Elfen Lied

Όχι-όχι δεν έχουμε να κάνουμε με Ξωτικά ούτε με μάγους, δράκους, ιππότες, μεσαίωνα όσο και αν ο τίτλος είναι κάπως παραπλανητικός καμία επαφή με ξωτικά, ορκ και τα συναφή. Ο τίτλος είναι Γερμανικός (!)σημαίνει “Elf Song” και παραπέμπει στο ποιήμα με τον ίδιο τίτλο, “Elfenlied” το οποίο παρουσιάζεται και στο εν λόγο manga.

Αυτό το ποίημα υπήρξε και η πηγή έμπνευσης για τον Lynn Okamoto στο να δημιουργήσει το Elfen Lied που παρουσιάστηκε μέσα απ τις σελίδες του Weekly Young Jump απ΄τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Αύγουστο του 2005 συμπληρώνοντας 107 τεύχη και αργότερα εκδίδοντας το σε 12 tankobon (τόμους). Ανήκει και αυτό στα Seinen manga (πρωτοτυπώ πάλι ε?), έγινε anime σειρά 13 επεισοδίων, κάπως “συμπιεσμένη” απόδοση απ’το manga και με διαφορετικό τέλος που κατάφερε πάραυτα να γίνει μεγάλη επιτυχία. Για να δούμε λοιπόν τι μας επιφυλάσει το Elfen Lied.

Diclonii

Η ιστορία επικεντρώνεται σε ένα είδος ονόματι Diclonii (ή Δυκλόνια) και πιο συγκεκριμένα στην Lucy. Τα Δυκλόνια όπως αναφέρεται στην αρχή είναι το επόμενο στάδιο της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Χαρακτηρίζονται από κάποιο είδος κεράτων που ξεπροβάλλουν απ΄το κεφάλι τους καθώς και από έναν αριθμό αόρατων χεριών που αποκαλούνται “Βέκτορες”(Vectors) τα οποία επεκτείνονται σε διάφορες αποστάσεις απ΄το Δυκλόνιο (στην περίπτωση της Lucy μόλις 2 μέτρα) και μπορούν να σηκώσουν όπως και να κόψουν αντικείμενα, καθώς και να σταματήσουν σφαίρες… και όχι μόνο. Επίσης τα Δυκλόνια έχουν διπλάσιο ρυθμό νοητικής ανάπτυξης απ΄τους ανθρώπους. Όλα αυτά οφείλονται όπως είπα και πρίν στην φυσική εξέλιξη του είδους και όχι σε γενετική ανωμαλία άλλου τύπου… Μετάλλαξη αν προτιμάτε.

Η ιστορία λοιπόν ξεκινάει από ένα υψηλής ασφαλείας εργαστήριο όπου κρατείτε φυλακισμένη η Lucy. Εξηγούνται εδώ τα όσα προανέφερα για τα Δυκλόνια και αποκαλύπτεται οτι η Lucy και ένας μικρός αριθμός Δυκλονίων που έχει βρεθεί είναι φυλακισμένα λόγο του φόβου οτί το εξελιγμένο αυτό είδος θα “καταστρέψει” τον άνθρωπο και θα γίνει το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη. Φυσικά και θα κάνω εδώ τον παραλληλισμό με τους X-men μια και φαίνεται κάπως η ομοιότητα της αντιμετώπισης τους απ τους ανθρώπους. Ο φόβος λοιπόν τους έχει οδηγήσει στο να κρατάνε τα Δυκλόνια φυλακισμένα πιστεύοντας πως αν η Lucy ή κάποιο άλλο αφεθεί ελεύθερο αυτό θα σημάνει και το τέλος της ανθρωπότητας. Αυτό και πάλι δικαιολογείται αναφέροντας κάποιο είδος “μόλυνσης” καθώς και την ψυχολογική αστάθεια που χαρακτηρίζει τα Δυκλόνια (που συνήθως ξεκινάει απ΄την απόρριψη τους απ’την ανθρώπινη κοινωνία…).

Ένα λάθος της ασφάλειας και η Lucy δραπετεύει σκορπίζοντας τον θάνατο  κατά την έξοδό της απ΄τις εγκαταστάσεις. Πριν προλάβει να ξεφύγει τραυματίζεται στο κεφάλι από μια αντιαρματική σφαίρα και πέφτει στην θάλασσα…

Σε αυτό το σημείο θα γνωρίσουμε τον δεύτερο χαρακτήρα κλειδί τον Kohta [Κό(ου)τα προφέρεται αλλά ακούγεται σαν Κότα] ο οποίος μετακομίζει στην περιοχή Kamakura για σπουδές μετά τον θάνατο του πατέρα και της αδερφής του απο άγνωστα για την ώρα αίτια. Εκεί θα τον υποδεχτεί η ξαδέρφη του Yuka που έχει να την δεί απ την τελευταία του επίσκεψη εκεί πριν 8 χρόνια. Σε έναν περίπατο με την ξαδέρφη του στην παραλία θα συναντήσουν μια γυμνή χτυπημένη στο κεφάλι κοπέλα… Αυτή φυσικά είναι η Lucy αλλά εδώ δεν βλέπουμε τον “ψυχρό δολοφόνο” που γνωρίσαμε προηγουμένως αλλά μια κοπέλα με την νοημοσύνη βρέφους… Το μόνο που λέει είναι “Nyu” και έχει δυο παράξενα κέρατα που ξεπροβάλουν απ’το κεφάλι της πράγμα που τρομάζει εν μέρη τους δύο νέους. Διστακτικά μεν αλλά θέλοντας να βοηθήσουν αποφασίζουν εκτός απ’το να την βαφτίσουν Nyu να την πάρουν στο σπίτι του Khota και να προσπαθήσουν να βρούνε τους “κηδεμόνες” της, πού μένει,απο πού είναι και γιατί παρά την ηλικία της η νοητική της ανάπτυξη είναι σαν παιδί προ-νηπιακής ηλικίας (Nyu και nyu και χαζοχαίρεται όλη την ώρα).

Όπως μάλλον θα καταλάβατε το χτύπημα στο κεφάλι που δέχτηκε η Lucy δίχασε την προσωπικότητά της. Σαν Nyu είναι ένα αθώο χαριτωμένο “παιδάκι” αλλά βαθιά μέσα της βρίσκεται σε λήθαργο η Lucy για την οποία δεν γνωρίζουμε και πολλά εκτός του οτί είναι “εκδικητική” προς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα βίαιη…

Στην πορεία θα δούμε τους ανθρώπους του εργαστηρίου να ψάχνουν με διάφορα μέσα για την Lucy, ακόμα και στέλνοντας Δυκλόνια να την κυνηγήσουν ενώ ο Khota και η Yuka φαίνεται να υιοθέτησαν μεγάλους μπελάδες που μπορεί να τους στοιχίσουν την ίδια τους τη ζωή… Δεν ήταν όμως τυχαίο να βρεθεί η Lucy στο δρόμο του Khota… Αυτό είναι και το μυστήριο που καλείστε να δείτε και η εξέλιξή του είναι μαγευτικά τρομακτική…

Lilium

Η πρώτη μου επαφή με το Elfen Lied ήταν απ’το anime. Πρώτο πλάνο του πρώτου επεισοδίου “ένα κομμένο χέρι σε μια λίμνη αίματος” και έπειτα γύρω στα 10 λεπτά ασταμάτητου gore με μουσική υπόκρουση το Lilium (theme που παίζει στο opening και η μελωδία του έχει σχέση με την ιστορία). Με καθήλωσε… Από τότε μέχρι σήμερα αυτό το 10λεπτο το έχω δει πάνω απο 30 φορές και το Lilium έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου.

Η βία έχει την τιμητική της εδώ τόσο στο manga όσο και στο anime,σωματική αλλά και ψυχολογική. Πιστεύω επίσης και ίσως συμφωνήσουν και άλλοι που διαβάζουν manga ότι ο ανθρώπινος ψυχικός κόσμος είναι ένα είδος παιδότοπου για τους Ιάπωνες mangaka (δημιουργούς manga). Κάθε φορά νιώθω οτι παίζουνε με την ψυχολογία μου. Το Elfen Lied προβάλει διάφορα θέματα όπως κοινωνική αποξένωση, κρίση ταυτότητας, κακοποίηση, εκδίκηση, προκατάληψη, ζήλια καθώς και την αξία της ανθρωπότητας βάση της τωρινής ανθρώπινης εξέλιξης. Πολύυυ βάθος! Στα 13 επεισόδια που είδα σχεδόν σερί, το λάτρεψα. Ήταν τόσο “αρρωστημένα” όμορφο. Όταν αργότερα διάβασα το manga ήταν όπως φαντάζεστε πιό εμπλουτισμένο στην πλοκή και την εξέλιξη με διαφορετικό κλείσιμο στην ιστορία. Σε ένα μέρος μου φάνηκε σαν το anime να πήγε στα “μισά” του manga και να έδωσε εκεί δικό του φινάλε (καθόλου άσχημο κιόλας). Αυτό έγινε γιατί μόνο 13 επεισόδια έδωσαν στον σκηνοθέτη Mamoru Kanbe για να “αποδώσει” το Elfen Lied του οποίου το manga κυκλοφορούσε ακόμα και είχε διανύσει περίπου την μισή ιστορία. Παρ’όλη την “συμπίεση” που έκανε ο Mamoru Kanbe και τις όποιες αλλαγές το αποτέλεσμα γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία απ’όση φανταζόταν. Επιτυχία που ήταν ακόμα μεγαλύτερη στον “Δυτικό κόσμο” των animation.

Ink

Τα σχέδια του manga με απογοήτευσαν (έτσι ξερά θα το πώ). Ήταν απλά, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Θα τα χαρακτήριζα σχεδόν πρόχειρα. Είναι επίσης κάπως old school manga (ακραία χαρακτηριστικά προσώπου, μεγάλα μάτια, μικρές μύτες κτλ.).

Το Elfen Lied είναι μια λαμπρή απόδειξη οτι ένα comic μπορεί να γνωρίσει επιτυχία με ένα απλό κλασσικό σχέδιο και ένα αρκετά υποσχόμενο σενάριο να το υποστηρίζει.

Αξίζει να αναφέρω την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δουλειά που έγινε στο anime στα opening και ending credits οπού οι εικόνες που παρουσιάζονται έχουν ομοιότητες με πίνακες του Gustav Klimt καθώς και συμβολισμούς παρόμοιους με εκείνους που βρίσκουμε σε έργα του El Greco.

Το κομμάτι Lilium που ακούγεται στο opening της σειράς αλλά και στη διάρκεια αποτελώντας και αυτό ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία, είναι σύνθεση του Yukio Kondo σε στίχους Kayo Konishi. Το στυλ του είναι κάτι απο Γρηγοριανή ψαλμωδία σε εκκλησιαστικά λατινικά με στίχους βγαλμένους απο εδάφια της Βίβλου και διάφορες ψαλμωδίες. Είναι ένα κομμάτι που σου μένει πραγματικά, μια τόσο θλιβερή και συνάμα όμορφη μελωδία.

To Elfen Lied είναι ένα πολύ καλό anime/manga. Θα το χαρακτήριζα ώς “τρομακτικά όμορφο” με μια μικρή δόση παράνοιας που “χορεύει” με τον ρομαντισμό. Είτε διαλέξετε να το δείτε είτε να το διαβάσετε είμαι σίγουρος οτι θα το λατρέψετε.

Θα τα πούμε ξανά σύντομα!

‘Till Next Time!!

Yatamura About Yatamura

Η πρώτη μου επαφή με τα κόμικς ήταν όταν ξεκίνησα να αγοράζω το Μπλεκ την περίοδο που πήγαινα δημοτικό.Στα χρόνια που ακολούθησαν προστέθηκαν πολλά σε αυτό το νέο "πάθος",spiderman,superman και διάφορα animation.Κάτα την περίοδο της εφηβείας μου ξεκίνησα να συλλέγω τεύχη Spawn που αποτέλεσε έναν τίτλο σταθμό στο ταξίδι μου στην ένατη τέχνη.Ο μεγάλος μου έρωτας όμως ήρθε απ'την ανατολή σε μορφή αρχικά anime και έπειτα manga...εκεί τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στον χώρο τον κόμικς.Ένιωσα σαν την Αλίκη να κατρακυλά σε έναν αλλόκοτα όμορφο κόσμο.Είμαι εδώ λοιπόν να τα μοιραστώ όλα μαζί σας,να προτείνω και να συζητήσουμε για κόμικς,anime,manga,ταινίες και video games.

Speak Your Mind

*