Game of Thrones Board game

Εφέτος η Κυριακή του Πάσχα συμπίπτει με την πρεμιέρα της 5ης σαιζόν του Game of Thrones. Είναι ευκαιρία να παρουσιάσουμε ίσως το πιο πετυχημένο προϊόν της σειράς, μετά από το σίριαλ το ίδιο, ασφαλώς. Πετυχημένο γιατί πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, αναπτυγμένο σε βάθος παιχνίδι που πέρα από το ισορροπημένο game-play του, εισήγαγε ένα ακόμα παράγοντα κατά την διάρκειά του: τη Διπλωματία – που αποτελείται κυρίως από πισώπλατα μαχαιρώματα στους συμπαίκτες και την δέσμευση να αθετήσεις το λόγο σου στις συμφωνίες που μόλις έκανες. Cool?

He who knows nothing

 

To Game of Thrones κυκλοφόρησε το 2003 από την Fantasy Flight Games. Δημιουργός του είναι ο  Christian T. Petersen και σχεδιάστηκε για 3 έως 5 παίχτες. Θα είστε τυχεροί αν κρατήσει μια ώρα, καλύτερα προετοιμαστείτε για 2ωρο και πάνω. Για κάποιο λόγο η εταιρία το προτείνει για ηλικίες 12 και άνω.

Οι παίκτες αναλαμβάνουν τους ρόλους των μεγάλων οίκων του Westeros (Stark, Lannister Baratheon, Tyrell και Greyjoy) και προσπαθούν κατακτώντας περιοχές να γίνουν οι κάτοχοι του Iron Throne. Οι παίκτες δίνουν εντολές στα στρατεύματά τους πως θα αναπτυχθούν και συγκρούονται συνεχώς με τους αντιπάλους. Περισσότερες περιοχές σημαίνει περισσότερες προμήθειες το οποίο με τη σειρά του δίνει δικαίωμα για μεγαλύτερο στρατό. Αλλά στην εκτέλεση αυτό είναι κάπως πιο περίπλοκο μια και κάθε παίκτης έχει στα χέρια του ένα σωρό ακόμα θέματα να ασχοληθεί όπως να μαζέψει Power tokens (σύμβολο δύναμης και ανταλλακτικό μέσο), να διεκδικήσει καλές θέσεις στα tracks επιρροής, να αντιμετωπίσει συνθήκες που δημιουργούνται από κάρτες γεγονότων και, δουλειά δεν είχε ο διάολος, τις επιθέσεις των Wildlings. Ας τα δούμε σιγά-σιγά.

Westeros from above

Το ταμπλό του παιχνιδιού είναι ο χάρτης των επτά βασιλείων του Westeros. Ανάλογα με τον οίκο που έτυχε σε κάθε παίκτη, ξεκινούν από το κάστρο τους (όπως τοποθετούνται στα βιβλία και τη σειρά) παίρνοντας λίγες αρχικές μονάδες στρατού στο χρώμα του οίκου τους. Ανάλογα με τον αριθμό των ενεργών παικτών, το παιχνίδι σε καθοδηγεί για το ποιοι οίκοι είναι στη διάθεση του παίκτη. Για τους υπόλοιπους, μοιράζει σε κάθε κάστρο μια δύναμη που ο παίκτης πρέπει να εξουδετερώσει για να το κατακτήσει. Κάποιες περιοχές έχουν κάστρα, μικρά ή μεγάλα. Αυτά θα παράξουν στρατό όταν παρουσιαστεί μια κάρτα γεγονότων που δίνει αυτή την οδηγία. Επίσης το πλήθος των κάστρων είναι και το έπαθλο που θα αναδείξει τον νικητή – καλό είναι να τα κυνηγάει κανείς. Άλλες περιοχές έχουν “βαρέλια” που συμβολίζουν τις προμήθειες. Κάθε τόσο (κάρτα γεγονότων) θα κληθούν όλοι να μετρήσουν το πλήθος των βαρελιών υπό την κατοχή τους. Αυτά θα κρίνουν το πόσο στρατό μπορεί να συντηρήσει κανείς και ενδέχεται κάποιος να βρεθεί με περισσότερες μονάδες απ’ αυτές που μπορεί να θρέψει. Σ’ αυτή την περίπτωση πέφτει μαχαίρι. Άλλες περιοχές έχουν το σύμβολο της δύναμης (ένα στέμμα) που σημαίνει ότι αν τις εκμεταλλευτείς σωστά, μαζεύεις power tokens. Άλλες τέλος δεν έχουν τίποτα αλλά κατακτώντας τις έχεις έλεγχο στη ευρύτερη περιοχή ή πλησιάζεις πιο πλούσιες διώχνοντας ταυτόχρονα κάποιον άλλο (απλά για την πώρωση).

Ακόμα κι η θάλασσα που περιβάλει το Westeros είναι χωρισμένη σε περιοχές κι αποτελεί μάλιστα μεγάλο στρατηγικό κομμάτι της ανάπτυξης. Κάθε παραθαλάσσιο κάστρο μπορεί να παράγει αντί για μονάδες στρατού (πεζικό και ιππότες), πλοία τα οποία εκτελούν αντίστοιχες εντολές με το στρατό ξηράς – και βέβαια μετράνε ως μονάδες όσων αφορά τη συντήρησή τους.

Μάχες, χαμός και γδικιωμός

Σε κάθε γύρο, το τι θα κάνει μια στρατιωτική μονάδα (που είναι και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του παιχνιδιού) δίνεται με τη μορφή μιας κρυφής εντολής. Αυτές τοποθετούνται στις περιοχές και αφού τελειώσουν όλοι, αποκαλύπτονται. Εκεί είναι κι οι εκπλήξεις για το σχέδιο κατάκτησης του καθενός και ο τρόπος ή η σειρά εκτέλεσης θα δείξουν αν το σχέδιο πέτυχε ή όχι.

Οι εντολές αυτές είναι 5: March (επίθεση ή μετακίνηση), Defense (άμυνα), Support (υποστήριξη γειτονικών περιοχών), Raid (επιδρομή που θα αποδώσει power tokens ή θα ακυρώσει κάρτες υποστήριξης) και Consolidate Power (είσπραξη power tokens). Είναι φανερό ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να χειριστεί κανείς το στρατό του.

Όταν γίνεται μια σύγκρουση στρατών εκτός από την καταμέτρηση δυνάμεων, ο επιτιθέμενος κι ο αμυνόμενος θα επιλέξουν μια κάρτα στρατηγού από τον οίκο τους, που αφορά κάποιο μέλος της οικογένειας σύμφωνα με το βιβλίο. Οι κάρτες αυτές προσθέτουν στη δύναμη του στρατού ή/και εφαρμόζουν μοναδικές ιδιότητες του χαρακτήρα που μπορεί να ανατρέψουν την μάχη. Ακόμα, αν κάποιος τα βρίσκει σκούρα, μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου άλλου παίχτη – με ανταλλάγματα, φυσικά. Έτσι σε μια μάχη μπορεί να συμμετέχουν περισσότεροι από 2 παίχτες και να εξελιχθεί όλο το παιχνίδι στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

House generals

Τι να τα κάνω τα λεφτά (power tokens)

Τα power tokens χρειάζονται σε 3 περιπτώσεις. Η πιο απλή είναι όταν αναγκάζεσαι να πάρεις όλο το στρατό από μια περιοχή: για να μην τη χάσεις αφήνεις πίσω το σύμβολο της δύναμής σου και παραμένει δικιά σου. Η δεύτερη είναι για την επίθεση των Wildlings όπου όλοι μαζί οι παίχτες πρέπει να συγκεντρώσουν παραπάνω tokens από τη δύναμη των αγρίων. Αν δεν τα καταφέρουν, πολλά κακά θα πέσουν στα κεφάλια τους.

Η τρίτη και σημαντικότερη περίπτωση είναι η δημοπρασία για τις θέσεις επιρροής, όταν εμφανιστεί η κάρτα που απαιτεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν τρία tracks (ουρές) στις οποίες όσο πιο πάνω βρίσκεσαι τόσο πιο πλεονεκτική είναι η θέση σου σε σχέση με τους άλλους.

Το track του Σιδηρού θρόνου καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας των παικτών. Ο πρώτος καθορίζει τις ισοπαλίες στις τοποθετήσεις των παικτών.

Το track των Fiefdoms καθορίζει τις ισοπαλίες στη μάχη. Αν ισοβαθμούν 2 παίκτες, αυτός που είναι ψηλότερα στο Fiefdoms’ track κερδίζει τη μάχη. Ο πρώτος στη σειρά έχει τη Βαλυριανή λεπίδα που, ανά γύρο, μπορεί να δώσει ένα +1 σε μια κρίσιμη μάχη.

Το track του Βασιλικού συμβουλίου όπου ανάλογα με τη θέση του ο κάθε παίκτης έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει έναν ορισμένο αριθμό πλεονεκτικών εντολών (για τις κινήσεις του στρατού). Ο τελευταίος δεν δικαιούται καμία ενώ ο πρώτος αρκετές. Το άλλο πλεονέκτημα του πρώτου είναι Το κοράκι το οποίο επιτρέπει στον κάτοχό του να αλλάξει μια εντολή εφόσον αυτές έχουν αποκαλυφθεί.

Τι λέει η εμπειρία

Το Game of Thrones είναι ένα περίπλοκο, προσεγμένο παιχνίδι με βάθος που απευθύνεται σε ένθερμους παίκτες – οι οποίοι είναι διατεθειμένοι ν’ αφιερώσουν αρκετή ώρα και να αφοσιωθούν στις στρατηγικές του. Η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένη ταυτόχρονα σε πολλές λειτουργίες του παιχνιδιού αλλά και στις μηχανορραφίες των συμπαικτών και συχνά στην πρόνοια να κατανοήσουν το σχέδιο των άλλων, κυρίως αυτών από τους οποίους κινδυνεύουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί σκληρό γιατί με συνδυασμό επιθέσεων κάποιος παίκτης μπορεί κυριολεκτικά να πεταχτεί εκτός παιχνιδιού από νωρίς. Γι αυτό και χρειάζεται ψυχραιμία σε όλα τα επίπεδα καθώς και κόσμο που δε θα στραβώσει εύκολα – οι στιγμές αυξημένης ψυχικής ζέσης θα είναι πολλές.

Προσωπικά το λατρεύω γιατί στηρίζεται καθαρά στις στρατηγικές αποφάσεις κι όχι σε κάποιο ζάρι που μπορεί να σε προδώσει τη στιγμή που το έχεις ανάγκη (αυτό το κάνουν οι συμπαίκτες συνήθως). Πρέπει όμως να παραδεχτώ ότι υπήρξαν αρκετές φορές που η ψυχραιμία μου πήγε περίπατο. Κακό για τη στιγμή όμως τώρα τα θυμόμαστε και γελάμε (ως επί το πλείστον). Του αξίζει ένα Ευκαιριακό ποσοστό αλητείας 9 στα 10 γιατί το να εξοστρακιστείς πριν την ώρα σου από ένα παιχνίδι είναι εγγύηση για να χαλάσει το κέφι όλων.

Expansions σε μορφή επεισοδίων

Τα expansions του παιχνιδιού ακολούθησαν τους τίτλους των βιβλίων της σειράς. Έτσι ήρθε το Class of Kings που πρόσθεσε αρκετά στοιχεία στο παιχνίδι με σημαντικότερα τον 6ο παίκτη (Οίκος Martell), νέο σετ εναλλακτικών καρτών στρατηγών, την εφαρμογή των λιμανιών (για τα πλοία και τις ναυμαχίες) και μια νέα μονάδα, τους καταπέλτες.

Έπεται το Storm of Swords που – παράλληλα με την ιστορία – επικεντρώνεται στο Trident/Riverrun και δίνει ένα ζουμαρισμένο χάρτη της περιοχής αντί της full έκδοσης του χάρτη. Εισάγει τις κάρτες συμμάχων και τις κάρτες τακτικής αλλά παράλληλα δίνει καινούργιες κάρτες γεγονότων και νέο σετ από στρατηγούς.

Μετά ήρθε η αναδιάρθρωση. Τα σημαντικότερα σημεία και λειτουργίες των 2 expansion συγκεντρώθηκαν στο αρχικό παιχνίδι κι η Fantasy Flight Games κυκλοφόρησε το Game of Thrones 2nd edition (2011). Ο χάρτης ξανασχεδιάστηκε (κυρίως στις νότιες περιοχές) και έπεσε πολύ φρέσκο concept art στην απεικόνιση των χαρακτήρων (στρατηγών). Και μερικές άλλες μικροαλλαγές που προσωπικά δε βρήκα τόσο συγκλονιστικές ώστε να κερδίσουν τη θέση που έχει η πρώτη έκδοση.

Τα επόμενα, Feast for Crows και Dance with Dragons πρόσφεραν ξανά νέες κάρτες και εναλλακτικά setup για πιο γρήγορο παιχνίδι. Η πιο σημαντική προσθήκη μάλλον είναι οι κάρτες για το Eyrie και τον οίκο των Arryn που τους ανοίγει ως playable επιλογή.

Εδώ αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι η κατασκευάστρια εταιρία έχει βγάλει και card game με τον ίδιο τίτλο (για τους λάτρεις του είδους). Δεν έχει καμία σχέση με τους μηχανισμούς του επιτραπέζιου – είναι καθαρά χαρτοπαίχνιδο με καινούργιες κάρτες κάθε τόσο κλπ κλπ. Δεν το έχω παίξει αλλά έχω ακούσει πολύ καλές κριτικές από ανθρώπους που το δοκίμασαν (και δε θα δίσταζαν να το θάψουν εάν ήταν πατάτα). Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε εδώ.

Το παιχνίδι στο σπίτι, το web και παντού

Είναι σχεδόν περιττό να μιλήσουμε (κι εμείς) για τον ενθουσιασμό σε οτιδήποτε αφορά το έργο του Game of Thrones. Βιβλίο, σειρά, RPG, μια ντουζίνα παιχνιδιών στο web (δεν πήγαν και πολύ καλά…), T-Shirts, φλιτζάνια, κοσμήματα, μαξιλαράκια, μπύρες και τ’αυγά της Daenerys ομελέτα. Το επιτραπέζιο μάλλον είναι η καλύτερη επένδυση μετά το λογοτεχνικό κομμάτι. Δεν είδα να το μετατρέπουνε σε ηλεκτρονική μορφή (why not guys?) αλλά δεν έψαξα κιόλας για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρώ τον συγκεκριμένο τίτλο Must-have, να μη λείψει από κανένα σπίτι.

Κλείνω με ευχές για μια ευτυχισμένη κι αιματοβαμμένη 5η σαιζόν (ίσως όχι για όλους) και όσο το δυνατό πιο πολλά spoilers γιατί τα βιβλία δε βλέπω να βγάζουν την ανηφόρα – κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κι αυτό, είτε κανονικά είτε μέσω της θείας HBO.

The Tiefling About The Tiefling

Συνελήφθην επί 7ετίας κι έκτοτε είμαι έξω με αναστολή.
Σπούδασα μέχρι που βαρέθηκα και ποτέ μα ποτέ δεν κατάφερα να εργαστώ σε κάτι που να μ'αρέσει.
Από μικρός επιθυμούσα να ζω στο μεσαίωνα αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι ανθρωπιστικά είμαστε ακριβώς εκεί.
Ασχολήθηκα με πολλά δελεαστικά χόμπι που δεν ενδιαφέρουν κανένα.
Συνεχίζω να υφίσταμαι με την ελπίδα ότι υπάρχει κάποιο μυστικό που περιμένει να το ανακαλύψω. Μετά μπορώ να το καταστρέψω για να μην το βρει κανείς άλλος.

Αντιπαθώ την έλειψη τακτ, το στραβό παρκάρισμα, την ηλιθιότητα, τα μπέργκερ χωρίς πίκλες, την ασυνέπεια, τις ταινίες που δε μ'ενδιαφέρει να δω, τις γενικεύσεις, αυτούς που λατρεύουν τη σοκολάτα, το Νοέμβρη, την κρύα πίτσα, το σεπούκου, τα ακριβά εισιτήρια, το κέντρο της Αθήνας, το συνάχι, τη γραφειοκρατία, τα σαφρίδια, τις γυναίκες χωρίς φρύδια, το πλαστικό και οτιδήποτε δε χρειάζεται ξηρούς καρπούς αλλά έχει.
Μεταξύ άλλων.
Αν υπάρχει κάτι που συμπαθώ, μου διαφεύγει επί του παρόντος.

Τέλος, οι γάτες είναι κακά ζώα. Έχω μία.

Speak Your Mind

*