Doomlord

To Doomlord ήταν μια σειρά comic που κυκλοφόρησε από στο βρετανικό περιοδικό Eagle κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, από τις 27 Μαρτίου του 1982, μέχρι τις 14 Οκτωβρίου του 1989, όπου κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος #395. Όλα τα τεύχη γράφτηκαν από τους γνωστούς Άγγλους comic συγγραφείς Alan Grant και John Wagner. Οι πιο παλιοί αναγνώστες μας θα θυμούνται τις ιστορίες που δημοσιεύονταν στο περιοδικό Αγόρι με τον τίτλο “Εξουσιαστής”.

Αρχικά το Doomlord δημοσιευόταν σε μορφή fumetti. Για όσους δεν γνωρίζουν το fumetti είναι Ιταλική λέξη και σημαίνει “little puffs of smoke”, δηλαδή τα μπαλονάκια που γράφουμε τα γράμματα στα comic. Στα αγγλικά, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στα photonovels ή στα φωτογραφικά comic, δηλαδή στα comic που έχουν φωτογραφίες και όχι σχέδια.Οι Ιταλοί τα αποκαλούν αυτά τα fotoromanzi. Την δεκαετία του 80 πολλά ελληνικά περιοδικά χρησιμοποιούσαν ηθοποιούς και μοντέλα, φωτογράφιζαν διάφορες πόζες και αργότερα τις ένθεταν σε μια ιστορία. Μετά έβαζαν μπαλονάκια με γράμματα και έτσι είχαμε το λεγόμενο photonovel.

Οι ιστορίες του Doomlord χωρίζονται σε 2 μέρη ανάλογα με την μορφή που δημοσιεύτηκαν. Τα #1 – #78 σε μορφή fumetti και τα #79 – #395 σαν κανονικό comic με σχέδιο. Αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει σαν μια ιστορία 13 τευχών αλλά η δημοτικότητα της την παράτεινε κατά πολύ. Η ιστορία μας ξεκινάει όταν ο δημοσιογράφος Howard Harvey και ο αστυνομικός φίλος του, Bob Murton, παρατηρούν έναν μετεωρίτη που πέφτει σε ένα τοπικό δάσος. Ο μετεωρίτης στην πραγματικότητα είναι ένα διαστημόπλοιο ενός απειλητικού εξωγήινου πλάσματος. Ο εξωγήινος συστήνεται ως Doomlord – servant of Nox, master of life, bringer of death!”. Αφού σκοτώνει τον Bob στη συνέχεια αφήνει τον Harvey αναίσθητο.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τευχών ο Harvey θα ανακαλύψει τι συνέβαινε. Ο Doomlord είχε την ικανότητα να σκοτώνει ανθρώπους, και να απορροφά τις μνήμες και την προσωπικότητά τους με την αφή. Στη συνέχεια, μπορούσε να εξαφανίζει το πτώμα τους με το εξωγήινο δαχτυλίδι του και στη συνέχεια μπορούσε να πάρει την μορφή τους και να τους μιμείται άψογα. Με τον τρόπο αυτό, μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα μεταξύ των ανθρώπων, αφήνοντας μόνο ένα σωρό αγνοουμένων όταν εγκατέλειψε κάθε παλιά ταυτότητας για μια νέα. Ο Doomlord έκρινε όλη την ανθρωπότητα ένοχη και επέβαλλε την ποινή του θανάτου εξαπολύοντας έναν φονικό ιό. Ο Harvey όμως σταματά τα σχέδια του μαχαιρώνοντας τον, όταν ήταν σε ανθρώπινη μορφή, αλλά ο εξωγήινος κατάφερε και πέρασε την ενέργειά του μέσα στον δημοσιογράφο. Ο Harvey όμως θυσιάστηκε για να μην ξαναζωντανέψει ο Doomlord λέγοντας του ότι η ανθρωπότητα είχε το δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη της, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Το comic ήταν πολύ δημοφιλής, ακόμη περισσότερο και από το Dan Dare που ήταν το “κύριο όνομα’ του περιοδικού Eagle. Οι αναγνώστες απαίτησαν και συνέχεια η οποία ήρθε με τον τίτλο Doomlord ΙΙ, και ήταν περισσότερο επιστημονική φαντασία παρά τρόμου στην προσέγγιση. Στο σενάριο αποκαλύπτεται ότι Doomlord” ήταν μια γενική ονομασία για τους επιζώντες του πλανήτη Nox, οι οποίοι είχαν αναλάβει οι ίδιοι το έργο εξάλειψης κάποιων μορφών ζωής για την ευημερία του γαλαξία. Οι κυβερνήτες των Nox, το Dread Council, είχε παρατηρήσει την εξαφάνιση του πρώτου Doomlord, που ονομαζόταν Zyn στη Γη και αποφάσισε να στείλει τον αρχάριο Doomlord Vek να ερευνήσει και να συνεχίσει το έργο του Zyn.

Στην δεύτερη σειρά παρακολουθούμε την ιστορία από την μεριά του εξωγήινου Vek ενώ στην πρώτη είχαμε τον Howard Harvey σαν κεντρικό ήρωα. H άποψη του Vek για την ανθρωπότητα ήταν πολύ διαφορετική από του Zyn. Οι προσωπικές απόψεις του Alan Grant έδωσαν ένα πολιτικό τόνο στο comic καθώς ο Vek προσπαθεί να αλλάξει τις καταστάσεις στον πλανήτη Γη. Υπνωτίζει τους πλούσιους ώστε να χρηματοδοτήσουν περιβαλλοντικές ομάδες και πιέζει για πυρηνικό αφοπλισμό, ελπίζοντας για την σωτηρία της ανθρωπότητας.

Στην τρίτη συνέχεια Doomlord ΙΙΙ, ενώ όλα φαινόταν ότι πήγαιναν καλά, κλιμακώνεται μια κατάσταση που βρίσκει τις υπερδυνάμεις του κόσμου σε σύγκρουση. Ο Vek καταλαβαίνει ότι η ανθρώπινη φύση είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να κατανοήσει. Ακόμα χειρότερα το Dread Council διατάζει τον Vek να εξαλείψει όλη την ανθρωπότητα. Αυτός όμως αρνείται γιατί πιστεύει ότι μπορεί να χειριστεί την κατάσταση που αρχίζει να βγαίνει εκτός ελέγχου.Ένας άλλος Doomlord, o Zom, έρχεται στην Γη και φτιάχνει έναν ιό για να καταστρέψει την ανθρωπότητα, αλλά ο Vek αναγκάζεται να τον σκοτώσει. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ορίζεται σαν προστάτης της Γης εξηγώντας σε όλους ότι και άλλοι Noxians θα ακολουθήσουν και ότι αυτός ήταν ο μόνος που είχε την ευκαιρία να τους υπερασπιστεί. Για την ανυπακοή του προς το Dread Council εξορίζεται για πάντα στην Γη.

Από το #79 το comic αλλάζει και γίνεται πια με σχέδιο, στην αρχή με τους Gary Compton και Heinzl στα μολύβια και μελάνια αντίστοιχα και αργότερα μέχρι το τέλος στο #395 από τον Eric Bradbury. Το σενάριο γίνεται ακόμα πιο ελεύθερο αφού δεν χρειάζονται πολύπλοκες φωτογραφίες για τα σπέσιαλ εφέ. Βλέπουμε τον Vek σε πλήρη δραστηριότητα και κατανοούμε ακόμα περισσότερο τους άλλους εξωγήινους πολιτισμούς. Πάλι εντιμετωπίζει εξωτερικές απειλές από τον πλανήτη του Nox, αλλά και εσωτερικές από την αμυαλιά των Γηίνων.

Ο Doomlord είχε αρκετές έμφυτες ικανότητες, όπως την δυνατότητα να πάρει την μορφή ενός ανθρώπου ή ζώου και να απορροφήσει τη γνώση από το μυαλό κάποιου με ένα άγγιγμα. Σε μια κρίσιμη στιγμή θα μπορούσε ακόμη να περάσει στην δύναμη της ζωής του σε ένα νέο ξενιστή μετατρέποντας τον σε Doomlord. Εκτός από όλα αυτά, είναι πολύ έξυπνος, γρήγορος και πολύ ισχυρός. Επίσης, κατά την διάρκεια του comic, επέδειξε και τηλεπαθητικές ικανότητες.

Αυτό που έκανε το Doomlord να ξεχωρίζει, εκτός από ένα sci-fi τρόμου που ξεκίνησε, ήταν οι περιβαντολλογικές και πολιτικές ανησυχίες που είχε. Πολλές φορές γινόταν αναφορά στα πυρηνικά όπλα, στην τρομοκρατία, στην καταναλωτική κοινωνία, το ελλειπές μορφωτικό σύστημα και σε πολλά άλλα προβλήματα. Η εξωγήινη φυλή του πλανήτη Nox, τα έχει λύσει όλα αυτά και παρουσιάζεται σαν μια τέλεια οργανωμένη κοινωνία. Όμως υπακούει τυφλά σε ενολές ανωτέρων, είναι πιο απόλυτη και δεν διστάζει να εξοντώνει τους πιο αδύναμους. Ο Doomlord Vek καθώς περνάει χρόνο στην Γη γίνεται όλο και πιο ανθρώπινος, βλέπει πολλά θετικά στους Γηίνους και αποφασίζει ότι αξίζουν να σωθούν, στέλνοντας έτσι έμμεσα μύνημα σε όλους τους αναγνώστες.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*