Batman Beyond: Return of the Joker

To Batman Beyond: Return of the Joker είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων που διαδραματίζεται στο timeline της σειράς Batman Beyond της DC. Η τηλεοπτική σειρά παίχτηκε από το 1999 μέχρι το 2001 και είχε 3 σαιζόν. Αναφερόταν στον μαθητή Γυμνασίου Terry McGinnis ο οποίος φορά την στολή του Batman σε μια Gotham City του μέλλοντος. Ο Bruce Wayne ηλικιωμένος έχει αποσυρθεί καιρό από το κυνήγι των εγκληματιών και βοηθά τον νεαρό Terry στις αποστολές του. Η σειρά εξερευνεί μια ακόμα πιο σκοτεινή πλευρά του Batman, αναφερόμενη σε πολλά θέματα, όπως τα συναισθήματα, οι προσωπικές σχέσεις, ο φόβος για το άγνωστο, το cyberpunk σε ένα sci-fi περιβάλλον. Είναι η πρώτη σειρά κινουμένων σχεδίων που βλέπουμε τον χαρακτήρα του Batman σαν έφηβο.

Τα γεγονότα της ταινίας διαδραματίζονται μεταξύ της 2ης και της 3ης σαιζόν. Παραγωγή έγινε από την Warner Bros Family Entertainment και κυκλοφόρησε κατευθείαν σε video το 2000. Πριν από την κυκλοφορία της η ταινία ξαναπέρασε από μοντάζ για να αφαιρεθούν κάποιες σκηνές που είχαν υπερβολική βία και να αλλαχτούν αρκετοί διάλογοι. Ηταν η πρώτη φορά που μια ταινία κινουμένων σχεδίων του Batman χαρακτηριζόταν με PG-13. Αργότερα βέβαια, μετά από απαίτηση πολλών φαν, κυκλοφόρησε σε dvd η πρώτη uncut κόπια της ταινίας, πριν την λογοκρισία.

Στο σενάριο τώρα είμαστε στο μέλλον, στην NeoGotham City, όπου ο Joker ξαναεμφανίζεται μυσρηριωδώς στο προσκήνιο αφού είχε εξαφανιστεί πριν από 35 χρόνια. Έχει φτιάξει μια εγκληματική οργάνωση, τους Jokerz, οι οποίοι κατά παραγγελία του, κλέβουν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας επικοινωνιών. Παρά τις παρεμβάσεις του Terry McGinnis, ο οποίος είναι ο διάδοχος του Bruce Wayne ως Batman, ο Joker πάντα διαφεύγει. Ο Bruce σαν μάρτυρας του θανάτου του Joker μετά την τελευταία τους μάχη, πριν από χρόνια, επιμένει ότι πρέπει ο νέος Joker να είναι ψεύτικος. Μετά απόμια επίθεση των Jokerz στην Batcave, ο Bruce τραυματίζεται βαριά, αλλά σώεται την τελευταία στιγμή μετά από την παρέμβαση του Terry και της Commissioner Barbara Gordon.

Η Barbara τότε θα πει την αλήθεια στον Terry σχετικά με τον θάνατο του Joker. Δεκαετίες πριν, όταν ο Nightwing (Dick Grayson) έφυγε από την Gotham, ο Joker με την Harley Quinn απήγαγαν τον Tim Drake, τον διάδοχο του Dick ως Robin, τον παραμορφώσανε για να μοιάζει με τον Joker και τον βασάνιζαν για τρεις εβδομάδες, ώσπου να αποκαλύψει τα μυστικά του Batman. Παρά το γεγονός ότι ο Joker προσπάθησε να κάνει τον Tim να σκοτώσει τον Batman, ο Tim, πριν καταρρεύσει, σκοτώνει τον Joker. O Batman και η Batgirl έθαψαν τον Joker σε ένα σπήλαιο κάτω από το Arkham Asylum, ενώ η Harley έπεσε σε ένα λάκκο και θεωρήθηκε νεκρή. Ένα χρόνο μετά το περιστατικό, ο Tim συνήλθε πλήρως αλλά ο Bruce του απαγόρευσε να γίνει ο Robin, κατηγορώντας τον εαυτό του για ότι συνέβη και υποσχέθηκε να μην ξαναθέσει σε κίνδυνο τους συνεργάτες του.

Ο Terry καταλαβαίνει ότι ο Tim στην σημερινή εποχή, έχει κάποια σχέση με τους Jokerz και προσπαθεί να συνδυάσει τα στοιχεία που θα τον οδηγήσουν στην επίλυση του μυστηρίου της εμφάνισης του Joker. Στο τέλος όλα θα αποκαλυφθούν και ο Terry θα συνεχίσει άξια να φορά την νέα στολή του τιμωρού του εγκλήματος Batman.

Όπως αναφέρθηκα παραπάνω η ταινία λογοκρίθηκε αρκετά, λόγω της βίας και των έντονων διαλόγων της. Τα γεγονότα του Columbine High School, το 1999, όπου 2 μαθητές σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και ένα καθηγητή πριν αυτοκτονήσουν, οδήγησαν να κυκλοφορήσει η λογοκριμένη κόπια. Πολλές σκηνές με χτυπήματα, αναφορές σε θανάτους, αίματα, καθώς και η σκηνή από το παρελθόν του θανάτου του Joker, επεξεργάστηκαν και άλλαξαν. Στην συγκεκριμένη σκηνή ο νεαρός Tim πυροβολεί τον Joker με ένα spare gun και το βλήμα διαπερνά την καρδιά του και τον σκοτώνει. Στην επεξεργασμένη version, το όπλο είναι γεμάτο αέριο και ο Tim δεν το χρησιμοποιεί. Αντιθέτως οδηγεί τον Joker σε ένα δωμάτιο με δύο δεξαμενές νερού που κρέμονται ηλεκτρικά καλώδια. Ο Joker πέφτει σε μια δεξαμενή, βρέχεται και γλιστρώντας, ακουμπά τα καλώδια και παθαίνει ηλεκτροπληξία. Σίγουρα λιγότερο αίμα στην σκηνή αυτή. Πολλά γράμματα και mail προς την Warner Bros από τους φαν του Batman, θα την οδηγήσουν τρία χρόνια μετά, το 2001, να κυκλοφορήσει την αρχική, uncut version του Batman Beyond: Return of the Joker.

Η ταινία ακολουθεί το στυλ των animated σειρών Batman: The Animated Series και The New Batman Adventures, με τον σχεδιασμό των ηρώων να είναι πιο απλός χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Αν και φαίνεται “παιδικός” στην πρώτη ματιά, οι κινήσεις είναι πολύ ρεαλιστικές και γιαυτό θεωρείται από τα καλύτερα animation με τον Batman. Στο voiceover έχει γίνει καταπληκτική δουλειά, όπως ήταν αναμενόμενο, με τους έμπειρους πια Kevin Conroy στην φωνή του Bruce Wayne και Mark Hamill ξανά στην φωνή του Joker. Οι δύο αυτοί ηθοποιοί έχουν δώσει την φωνή τους αμέτρητες φορές στα animations της DC.

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και η μεταφορά της ταινίας σε comic κρατώντας το αρχικό σενάριο χωρίς τις λογοκρισίες και με αρκετές extra σκηνές που δεν προβλήθηκαν.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Comments

  1. Πολύ ωραία παρουσίαση! Η ταινίας αυτή είναι πραγματικά τέλεια! Με πολύ καλό σενάριο, animation κτλ.. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 2000 με αξιόλογη ελληνική μεταγλώττιση (δυστυχώς όμως ποτέ δεν κυκλοφόρησε η uncut έκδοση). :)

  2. Thanx Γιώργο.
    Η uncut έκδοση μόνο online μπορείς να την βρεις.

Speak Your Mind

*