American Vampire

Το American Vempire είναι μια επιτυχημένη σειρά comic της Vertigo που φυσικά το θέμα της είναι οι βρυκόλακες. Τι όμως το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα comic με vampires και γιατί έχει κερδίσει το 2011 Eisner Award and Harvey Award for Best New Series; Η απάντηση είναι στο ενδιαφέρον σενάριο του Scott Snyder (Batman, Swamp Thing) και στο artwork του Rafael Albuquerque. Η δουλειά και των δύο πραγματικά απογειώνει το comic και σε κάνει να βυθιστείς στην ιστορία του. Αρχικά ο γνωστός συγγραφέας Stephen King προοριζόταν να γράψει μια εισαγωγή στο πρώτο τεύχος της σειράς, αλλά προτίμησε να γράψει το origin story του χαρακτήρα Skinner Sweet που “έτρεχε” σαν back up story στα πρώτα πέντε τεύχη. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2010 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στο American Vampire αναφέρεται συχνά η εξέλιξη των vampires. Δεδομένου ότι υπάρχουν κάποια αρχαία vampires που επιζούν σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις για πολλά χρόνια, συγχρώνως νέα είδη vampire δημιουργούνται με δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά και ικανότητες. Vampire evolution με λίγα λόγια. Η ιστορία μας ξεκινά το 1880, όπου ένας σαδιστής και βίαιος παράνομος, ο Skinner Sweet γίνεται ο πρώτος Αμερικανός βρυκόλακας. Αφού τον σκοτώνουν, ξυπνά μολυσμένος, από λάθος ενός άλλου βρυκόλακα, για να ανακαλύψει ότι έχει γίνει ένα νέο είδος vampire, ισχυρότερος και ταχύτερος από τους άλλους, χωρίς να τον επηρεάζει το φώς του ήλιου, με νέα δυνατά αλλά και αδύνατα σημεία. Η σειρά ακολουθεί την πορεία του καθώς ξεκινά ένα πόλεμο ενάντια στα άλλα vampire και ανθρώπους που τον κυνηγούν.

Στην συνέχεια, το 1920, βρίσκει μια νεαρή, άγνωστη ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου, την Pearl Jones και την μετατρέπει και αυτή σε vampire. Η σχέση τους είναι πολύπλοκη, άστατη και ταραγμένη καθόλη την διάρκεια της σειράς. Αργότερα η ιστορία θα μας πάει στα μέσα της δεκαετίας του ’30, και να επικεντρωθεί σε έναν νεαρό αξιωματικό της αστυνομίας του Λας Βέγκας με το όνομα του Cashel McCogan, ο οποίος θα γίνει μάρτυρας της διαμάχης του Skinner Sweet με τα αρχαία είδη των vampire. O Cashel τελικά θα γίνει μέλος της Vassals of the Morning Star, μιας οργάνωσης vampire hunters και θα αντιμετωπίσει τον Skinner Sweet, αφού μόλυνε τον γιό του Gus, με το αίμα του.

Η σειρά θα κάνει στην συνέχεια ένα άλμα προς τα εμπρός στην δεκαετία του ’40, για να δώσει έμφαση στην Pearl Jones και στον άνθρωπο σύζυγο της Henry Preston, ο οποίος λόγω της ηλικίας του δεν θα μπορέσει να πολεμήσει τους Ιάπωνες στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά γίνει μέλος της Vassals of the Morning Star για να ερευνήσει τα πειράματα των Ιαπώνων σε ένα καινούργιο είδος vampire. O Skinner Sweet διεισδύει στην οργάνωση για να την καταστρέψει.

Μετά από μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Skinner Sweet πριν γίνει βρυκόλακας, η ιστορία θα συνεχιστεί στο 1950 και θα ακολουθεί ένα νεαρό κυνηγό βαμπίρ με το όνομα Travis Kidd, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ζυγάρι ξύλινων δόντιων για να δαγκώνει και να εξολοθρεύει τους βρυκόλακες. Ταυτόχρονα η Pearl Jones μπαίνει στην οργάνωση Vassals of the Morning Star, ενώ ο Skinner Sweet διαλύει ομάδες vampire στο Χόλιγουντ.

Κύριος πρωταγωνιστής του comic είναι ο Skinner Sweet, ένας παράνομος ο οποίος έζησε στην Άγρια Δύση. Είχε μετατραπεί σε βρυκόλακα, όταν το αίμα του Percy, ένος τραπεζίτη vampire, έπεσε στο μάτι του κατά τη διάρκεια μιας μάχης, ενώ ο ίδιος είχε διαφύγει από το να κρεμαστεί. Αφού παγιδευτεί σε ένα φέρετρο βυθισμένη βαθιά μέσα σε ένα ποταμό, θα δραπετεύσει και θα κυνηγήσει τους βρικόλακες που προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Το 1936, θα μετεγκατασταθεί στο Λας Βέγκας, ενώ αργότερα κατά την διάρκεια τουΒ’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνεργάζεται με την Pearl για να αντιμετωπίσουν μια κοινή απειλή.

Η Pearl Jones είναι μια επίδοξη ηθοποιός του 1920 που έπεσε σε ενέδρα από μια ομάδα vampire με επικεφαλής τον αρχηγό τους BD Bloch, κατά τη διάρκεια ενός πάρτυ που διοργάνωσε. Την παράτησαν νεκρή σε ένα λάκκο στην έρημο, αλλά σώθηκε από τον Skinner Sweet όταν έριξε το αίμα του για τα μάτια της, μετατρέποντας την σε vampire. Χρησιμοποιεί το επώνυμο του συζύγου της, Henry Preston, ενώ κρύβεται από τα άλλα vampire.

Το American Vampire ακολουθεί την ιστορία των βρυκολάκων πρωταγωνιστών του μέσα στα χρόνια καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς. Τα πρώτα πέντε τεύχη αποτελούν 2 ιστορίες γραμμένες από τον Snyder και τον Stephen King και σχεδιαμένες από τον Rafael Albuquerque. Από το έκτο τεύχος μέχρι και σήμερα ο Snyder γράφει αποκλειστικά το comic. Δύο μίνι σειρές κυκλοφόρησαν, το Survival of the Fittest με σχέδιο του Sean Murphy και το Lord of Nightmares με σχέδιο του Dustin Nguyen.

‘Ολη η σειρά μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει σε hardcover τόμους:

American Vampire Vol. 1 (200 σελ.) #1-5

American Vampire Vol. 2 (160 σελ.) #6-11

American Vampire Vol. 3 (288 σελ.) #12-18, American Vampire: Survival of the Fittest #1-5

American Vampire Vol. 4 (208 σελ.) #19-27

American Vampire Vol. 5 (272 σελ.) #28-34, American Vampire: Lord of Nightmares #1-5)

American Vampire Vol. 6 (144 σελ.) Anthology #1, American Vampire: Long Road to Hell #1)

American Vampire Vol. 7 (144 σελ.) Second Cycle #1-6)

Όπως αναφέρει και ο Stephen King στον πρόλογό του, κατακρίνοντας την κατάντια των vampire στην σημερινή εποχή: “Ορίστε τι δεν θα έπρεπε να είναι οι βρυκόλακες: αναιμικοί ντετέκτιβ που πίνουν Bloody Mary και δουλέυουν μόνο νύχτα, ερωτοχτυπημένοι ευγενείς από τον Αμερικάνικο Νότο, ανορεξικές έφηβες και αξιολάτρευτοι χαριτωμένοι νεαροί. Τι θα έπρεπε να είναι; Φονιάδες. Ανελέητοι φονιάδες που δεν χορταίνουν αίμα. Ζόρικοι τύποι και τύπισσες. Κυνηγοί. Με άλλα λόγια, η Αμερική του Μεσονυχτίου!”

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*