Basilisk

Shinobi… Σας λέει τίποτα η λέξη?Και δεν εννοώ το arcade game για όσους πήγε το μυαλό τους εκεί! Ninja?? Κάπως καλύτερα? Το 2003 ο Masaki Segawa μετέφερε σε manga την νουβέλα ιστορικής φαντασίας του Ιάπωνα συγγραφέα Futaro Yamada “Koga Ninpocho” (The Kouga Ninja Scrolls) που γράφτηκε το 1958. Το manga o ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2004 κλείνοντας 34 τεύχη-τόμους κερδίζοντας την ίδια χρονιά το Kodansha Manga Award σαν καλύτερο manga ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Shinobi

Λίγη ιστορία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Όλοι ξέρουμε τι ήταν οι Shinobi ή Ninja αν προτιμάτε,εγώ θα εμπλουτίσω τις γνώσεις σας αφου είμαι ένας απ τους εναπομείναντες (10 Χρόνια στο βουνό Yoshino με Kigamoto και Fumaru, να μας εκπαιδεύει ο παππούς… αααχχχ, τι να σας λέω). Εμφανίστηκαν κυρίως τον 15ο αιώνα στην φεουδαρχική Ιαπωνία και ήταν εν μέρη μισθοφόροι που ειδικεύονταν σε ανταρτοπόλεμο καθώς και σαμποτάζ,διεισδύσεις και δολοφονίες.

Με τον καιρό το όνομά τους έγινε μύθος αφού μέχρι το 1868 παρουσιάζονται στην Ιαπωνική ιστορία με τέτοιες ιδιαίτερες δυνάμεις που κάνουν δύσκολο να ξεχωρίσεις τον μύθο απ την πραγματικότητα… Λέγεται οτι μπορούσαν να εξαφανίζονται, να περπατάνε στο νερό καθώς και να ελέγχουν ακόμα και τα στοιχεία της φύσης… Ιστορικά λοιπόν σας αναφέρω οτι όλος ο μύθος των Ninja ξεκινάει απο 2 χωριά/φατριές τους Kouga και τους Iga. Αυτά είναι δύο ονόματα που θα τα συναντήσετε λίγο πολύ σε κάθε ιστορία  με Ninja (ο γνωστός μας Kabamaru λεγόταν Iga No Kagemaru που σημαίνει Kagemaru των Iga…). Φυσικά θα έχετε ακουστά και τον Hattori Hanzo που ήταν ένας ηγέτης των Iga στην πραγματικότητα… Τέλος με τις ιστορικές αναφορές,ας περάσουμε στην ιστορία του Basilisk.

Romeo and Juliet – Gennosuke and Oboro-Kouga vs Iga

Στα τέλη του 16ου αιώνα στην φεουδαρχική Ιαπωνία 2 φυλές Ninja οι Kouga Manjidani και οι Iga Tsubagakure έχουν μια προαιώνια βεντέτα και ένα θανάσιμο μίσος χωρίς να γνωρίζουμε γιατί και απο που ξεκίνησε. Αυτή η διαμάχη και ανελέητη αιματοχυσία θα σταματήσει όταν ο 1ος Hattori Hanzo καταφέρνει να πείσει τις δύο φατριές να υπογράψουν μια ανακωχή υπό τις υπηρεσίες του Tokugawa Ieyasu του πρώτου Shogun που κατάφερε να ενώσει την Ιαπωνία με μια κεντρική κυβέρνηση.

Τα χρόνια περνάνε και βρισκόμαστε στο 1614 σε μια περίοδο ειρήνης και ευημερίας. Ο Ieyasu έχει αποσυρθεί απο Shogun και τα ινία έχουν περάσει στον υιό του Hidetada. Υπάρχει όμως σύγχυση όσον αφορά το πιο απ τα δύο εγγόνια του Ieyasu θα αναλάβει την εξουσία μετά απ τον πατέρα τους. Οι διάφοροι υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να παίρνουν παρατάξεις και η ειρήνη κινδυνεύει να χαθεί και πάλι. Ο Ieyasu για να λύσει το πρόβλημα και να ηρεμήσει τα πνεύματα αποφασίζει να αναιρέσει το συμφωνητικό ανακωχής μεταξύ των δυο χωριών Ninja και διατάζει τον επικεφαλή του κάθε χωριού να στείλει 10 απ΄τους καλύτερους πολεμιστές του σε μια μάχη μέχρι θανάτου στη διαδρομή τους προς το κάστρο του Shogun,το αποτέλεσμα της οποίας θα δώσει την απάντηση στο ποιός απ΄τους εγγονούς του θα κυβερνήσει. Μόνο ένας θα πρέπει να μείνει ζωντανός στο τέλος…

Εν το μεταξύ η έχθρα μεταξύ Iga και Kouga μπορεί με την πάροδο του χρόνου να “μαλάκωσε” αλλά δεν έσβησε ποτέ ολοκληρωτικά, τουλάχιστον στους μεγαλύτερους του χωριού. Απλά όλοι την αποδέχτηκαν, θέλοντας και μη. Για δύο νέους όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η νεαρή Oboro που είναι και η διάδοχος στην ηγεσία των Iga, μόλις αποσυρθεί η γιαγιά της, είναι αρραβωνιασμένη με τον αντίστοιχο μέλλοντα ηγέτη των Kouga και κάπως μεγαλύτερο της, Gennosuke (ο οποίος φυσικά θα αναλάβει και αυτός όπως καταλάβατε την ηγεσία των Kouga μετά την απόσυρση του παππού του).

Ο αρραβώνας αυτός δεν προέκυψε απο συμφέροντα αλλά απ τον φυσικότατο έρωτα που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο νέων. Έναν έρωτα που δεν κράτησαν κρυφό απ’τις φατριές τους και αν και πολλοί δεν τον αποδέχονταν οι δύο νέοι πίστευαν οτι θα έφερνε επιτέλους τα χωριά τους σε μια νέα αρχή και ειρηνική συμβίωση. Οι πόλεμοι είχαν τελειώσει, ειρήνη επικρατούσε και η πολεμική φύση και υπερφυσικές δυνάμεις των δύο φυλών Ninja δεν χρειάζονταν πουθενά. Είχε έρθει ο καιρός να αφήσουν πια το παρελθόν πίσω για τα καλά… Μέχρι που όπως καλά μαντέψατε μαθαίνουν τα νέα για την άρση της ανακωχής τους και την εντολή του Shogun…

My Beloved, Prepare to Die

Μια διαφορετική εκδοχή του “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” έχουμε εδώ, με την ίδια τραγικότητα στο ύφος και διαφορετική πλοκή φυσικά μια και έχουμε να κάνουμε με Shinobi. Σας διαβεβαιώνω οτί οι διαφορές είναι μεγάλες μια και εκτός απ΄τους δύο ερωτευμένους μας πρωταγωνιστές που οδηγούνται συνεχώς σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση, έχουμε μια πληθώρα χαρακτήρων που έχουν όλοι τον δικό τους λόγο πάνω στην όλη κατάσταση…

Κάποιοι αναζητούσαν την αφορμή για “εκδίκηση” στην αντίπαλη φατριά, άλλοι φοβούνται για τους ίδιους τους αγαπημένους τους που πρέπει να πολεμήσουν και άλλοι αγαπάνε άτομα που έχουν “δώσει” την καρδιά τους αλλού (πιάνετε το hint??)… Οι απόψεις διχάζονται, η εμπιστοσύνη αρχίζει και καταρρέει… Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με ποικίλες καταστάσεις που όλες στροβιλίζονται γύρω απ το νεαρό ζευγάρι και συμβάλουν στο να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό στο ίσως δεδομένο σενάριο χωρίς να αποκλίνει απ’το ύφος μιας πολύ όμορφης ρομαντικής τραγωδίας.

Heart Under Blade

Το Basilisk ανήκει και αυτό στα Seinen Manga. Εγώ το βρήκα ως μια πολύ όμορφη και διαφορετικά δοσμένη ιστορία αγάπης. Έχει αυτή την γλυκόπικρη αίσθηση που θες δε θες θα δακρύσεις (ναι το παραδέχομαι με άγγιξε), θα σε πιάσει το παράπονο, αλλά μην ξεχνιόμαστε οτι έχουμε να κάνουμε και με Ninja που σημαίνει οτι μέσα σ’όλα θα χορτάσουμε πολλές και άκρως θεαματικές μάχες,με γρήγορους ρυθμούς, ανατροπές και ένα πολύ ωραίο σχέδιο που αποδίδει πραγματικά υπέροχα τις μάχες και μαγευτικά τις πιο ρομαντικές σκηνές… Υπενθυμίζω Seinen οπότε υπάρχει “ενήλικη” βία και sex themes. Μετά το manga ακολούθησε το anime (όπως θα έχετε καταλάβει τα περισσότερα “καλά” manga μεταφέρονται σε anime), που προβλήθηκε στην Ιαπωνία μεταξύ Απρίλιο με Σεπτέμβρη του 2005. Μια πολύ καλή μεταφορά,πιστή, με ελάχιστες και αμελητέες διαφορές με το manga(κυρίως στην σειρά προβολής κάποιον συμβάντων παρά στην απόκλιση της ιστορίας) που ολοκληρώνετε σε 24 επεισόδια…

Τα πολύ “καλά” anime γίνονται και Live Action ταινίες και το Σεπτέμβρη του 2005 μετά το τέλος της anime σειράς κυκλοφορεί στους κινηματογράφους της Ιαπωνίας το Shinobi-Heart Under Blade, μια καταπληκτική ταινία για τους λάτρεις των Ninja και όχι μόνο. Δεν θα αναλύσω τίποτα παραπάνω για αυτήν γιατί θέλω να της κάνω ένα ξεχωριστό review… Πιστεύω το αξίζει. Θα σας προσφέρω πάραυτα μια ιδέα απ΄το trailer της ταινίας καθώς και το οπτικοακουστικά όμορφο opening του anime γιατί δεν κατάφερα να βρώ αξιόλογο trailer.Θα τα πούμε πάλι σύντομα,απο εμένα καλά αναγνώσματα!

Till Next Time!

Yatamura About Yatamura

Η πρώτη μου επαφή με τα κόμικς ήταν όταν ξεκίνησα να αγοράζω το Μπλεκ την περίοδο που πήγαινα δημοτικό.Στα χρόνια που ακολούθησαν προστέθηκαν πολλά σε αυτό το νέο "πάθος",spiderman,superman και διάφορα animation.Κάτα την περίοδο της εφηβείας μου ξεκίνησα να συλλέγω τεύχη Spawn που αποτέλεσε έναν τίτλο σταθμό στο ταξίδι μου στην ένατη τέχνη.Ο μεγάλος μου έρωτας όμως ήρθε απ'την ανατολή σε μορφή αρχικά anime και έπειτα manga...εκεί τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στον χώρο τον κόμικς.Ένιωσα σαν την Αλίκη να κατρακυλά σε έναν αλλόκοτα όμορφο κόσμο.Είμαι εδώ λοιπόν να τα μοιραστώ όλα μαζί σας,να προτείνω και να συζητήσουμε για κόμικς,anime,manga,ταινίες και video games.

Speak Your Mind

*