Batman: Mask of the Phantasm

Αν και κυκλοφόρησε ως μια ταινία για όλη την οικογένεια, κατάλληλη για ανήλικο κοινό, το Batman: Mask of the Phantasm, αποτελεί μια περίπλοκη και αρκετά ενήλικη εξιστόρηση της μυθοπλασίας του Batman. Κυκλοφόρησε στις 25 Δεκεμβρίου του 1993 και είναι η πρώτη ταινία που βασίστηκε στην σειρά Batman The Animates Series, αλλά και μία από τις πρώτες ταινίες animation που άνοιξαν τον δρόμο για περισσότερες παραγωγές, βασισμένη σε comic super heroes.

Σκηνοθέτες είναι ο Eric Radomski και ο Bruce Timm. Το σενάριο ανέλαβε μια ομάδα σεναριογράφων ( Alan Burnett, Paul Dini, Martin Pasko, Michael Reaves) ενώ το animation δημιουργήθηκε μέσα απο την συνεργασία τριών εταιριών (Koko enterpise co, LTD, Spectrum Animation co.). Αισθητικά το animation αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις. Περιέχει στοιχεία απο ασπρόμαυρες detective film noir ταινίες που παραπέμπουν στις δεκαετίες του 30 και του 40, και τα χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Στοιχεία, όπως παλιά αυτοκίνητα, τηλέφωνα και φυσικά το στυλ των ρούχων σου δίνουν με επιτυχία να καταλάβεις πως βλέπεις μια ταινία με πρωταγωνιστή τον καλύτερο ντετέκτιβ του κόσμου.

Στα θετικά θα προσθέσω και το cast που χρησιμοποιήθηκε για το σπικάζ. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά. Ο Kevin Conroy ως Batman, έχει την κατάλληλη χροιά που παραπέμπει στον μασκοφόρο ήρωα ενώ ο Mark Hamill (Luke Skywalker from Star wars) αποδίδει στον Jocker όση ακριβώς παράνοια του αρμόζει (ειδικά όταν γελάει).

Η υπόθεση βασίζεται στο Batman Begins της DCAU (ενιαίας ιστορίας στην οποία είναι βασισμένες σχεδόν όλες οι animation σειρές της DC, Batman the animated series, Superman the animates series, The new Batman adventures, Batman beyond, The Zeta project, Static Shock, Gotham girls, Lobo webseries, Justice League, Justice League unlimited). Παίρνει όμως και αρκετά στοιχεία απο την αυθεντική ιστορία του Bob Kane ενώ έχει και αναφορές απο το Batman: Year One του Frank Miller και το Batman: Year Two του Mike Barr.

Στο Batman: Mask of the Phantasm, παρουσιάστηκαν σκηνές βίας που δεν μπορούσαν να παιχτούν στην σειρά. Για παράδειγμα η σκηνή που ο Batman κλωτσάει στο πρόσωπο τον Jocker με αποτέλεσμα να ματώσει και να του φύγει ένα δόντι. Το trailer της ταινίας δημοσιοποιήθηκε για λίγο χρονικό διάστημα καθώς οι υπεύθυνοι δεν περίμεναν την τεράστια επιτυχία της.

Οι κριτικές την κατέταξαν ως την καλύτερη και πιο ακριβής μεταφορά του Batman στην οθόνη, ακόμα και σε σχέση με τις ταινίες του Tim Burton και του Joel Schumacher. Το Dvd της ταινίας εμπορικά, έκανε τεράστιες πωλήσεις και πλέον θεωρείται κλασσικό. Όποιος είναι fan αυτού του κορυφαίου ήρωα της DC, θα αποκομίσει της καλύτερες εντυπώσεις για αυτή την ταινία. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Mr Comic About Mr Comic

Γεννημένος Geek, καλλιτέχνης από την φύση μου. Βρίσκω τον κόσμο που ζούμε αφάνταστα ρηχό. Λάτρης των κόμικς και βιβλιοφάγος. Κόμικς και βιβλία έγιναν οι καλύτεροι μου φίλοι από παιδί. Αν μπορούσα σίγουρα θα ταξίδευα στο χρόνο. Αρκούμαι και στο να ταξιδεύω στον πλανήτη. Σπούδασα κινηματογράφο γιατί αγαπώ τις ιστορίες. Εθίστηκα και από τότε δηλώνω στα κρυφά σκηνοθέτης. Για τα προς το ζην παλεύω κάθε μέρα με τέρατα και δαίμονες, ίσως για αυτό πιστεύω πως μόνο η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όχι τα χρήματα. Ραδιοφωνικός παραγωγός κατά καιρούς. Jedi το πρωί. DJ τα βράδια με φίλους. Αγαπώ την βιβλιοθήκη μου και τις αγκαλιές. Αν είχα μια ευχή, αυτή θα ήταν σίγουρα να έχω υπερδυνάμεις.

Speak Your Mind

*