύο υποψήφιοι για να κληρονομήσουν την τεράστια περιουσία του θείου Σκρούτζ. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη….

Ως λάτρης του Ντόναλντ από μικρός, ο Γκαστόνε ήταν μια φιγούρα που ήθελα να περάσει τα πάνδεινα. Να πέσουν πάνω του οι δέκα πληγές του Φαραώ, ένα πράγμα. Τόση τύχη καταντάει αηδία…. ειδικά αν είσαι με το μέρος του Ντόναλντ όπως εγώ. Βέβαια ηρεμούσα όταν σκεφτόμουν πως ο Γκαστόνε είναι απλά πολύ τυχερός, ενώ ο Ντόναλντ έχει και ένα alter ego με το όνομα Φάντομ Ντάκ!!!! Ο ένας κωλόφαρδος και ο άλλος Super Hero!!! Και φυσικά…. the Winner is Donald…

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ο Γκαστόνε δεν έχει ποτέ την πρόθεση να κάνει τη παραμικρή προσπάθεια για να αποκτήσει κάτι που δεν μπορεί να του χαρίσει η τύχη του, η οποία αψηφά κάθε πιθανότητα και του προσφέρει απλόχερα ότι επιθυμεί…Ε ντάξει είναι κάπως αχώνευτος και  παλιοχαρακτήρας, αλλά πόσο γαμάτο προσόν είναι αυτό; Ποιος δεν θα ήθελε να τα βρίσκει όλα έτοιμα;

Εκτός από τα κόμικς, τον συναντάει κανείς σε κάποια επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ”Duck Tales”, την φωνή του οποίου έκανε ο Rob Paulsen αλλά και σε  τίτλους video games.

Ποτέ δεν κατάφερε να γίνει πρωταγωνιστής, αλλά θεωρείται ένας απόλυτα επιτυχημένος συμπληρωματικός χαρακτήρας, όσο λίγοι.

 Αν μας έδινε  σήμερα λίγο, μόνο, από την τύχη του, θα είχαμε κερδίσει σίγουρα  το φλουρί. Βέβαια καλύτερο θα ήταν να μας την χάριζε για τις υπόλοιπες 364 μέρες….

Mr Comic About Mr Comic

Γεννημένος Geek, καλλιτέχνης από την φύση μου. Βρίσκω τον κόσμο που ζούμε αφάνταστα ρηχό. Λάτρης των κόμικς και βιβλιοφάγος. Κόμικς και βιβλία έγιναν οι καλύτεροι μου φίλοι από παιδί. Αν μπορούσα σίγουρα θα ταξίδευα στο χρόνο. Αρκούμαι και στο να ταξιδεύω στον πλανήτη. Σπούδασα κινηματογράφο γιατί αγαπώ τις ιστορίες. Εθίστηκα και από τότε δηλώνω στα κρυφά σκηνοθέτης. Για τα προς το ζην παλεύω κάθε μέρα με τέρατα και δαίμονες, ίσως για αυτό πιστεύω πως μόνο η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όχι τα χρήματα. Ραδιοφωνικός παραγωγός κατά καιρούς. Jedi το πρωί. DJ τα βράδια με φίλους. Αγαπώ την βιβλιοθήκη μου και τις αγκαλιές. Αν είχα μια ευχή, αυτή θα ήταν σίγουρα να έχω υπερδυνάμεις.

Speak Your Mind

*