Blade

Ταινία βασισμένη πάνω στο ομώνυμο κόμικ της Marvel (δεν αποτελεί πιστή μεταφορά), έκανε την εμφάνιση της στην μεγάλη οθόνη στις 21 Αυγούστου του 1998. Απρόσμενη αλλά ευχάριστη έκπληξη η επιλογή της μεταφοράς αυτού του τίτλου, αφού η κινηματογραφική βιομηχανία δεν μας είχε συνηθίσει μέχρι τότε στην οπτικοποίηση σούπερ ηρώων που δεν είναι τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό.

Σκηνοθέτης είναι ο Stephen Norrington που σκηνοθέτησε το 2003 και την μεταφορά του The League of Extraordinary Gentlemen (με όχι και τόση επιτυχία). Σε αυτή την κόμικ μεταφορά όμως, μάλλον πρέπει να έμαθε από τα λάθη του και πετυχαίνει να προσδώσει την απαιτούμενη ατμόσφαιρα σε ότι αφορά την αισθητική της εικόνας και οι χαρακτήρες δεν φαντάζουν ως καρικατούρες. Άλλο επίπεδο δυσκολίας βέβαια.

Πρωταγωνιστής είναι ο Wesley Snipes, o οποίος στις συνέχειες της ταινίας, έγινε και ένας από τους βασικούς παραγωγούς. Αρκετά πιστικός στον ρόλο του, αφού η persona του με το κατάλληλο ντύσιμο, μακιγιάζ και εφέ, ταίριαζε αρκετά με την φιγούρα αυτού του χάρτινου αντι-ήρωα. Σε ότι αφορά την υποκριτική του ικανότητα δεν εντυπωσιάζει αλλά καταφέρνει να παρουσιάσει αυτό ακριβώς που χρειάζεται. Δεν είναι άλλωστε και τόσο πολυεπίπεδος και εσωτερικός ρόλος, όπως και να το κάνεις. Το cast συμπληρώνουν ο Kris Kristofferson ως Whistler (μέντορας του Blade) και ο Stephen Dorff στο ρόλο του Deacon Frost (ο κακός της υπόθεσης). Αξιοπρεπέσταστη ερμηνεία και από τους δύο.

Η ταινία πατάει επάνω στην συνταγή των ταινιών δράσης αλα Hollywood. Λίγα στοιχεία horror, martial arts, λίγο απο super hero movie και αρκετά στοιχεία action. Με ένα περίεργο τρόπο βέβαια καταφέρνει να μην αλλοιώσει/καταστρέψει τον χαρακτήρα του κόμικ και να παρουσιάσει, όλα τα δυνατά του σημεία (προσθέτωντας και κάποια ακόμα). Ταινίες σαν το Blade άνοιξαν τον δρόμο για περισσότερες μεταφορές (από το 7 στο 9 που λένε) αφού τα λαγωνικά των κινηματογραφικών εταιριών μυρίστηκαν έσοδα, πολλά έσοδα… Αδιαμφισβήτητα το Blade του 1998, που είχε και γυρίσματα στην Death Valley της California, ήταν μια τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Τα έσοδα μόνο από την Αμερικανική αγορά έφτασαν τα 70 εκατομμύρια δολάρια ενώ ξεπέρασε τα 131 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Αν σκεφτεί κανείς πως περιέχει όλα τα στοιχεία που ο μέσος απλός  θεατής αλλά και ο comic lover θεατής, θέλει να δει για να βγάλει μια θετική γνώμη, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις την δημοτικότητα της. Ένας bad ass vampire που έχει όλες τις ικανότητες ενός βρυκόλακα και σχεδόν καμιά απο τις αδυναμίες του (μπορεί να αντέξει το φως της ημέρας για αυτό και ο τίτλος The Day walker, αποφασίζει να εναντιωθεί στην φύση του και αντί να σκοτώνει θνητούς σκοτώνει βρυκόλακες. Ένας κακός που επιλέγει να είναι καλός… Όλο το απαραίτητο look ενός τιμωρού, tribal tattoos, μαύρη καμπαρντίνα, γαμάτο αμάξι, silver samurai sword, εξελιγμένα αυτόματα όπλα που ρίχνουν σφαίρες από ασήμι… με άλλα λόγια η συνταγή της επιτυχίας, σε ότι αφορά πάντα το μέσο που υπηρετεί και αυτό δεν είναι άλλο από τον κινηματογράφο.

Όπως ανέφερα και πρίν η ταινία δεν είναι πιστή μεταφορά του κόμικ. Ο Blade πρωτοεμφανίστηκε το 1973 ως συμπληρωματικός χαρακτήρας στο κόμικ The tomb of Dracula και είναι δημιούργημα του Marv Wolfman. Στο κόμικ ο Blade δεν είχε όλα αυτά τα γαμάτα gadgets αλλά χρησιμοποιούσε πιο παλιομοδίτικες μεθόδους όπως ξύλινα παλούκια στην καρδιά του βρυκόλακα. Ήταν ένας πολύ δύσκολος χαρακτήρας που δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με κανένα και μισούσε όλους τους vampires σε σημείο φανατισμού.

Η μεγαλύτερη διαφορά όμως μεταξύ της ταινίας και του κόμικ είναι πως στο κόμικ, ο Blade δεν είναι βρυκόλακας αλλά άνθρωπος που έχει την ικανότητα να μην μπορεί να μετατραπεί σε ένα απο τα πλάσματα της νύχτας!!!… χμμμμ… σίγουρα προτιμώ τον Blade της ταινίας. Αυτό κατάλαβαν μάλλον και οι δημιουργοί του κόμικ για αυτό και στα μέσα του 90, άλλαξαν σχεδόν ριζικά τον χαρακτήρα που έπλασαν και επάνω στον νέο Blade πρόσθεσαν στοιχεία οι δημιουργοί της ταινίας. Ο Wolfman μετά την κυκλοφορία της ταινίας έκανε μήνυση στην Marvel για 50 εκατομμύρια δολάρια αλλά το μόνο που αποκόμισε ήταν το “based on characters created by”. Μια απλή αναφορά του ονόματος του δηλαδή.

Σεναριακά βλέπουμε το origin του Blade. Μια έγκυος γυναίκα δαγκώνεται από έναν βρυκόλακα με αποτέλεσμα το παιδι να γεννηθεί βρυκόλας, χωρίς καμία απο τις αδυναμίες του είδους. The day walker. Μεγαλώνει μαζί με τον μέντορα του Whistler που τον μαθαίνει πως να μάχεται αλλά και να καταπολεμάει την δίψα του για αίμα, πέρνωντας έναν ειδικό ορό. Μεγάλος πια ο Blade, έρχεται αντιμέτωπος με τον Deacon Frost που προσπαθεί να φέρει στην ζωή έναν αρχαίο Vampire θεό, τον La Magra. Μέσα απο το story της ταινίας παρουσιάζεται και η δομή του κρυφού από τον υπόλοιπο κόσμο έθνος των βρυκολάκων ώς ενα βαθμό, που κατα την γνώμη μου είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της σειράς του κόμικ.

Την ταινία ακολούθησαν άλλες δυο συνέχειες με επιτυχημένη μόνο την δεύτερη που παρουσιάζει μια ακόμα πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα στην μυθοπλασία του Blade. Υπάρχει και η σειρά του 2006 αλλά δεν νομίζω πως πρέπει να αναφερθώ σε αυτήν… Αξίζει όμως να αναφέρω πως Το soundtrack του Blade θεωρείται ένα απο τα πιο επιτυχημένα soundtracks Hip/hop & Rnb της δεκαετίας. Σίγουρα η ταινία είναι μια επιτυχημένη μεταφορά στην μεγάλη οθόνη. Υπάρχουν άλλωστε και σκηνές μέσα σε αυτήν που έχουν μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου, όπως η σκηνή στην αρχή της ταινίας… Blood bath με μουσικό χαλί industrial Techno…

Mr Comic About Mr Comic

Γεννημένος Geek, καλλιτέχνης από την φύση μου. Βρίσκω τον κόσμο που ζούμε αφάνταστα ρηχό. Λάτρης των κόμικς και βιβλιοφάγος. Κόμικς και βιβλία έγιναν οι καλύτεροι μου φίλοι από παιδί. Αν μπορούσα σίγουρα θα ταξίδευα στο χρόνο. Αρκούμαι και στο να ταξιδεύω στον πλανήτη. Σπούδασα κινηματογράφο γιατί αγαπώ τις ιστορίες. Εθίστηκα και από τότε δηλώνω στα κρυφά σκηνοθέτης. Για τα προς το ζην παλεύω κάθε μέρα με τέρατα και δαίμονες, ίσως για αυτό πιστεύω πως μόνο η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όχι τα χρήματα. Ραδιοφωνικός παραγωγός κατά καιρούς. Jedi το πρωί. DJ τα βράδια με φίλους. Αγαπώ την βιβλιοθήκη μου και τις αγκαλιές. Αν είχα μια ευχή, αυτή θα ήταν σίγουρα να έχω υπερδυνάμεις.

Speak Your Mind

*