Avengers: Age of Ultron

Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας Avengers του 2012, ήταν φυσικό να επιτρέψει στην Marvel Studios να ανακοινώσει ότι μπαίνει στο πρόγραμμα το sequel σε σκηνοθεσία πάλι του Joss Whedon, με την ομάδα των υπερηρώων να επιστρέφει ανανεωμένη. Όλη η geek-αρία του πλανήτη ήταν σε ετοιμότητα για να ακούσει όσο το δυνατόν περισσότερα για την υπόθεση της νέας ταινίας. Ευτυχώς ή δυστυχώς για μερικούς, ζούμε στην εποχή του internet όπου δύσκολα κάτι μπορεί να μείνει κρυφό όσο καλά και αν προσπαθήσεις να το κρατήσεις μυστικό. Έτσι σιγά σιγά κυκλοφορούσαν φωτογραφίες από τα γυρίσματα και φήμες άρχισαν να θέλουν τον Ultron να είναι ο villain της ταινίας.

Με χαρά είδαμε ότι εκτός από τους γνωστούς Avevgers της πρώτης ταινίας, τα αδέλφια Wanda και Pietro Maximoff, δηλαδή οι Scarlet Witch και Quicksilver θα είχαν ρόλους. Απλά φοβερό! Πάντα την προσθήκη νέων ηρώων την δεχόμαστε με ευχαρίστηση γιατί είναι ωραίο να βλέπεις αγαπημένους σούπερ ήρωες από τα comic σε live action. Βγήκαν τα πρώτα teaser poster, είδαμε τους νέους ήρωες, είδαμε και τα teaser trailers και πάνω κάτω καταλάβαμε ότι η ταινία θα ήταν φανταστική. Το έξυπνο μάρκετινγκ και το merchandising με τις action figures είχαν σε ανυπομονησία πολύ κόσμο. Θα ήταν όμως τόσο καλή; Όλες μας οι απορίες λύθηκαν την 1η Μαϊου όπου και άρχισε η προβολή της στους κινηματογράφους.

Το Avengers: Age of Ultron δεν χάνει καθόλου χρόνο και ξεκινάει με σκηνή δράσης. Ακολουθούμε τους Avengers καθώς επιτείθονται σε ένα φρούριο της HYDRA, στην φανταστική χώρα της Sokovia, όπου μέσα από την action σκηνή, γίνεται μια μικρή παρουσίαση της ομάδας και μπαίνουμε αμέσως στο κλίμα της υπόθεσης. Σε αντίθεση με την πρώτη ταινία η οποία έπρεπε να δημιουργήσει μια αρκετά επιμελημένη πλοκή, βάζοντας όλους τους ήρωες στη θέση τους για να αντιμετωπίσουν τον Loki, εδώ το σενάριο θεωρεί ότι οι θεατές γνωρίζουν τι έχει συμβεί μέχρι αυτό το σημείο, τι έχει συμβεί στην σειρά Agents of Shield οπότε δεν ξοδεύεται καθόλου χρόνος για περαιτέρω εξηγήσεις.

Οι Avengers από την αρχή συνεργάζονται ενάντια στο φρούριο της HYDRA, σε μια αποστολή για να ανακτήσουν το κλεμμένο σκήπτρο του Loki, με χαρακτηριστική άνεση, δύναμη και ακρίβεια, που ευχαριστεί εμάς αλλά φαινομενικά δείχνει ότι οι “κακοί” δεν έχουν καμιά ελπίδα ενάντια στην ομάδα των ηρώων. Εκεί γνωρίζουμε τους Wanda και Pietro Maximoff, οι δίδυμοι όπου ο Baron Wolfgang von Strucker πειραματιζόταν όπως είδαμε στην post-credits scene του Captain America: The Winter Soldier. Για όσους δεν ξέρουν η Wanda έχει την ιδιότητα να θολώνει το μυαλό και να μεταβάλλει την πραγματικότητα, ενώ ο Pietro κινείται με απίστευτη ταχύτητα. Και οι δύο τους εξελίσσονται από αξιόπιστες απειλές και μερικά από τα πιο ισχυρά όντα του πλανήτη, σε συμμάχους κατά τη διάρκεια της ταινίας. Άλλωστε είναι γνωστό από τα comics ότι υπήρξαν μέλη των Avengers οπότε η κατάληξη τους είναι αναμενόμενη. Αυτό όμως στην ταινία δεν γίνεται εύκολα καθώς είναι απρόθυμοι να ενταχθούν σε μια ομάδα που χρηματοδοτείται και διαθέτει έναν πρώην έμπορο όπλων τον Tony Stark όπου μισούν και εν μέρει θεωρούν υπεύθυνο για την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα τους την Sokovia.

Ο Tony Stark, ακόμα επηρεασμένος από την εισβολή εξωγήινων της προηγούμενης ταινίας, επιδιώκει έναν τρόπο για να προστατεύσει τη Γη, οπότε δημιουργεί ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Ultron. Αυτό όμως ενεργεί σαν ανεξάρτητο ον και εξηγεί στους Avengers ότι για να εξελιχθεί ο κόσμος θα πρέπει πρώτα να καταστραφεί. Ένα reset και format σε όλη την ανθρωπότητα δηλαδή. Αυτό αναγκάζει τους ήρωες να τον κυνηγούν από την Αφρική και την Κορέα, μέχρι την φανταστική χώρα Wakanda όπου γίνεται εξόρυξη του μετάλλου Vibranium, που κατασκευάστηκε η ασπίδα του Captain America.

Ο Whedon σχεδιάζει προσεκτικά κάθε σκηνή δρασης διατηρώντας την σε λογικά πλάισια, ξεφεύγοντας από τις ασυνάρτητες συγκρούσεις των ταινιών Transformers ή την αδιαφορία των αμάχων πολιτών όπως γινόταν στο Man of Steel. Άλλωστε είναι δεδομένο ότι οι υπερήρωες εκτός από το να αντιμετωπίζουν κακούς, σώζουν και τον άμαχο πληθυσμό και αυτό γίνεται φανερό αρκετές φορές στην ταινία.

Επίσης σε διαφορά με την προηγούμενη ταινία όπου η Black Widow και ο Hawkeye είχαν πολύ μικρούς ρόλους, στο Avengers: Age Of Ultron κανένας χαρακτήρας δεν παραμελείται. Γνωρίζουμε περισσότερα για τον παρελθόν τους και γίνονται πιο ανθρώπινοι παρά απλησίαστοι ήρωες με κάπες και υπερ-όπλα. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα φανερό στην ταινία, όταν επηρεασμένοι από την μαγεία της Wanda, οι Avengers αντιμετωπίζουν τους χειρότερους φόβους τους σε μια σειρά από σκηνές που μπορεί να είναι μικρής διάρκειας, αλλά μας δίνουν πολλές προσωπικές πληροφορίες για τον κάθε ήρωα.

Το cast των Avengers επανέρχεται πιο δυναμικό και πιο άνετο από ποτέ. Ο Robert Downey Jr. αν και τελείωνε το συμβόλαιό του με το Iron Man 3 επανήλθε όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Ευχάριστη έκπληξη οι εμφανίσεις των Maria HillFalcon και War Machine, όπως επίσης και ο Andy Serkis σε μια μικρή εμφάνιση σαν Ulysses Klaue, ο οποίος αργότερα θα γίνει ο villain Klaw. Εννοείται κάπου κάνει και ένα “τσα” και ο κλασικός πια Stan Lee.

Ο James Spader, που δίνει την φωνή στον Ultron είναι τέλειος, καθώς δίνει τον ευφυέστατο χαρακτήρα γεμάτο οργή του ανεπτυγμένου ρομπότ. Παρουσιάζεται σαν μεγαλομανή ιδιοφυία και είναι ένας πραγματικά τρομακτικός villain που πλησιάζει πολύ την απόδοση του Loki, τον οποίο θεωρώ μέχρι στιγμής τον καλύτερο των ταινιών του franchise. Άλλος υπέροχος καινούργιος χαρακτήρας στην ταινία είναι ο Vision. Ήταν γνωστό ότι ο Paul Bettany ήταν η φωνή του JARVIS και ότι θα έπαιζε τον Vision, αλλά η σύνδεση των δύο χαρακτήρων με τον ίδιο ηθοποιό ήταν πολύ έξυπνο. Αν και παρουσιάζεται λίγο αργά στην ταινία, κάνει αρκετά μεγάλη εντύπωση και σίγουρα φαίνεται θα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στις επόμενες ταινίες.

Σε αντίθεση με τον Quicksilver (Evan Peters) στο X-Men: Days Of Future Past, όπου είναι ένας θρασύς, επαναστατημένος, μεταλλαγμένος, έφηβος που ζει στο υπόγειο των γονιών του και ασχολείται με μικροκλοπές, o Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson), είναι περισσότερο σοβαρός και πικραμένος και δίνει ένα πιο προβληματισμένο νέο που ψάχνεται ακόμα με τις καινούργιες υπερδυνάμεις του. Επίσης και η Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) είναι περισσότερο μια τρομαγμένη, πανίσχυρη μεταλλαγμένη που φροντίζει τον αδελφό της, παρά άλλη μια σούπερ ηρωίδα.

Το Avengers: Age of Ultron είναι άλλη μια κλασική ταινία της Marvel που έχει τα πάντα. Όμορφα χορογραφημένες μάχες, επιδέξια σκηνοθεσία και επιμέλεια, τραγωδία, συναίσθημα, ανατροπές, πολλά easter eggs και σίγουρα δεν θα αφήσει κανένα παραπονεμένο. Αν η πρώτη ταινία ήταν μια αναμενόμενη κατάληξη των προηγουμένων ταινιών (Iron Man, Thor, Hulk, Captain America), που όλοι ανυπόμονα περιμέναμε και μας άρεσε, αυτή είναι μια άξια συνέχειά της. Ο πήχης έχει ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι συνέχειες Avengers: Infinity War, part 1 για το 2018 και part 2 για το 2019.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Comments

  1. Τα καλύτερα έρχονται!… (ας ελπίσουμε)

Speak Your Mind

*