Batman/Judge Dredd: Judgment on Gotham

Είναι δύο από τους αγαπημένους μου comic ήρωες. Ο ένας περιπολεί την Mega City 1, εφαρμόζει τον νόμο, δικάζει και εκτελεί τους παρανόμους. Ο άλλος κυκλοφορεί στην Gotham City, προστατεύει τους αδικημένους και κυνηγάει τους εγκληματίες. Ο λόγος για τον Judge Dredd, που μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ και για τον Batman, που αν δεν τον ξέρετε μάλλον έχετε μπει κατά λάθος στο site ή ζούσατε πριν το 1939 και με κάποιο τρόπο μεταφερθήκατε στην σημερινή εποχή. (άσχετο, αλλά αν ξέρετε τον τρόπο, με ενδιαφέρει)

Το Batman/Judge Dredd: Judgment on Gotham, είναι το πρώτο από μια σειρά τεσσάρων crossover με τους δύο ήρωες. Εδόθηκε από την Dc Comics και την Fleetway το 1991. Το σενάριο είναι των John Wagner και Alan Grant, ενώ το artwork είναι του Simon Bisley. Όλοι τους  Άγγλοι, μεγάλα ονόματα στην Αγγλική comic σκηνή και με καριέρες που ξεκινούν από περιοδικό 2000 AD και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα με διεθνείς διακρίσεις.

Η ιδέα για το crossover υπήρχε παλιότερα, το 1988, με σενάριο του Alan Moore και σχεδιο του Brian Bolland, αλλά οι Wagner και Grant δεν ήταν ευχαριστημένοι με το όλο project, οπότε δεν προχώρησε. Αφού ανέλαβαν οι ίδιοι το σενάριο, ανέθεσαν στον Simon Bisley όπου ήταν ανερχόμενο όνομα την περίοδο εκείνη, να το σχεδιάσει. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχε λίγο χρόνο να τελειώσει το comic, γιατί το 1992, που θα κυκλοφορούσε στους κινηματογράφους το Batman Returns, τα στούντιο είχαν απαγορεύσει όποιοδήποτε crossover του Batman με άλλους ήρωες! Λέγεται ότι ο Bisley έμενε μερόνυχτα άϋπνος και ότι οι σελίδες έφτασαν για τύπωμα κυριολεκτικά τελευταία στιγμή.

Το σενάριο θέλει τον Judge Death, έναν undead Dark Judge, που θέλει να δικάσει όλους τους ζωντανούς, να εμφανίζεται στην Gotham μέσω μιας ζώνης τηλεμεταφοράς. Εκεί αφού δολοφονεί 3 ανθρώπους ο Batman τον αντιμετωπίζει και τον νικά. Σαν πνεύμα όμως αποδρά και χάνεται στα δρομάκια. Ο Batman κατά λάθος ενεργοποιεί την ζώνη και τηλεμεταφέρεται στην Mega City. Εκεί ο Mean Machine, ένας παρανοϊκός μεταλλαγμένος, του κλέβει την ζώνη και μεταφέρεται στην Gotham. O Judge Dredd φτάνει και συλλαμβάβει τον Batman για παράνομη οπλοκατοχή, εννοώντας την utility belt του. H Judge Anderson, η οποία έχει psychic δυνάμεις, “διαβάζει” το μυαλό του Batman και καταλαβαίνει ότι δεν είναι αυτός ο εχθρός.

Έτσι χρησιμοποιώντας μια άλλη dimensional belt, τον βοηθάει να αποδράσει και γυρνάνε και οι δύο τους στην Gotham για να σταματήσουν τον Judge Death. Ο Dredd όμως θυμωμένος τους ακολουθά. Στην Gotham τώρα ο Scarecrow έχει συμμαχήσει με τον Judge Death και κατευθύνονται σε μια heavy metal συναυλία, όπου σκοπεύουν να δολοφονήσουν όλο το κοινό! Ταυτόχρονα και ο Mean Machine, επειδή είναι αυτός που είναι, παρουσιάζεται και προκαλεί τον πανικό. Βάλε τώρα και τους Batman, Judge Anderson και Judge Dredd να φτάνουν και αυτοί στο σκηνικό και φαντάζεσαι τι έχει να γίνει!

Η ιστορία αν και μπορεί να ακούγεται μπερδεμένη, κυλάει πολύ άνετα στην τελική μάχη. Οι Wagner και Grant έκαναν πολύ καλή δουλειά στο σενάριο, κάνοντας κάτι έξυπνο. Θεωρούν ότι όλοι οι αναγνώστες γνωρίζουν τον Batman, αλλά όχι τόσο καλά τον Judge Dredd. Έτσι μεταφέρουν την δράση στη Gotham και βάζουν όλους τους χαρακτήρες από το περιβάλλον του Dredd να “συστήνονται” σεναριακά. Μαθαίνουμε για τις ιδιότητες της Anderson, το ιστορικό του Mean Machine και τις αρχές του Dredd.

Επίσης ο Dredd και ο Batman, όσο διαφορετικοί και αν φαίνονται, έχουν τον ίδιο σκοπό. Να αποδωθεί η δικαιοσύνη. Βέβαια ο τρόπος τους είναι αυτός που ξεχωρίζει. Πιο μεθοδικός, με δόσεις παρανομίας για τον Σκοτεινό ιππότη, ενώ αρκετά πιο βίαιος, σύμφωνα όμως με το γράμμα του νόμου για τον Dredd. Ενώ στην αρχή υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τους, στην συνέχεια αποκτούν σεβασμό ο ένας για τον άλλον, με κορύφωση την ατάκα του Dredd στην Anderson, ότι ο Batman “is bit of a tough guy”!

Το artwork του Bisley είναι απλά φανταστικό. Είναι στο γνωστό του στυλ, με τα έντονα χρώματα, επηρεασμένος από τον Frazetta, δίνει μια άλλη διάσταση στον Σκοτεινό Ιππότη και στον Δικαστή της Mega City. Από μικρές λεπτομέρειες της ασημένιας μάσκας του Death, μέχρι το ολοσέλιδο σχέδιο όπου η Anderson “διαβάζει” το μυαλό του Batman. Ακόμα και στο εξώφυλλο φρόντισε να μην δώσει παραπάνω βάρος σε κανέναν από τους δύο ήρωες, αλλά να παρουσιάζονται το ίδιο επιβλητικοί.

Με εμπιρεία από τον Slaine, ο Bisley μας δίνει ένα βίαιο σχέδιο με “υπερβολές” στα σώματα και στις καταστάσεις που διαδραματίζεται το σενάριο. Ο Mean Machine έχει ένα μεγάλο μηχανικό χέρι σε σχέση με το σώμα του, ο Batman φορά την κλασική γκρί, μπλέ εφαρμοστή στολή του σε σημείο να βλέπουμε τις φλέβες του να πετάγονται και την κάπα του να καταλαμβάνει το περισσότερο σώμα του. Ακόμα και ο Scarecrow έχει ξεφύγει από το κλασικό του “ντύσιμο σκιάχτρου” και έχει σχεδιαστεί πιο εφιαλτικός, σαν φάντασμα.

Επίσης παρουσιάζει ένα καταπληκτικό Batmobile μια μίξη προσωπικού του στυλ και Tim Burton, ένα όχημα βαρύ, με έντονες καμπύλες, όπου ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτήρα του Batman. Το καλύτερα σχεδιασμένο Batmobile στα comic κατά την γνώμη μου.

Το Batman/Judge Dredd: Judgment on Gotham έκανε μεγάλη επιτυχία διεθνώς και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: όταν κυκλοφόρησε και είχε διοργανωθεί στο Virgin Megastore του Λονδίνου, comic book signing, με τους Wagner, Grant και Bisley, η ουρά που περίμεναν ήταν μεγαλύτερη από του προηγούμενου μήνα όπου υπέγραφε ο David Bowie!

Κυκλοφόρησαν άλλα τρια crossover με τους Batman/Judge Dredd. Vendetta in Gotham (1993), The Ultimate Riddle (1995) και Die Laughing (1998), όλα σενάριο Wagner και Grant, αλλά με διαφορέτικους στο artwork.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Comments

  1. Εξαιρετική επιλογή το Batman/Judge Dredd: Judgment on Gotham Παναγιώτη. Και έλεγα τι λείπει απο τα ράφια και τις κούτες μου. Πάρα πολύ καλό άρθρο. The force in you, makes your quill powerful.

  2. Είναι από τα πρώτα ξενόγλωσσα comic που πήρα και είναι από τα αγαπημένα μου.

Speak Your Mind

*