Ender’s Game

Το Ender’s Game είναι το πρώτο βιβλίο της best selling πενταλογίας του βραβευμένου συγγραφέα Orson Scott Card. Πρόκειται για μια space opera (ήτοι sci-fi μυθιστόρημα) που εξελίσσεται σε μια γη κάποια χρόνια στο μέλλον όπου το διαπλανητικό ταξίδι είναι πραγματικότητα κι αυτό έχει επιτρέψει στον άνθρωπο να αναζητά νέους πλανήτες είτε για αποικισμό, είτε για πολύτιμες πρώτες ύλες, είτε για στρατιωτικές βάσεις. Σε κάποιο ταξίδι, μοιραία, ο άνθρωπος πέφτει πάνω σε μια νέα φυλή, όπου πάνω-κάτω προσπαθεί να κάνει το ίδιο πράγμα. Αυτή η φυλή, the Formics, είναι εντομοειδής και δρα σα μια κοινωνία μυρμηγκιών. Επίσης είναι επεκτατική και δεν της αρέσει να μοιράζεται το χώρο της με άλλα όντα.

Αναπόφευκτα ξεσπάει ο πόλεμος και μετά από 2 κύματα βίαιων και με τεράστιο κόστος σε ζωές συγκρούσεων η ανθρωπότητα (στο τσακ) καταφέρνει να επιβιώσει χάρις κυρίως των ικανοτήτων των διοικητών του αστρόστολου.

Αυτό είναι ένα ωραίο, ίσως και προβλέψιμο ή συνηθισμένο σενάριο φαντασίας. Είναι επίσης το background της ιστορίας μια και το Ender’s Game ξεκινάει με την ανθρωπότητα να περιμένει τον τρίτο και πιο επικίνδυνο για την επιβίωση πόλεμο με τους Formics.

Οι Formics, τακτικά υποδεέστεροι των ανθρώπων, προσέφεραν εύκολες μάχες στην αρχή που σταδιακά γίνονταν όλο και πιο δύσκολες. Οι άνθρωποι δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι κάτι παράξενο συνέβαινε. Τα εντομοειδή δεν ήταν απλά άφθονοι σε δύναμη. Στην ουσία η δύναμή τους δε μετριόταν σε μονάδες. Όπως τα δικά μας μυρμήγκια ή μέλισσες, μοιράζονταν μια κυψελική διάνοια (Hive mind) επικοινωνώντας με έναν άγνωστο αλλά άμεσο τρόπο. Έτσι κάθε ήττα τους αποθηκευόταν, γινόταν συνείδηση και ποτέ δεν επαναλάμβαναν το ίδιο λάθος ή στρατηγικό ατόπημα.

Αυτό όχι μόνο απαιτούσε από την ανθρωπότητα να διαθέτει όλο και καλύτερους διοικητές αλλά κι αυτοί να ενεργούν με όλο και πιο απρόβλεπτους τρόπους ώστε να γυρίσουν τη μάχη προς όφελός τους.

Μεσολάβησαν αρκετές δεκαετίες μεταξύ των πολέμων κι έτσι και οι 2 μεριές είχαν το χρόνο να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες, δυνατότερα όπλα, ταχύτερα σκάφη, πιο καταρτισμένο προσωπικό.

Οι άνθρωποι όμως είχαν κι άλλο ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουν, το ότι οι Formics ήταν πλέον στρατηγικά αρτιότεροι μια και μπορούσαν να προβλέψουν κάθε τακτική των ανθρώπων και να νικήσουν. Αυτό με τη σειρά του ώθησε τους ανθρώπους να αναπτύξουν ένα νέο σχέδιο που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτό το πλεονέκτημα κι έτσι κατευθύνθηκαν στο να εντοπίσουν τακτικές ευφυΐες που θα προκαλούσαν έκπληξη στους αντιπάλους και ταυτόχρονα θα οδηγούσαν στη νίκη. Κι έτσι στράφηκαν στα παιδιά.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να ληφθούν ως εκτεταμένα spoilers, όχι μόνο για το βιβλίο ή το comic αλλά κυρίως για την ταινία Ender’s Game με συμμετοχές όπως Harrison Ford και Ben Kingsley. Δεν είναι όμως διότι η αφήγηση του βιβλίου ξεκινάει με όλα αυτά ως δεδομένα ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, με τον εντοπισμό του ενός παιδιού που ξεχώρισε, του Andrew Wiggin ή αλλιώς “Ender”.

Ο Ender λοιπόν, εντοπίζεται μέσω μιας τεχνολογίας που παρακολουθεί κάθε παιδί από τη γέννησή του μέχρι να “απορριφθεί” ως πιθανός διοικητής. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα τσιπάκι καταγραφέα που ενσωματώνουν σε κάθε γήινο παιδί. Κάθε παιδί που επιλέγεται, στέλνεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη σχολή πολέμου όπου θα περάσει από διάφορα στάδια εκπαίδευσης μέχρι να θεωρηθεί στρατηγικά ώριμο ώστε να αναλάβει τη διοίκηση κάποιου στόλου.

Η ιστορία έχει πολλές εκπλήξεις, πολλές ανατροπές και συχνά περιστατικά που δε θεωρήθηκαν από το σύνολο των αναγνωστών ως “politically correct”. Ειδικά το όνομα του Orson Scott Card έχει αναμειχθεί σε κάποιες περιπτώσεις σε πουριτανικές διαμαρτυρίες ή ανορθόδοξους τρόπους απόδοσης ιστοριών που αφορούν μεταξύ άλλων παιδιά.

Πέραν αυτών όμως η ιστορία δεν παύει να είναι συναρπαστική και να καταλήξει σε σημεία που δεν περιμένει κανείς. Η συνέχεια της ζωής του Ender είναι και το περιεχόμενο των επόμενων βιβλίων αλλά δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με το κλίμα ή τους σκοπούς του πρώτου. Επιγραμματικά τα βιβλία είναι Ender in Exile, Speaker for the Dead, Xenocide και Children of the Mind.

Τα βιβλία συνοδεύουν αρκετά βραβεία λογοτεχνίας και Sci-fi μυθιστορημάτων ανάμεσα στα οποία είναι 1985 Nebula Award και 1986 Hugo Award για το Ender’s game, 1986 Nebula Award και 1987 Hugo για το Speaker, 1992 Hugo και Locus για το Xenocide.

Οι εκδόσεις έγιναν από τη Marvel Comics. Κάθε βιβλίο χωρίστηκε σε 3 τόμους των πέντε τευχών ο καθένας. Ασφαλώς κυκλοφόρησε και σε μορφή ενσωματωμένων τόμων για κάθε βιβλίο μέχρι και το 3ο.

Πέρα από τη μεγάλη επιτυχία της κεντρικής ιστορίας και των sequels η Marvel θεώρησε ότι τα prequels θα είχαν την ίδια απήχηση. Έτσι, αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί η σειρά Formic Wars που αφηγείται τους 2 πρώτους πολέμους (μεταξύ άλλων) και την ηρωική αντίσταση ενός αμφιλεγόμενου και ριψοκίνδυνου αξιωματικού του Mazer Rackham.

The Tiefling About The Tiefling

Συνελήφθην επί 7ετίας κι έκτοτε είμαι έξω με αναστολή.
Σπούδασα μέχρι που βαρέθηκα και ποτέ μα ποτέ δεν κατάφερα να εργαστώ σε κάτι που να μ'αρέσει.
Από μικρός επιθυμούσα να ζω στο μεσαίωνα αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι ανθρωπιστικά είμαστε ακριβώς εκεί.
Ασχολήθηκα με πολλά δελεαστικά χόμπι που δεν ενδιαφέρουν κανένα.
Συνεχίζω να υφίσταμαι με την ελπίδα ότι υπάρχει κάποιο μυστικό που περιμένει να το ανακαλύψω. Μετά μπορώ να το καταστρέψω για να μην το βρει κανείς άλλος.

Αντιπαθώ την έλειψη τακτ, το στραβό παρκάρισμα, την ηλιθιότητα, τα μπέργκερ χωρίς πίκλες, την ασυνέπεια, τις ταινίες που δε μ'ενδιαφέρει να δω, τις γενικεύσεις, αυτούς που λατρεύουν τη σοκολάτα, το Νοέμβρη, την κρύα πίτσα, το σεπούκου, τα ακριβά εισιτήρια, το κέντρο της Αθήνας, το συνάχι, τη γραφειοκρατία, τα σαφρίδια, τις γυναίκες χωρίς φρύδια, το πλαστικό και οτιδήποτε δε χρειάζεται ξηρούς καρπούς αλλά έχει.
Μεταξύ άλλων.
Αν υπάρχει κάτι που συμπαθώ, μου διαφεύγει επί του παρόντος.

Τέλος, οι γάτες είναι κακά ζώα. Έχω μία.

Speak Your Mind

*