Ant-Man

Ο Ant-Man είναι ένας από τους γνωστότερους σούπερ ήρωες της Marvel αν και κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά υποτιμημένος. Δεν είναι και ο πιο αγαπητός ήρωας comic, ίσως γιατί οι δυνάμεις του δεν άρεσαν σε πολλούς ή γιατί δεν θεωρούσαν ότι μπορεί να προσφέρει πολλά σε μια μάχη. Για να πω την αλήθεια τον θεωρούσα λίγο “άχρηστο” ανάμεσα σε υπερ-ήρωες σαν τον Thor, τον Superman, τον Spiderman ή τον Batman. Είναι γεγονός ότι σε μια αναμέτρηση με κάποιον από αυτούς λίγοι θα πίστευαν ότι θα είχε ελπίδες να νικήσει. Έχει έρθει στην δημοσιότητα αρκετά αυτό τον καιρό με αφορμή την καινούργια ταινία που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2015, οπότε θα δούμε για πρώτη φορά, σε live-action film, τον Ant-Man σε δράση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας τον γνωρίσουμε καλύτερα. Ο Ant-Man δεν είχε μόνο μια μυστική ταυτότητα, όλα τα χρόνια που κυκλοφορεί στις σελίδες των comic, αλλά τρεις: Hank Pym, Scott Lang και Eric O’Grady. Πρώτος και γνωστότερος ήταν ο Hank Pym και όταν αποσύρθηκε οι Lang και O’Grady χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό του και συνέχισαν το ρόλο του Ant-Man.

O Hank Pym δημιουργήθηκε από τους Stan Lee, Larry Lieber και Jack Kirby. Οι δύο πρώτοι έγραψαν την ιστορία “The Man in the Ant Hill” και ο Kirby ανέλαβε τα σχέδια. Εκδόθηκε στο περιοδικό επιστημονικής φαντασίας Tales to Astonish #27 το 1962. Το σενάριο αφορούσε έναν επιστήμονα ο οποίος ασχολούταν με τεχνολογία συρρίκνωσης, κάνοντας πειράματα στον ίδιο του τον εαυτό. Κατόρθωσε να συρρικνωθεί σε πάρα πολύ μικρό μέγεθος και έμπλεξε σε διάφορες καταστάσεις με μυρμήγκια και μέλισσες που τον κυνηγούσαν. Η ιστορία αυτή άρεσε σε πολύ κόσμο το περιοδικό πούλησε και οι Lee, Lieber και Kirby αποφάσισαν ότι ο επιστήμονας αυτός μπρούσε να γίνει σούπερ-ήρωας. Έτσι στο Tales to Astonish #35 εμφανίστηκε σαν Ant-Man με στολή, σε μια 13σέλιδη ιστορία τριών κεφαλαίων: “Return of the Ant-Man/An Army of Ants/The Ant-Man’s Revenge”. Εκεί γνωρίζουμε και την κοπέλα και βοηθό του στο εργαστήριο, Janet van Dyne η οποία θα γίνει η ηρωίδα Wasp. Το 1963 που ο Lee θα ξεκινήσει τους Avengers, οι Ant-Man και Wasp θα είναι στα ιδρυτικά μέλη.

Ο Stan Lee, χρόνια αργότερα, θα πει ότι ο Ant-Man ήταν ένας από τους αγαπημένους του ήρωες, αλλά οι ιστορίες του δεν ήταν τόσο επιτυχημένες όσο των υπολοίπων σούπερ-ηρώων. Θεωρούσε ότι οφειλόταν κυρίως στους artists που τον σχεδιάζαν. Τους έλεγε ότι για να δείχνει ενδιαφέρον ο χαρακτήρας έπρεπε συνεχώς να τον έχουν δίπλα σε διάφορα καθημερινά αντικείμενα για να δείχνουν την διαφορά στο μέγεθος. Δίπλα σε ένα τεράστιο σπιρτόκουτο ή μια μεγάλη ανθοδέσμη. Αυτοί συνήθως τον σχεδίαζαν πάνω σε ένα τραπέζι και το μόνο που έβλεπες ήταν άλλος ένας συνηθισμένος ήρωας που φορούσε χρωματιστά κολλάν. Εδώ που τα λέμε, είχε και ένα δίκιο ο γερο-Stan.

Ο Hank Pym δεν έμεινε μόνο στο ρόλο του ως Ant-Man αλλά με καινούργια super-bility ψήλωσε πολύ και έγινε ο Giant-Man στο Tales to Astonish #49 και θα συνεχίσει μέχρι το #69. Ταυτόχρονα θα είναι μαζί με την Wasp στους Avengers μέχρι το The Avengers #15 όπου φεύγουν από την ομάδα. Θα ξαναεπιστρέψει σαν καινούργις ήρωας ο Goliath και αργότερα σαν Yellowjacket. Στην ομάδα των Avengers όλα αυτά τα χρόνια θα μπαινοβγαίνει και θα εμφανίζεται με τις 4 αυτές ταυτότητες (Ant-Man, Giant-Man, Goliath, Yellowjacket).

Σαν χαρακτήρας ο Pym είναι παρα πολύ έξυπνος και ευφυής. Έχει Ph.D στην Βιοχημεία και μεγάλη εμπειρία στους τομείς της κβαντικής φυσικής, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, και εντομολογίας. Ανακάλυψε τα υποατομικά “Pym particles” που επιτρέπουν την αλλαγή στο μέγεθος του εαυτού του ή άλλων αντικειμένων. Είναι επίσης και ο δημιουργός του ρομπότ Ultron. Μετά από συνεχή πειραματισμό μέσω κατάποσης καψουλών και σωματιδίων γεμάτα αέριο, ο Pym είναι τελικά σε θέση να αλλάζει το μέγεθος κατά βούληση. Μπορεί να διατηρήσει την κανονική του δύναμη, όταν είναι σε μέγεθος μυρμηγκιού και έχει σημαντικά αυξημένη δύναμη και αντοχή στην γιγάντια μορφή του. Η στολή του είναι από συνθετικό ελαστικό ύφασμα που αποτελείται από ασταθή μόρια που προσαρμόζονται αυτόματα στις αλλαγές του μεγέθους του. Χρησιμοποιεί ένα υπερσύγχρονο κράνος για την επικοινωνία του με τα μυρμήγκια και άλλα έντομα υψηλότερης τάξης. Σαν Yellowjacketφοράει τεχνητά φτερά και έχει bio-blasters, που τα ονομάζει stingers”, στα γάντια του.

Ο δεύτερος χαρακτήρας που πήρε την ιδιότητα το ήρωα Ant-Man, μετά τον Hank Pym, είναι ο Scott Lang. Εμφανίστηκε στο The Avengers #181 το 1979 και σαν Ant-Man στο Marvel Premiere #47 του 1979. Δούλευε σαν ηλεκτρονικός, αλλά μη μπορώντας να συντηρήσει την οικογένειά του έγινε διαρρήκτης. Συνελήφθη όμως, αλλά στη φυλακή, μελέτησε την ηλεκτρονική και μετά την αποφυλάκιση του προσελήφθη στην Stark International για να εργαστεί στο τμήμα σχεδιασμού. Υπό τη διεύθυνση του Tony Stark, βοήθησε να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα ασφαλείας στο Avengers Mansion.

Όταν όμως η κόρη του αρρώστησε βαριά, αποφάσισε να γυρίσει στις διαρρήξεις για να βρει χρήματα για την θεραπεία της. Αρχικά μπήκε στο σπίτι του Dr. Hank Pym και έκλεψε την στολή του Ant-Man. Ως Ant-Man, διέρρηξε τις Cross Technological Enterprises για να ανακαλύψει ότι η Dr. Erica Sondheim, το μόνο άτομο ικανό να βοηθήσει την κόρη του, κρατιόταν αιχμάλωτος. Ο ίδιος έσωσε τη γιατρό και η Sondheim ήταν σε θέση να σώσει τη ζωή της κόρης του. Ο Lang είχε την πρόθεση να επιστρέψει το κοστούμι του Ant-Man και να παραδοθεί, αλλά ο Pym, γνωρίζοντας τον λόγο που το χρησιμοποίησε, προσφέρθηκε να τον αφήσει να το κρατήσει, εφόσον το χρησιμοποιούσε για καλό σκοπό. Έτσι άρχισε την καριέρα του σαν σούπερ-ήρωας.

Ο τρίτος χαρακτήρας που πήρε τον ρόλο του Ant-Man είναι ο Eric O’Grady. Πρώτη φορά τον είδαμε στο Irredeemable Ant-Man #1 το 2006 και ακολύθησαν εμφανίσεις στους Avengers, Τhe Initiative, Thunderbolts και Secret Avengers. O Eric ήταν ένας low-level πράκτορας του S.H.I.E.L.D. που εντελώς τυχαία βρίσκει, στα κάποιο ξεχασμένο γραφείο, την στολή του Hank Pym. Σαν άνθρωπος χαμηλού ήθους και με την ικανότητα να εξαπατεί και να ψεύδεται για να πάει μπροστά, αποφασίζει να χρησιμοποιεί την στολή του Ant-Man για δικό του όφελος με σκοπό να πλουτίσει. Στην πορεία όμως αποφασίζει να αλλάξει και αποκυρήσσει τον παλιό τρόπο ζωής του και γίνεται σούπερ ήρωας βοηθώντας τους συναθρώπους του.

Ο Ant-Man έχει εμφανιστεί σε διάφορα video-games (Marvel: Ultimate Alliance, Marvel Super Hero Squad Online, Marvel: Avengers Alliance, Lego Marvel Super Heroes), σε animated tv series (The Marvel Super Heroes, The Avengers: United They Stand, The Super Hero Squad Show, The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes) καθώς και στα animated films (Ultimate Avengers, Next Avengers: Heroes of Tomorrow). Στο απερχόμενο φιλμ Ant-Man ο Michael Douglas θα παίξει σαν Hank Pym, ενώ ο Paul Rudd θα πρωταγωνιστήσει σαν Scott Lang.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*