Comic Book Men

Τα τελευταία χρόνια έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε όλο και περισσότερες τηλεοπτικές σειρές που έχουν σχέση με comic ήρωες. Μετά την επιτυχία των ταινιών tης Marvel αλλά και της Dc, τα comics μετακομίζουν και στην τηλεόραση με σειρές όπως το Arrow, Comstantine, The Flash, Gotham και αρκετές άλλες να ακολουθούν. Η τεχνολογία των ειδικών εφέ σε συνδυασμό με την ζήτηση του κοινού, δίνουν την δυνατότητα να γυρίζονται τέτοιες σειρές. Μια τηλεοπτική σειρά όμως διαφέρει. Είναι από τις λίγες που ασχολούνται με την comic και geek κουλτούρα γενικότερα. O λόγος για το Comic Book Men.

Το Comic Book Men είναι μια τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται από το AMC network και είναι δημιούργημα του Kevin Smith. Τώρα ποιός είναι ο Kevin Smith θα μου πείτε και εγώ θα σας πω, κακώς που δεν τον ξέρετε. Σκηνοθέτης, ηθοποιός, παραγωγός ταινιών, σεναριογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, συγγραφέας comic, είναι λίγα από τα πράγματα που τον χαρακτηρίζουν. Γνωστός από την μεγάλη επιτυχία του low budget film Clerks του 1994 που έγραψε, χρηματοδότησε και έπαιξε. Είναι ο Silent Bob, από το δίδυμο Jay & Silent Bob. Μεγάλος geek και λάτρης των comic, είναι ιδιοκτήτης ενός comic book store του Jay and Silent Bob’s Secret Stash στο New Jersey. Στο site του SModcast.com υπάρχουν διάφορες εκπομπές που ασχολούνται με τα comics, τις ταινίες, σειρές, σκηνοθέτες και άλλα πολλά.

Η ιδέα για το Comic Book Men δημιουργήθηκε όταν του πρότειναν να γυρίσει μια τηλεοπτική reality σειρά για το πως κυλάει η μέρα σε ένα μαγαζί με comics. Αποφάσισε να γυριστούν τα επεισόδια στο μαγαζί του στο New Jersey και να τα σκηνοθετήσει, χωρίς όμως να πρωταγωνιστεί ο ίδιος. Έτσι γυρίστηκαν 6 ωριαία επεισόδια για τον πρώτο κύκλο, που παίζονταν από το AMC network, αμέσως μετά το Walking Dead του ίδιου καναλιού. Η επιτυχία ήταν αρκετά μεγάλη γιατί έπιασε το nerd κοινό και του έδωσε ότι ακριβώς ζητούσε. Μια εκπομπή αποκλειστικά γι΄αυτό. Action figures, memorabillia και φυσικά πολλά comics έχουν τον ρόλο τους στο Comic Book Men.

Ταυτόχρονα με την τηλεοπτική σειρά, που διανύει τώρα την 4η season, μέσα από το SModcast.com ο Kevin Smith έκανε και την podcast εκπομπή The Secret Stash, όπου μαζί με τους πρωταγωνιστές του Comic Book Men αναλύαν τα highlights του κάθε επεισοδίου.

Ποιοί είναι οι Comic Book Men; Ο Walt Flanagan είναι ο manager του μαγαζιού από το 1997. Είναι παιδικοί φίλοι από το σχολείο με τον Smith και έχει παίξει μικρούς ρόλους στις ταινίες του. Είναι fan εννοείται των comic και επίσης comic artist καθως έχει κάνει το illustration στα comic Batman: Cacophony και Batman: The Widening Gyre που έχει γράψει ο Smith.

Επόμενος είναι ο Mike Zapcic, υπάλληλος στο Jay and Silent Bob’s Secret Stash από το 2000. Είναι φοβερός γνώστης comic ιστοριών καθώς και κάθε τεύχους που έχει περάσει από τα χέρια του. Είναι μια κινητή βιβλιοθήκη με μνήμη όλων των αριθμών, εκδόσεων, artists, σούπερ ηρώων… Ο ανθρωπός πρέπει να είναι ρομπότ.

Μετά έχουμε τον Βryan Johnson άλλο έναν φίλο του Smith από παλιά. Σαν τον Flanagan έχει και αυτός μικρούς ρόλους στις ταινίες του. Δεν είναι υπάλληλος του μαγαζιού αλλά εμφανίζεται πάντα εκεί, συνήθως πίσω από τον πάγκο και σχολιάζει τα πάντα. Με μακρύ μαλλί και γενειάδα, βαριά φωνή και βαριεστημένο ύφος, δίνει την εντύπωση του τεμπέλαρου που δεν έχει τι να κάνει. Έχει τις πιο επιτυχημένες ατάκες, είναι ο λιγότερο nerd από όλους και πάντα βρίσκει την ευκαιρία να τους κοροιδεύει.

Τελευταίος, αλλά όχι καταιδρωμένος, είναι ο Ming Chen. Φτιάχνοντας ένα fansite για τον Smith το 1995, γνωρίζεται μαζί του και προσλαμβάνεται για να οργανώσει το site της View Askew Productions, κινηματογραφικής εταιρίας του Smith. Ασχολείται με τις online δουλειές του Smith και είναι υπάλληλος του Jay and Silent Bob’s Secret Stash. Σαν πιο αγαθός από τους υπόλοιπους και δέχεται τα πειράγματα όλων γιατί σχεδόν πάντα του την λένε για το παραμικρό.

Πολλές φορές στην εκπομπή εμφανίζεται ο Rob Bruce, ένας εξπέρ σε σπάνια comic και ότι έχει σχέση με αυτά. Τον καλούν αρκετά συχνά για να εκτιμήσει τα διάφορα comic ή αντικείμενα που φέρνουν πελάτες για πώληση στο μαγαζί. Οι αγοραπωλησίες παίζουν πάντα ρόλο σε κάθε εκπομπή. Βασικά είναι και από τα highlight της σειράς. Μέχρι σήμερα έχουν περάσει από τον πάγκο του μαγαζιού ότι απίθανο και σπάνιο αντικείμενο μπορεί να φανταστεί κανείς. Από αυθεντικά σκίτσα comic καλλιτεχνών, vintage και ρετρό παιχνίδια, παλιά επιτραπέζια, σπάνιες φιγούρες, memorabillia από ταινίες μέχρι και το Batmobile από την σειρά Batman του 1966!

Guest εμφανίσεις έχουν κάνει ο Stan Lee, ο Lou Ferrigno (The Incredible Hulk), Nichelle Nichols (Lt. Uhura of Star Trek), Jason Mewes (Jay & Silent Bob), Dean Cain (Lois & Clark: The New Adventures of Superman).

Και όπως χαρακτηριστικά λέει ο Kevin Smith: “Ηello, and welcome to another episode of Comic Book Men, the only show that’s so full of geeks, you want to bully your television.”

 

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*