Altan

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1942, έρχεται στην ζωή στο Treviso της Ιταλίας, ο Francesco Tullio Altan, γνωστός απλά ως Altan. Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς σχεδιαστές – ευθυμογράφους της γειτονικής χώρας. Ταλαντούχος όσο λίγοι, με ξεκάθαρο προσωπικό ύφος στο σχέδιο και στην θεματολογία του. Κύριο γνώρισμα του  είναι  το ιδιαίτερο και πετυχημένο χιούμορ του.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο Luav της Βενετίας αλλά σταμάτησε τις σπουδές του για να δουλέψει στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση ως σκηνογράφος στην αρχή και μετέπειτα ως σεναριογράφος. Έχει γράψει και κάποια σενάρια για τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Το 1970 μετακόμισε στο Rio de Janeiro της  Βραζιλίας και εκεί άρχισε να ασχολείται για πρώτη φορά με τα κόμικ. Το πρώτο του κόμικ είχε τον τίτλο Kika και το δημοσίευσε το 1972 σε μια τοπική εφημερίδα που ονομαζόταν Jornal do Brasil. To 1974 δημιουργεί την σειρά Trino, με βασικό πρωταγωνιστή τον θεό, που δεν είναι προετοιμασμένος κατάλληλα αλλά πρέπει να πλάσει τον κόσμο. Την δημοσιεύει στο  Ιταλικό περιοδικό κόμικ Linus, ένα από τα καλύτερα περιοδικά του είδους, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1965. Παράλληλα ξεκινάει τα πολιτικά του σκίτσα για το L’espresso (καμία σχέση με την δικιά μας γνωστή εφημερίδα).

To 1975 , την χρονιά που επέστρεψε στην Ιταλία, ο Altan δημιούργησε έναν από τους πιο γνωστούς του τίτλους και τον δημοσίευσε στο περιοδικό Corriere dei piccoli. Μέσα στα καρέ του La Pimpa, βλέπουμε τις περιπέτειες ενός μικρού θηλυκού κουταβιού με κόκκινες βούλες, που αργότερα έγινε και  παιδική σειρά για την τηλεόραση. Την ίδια εποχή κάνει και αρκετές άλλες σειρές για το περιοδικό Linus, όπως το Sandokan του 1976, το Colombo του 1977, το Ada του 1978 που μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη το 1988 και το Zorro Bolero. Αρκετοί από αυτούς τους τίτλους θα κυκλοφορήσουν μετέπειτα και στο γαλλικό A Suivre.

Παράλληλα με την δημιουργία κόμικ δεν σταμάτησε ποτέ να σχεδιάζει τις κορυφαίες γελοιογραφίες του, που κατά την γνώμη μου είναι και το σήμα κατατεθέν του. Πολλές από αυτές δημοσιεύονται στο περιοδικό Panorama, μέχρι και σήμερα.

Αξιόλογοι χαρακτήρες που έχουν γεννηθεί από την πένα του και τους γνωρίσαμε μέσα από τις γελοιογραφίες του, είναι ο περίφημος και ταλαίπωρος Cipputi, ένας κομμουνιστής βιομηχανικός εργάτης και ο Franz που στην ουσία είναι μια παρωδία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Πνευματώδης, σαρκαστικός, καυστικός, έντονα πολιτικοποιημένος, ευφάνταστος και δημιουργικός, με απλό προσωπικό σχέδιο που το συνοδεύουν ατάκες που έχουν γίνει πια συνθήματα στην Ιταλία. Δεν είναι λίγες οι φορές που τις έχουν γράψει σε τοίχους στο δρόμο…

Και σίγουρα δεν είναι τυχαία ένας από τους καλύτερους σύγχρονους σκιτσογράφους – χιουμορίστες.

Mr Comic About Mr Comic

Γεννημένος Geek, καλλιτέχνης από την φύση μου. Βρίσκω τον κόσμο που ζούμε αφάνταστα ρηχό. Λάτρης των κόμικς και βιβλιοφάγος. Κόμικς και βιβλία έγιναν οι καλύτεροι μου φίλοι από παιδί. Αν μπορούσα σίγουρα θα ταξίδευα στο χρόνο. Αρκούμαι και στο να ταξιδεύω στον πλανήτη. Σπούδασα κινηματογράφο γιατί αγαπώ τις ιστορίες. Εθίστηκα και από τότε δηλώνω στα κρυφά σκηνοθέτης. Για τα προς το ζην παλεύω κάθε μέρα με τέρατα και δαίμονες, ίσως για αυτό πιστεύω πως μόνο η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όχι τα χρήματα. Ραδιοφωνικός παραγωγός κατά καιρούς. Jedi το πρωί. DJ τα βράδια με φίλους. Αγαπώ την βιβλιοθήκη μου και τις αγκαλιές. Αν είχα μια ευχή, αυτή θα ήταν σίγουρα να έχω υπερδυνάμεις.

Speak Your Mind

*