Ash Williams

Ένας από τους πιο underground χαρακτήρες ταινιών τρόμου είναι σίγουρα ο Ash Williams. Γνωστός κυρίως με το μικρό του όνομα, ο Ash είναι ο πρωταγωνιστής της τριλογίας τρόμου  Evil Dead. Σίγουρα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που πρόλαβαν την περίοδο της βιντεοκασσέτας, θα τον είχαν απολαύσει την καλύτερη περίοδο, κατά την γνώμη μου, που οι ταινίες θρίλερ και τρόμου, σόκαραν το κοινό και δεν είχαν γίνει η παρωδία που βλέπουμε σήμερα. Κακά τα ψέματα, οι ταινίες τρόμου παλιότερα ήταν πολύ καλύτερες από ότι είναι την σημερινή εποχή.

Η τριλογία Evil Dead είναι δημιούργημα του σκηνοθέτη Sam Raimi, γνωστός κυρίως από τα τρια πρώτα Spiderman, το Darkman και αρκετές άλλες ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές. Πολύ πριν γίνει γνωστός στο Hollywood, το 1981 αποφασίζει να σκηνοθετήσει μια ανεξάρτητη ταινία τρόμου με ένα χαμηλό budget. Μαζί με τους δύο φίλους του, τον παραγωγό Robert Tapert και τον νεαρό ηθοποιό Bruce Campbell αρχίζουν να μαζεύουν χρήματα για να πραγματοποιήσουν το project τους. Αν και λάτρεις της κωμωδίας, αποφάσισαν να μην δοκιμάσουν μια τέτοια κατεύθυνση, οπότε μετά από την μικρού μήκους ταινία τρόμου, Clockwork, του Raimi, αποφάσισαν να κάνουν μια ταινία τρόμου.

Αφού είδαν ότι οι ταινίες τρόμου μου προβάλλονταν στα τοπικά drine-in ήταν χαμηλού προϋπολογισμού και έιχαν επιτυχία, ο Campbell πρότεινε για την ταινία τους, να κρατήστουν τον ρυθμό γρήγορο και μανιώδη, και μόλις η ξεκινά η φρίκη να μην σταματήσουν ποτέ. Το πολύ gore ήταν η πρωταρχική οδηγία τους. Το ίδιο έτος, στο Michigan State, ο Raimi μελετούσε τον HP Lovecraft και ήταν πολύ εντυπωσιασμένος με το Necronomicon, ή αλλιώς The Book of the Dead. Έτσι με διάφορες ιδέες σκαρφίστηκαν μια σύντομη ιστορία, όπου μια ομάδα τεσσάρων φίλων, χώρις να το καταλάβουν, σκάβουν σε ένα παλιό ινδιάνικο νεκροταφείο και απελευθερώνουν φρικιαστικά πνεύματα και δαίμονες. Τον ρόλο του κεντρικού ήρωα, ανέλαβε να παίξει ο Bruce Campbell, ένα ρόλο που θα τον στιγμάτιζε, με την καλή έννοια, και θα τον ακολουθούσε σε όλη την καριέρα του.

Έτσι το 1981 με το Evil Dead, γίνεται η πρώτη γνωριμία του κοινού με τον χαρακτήρα του Ashley James Williams ή αλλιώς Ash. Στην ταινία αυτή ο Ash, η κοπέλα του Linda, η αδελφή της Cheryl, και οι φίλοι τους Scotty και Shelly, σε μια εκδρομή, μένουν σε μια ξύλινη καλύβα στο δάσος, όπου βρίσκουν ένα βιβλίο το Naturon Demonto(το οποίο μετονομάστηκε σε Necronomicon ExMortis στις συνέχειες), μαζί με ένα μαγνητόφωνο. Μέσα εκεί καταγράφεται η φωνή του προηγούμενου ιδιοκτήτη της καλύβας, που μετέφραζε ένα απόσπασμα του βιβλίου. Παίζοντας την κασσέτα ο Ash και οι φίλοι του ξυπνούν διαβολικά πνεύματα, τα οποία προσπαθούν να μπουν μέσα στους ανθρώπους και να τους δαιμονίσουν. Όλοι δαιμονίζονται και πεθαίνουν εκτός από τον Ash, ο οποίος καταστρέφει τελικά το Necronomicon ρίχνοντας το στο τζάκι, και με αυτό τον τρόπο προκαλεί τον θάνατο των δαιμόνων και την εξαφάνιση του “κακού”. Ωστόσο, η ταινία τελειώνει με μια ξαφνική επίθεση ενός κακού πνεύματος στον Ash, μετά την έξοδο του από την καμπίνα.

Η επιτυχία του Evil Dead έφερε το 1987 την συνέχεια της το Evil Dead 2. H ταινία συνεχίζει την ιστορία από το σημείο που σταμάτησε η πρώτη. Θέλοντας να απελευθερωθεί από τον δαίμονα, ο Ash χτυπάει πάνω σε ένα δέντρο και με αυτόν τον τρόπο το πνεύμα φεύγει για λίγο από μέσα του. Με το κακό πνεύμα να τον κυνηγά, τρέχει πάλι μέσα στην καλύβα και κρύβεται σε μια καταπακτή. Αλλά αναγκάζεται να βγει για να περάσει άλλη μια εφιαλτική νύχτα με τα πνεύματα του Evil Dead. Βλέπει ότι το είδωλό του στον καθρέφτη έρχεται στη ζωή και προσπαθεί να τον κυριεύσει. Ο “deadite” Ash, κυριεύει το δεξί του χέρι, με αποτέλεσμα να το κόψει από τον καρπό με το αλυσοπρίονο του. Αργότερα, η κόρη του ιδιοκτήτη της καμπίνας Annie και τρεις ακόμα άνθρωποι φτάνουν. Προς το τέλος της ταινίας, ο Ash παίρνει το διάσημο αλυσοπρίονο του και το προσαρμόζει στη θέση του δεξιού του χεριού. Η ταινία τελειώνει με τον Ash να παρασύρεται σε μια δίνη και να ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στο 1300 μ.Χ. Εκεί οι ντόπιοι ισχυρίζονται, σύμφωνα με τις προφητείες τους, ότι είναι «ο άνθρωπος που πέφτει από τον ουρανό” και θα τους σώσει από τους «Deadites».

H τρίτη ταινία, Army of Darkness του 1992, συνεχίζει ακριβώς μετά τα γεγονότα του Evil Dead 2. O Ash μεταφέρεται στο 1300 μ.Χ., όπου πρέπει να πολεμήσει μια στρατιά νεκρών, να ανακτήσει το Necronomicon, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του. Πρέπει να νικήσει το alter-ego του, γνωστό ως “Bad Ash” (badass), ο οποίος οδηγεί τον στρατό του σκότους για να κλέψει το Necronomicon. Ο Ash κατασκευάζει ένα προσθετικό χέρι από γάντι πανοπλίας και το βάζει στην θέση του κομμένου χεριού του σε συνδυασμό με το αλυσοπρίονο του όταν δεν το χρειάζεται. Η ταινία έχει δύο διαφορετικές καταλήξεις. Στην πρώτη ο Ash νικά τον στρατό του σκότους, και σαν ανταμοιβή, πίνει ένα φίλτρο για να κοιμηθεί μέχρι την εποχή του. Από λάθος όμως ξυπνάει σε ένα post-apocalyptic London. Στην δεύτερη και πιο γνωστή, ο Ash με το όλογο του μπαίνουν σε μια χρονοδίνη και φτάνουν στο παρόν. Εδώ, στο μαγαζί που εργάζεται, υπερηφανεύεται για τη νίκη του στους συναδέλφους του, αλλά ξαφνικά διακόπτεται από ένα δαιμονισμένο πελάτη.

Ο Bruce Campbell έχει δηλώσει για τον χαρακτήρα του Ash, ότι είναι ανίκανος  για τα πάντα, εκτός από την καταπολέμηση του “κακού”. Ξέρει λίγα από μάχη με γυμνά χέρια, αλλά δείχνει άνετος με διάφορα όπλα, αν και κύρια δύναμη του φαίνεται να είναι η ευστροφία του. Παρόλο που ο ίδιος φαίνεται να έχει άγνοια για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, κυρίως στο Evil Dead, από το Evil Dead 2 όμως αρχίζει να δείχνει ευστροφία με την δημιουργία όπλων. Από ένα ντοπαλό και φοβισμένο νέο, μεταμορφώνεται σε ένα γενναίο άντρα και γίνεται η φωνή της λογικής και της εμπιστοσύνης στο τρίτο μέρος. Ο Ash είναι γνωστός για τις ατάκες του και για την προσωπικότητά του που είναι αρκετά κυνική, ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζει. Σε αυτό μεγάλο βαθμό έπαιξε οι εμπειρίες που είχε με το Necronomicon, κάνοντας τον αρκετά οξύθυμο και ολίγο, αν όχι εντελώς, τρελό.

Μερικές από τις ατάκες που λέει στις ταινίες του: “Groovy!“, “Come on, what’s a little death?“, “Boomstick: $199.99, Shells: 39.99, Zombies heads blowing off: priceless.“, “Does your mother kiss that face?“, “Sorry pal, but it sounds like your co-workers are playing footsie with the forces of hell right now.“, “Let’s put a little more iron in your diet.“, “Hey. I think I found a cure for ugly.

Πριν τα γεγονότα της τριλογίας Evil Dead, o Ash ζούσε μια φυσιολογική ζωή. Εργαζόταν σε ένα μεγάλο κατάστημα, το SMart, στο τμήμα οικιακών ειδών. Η βαρετή του ζωή αλλάζει λίγο με την κοπέλα του, Linda. Αργότερα μαθαίνει ότι όταν γεννήθηκε, ήταν ένα παιδί που είχε επηρεαστεί από το light of God, κάνονάς τον τον εκλεκτό Του. Μια αίρεση όμως που λάτρευε το Necronomicon, τον εντόπισε και τον καταράστηκε να βασανίζεται από τους Deadites.

Ο Ash είναι γνωστός για τα δύο όπλα του, την πριονισμένη δίκαννη Remington καραμπίνα του και το κλασικό αλυσοπρίονο, το οποίο προσαρμόστηκε για να αντικαταστήσει το δεξί του χέρι, που ακρωτηρίασε στο Evil Dead 2. Αργότερα, στο Army of Darkness φτιάχνει ένα νέο, μηχανικό δεξί χέρι χρησιμοποιώντας μια chainmail πανοπλία. Το μηχανικό χέρι είναι πλήρως λειτουργικό, και επιτρέπει στον Ash να έχει λαβή με υπεράνθρωπη δύναμη.

Εκτός από τις τρεις ταινίες ο Ash εμφανίζεται και σε μια σειρά video games, στα Evil Dead: Hail to the King, Evil Dead: A Fistful of Boomstick και Evil Dead: Regeneration, όλα με την φωνή του Bruce Campbell στον ρόλο του Ash.

To 1992 η Dark Horse comics κυκλοφόρησε μια μίνι σειρά 3 τευχών comic γραμμένα από τον ίδιο τον Sam Raimi. To 2004, η Dynamite Entertainment κυκλοφόρησε το Army of Darkness: Ashes 2 Ashes (4 τεύχη), το 2005 το Army of Darkness: Shop Till You Drop (4 τεύχη) και το Army of Darkness vs. Re-Animator. Το τελευταίο οδήγησε σε μια σειρά comic που ολοκληρώθηκε το 2012. Ο Ash εμφανίζεται επίσης στο Marvel Zombies vs. The Army of Darkness το 2007 όπου παίρνει μέρος στο Marvel Zombies Universe. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει και αρκετά crossovers όπως τα Darkman vs. Army of Darkness (2006), Freddy vs. Jason vs. Ash (2007) και το Freddy vs. Jason vs. Ash: The Nightmare Warriors (2009).

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*